Lecsó eltevés

Lecsó - Kész, üvegekben.

Hozzávalók:

 • 1,5 kg hagyma
 • 1,5 kg paprika
 • 1,5 kg paradicsom
 • 2 dl olaj
 • 3 fakanál só
 • nátriumbenzoát tartósítószer (üvegenként 1 késhegynyi)
Lecsó - Hozzávalók

Elkészítés:

A képen mindenből 3 kg van, de egyszerre csak 1,5-1,5 kg fér bele mindenből a lábosba, ezért ennek a másfél-másfél kilós mennyiségnek az elkészítését írom le. (Ez másfél óra alatt megvan. A másik adagot másnap csináltam.)

Lecsó - Mosd meg az üvegeket!Az üvegek előkészítésével kezdd! Ebből a mennyiségből kb. 5 db 7 dl-es befőttesüveg telik meg. De azért a biztonság kedvéért 6-ot keríts elő, és mosd meg őket meleg vízzel. Fordítsd őket fejjel lefelé, hogy kicsöpöghessen belőlük a víz.  Ellenőrizd, hogy jól zárnak-e a csavaros tetők!

Lecsó - Mérd le a másfél kiló hagymát! Mérd le a másfél kiló hagymát! Pucold meg őket. Először a bajszos végét vágd le, aztán húzd le a héját, végül csapd le a száras végét. A pucolt hagymákat tedd egy tálba.

Lecsó - Vágd le a hagyma bajszos végét! Lecsó - Húzd le a hagyma héját! Lecsó - Vágd le a hagyma száras végét!

Lecsó - Mosd meg a pucolt hagymát!A csapnál mosd meg a hagymákat, és tedd őket egy másik tálba. Darabold fel a hagymákat. Először vágd ketté, aztán a fél hagymát darabold fel nem túl vékony lapokra, végül a lapokat az előző vágásra merőlegesen vágd 3-4 darabra.

Lecsó - Vágd ketté a hagymát! Lecsó - Vágd 3 mm vastag szeletekre a félhagymát! Lecsó - Vágd 3-4 darabba a hagymszeleteket!

Lecsó - A hagymadarabolás kész.A darabolt hagymát tedd vissza a hagymamosásnál kiürült tálba. Ha közben akad olyan hagyma, amiben egy belső réteg barna, akkor addig a rétegig piszkáld ki a hagyma belsejét; és vágd ki a csúnya részt. (Lehet, hogy csak egy belső réteget kell kivenni, a többit vissza lehet tenni.)

Lecsó - Csúnya rész a hagymában. Lecsó - Piszkáld ki a csúnya részt a hagymából! Lecsó - A csúnya rész kiszedve a hagymából.

Lecsó - Önts 2 dl olajat egy kb. 5 literes lábosba!Lecsó - Borítsd a hagymát a lábosba!

Mivel 3-szor 1,5 kg zöldségnek kell beleférnie, a lábos, amiben főzöd, legalább 5 literes legyen! Önts bele 2 dl olajat, és takarékon tedd oda melegedni. Egyből beleboríthatod a hagymát. Keverd el, és szórj rá 1 fakanál sót. Fedd le, hadd puhuljon, amíg előkészíted a paprikát.

Lecsó - Keverd el a hagymát! Lecsó - Sózd meg a hagymát! Lecsó - Fedő alatt párold!

Lecsó - Mérd ki a másfél kiló paprikát!Lecsó - A csapnál mosd meg a paprikát!

Most jön a paprika. Mérd le a másfél kilót, a csapnál mosd meg. A mosottat rakd egy másik tálba. A kiürült tálba tedd majd a felvágott paprikát. Fogj egy paprikát, vágd le a talpát. A talpról pattintsd le a paprikadarabokat. Ilyenkor esetleg a paprikadarab tövében megbújt földes részt fedezhetsz fel; ezt egy darab konyhai törlővel törülgesd le, aztán mehet a tálba.

Lecsó - Vágd le a paprika talpát! Lecsó - Pattintsd le a szárról a paprikadarabokat! Lecsó - Törölgesd le a megbújt földet a paprikadarab tövéről!

Lecsó - Vágd ki a paprikából a magházat!Lecsó - A magház kiszedve.

Vágd át a paprikacsutkát tartó 4 eret, és vedd ki a magházat. Vágd ketté hosszában a paprikát, aztán a fél paprikákat is felezd meg. Fogd össze a negyed paprikákat (ha nehezen megy, akkor elég, ha kettőt összefogsz), és ferde vágásokkal darabold fel. (Közben néha keverd meg a hagymát, nehogy leégjen.)

Lecsó - Hosszában vágd ketté a paprikát! Lecsó - A fél paprikákat is felezd el! Lecsó - Ferde vágásokkal darabold fel a negyed paprikákat!

Ha közben bármilyen hibás részt látsz a paprikában – akár kívül, akár belül -, akkor azt vágd ki.

Lecsó - Ez a paprika belül hibás. Lecsó - Vágd ki a hibás részt a paprikából! Lecsó - A paprikadarabolás kész.

Borítsd a paprikát a hagymához, a lábosba. Megint tégy rá egy fakanál sót, és keverd össze a paprikát a hagymával. Tedd vissza a fedőt. (Továbbra is maradjon takarékon a láng.)

Lecsó - Öntsd a paprikát a lábosba! Lecsó - A paprikát is sózd meg! Lecsó - Keverd össze a paprikát a hagymával!

Mérj le másfél kiló paradicsomot. A csapnál mosd meg meleg vízben, hogy könnyen lejöjjön a héja. Készíts oda egy másik tálat a mosott paradicsomnak. Fogj egy paradicsomot, és vágd ki kúposan a “torzsáját”.

Lecsó - Mérd ki a másfél kiló paradicsomot! Lecsó - A csapnál mosd meg a paradicsomot! Lecsó - Vágd ki a paradicsom “torzsáját”!

Lecsó - Húzd le a paradicsom héját!A “kráter” szélétől kezdve egy kis késsel húzd le a paradicsom héját úgy, hogy a késsel alányúlsz, a hüvelykujjaddal pedig a késhez szorítod a héjat, és így húzod laposan lefele. Ha szerencséd van, akkor jó nagy darabokban jön le; de az is lehet, hogy néhol hámozni kell. (A tál fölött hámozd, hogy ha csöpög a paradicsomlé, jó helyre menjen.) Ha megvagy 3-4 darabbal, akkor vagdosd bele a lecsóba, mert ez levet ad neki, és nem fog leégni.

Lecsó - Ha már 3-4 paradicsomnak lehúztad a héját, akkor vagdosd bele a lecsóba! Lecsó - A lehéjazott paradicsomot vagdosd bele a lecsóba! Lecsó - Egy adag összevágott paradicsom a lecsóban.

Az utolsó adag pucolt paradicsom lecsóba vagdosása után a tálban összegyűlt lét is öntsd a lecsóhoz. Megint tégy bele 1 fakanál sót, és keverd meg a lecsót.

Lecsó - A végén öntsd a lecsóhoz a tálban összegyűlt paradicsomlét is! Lecsó - A paradicsom hozzáadása után is sózd meg a lecsót! Lecsó - Keverd meg a lecsót!

Újraforrástól számítva még vagy 3 percig főzd. Közben egy vízzel félig töltött tepsiben melegítsd elő az üvegeket a gázon. Ha letelt a 3 perc, oltsd el a lecsó alatt a gázt, és egy kis fejű merőkanállal mindegyik üvegbe tégy egy adag lecsót. Ha fogytán van a lecsó, akkor először annyi üveget tölts meg színültig, amennyi biztosan megtelik (mondjuk 4 üveget), és a maradékot tedd az utolsó üvegbe. Ha az már nem telik meg teljesen, nem baj; majd ezt a hiányos üveget eszitek meg először. Ha meg lecsó marad ki, akkor azt ne tartósítsd; egyétek meg hamarosan.

Lecsó - Egy tepsi vízben melegítsd elő az üvegeket! Lecsó - Merd az üvegekbe a lecsót! Lecsó - Megteltek az üvegek!

Mielőtt rátennéd a tetőt, ne felejts el egy-egy késhegynyi tartósítószert hinteni  az üvegekbe!  (Nátriumbenzoát helyett szalicil is jó.) A csavaros tetőt egyelőre még csak lazán tedd rá az üvegekre, mert ahhoz, hogy jól rászorítsd, ellentartás kell.

Lecsó - Tégy mindegyik üvegbe egy késhegynyi nátriumbenzoát tartósítószert! Lecsó - A lecsó tetején a nátriumbenzoát. Lecsó - Az üvegekre lazán csavard rá a tetőket!

Készítsd elő az üvegeknek a dunsztolás helyét. Teríts le egy papírt vagy konyharuhát, arra hordd át egy edényfogó kesztyűvel vagy más ruhával az üvegeket a bal kezedben, miközben jobb kézzel jó erősen rácsavarod a tetőt. Ha mindegyik üveget átszállítottad, akkor tégy a tetejükre egy papírt, arra terítsd majd a melegen tartó ruhát.

Lecsó - Egy edényfogó kesztyűvel vidd az üveget a dunszt-helyre! Lecsó - Az első üveg lecsó a dunszt-helyen. Lecsó - Tégy az üvegekre papírt!

Lecsó - A lecsósüvegek a bugyolában. Minden oldalról takarja be a ruha az üvegeket – és hagyd ebben a melegben kihűlni őket. Kb. 1 nap alatt hűlnek le teljesen.
Lecsó - Címkézd fel a lecsós-üvegeket!

Másnap címkézd fel az üvegeket, úgy tedd el őket a spájzba.

Felhasználáskor csak annyi vele a teendő, hogy ütsz rá 3 tojást (plusz 3 csipet só), és megvárod, míg ez kipelyhesedik, különválik a létől.

Jó étvágyat!

45 hozzászólás

 • Ágnes

  én semmibe se teszek tartósító szert, és eláll. úgy gondoltam, a gyerekeknek így egészségesebb, és bevált.

 • Móni

  Köszi! 😀
  Most készül a második adag, ami nem csípős… hagymás olajosan készült mindkettő idén. 😀 ideírtam, így jövőre már emlékezni fogok 😀

 • Móni

  Sziasztok!
  Tavaly is tettem el lecsót, idén is fogok, és tudom tavaly is a te oldaladat olvastam… És nem emlékszem, végül hogy csináltam a lecsót, de nagyon jó lett 😀 Mármint nem emlékszem, tettem-e bele olajat meg hagymát… mert valaki arra esküszik, hogy nem szabad 😀
  A paprika héja sztem akkor pöndörödik le, ha túlfőzöd…
  Móni

  • Szia Móni!

   Örülök, hogy tavaly sikerült a lecsó a-la-Anyuka! 🙂
   Az én anyukám se tesz bele olajat meg hagymát, és a paprikát is nagy szeletekben hagyja…de nekem ez így jobban ízlik.

   Jó lecsózást az idén is! 🙂
   Mariann

 • KEDVES ANYUKA!
  A paprikának nem lehet valahogy eltávolítani a héját? Én azt sem szeretem, ha összepöndörödik. Csináltam már lecsót és a paprika héja is levált. Vagy ennél az eltevési módszernél rajta marad?
  Előre is köszönöm.

  • Kedves Rita!

   Nekem még nem volt bajom a paprika héjával…Nem szokott lejönni.
   A kérésed apropóján egyből a kedvenc savanyúságom jutott az eszembe: az olajos sült paprika; mert ennek tényleg le kell húzni a héját.
   A paprikának csak akkor jön le a héja, ha megsütjük, utána besózzuk és letakarjuk, hogy gőzben álljon. De ez már túl nagy macera lenne a lecsóhoz.
   Mindenesetre idemásolom neked a sült paprika savanyúság egyik linkjét.
   Itt elolvashatod a paprika héjlehúzásának menetét. 🙂
   Itt egy másik link, itt nem sózza be a sült paprikákat, hanem átszedi egy edénybe, és lefedi.

   Jó lecsóeltevést!
   Mariann

 • Orbán Andrea Viktória

  Kedves Anyuka!

  Tegnap találtam rá az oldalára, nagyon köszönöm a csodás leírásokat és a képeket. Soha nem mertem még lecsót főzni, ki tudja, miért, azt hittem, az nekem nem menne. Pedig 30 éves vagyok, 23 éves korom óta saját lábon állok, főzök, háztartást vezetek. Teljesen egyedül tanultam meg főzni, nem volt semmiféle segítségem.

  Most, hogy láttam, ez nem is olyan nehéz, párommal megfőztük életünk első, mondhatom, hogy tökéletes lecsóját, és máris sok új ötletünk van, amiket el fogunk készíteni. Épp most csináltam tojásos nokedlit vacsorára, mert úgy megtetszettek az Ön képei.

  Nagyon fontos, hogy a mai fiatalok kapjanak némi támogatást az életük elkezdéséhez, és én itt most megkaptam, noha már jó ideje helyt kell állnom mindenben.

  Így sokkal könnyebb a főzés, hogy van hova fordulnom. 🙂

  Köszönettel,

  Orbán Andrea Viktória

 • hagrid

  Kedves Mariann!
  Én is arra a kajapakolós dobozra gondoltam, de pl. a sima zacsi is jó lehet. Megfőzném ugy mintha üvegesnek tenném el, csak semmi tartósitó, hanem a fagyasztó. Elvileg akkor is jó lehet, csak időben ki kell venni, ha akarok valamit kezdeni vele. Érdemes lenne kisebb adagokat is eltenni a pörköltbe. Lehet nekiesek a dolognak, mig van kedvem meg pari a kertben. Jön a hideg, és akkor annyi neki. Puszi: Hagrid

  • Szia Hagrid!
   Képzeld, én is pont arra gondoltam, hogy talán még az egyszerű nájlonzacskó is megteszi! 🙂
   Mert a doboz mégiscsak drágább…
   A többivel is egyetértek, amit írtál.
   Essél csak neki! 🙂
   Télen jó előszedegetni. 🙂

   Jó munkát!
   Üdv a családnak! (Tán még segítenek is…)
   Mariann

 • hagrid

  A kertben még van paradicsom. Paprika még beszerezhető. Hűtőláda gyomra meg még enni kér.
  Puszi: Hagrid

 • hagrid

  Kedves Mariannkám!
  Fagyasztani hogy lehet a lecsót? Befőttesüvegből kifogytam, de még tudok szerezni olcsón alapanyagot.

  • Szia Hagrid!

   Nem tudom, hogy hogy lehet fagyasztani. 🙁
   Esetleg tudom ajánlani a Metróban kapható olcsó (lagzikban kajapakolásra használatos) 1 literes, fedeles műanyag ételtároló dobozokat a befőttesüveg helyett. Talán olcsóbb. És akkor ugyanez a lecsó mehet a fagyasztóba. Esetleg tartósító nélkül, mert most a hideg tartósít.
   De én pl. a szomszédasszonyt kértem meg, hogy ne dobja ki a befőttesüvegeit, hanem adja ide nekem. 🙂 Így mindig van üvegem. Ő meg kap cserébe lekvárt.

   Már hiányzott a jelentkezésed! 🙂
   Minden jót!
   Mariann

 • Dalma

  Szia Mariann!
  Ismet irok, meg marciusban irtam hogy en sem szeretem a landzsakat :D. Nos, orommel jelentem hogy kb. a 21.uveg lecsomnal jarok!!! (nem nagy csalad, csak a ferjem is es en is szeretjuk a hasunkat) Szeretnem megkoszonni megegyszer a leirasodat es kepeidet, nagyon hasznomra valt, ugye mas mikor csak osszedobunk ebedre egy gyors lecsot, meg mas mikor elteszunk nagy adagbol, nagyon nagy segitseg volt szamomra a te eltevesed!!! Mar jol is laktunk belole, es neked koszonhetem hogy egyaltalan bele kezdtem :). Koszonjuk koszonjuk koszonjuk, csak ennyit tudok mondani, es ha kozelebb lennel adnek neked is belole 😀 Sok puszi, es tovabbi jo fozocskezest mindenkinek. Nagy halaval.
  Dalma

 • Kitti

  Sziasztok!

  Egyszer próbáltam eltenni lecsót, de nem akartam tartósítószert használni. A tetejére olajat öntöttem és úgy tettem el, persze dunsztoltam. De hát megbuggyant, lehet, hogy azért mert itt az albérletben nincs rendes spájz, de azóta inkább a régi, jól bevált módszereket alkalmazom. Annál idegesítőbb nincs, amikor az ember munkája, ideje, pénze kárba vész. Szóval én is így csinálom, ahogy a nagyi. 🙂

 • Bea

  Kedves Anyuka!

  Dunsztolás egyszerűbben:
  Egyszerűen megoldható, nem kell plédezni, napokig kerülgetni a befőtteket. Elegendő egy közönséges müanyag hűtőtáska, amivel a strandra is szoktak menni. Ebbe soronként 6 db 7,5 dl. üveg fér. A HŰTŐTÁSKA aljába forgalomból kivont törölközőt teszünk, aztán az első sor üvegeket, szintén letarkajuk frottírtörölközővel, majd a második sor befőtt következik, letakarás, és mehet a kamrába. Majd 2-3 nap múlva a kamra polcaira.

  • Kedves Bea!

   Kösz az ötletet! 🙂
   Milyen jó, hogy sokan megosztják itt a tudományukat!
   Ha van nagy dobozom, én azt használom úgy, mint te a hűtőtáskát.
   Csak az nem olyan jó, mert nincs füle, nehezebb hurcolni.

   Jó eltevést! 🙂
   Mariann

 • Judit

  Kedves Anyuka, ma kezdtem a lecsó eltevését, de én nem tettem bele olajat, csak paprikát, paradicsomot és hagymát. Nagy hibát követtem el szerinted? Judit

  • Szia Judit!

   Anyukám se tesz bele olajat, úgyhogy biztos így is jó lesz. 🙂
   Én nem az anyu receptje szerint teszem el (ő nem tesz bele olajat, és nagyobb darabokban hagyja a paprikát), hanem, ahogy egy volt kolléganőmtől tanultam. Olajjal, apróra vagdosva. Erre tényleg már csak a tojást kell ráütni.

   Meglátod, milyen jó lesz, ha majd egyszer a kétségbeesés határán állsz, mert elment az idő, ebéd meg sehol; és akkor eszedbe jut a lecsó! 🙂
   Ez a jutalma a fáradságos eltevési munkának! 🙂

   Jó pihenést!
   Mariann

 • Ági

  Kedves Mariann!

  Köszönöm én is a receptet, mindjárt neki is látok és pucolni fogom a paradicsomot, de valószínűleg a jól bevált leforrázós módszerrel.

  Edit,
  tartósításügyben annyit, hogy nem csak a módszeren múlik, mert szerintem az is fontos, hogy igazán tiszta üvegekbe kerüljön a lecsó, hogy jó legyen a meleg dunszt és, hogy hova tudod tenni az eltett dolgokat (én a garázsunkba, ami azért nem egy kimondott spejz, ezért nem is merem a tartósítószert a celofán fölé/közé tenni).

  Üdv,
  Ági

 • Edit

  Kedves Anyuka!
  Még sosem próbáltam lecsót eltenni (semmit sem). Ez évtől nyugdíjas lettem, és úgy döntöttem, megpróbálom! Fél órája ülök a net előtt, és nézegetem a recepteket. A Te recepted tetszik a legjobban, nagyon szuper, nagyon érthető, köszi szépen! Ennek alapján látok hozzá a lecsó eltevéséhez. Tartósítószerrel kapcsolatban: a celofán és a tető közé teszem???? Tehát nem is érintkezik a lecsóval a tartósítószer??? Kipróbáltad már? Visszanézek még a válaszért. Szép napot!

 • Vali

  Bocs, csak annyit tennék hozzá, hogy én soha, semmibe nem teszek tartósítószert. Viszont évtizedek óta működik: a lapka és a celoán közé szórok tartósítószert. Ez beválik a befőtteknél, lekvároknál és a savanyúságoknál is… üdv Vali

 • Vali

  Kedves Anyuka! Mivel én egy két végén égetett ,,gyertya” vagyok, ezért nagy tisztelettel olvastam a receptedet. Szuper vagy, hogy ilyen ,,szájbarágósan” képes voltál leírni. Köszönöm – sokak nevében -, hogy vannak ilyen Anyukák. Legyenek szépek a napjaid! Vali

  • Kedves Vali!

   Köszönöm az elismerést! 🙂
   Örülök, hogy segíthetek!

   Ami a tartósítószert illeti, már mások is írták, hogy úgy csinálják, mint te: a tető alá celofánt tesznek, és a celofánra teszik a tartósítót.
   A többiek nevében is köszönöm ezt a tanácsot!
   Mihelyt én is kipróbálom, és beválik, lelkesen fogom támogatni ezt a módszert. 🙂

   Jó eltevéseket!
   Mariann

 • Dalma

  Hello, koszi a receptet, iden szeretnek eltenni lecsot, jo lesz telen elovenni az biztos. Es egyetertek a paradicsom hamozasban, en is utalom a kis “landzsa” darabokat benne, mindig meghamozom a paradicsomot, ha lecsot csinalok! Koszonom meg egyszer, ugyesen el is mutogatod a kepekkel, amit csinalsz, ugyes!!!
  Jo etvagyat mindenkinek!!!!

  • Szia Dalma!

   Na, úgy látszik, nem csak én vagyok ilyen finnyás a héj-ügyben… 🙂
   Egyébként azt hiszem, augusztusban a legolcsóbbak a hozzávalók.
   Olyan jó elővenni egy üveg lecsót, amikor késésben vagyok a főzéssel, és gyorsan össze kell ütnöm valamit! 🙂

   Kösz a dicséretet! 🙂
   Jó főzéseket!
   Mariann

 • józsi

  Igaz hogy összepöndörödik a héja, de semmi bajod sem lesz, ha lenyeled, legalább végigsöpri a vékonybeled! A többi jó, illetve ízlés szerint módosítható. Sokat dolgozhattál vele, mire így a netre tetted.

 • Szia Fercsi!

  Az biztos, hogy úgy sokkal egyszerűbb, ha nem bajlódunk a paradicsom héjának lehúzásával! De nekem az a tapasztalatom, hogy akkor összepöndörödik a lecsóban a héj, és kis “lándzsákat” kell lenyelnem. 🙂
  Örülök, hogy elolvastad a leírásomat! Remélem, azért segített! Bátran változtass rajta, ízlésed szerint! 🙂

  Boldog új évet!
  Mariann

 • Fercsi

  Ez a paradicsomhámozás egy butaság. Mivel egy magyaros ételről van szó ezt nyugodtan ki lehet hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.