Olajbogyós kenyér

Olajbogyós kenyér - Kész, megszegve.


Hozzávalók:


 • 35 dkg sima liszt
 • 15 dkg teljes őrlésű liszt
 • 2,5 dkg élesztő
 • 3 dl langyos víz
 • 2 kiskanál só (szűken)
 • 2 evőkanál olívaolaj
 • 20 db olajbogyó
  (7 dkg)
 • 2 kiskanál egész köménymag
 • egy kis Ráma a tepsi kivajazásához
Olajbogyós kenyér - Hozzávalók

Elkészítés:

Nem árt, ha szükséghelyzetben össze tudunk hozni egy kenyeret. Így az se baj, ha ünnepek alatt elfogy, amit vettünk; vagy ha elfeledkeztünk róla, hogy zárva lesz a bolt. Csak időben el kell kezdeni az összeállítását, mert fél óra a mérés-dagasztás, másfél óráig kel, aztán még fél órát a formában, és 1 óráig sül. Ez összesen 3,5 óra.
Ebből a mennyiségből kb. 80 dkg kenyér lesz.

Röviden:

 1. Az élesztőt feloldjuk a langyos vízben.
 2. Egy nagy tálba mérjük a liszteket, megsózzuk.
 3. Hozzáadjuk a vizes élesztőt és az olívaolajat.
 4. Feldaraboljuk a 20 szem olajbogyót, és a liszthez adjuk. Beleszórjuk a köménymagot is.
 5. Fakanállal 10 percig dagasztjuk a tésztát.
 6. 1,5 óráig kelni hagyjuk.
 7. Átkaparjuk a formába, és újabb 0,5 órát kelesztjük.
 8. 220 fokon 25 percig sütjük, aztán 175 fokon még 30 percig.

Olajbogyós kenyér - Mérd ki a 2,5 dkg élesztőt! Olajbogyós kenyér - Önts 3 dl langyos vizet egy kis edénybe! Olajbogyós kenyér - Tedd az élesztőt a langyos vízbe! Olajbogyós kenyér - Keverd el az élesztőt a langyos vízben!

Olajbogyós kenyér - Mérj ki 35 dkg sima lisztet!Olajbogyós kenyér - 35 dkg sima liszt kimérve.

Mérj ki 35 dkg sima – BL55-ös – lisztet.
Szórj hozzá 15 dkg teljes őrlésű lisztet (nem kell, hogy tönkölybúza legyen; nem kell, hogy bio legyen), hogy összesen 50 dkg legyen a kétféle liszt. Végy elő egy nagy tálat (vagy kis lavórt), amiben dagasztod majd a tésztát, és borítsd bele a lisztkeveréket.

Olajbogyós kenyér - Mérj hozzá 15 dkg teljes őrlésű lisztet! Olajbogyós kenyér - Összesen 50 dkg legyen a kétféle liszt! Olajbogyós kenyér - Borítsd a lisztet a tálba!

Sózd meg a lisztet 2 kiskanál (teás) sóval. Inkább csapott legyen a kanál telítettsége, semmint púpos, mert az olajbogyó is sós. (Ha majd túl sósnak találod a kenyeret, legközelebb próbáld meg 1 kiskanál sóval.) Keverd el a sót a lisztben. Borítsd a liszthez a langyos vizes élesztőt, és nagyjából keverd össze.

Olajbogyós kenyér - Sózd meg a lisztet! Olajbogyós kenyér - Borítsd a lisztbe az élesztős vizet! Olajbogyós kenyér - Keverd össze a folyékony és a szilárd összetevőket!

A tál fölött töltve boríts a tésztához két evőkanál olívaolajat. Utána keress olyan helyet a tésztában, ahol a liszt még nem keveredett a vízzel, és liszttel “mosd le” a kanálról az olajat.  Megint keverd el nagyjából a tésztát.

Olajbogyós kenyér - Önts a tésztához 2 evőkanál olajat! Olajbogyós kenyér - Liszttel "mosd le" a kanálról az olajat! Olajbogyós kenyér - Keverd bele az olajat a tésztába!

Az olajbogyós üvegből halássz ki 20 szemet, és tedd a kiürült élesztős edénykébe. (Hogy könnyebb legyen számolni őket, ötösével szoktam kiszedni.) Egy deszkán egyenként vágd fel az olajbogyókat 2-3 darabba. Én először keresztben lecsaptam a harmadát, aztán a maradék 2/3 részt hosszában elfeleztem. (Így könnyebb, mint keresztben kettévágni.)

Olajbogyós kenyér - Szedj ki 20 szem olajbogyót! Olajbogyós kenyér - Vágd le az olajbogyószem harmadát! Olajbogyós kenyér - A maradék 2/3 bogyót hosszában vágd ketté!

Ha mind a 20 bogyót felvagdostad, akkor kapard az olajbogyódarabkákat a kenyértésztához.

Olajbogyós kenyér - Olajbogyóvagdosó munkahely. Olajbogyós kenyér - Mindegyik olajbogyó felvagdosva. Olajbogyós kenyér - Kapard az olajbogyódarabkákat a kenyértésztához!

Szórj bele két kiskanál köménymagot, és kész is van a tészta. Jól keverd el az összetevőket. Vedd az öledbe a tálat, és 10 percig dagaszd a tésztát – fakanállal. Túl lágy ahhoz, hogy a kezeddel dagaszd. De ha nem irtózol a kezedre ragadó kulimásztól, akkor kézzel is dagaszthatod. 🙂

Olajbogyós kenyér - Szórj a kenyértésztába két kiskanál köménymagot! Olajbogyós kenyér - Jól keverd el az összetevőket! Olajbogyós kenyér - Vedd az öledbe a tálat, és fakanállal dagaszd a tésztát!

Alakul a tészta! (Dagasztás közben mindig kapard le a tál faláról a tésztát.) Itt lent a középső kép a kész tészta állagát mutatja. A dagasztás végén egy késsel kapard le a fakanálról a tésztát.

Olajbogyós kenyér - Alakul a tészta! Olajbogyós kenyér - A tészta állaga Olajbogyós kenyér - Kapard le a fakanálról a tésztát!

Dagasztás kész. Melegítsd elő a sütőt 50 fokra (3 perc alatt fel is melegszik ennyire), és tedd bele a tálat, hogy ott keljen másfél óráig a tészta.

Olajbogyós kenyér - Dagasztás kész. Olajbogyós kenyér - Tedd a sütőbe kelni a tésztát! Elég 50 fok. Olajbogyós kenyér - Másfél órát keleszd a tésztát!

Másfél óra alatt szépen megkel a kenyértészta. Készítsd oda a sütőformát, és vajazd ki – az oldalát is!

Olajbogyós kenyér - Megkelt a tészta. Olajbogyós kenyér - Készítsd oda a sütőformát! Olajbogyós kenyér - Vajazd ki a sütőformát!

Dűtsd meg a tálat, és húzd a tésztát a sütőformába. Széles felületen borítsd, hogy egyből hosszúkás alakú legyen a tészta a formában. Vizes kézzel húzd szét a tésztát a formában, hogy szép egyenletes legyen.

Olajbogyós kenyér - Kapard a tésztát a sütőformába! Olajbogyós kenyér - Szinte öntsd a tésztát a sütőformába! Olajbogyós kenyér - Szépen egyengesd el a tésztát a sütőformában!

Az üres tálból egy kis liszttel szedd össze a tésztamaradványokat. Gyúrd galacsinná, és ügyesen dolgozd bele a kenyértésztába.

Olajbogyós kenyér - Hints egy kis lisztet az üres tálba! Olajbogyós kenyér - Súrold ki a liszttel a tálat! Olajbogyós kenyér - Ennyi tészta jött még ki az üres tálból. Olajbogyós kenyér - Dolgozd bele a galacsint a kenyértésztába!

Vizezd meg a kezed, és lapogasd végig a tésztát. Átlós irányban  késsel húzzál 4-5 rácsvonalat a tészta felületén, aztán erre merőlegesen is vagdosd be a tésztát, kb. 5 cm-enként.

Olajbogyós kenyér - Vizes tenyérrel simítsd végig a tésztát! Olajbogyós kenyér - Átlós irányban vagdosd be a tésztát 5 cm-enként! Olajbogyós kenyér - A másik irányban is vagdosd be a tésztát!

Enyhén szórd meg liszttel, takard le, és fél óráig még hadd keljen itt a formában is.

Olajbogyós kenyér - Enyhén szórd meg liszttel a tésztát! Olajbogyós kenyér - Takard le a tésztát! Olajbogyós kenyér - Újabb fél órát keleszd a tésztát!

Olajbogyós kenyér - Kapcsold be a sütőt, 220 fokra állítva! Közben gyújtsd be a sütőt, 220 fokra állítva a hőfokot. Ha nagyon sietsz, akkor mihelyt eléri a 220 fok meleget – ez kb. 20 perc -, már be is teheted a kenyeret sülni.
Fél óra alatt szépen megkel a kenyér, mehet a sütőbe, az alsó rácsra. (Jót tesz neki, ha előtte bevizezed a forma alját!) Ezen a hőfokon 25 percig süsd, de akkor még nincs készen…

Olajbogyós kenyér - Fél óra alatt szépen megkel a kenyér. Olajbogyós kenyér - Tedd a kenyértésztával teli formát a sütőbe! Olajbogyós kenyér - 220 fokon 25 percig süsd!

25 perc múlva vedd lejjebb a hőfokot 175 fokra, és így süsd még 30 percig a kenyeret. Tehát összesen 55 percig süljön! Közben készíts az asztalra egy akkora deszkát, amin majd elfér a kenyér. Ha letelt az idő, erre tedd a formát a megsült kenyérrel.

Olajbogyós kenyér - Vedd vissza a hőfokot 175 fokra! Olajbogyós kenyér - 175 fokon még 30 percig süsd a kenyeret! Olajbogyós kenyér - Kenyér kész, formában.

Azon nyomban borítsd ki a kenyeret a sütőformából. Ha van egy ekkora rácsod, akkor arra tedd a kenyeret. Ha meg nincs, akkor maradjon a deszkán, de dugj alá két fakanalat, hogy tudjon szellőzni, mert egyébként vizes lesz a kenyér alja a lecsapódó gőztől. Takard le, és csak akkor szegd meg, ha már nagyjából kihűlt.

Olajbogyós kenyér - Borítsd ki a formából a kenyeret! Olajbogyós kenyér - Kenyér kiborítva a deszkára. Olajbogyós kenyér - Dugj két fakanalat a kenyér alá!

Olajbogyós kenyér - Kenyér kész, megszegve (álló)

Olyan finom ez a kenyér! 🙂
Persze ízesítheted másféle magvakkal is, olajbogyó helyett tehetsz bele 2 evőkanál lenmagot, vagy napraforgómagot. A köményt el is hagyhatod, ha nem szereted.
A lényeg a liszt-víz-élesztő aránya.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.