Sült oldalas

Sült oldalas - Kész, tányéron.

Hozzávalók:

 • 70 dkg oldalas (nem füstölt!)
 • valamilyen sós fűszerkeverék (ez itt flekken)
 • 1 fej hagyma, egészben (nem csak a fotóról maradt le)
 • olaj
 • víz
  (az elején 2 dl,
  40 percnél 1 dl,
  50 percnél 1 dl,
  60 percnél 1/2 dl
  70 percnél 1/2 dl)
Sült oldalas - Hozzávalók

Kiegészítés 2014. dec. 30-án: Sajnos, elfelejtettem, hogy anyukám mindig süt az oldalassal egy egész fej hagymát is. A végére a hagyma szinte teljesen szétmegy, és nagyon jó ízt ad a húsnak. Mikor ezt a lefotózott változatot sütöttem, akkor elfelejtettem hagymát tenni mellé. De most odaírom a hozzávalókhoz.

Elkészítés:

Sült oldalas - ÁbraSült oldalas - Rambo tölténytára

Mikor veszed az oldalast a hentesnél, és a hús nem szép téglalap alakú, mint Rambo tölténytára, akkor hosszában vágasd ketté a bácsival, hogy ne legyenek 10 cm-nél hosszabb csontok. (A piros szaggatott vonal jelzi a bárd lecsapásának irányát.) Én másfél kiló oldalast vettem, pont ilyen alakú volt, mint a rajzon. Ketté is vágattam; ez a 70 dkg, amit most sütöttem, már a második fele.

A csontok mentén vágd darabokra az oldalast. Alaposan mosd meg, és egy konyharuhával itasd fel a húsdarabokról a vizet. A száraz húsokat tedd egy tálcára. (Ezeket a fázisokat nem fotóztam le.)

Sült oldalas - Borítsd ki a fűszert egy kis tálkába! Valamilyen sült-fűszerkeverékkel be kell sózni a húst. Ehhez öntsd ki a fűszert a tasakból (vagy tubusból) egy kis tálkába, hogy könnyen tudj belőle csippenteni. Szórd meg fűszersóval a hús felső oldalát, aztán tedd át a sózott húsdarabot egy tálba, a fűszerezett oldalával lefelé. Szórd meg fűszerrel a most felül lévő oldalát is. Ugyanígy fűszerezd be a többi darabot is.

Sült oldalas - Szórd be fűszerrel a hús egyik oldalát! Sült oldalas - Tedd át egy tálba a húst, a sózott oldalával lefelé! Sült oldalas - Szórd be fűszerrel a hús másik oldalát is!

Ha az összes oldalasdarabot besóztad, akkor fedd le a tálat, és tedd a hűtőbe 1-2 órára. A fűszersót kanalazd vissza a tasakba vagy tubusba. (Én levágtam a tubus alját, és ott kanalaztam vissza a fűszersót.)

Sült oldalas - Mind besózva. Sült oldalas - Fedd le az oldalasos tálat! Sült oldalas - Töltsd vissza a fűszert a tasakba!

Ha eleget érlelődött a fűszeres hús, akkor vedd ki a hűtőből, és tedd oda sülni. Egy nagy serpenyőbe önts kb. 2 dl olajat, melegítsd fel (de ne legyen forró), és tedd bele a húsdarabokat.

Közben megoldottam azt a matekfeladatot, hogy
‘Mennyi olajat öntsünk a 28 cm átmérőjű serpenyőbe, hogy fél cm magasan álljon benne az olaj?’
Megoldás: A serpenyőbe öntött olaj egy olyan henger, melynek alapköre 14 cm sugarú, magassága pedig 0,5 cm.
A henger térfogata: alapterület * magasság.
A 14 cm sugarú kör területe: r2Π = 14*14*3,14 = 615 cm3 = 0,6 dm3 = 0,6  l = 6 dl. Ennyi olaj kellene, hogy 1 cm magasan álljon az edényben. Ha fél cm is elég, akkor 6*0,5 = 3 dl olaj kell.
Ezek szerint elég 0,3 cm magasságú olaj is, úgy jön ki a 2 dl. 🙂 Na.

Sült oldalas - Önts 2 dl olajat a serpenyőbe! Sült oldalas - Tedd az oldalas-szeleteket a meleg olajba! Sült oldalas - Minden szelet a sernyőben.

Sült oldalas - Mindkét oldalukat 3-3 percig süsd át! A hússzeletek mindkét oldalát süsd 3-3 percig. Aztán öntsd fel 2 dl hideg vízzel.
Tehát süt – 3 perc – fordít és süt – 3 perc – felönt.

Sült oldalas - Fordítsd meg a hússzeleteket! Sült oldalas - Hússzeletek megfordítva. Sült oldalas - Öntsd fel az oldalast 2 dl hideg vízzel!

Felöntés után tedd hozzá a megpucolt, egészben hagyott hagymát, fedd le, és közepes lángon süsd 40 percig. Közben – úgy 20 perc után – lögyböld meg a fakanalat a szaftban, és nyalintsd meg, hogy elég sós-e a lé. Ha sótlannak találod, szórj még két csipet sót a húsra.

Sült oldalas - Fedd le a húst! Sült oldalas - 40 percig főzd a húst! Sült oldalas - Ha sótlan, szórj rá még két csipet sót!

Ha letelt a 40 perc, akkor önts a húsra 1 dl vizet, fordítsd meg a szeleteket, fedd le megint az edényt, és párold 10 percig a húst. (Ajánlom, hogy ne hagyd magára a húst! Én kint kapáltam, vittem magammal az időzítőt – 45 percre állítottam -, és mikor 40 perc múlva bejöttem, már egy kicsit oda is égett a hús. 🙁 Lehet, hogy túl erős volt a láng. Vagy talán vaslapot kellett volna tenni az edény alá… Jobb, ha időnként megnézed, hogy van-e még víz a hús alatt.)

Sült oldalas - 40 perc főzés után önts 1 dl vizet a húsra! Sült oldalas - Fordítsd meg a hússzeleteket! Sült oldalas - Párold még 10 percig a húst!

Ha letelt a 10 perc – összesen 50 perce sül a hús-, akkor megint önts 1 dl vizet az oldalasra, és párold újabb 10 percig. Akkor  – vagyis a kezdetétől számított 60 perc múlva – már csak fél dl vizet önts rá. Ha ezzel is párolod 10 percig, akkor valószínűleg már elég puha lesz. (Kóstold meg!) Ha még rágós, akkor (tehát 70 percnél) újabb fél dl víz, újabb 10 perc párolás következik. 80 perc sütés után már biztosan jó lesz!

Sült oldalas - Megint önts 1 dl vizet az oldalasra! Sült oldalas - Párold újabb 10 percig a húst! Sült oldalas - Kóstold meg a húst, hogy elég puha-e!

Sült oldalas - Kész, tálon.

A sült oldalas nindenféle főzelékhez kiváló feltét; de hagyományos körettel (krumpli, rizs) is finom.
A “zsírját” elteszem, jó lesz pirítóst megkenni. 🙂

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.