Kínai zöldpaprikás karaj

Kínai kaja - Kész, serpenyőben Hozzávalók:

  • 60 dkg rövidkaraj
  • szójaszósz
  • 1 dl olaj
  • 1 fakanál só
  • 1 evőkanál méz (vagy cukor)
  • 5 db zöldpaprika
  • egy tenyérnyi gyömbérgyökér
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 db újhagyma

A páchoz

  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál bor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő (itt a képen a dobozos)
Kínai kaja - Hozzávalók

Elkészítés:

A kínai kaják nélkülözhetetlen alapanyaga a szójaszósz és a gyömbér. Majdnem minden ételükben van fokhagyma és/vagy újhagyma. Az étkezési keményítő is gyakori. Az olaj lehetőleg szezámolaj legyen, de persze akármilyen is jó.

Röviden:

  1. Készítsd el a pácot.
  2. Szeleteld fel vékony lapokra a karajt, és forgasd bele a pácba.
  3. Pucold meg, és vágd nagyon apró darabokra a gyömbért.
  4. Pucold meg a fokhagymát.
  5. Mosd meg a zöldpaprikát, szeleteld fel, és vágd darabokra.
  6. Forró olajon pirítsd a paprikát 5 percig, aztán szedd ki az olajból.
  7. Pirítsd 2 percig a gyömbért és a fokhagymát, aztán add hozzá a húst.
  8. Még egy kis szójaszósz,, méz hozzá.
  9. Szükség szerint borral utánöntve (hogy le ne égjen) párold a húst 25 percig.
  10. Borítsd vissza a zöldpaprikát is, és még 10 percig süsd.
  11. A végén szórd rá a vékony csíkokra szeletelt zöldhagymát.
Kínai kaja - Páchoz szójaszósz Egy akkora tálban, amibe belefér majd a szeletelt hús, készítsd el a páclét: három evőkanál szójaszósz, két evőkanál bor, egy evőkanál kukoricakeményítő. Jól keverd el.

Kínai kaja - Páchoz bor Kínai kaja - Páchoz keményítő Kínai kaja - Keverd el a páclét!

Kínai kaja - Mosd meg a húst!Kínai kaja - Vágd ketté a húst keresztben!

Mosd meg a húst, és egy deszkán egy nagy késsel vágd ketté keresztben. (Őszintén szólva azért vágtam ketté, mert a kövéret akartam letolni róla. Direkt a kövér részre fektettem a húst, és mikor leértem a kövér réteghez, megpróbáltam jobbra letolni róla a húst, de nem sikerült. 🙂 ) Mindkét darabról vágd le a kövér réteget. Először egy kicsit vágj bele, aztán csippentsd fel a kövér hártyát, és úgy vezesd tovább a kést, vízszintesen nyiszitálva, hogy csak a kövér váljon le. Lehet, hogy csak több darabban fogod tudni levágni. Nem baj, úgysincs rá szükség.

Kínai kaja - Vágd le a húsról a felső kövér réteget! Kínai kaja - Emeld meg a kövéret, ha már belevágtál; és úgy vágd tovább! Kínai kaja - Lehet, hogy csak több darabban sikerül levágni a kövéret.
Gacor4d
Situs Slot Gacor
Totoagung
Slot Gacor 4d
Toto Slot
Situs Toto Slot
Totoagung2
Toto Slot 4d
Toto Slot
Slot Gacor 4d
Slot Gacor
Fordítsd el az egyik darab húst, hogy a kis felülete essen jobb kézre, és szeleteld fel nagyon vékony lapokra (kb. 3 mm). De ezek a lapok még nagyok; kb. akkora legyen a húsdarab, mind a paprikadarab. Ezért mindegyik szeletet felezd el. Több szeletet is összefoghatsz, és egy egész kupac húst felezhetsz meg egyszerre.

Kínai kaja - Szeleteld fel nagyon vékonyra a húst! Kínai kaja - Mindegyik szeletet felezd el! Kínai kaja - Egyszerre több szeletet is összefoghatsz, és úgy felezd el!

Kínai kaja - A húsdarabkákat dobd a páclébe!Kínai kaja - Keverd el a pácban a húsdarabokat!

Dobd a húsdarabokat a pácba, és jól forgasd bele!
A szeletelés vége felé már nehéz lenne a nyeklő-nyakló húsból vágni, ezért fordíts el, és úgy szeleteld tovább. Ekkor már egyből kicsik lesznek a lapok, nem kell őket megfelezni. Az összegyűlt húsdarabokat dobd a pácba, és keverd jól bele. A másik húsdarabot is hasonlóan szeleteld fel.

Kínai kaja - A hús végét már nehéz lenne tovább szeletelni! Kínai kaja - A hús végét fordítsd el, és úgy szeleteld! Kínai kaja - Dobd a hússzeleteket a pácba!

Kínai kaja - Az összes hús a pácban. Ha úgy látod, hogy nincs eléggé pácban a hús ( 🙂 ), akkor adj még hozzá egy-egy kanál szójaszószt, bort és keményítőt is. Amíg előkészíted a zöldségeket, hadd érlelődjön a karaj.
Kínai kaja - A levágott kövéret darabold fel, és főzd meg a macskának! Kínai kaja - A kövérjét odatettem főni, kevés vízben, egy csipet sóval. (A levágott kövérjét én feldaraboltam, és odatettem főni kb. másfél deci vízbe, egy csipet sóval – a macskának.)

Kínai kaja - Az elvékonyodásoknál vágd fel a gyömbért sima darabokra!Kínai kaja - Kapard le a gyömbér héját!

Következik a gyömbér előkészítése. Az elvékonyodásainál vágd fel kezelhető darabokra a gyömbért. Mindegyik darabot pucold meg: késsel kapard le a héját. Vigyázz, mert a gyömbér nagyon lédús, és kaparás közben szembe spriccelhet! (Én hunyorítva pucolom.) A kis göböket vágd le, és azokat is pucold meg. Ha nincs akkora a kidudorodás, hogy le kelljen vágni, akkor a hónaljszerű helyekről a kés hegyével kapard ki a héjat.

Kínai kaja - Vágd le a kis göböket a gyömbérdarabról! Kínai kaja - A levágott kis göbről is kapard le a héjat! Kínai kaja - A gyömbér hónaljából a kés hegyével kaprd ki a héjat!

Kínai kaja - Gyömbérpucolás kész.Ha mindegyiket megpucoltad, akkor fogj egy darabot, és vágd ketté. Az egyik felet fektesd a sík oldalára, és szeleteld fel vékony lapokra. Utána fogj össze néhány lapot, dűtsd le az oldalára a kupacot…

Kínai kaja - Vágd ketté a gyömbérdarabot! Kínai kaja - Fektesd a talpára a felezett gyömbért, és szeleteld lapokra! Kínai kaja - Fogj össze néhány gyömbérlapot, és fektesd az oldalára a kupacot!

…és hosszában vágd ketté. Fordítsd el, és az ujjaiddal jól összeszorítva a két gyömbéroszlopot, szeleteld fel vékonyan, így egészen apró gyömbérdarabkákat kapsz. Lereszelni sokkal egyszerűbb lenne, de akkor olyan hosszú szálak maradnak egyben a végén. (De ha nincs türelmed a daraboláshoz, akkor nyugodtan reszeld le kis lyukú reszelőn.) Végy elő egy újabb tálkát, és kapard bele a felaprított gyömbért. Mindegyik gyömbérdarabot így vagdosd fel.

Kínai kaja - Hosszában vágd ketté a kupacot! Kínai kaja - Szeleteld fel vékonyan a hosszában kettévágott gyömbérkupacot! Kínai kaja - Kapard egy tálkába az apróra vágott gyömbért!

Kínai kaja - A gyömbér előkészítve.A gyömbér kész.
A többi már egyszerűbb. 🙂 Jöjjön a fokhagyma! Válassz le a fokhagymafejről hat gerezdet, és pucold meg őket. Először csapd le a tompa végüket, aztán szedd le a héjakat a gerezdről.

Kínai kaja - Válassz le a fokhagymafejről hat gerezdet! Kínai kaja - Vágd le a fokhagymacikk tompa végét! Kínai kaja - Fejtsd le a cikkről a héjakat!

Tél végén már előfordul, hogy rohad a fokhagyma. Ha látod, hogy a közepén barna, akkor vágd ketté a cikket a hiba mentén. Jól látszik, hogy csak a szélén hibás, amit mindkét félből könnyen ki lehet vágni.

Kínai kaja - A fokhagyma közepe hibás, barna. Kínai kaja - Vágd ketté a fokhagymát a hiba közepén! Kínai kaja - Az elvágott fokhagymából könnyen ki tudod vágni a hibás részt!

Kínai kaja - Fokhagyma előkészítve. A fokhagyma is elő van készítve.
Jöhet a paprika! Készíts a csaphoz egy tálcát a mosott paprikáknak, mosd meg a paprikákat, tedd a tálcára, és egy picit vágj le a csücskükből. (Mert onnan mindig kiáll egy kis fekete tüskeféleség.)

Kínai kaja - Mosd meg a paprikákat! Kínai kaja - Tedd egy tálcára a mosott paprikákat! Kínai kaja - Vágd le a paprika csücskét, ahol az a fekete szálka van!

Szeleteld fel a paprikákat. Készíts oda egy újabb tálkát, és darabold bele a paprikaszeleteket. (Kb. 3 cm-es darabokra.)

Kínai kaja - Szeleteld fel a paprikát! Kínai kaja - Egy paprika felszeletelve. Kínai kaja - Darabold egy tálkába a paprikaszeleteket!

Kínai kaja - Minden elő van készítve.Kínai kaja - Önts egy dl olajat egy nagyobb serpenyőbe!

Most már minden elő van készítve, a hús is pácolódott vagy fél órát; kezdődhet a főzés. 🙂
Egy nagyobb serpenyőbe önts egy dl olajat, és két percig melegítsd. Akkor borítsd az edénybe a darabolt zöldpaprikát, és kevergetve pirítsd kb. 5 percig. Utána egy lyukas kiszedőkanállal lapátold ki a sült paprikát, vissza a tálkába. (Majd akkor tesszük vissza a serpenyőbe, ha már 25 percet sült a hús, és még tíz percig együtt pirítjuk őket.)

Kínai kaja - Borítsd a paprikát a forró olajba! Kínai kaja - Öt percig pirítsd a zöldpaprikát! Kínai kaja - Szedd ki a zöldpaprikát az edényből!

Most kapard a gyömbért a serpenyőbe, keverd el, és fokhagymanyomóval máris préseld hozzá a fokhagymagerezdeket. Kevergetve pirítsd két percig.

Kínai kaja - Kapard a gyömbért a serpenyőbe! Kínai kaja - Fokhagymanyomóval préseld a fokhagymacikkeket a serpenyőbe! Kínai kaja - Kevergetve pirítsd a gyömbér-fokhagyma keveréket két percig!

Most már mehet hozzá a hús, a páclével együtt. Keverd össze a többivel. Önts még hozzá egy kis szójaszószt, hogy jól lehessen rajta érezni.

Kínai kaja - Borítsd a húst a serpenyőbe! Kínai kaja - Keverd össze a húst a gyömbér-fokhagymával! Kínai kaja - Önts még hozzá egy kis szójaszószt!

Sózd meg egy fakanál sóval. Édesítsd egy kanál mézzel (vagy cukorral). Önts hozzá vagy fél deci bort, nehogy leragadjon.

Kínai kaja - Sózd meg egy fakanál sóval! Kínai kaja - Csorgass bele egy evőkanál mézet! Kínai kaja - Önts hozzá vagy fél deci bort!

Kínai kaja - 25 percig párold a húst!Kínai kaja - Locsolj rá egy kis bort!

Fedő alatt 25 percig párold a húst, de közben – kb. 8 percenként – keverd meg, és ha túl kevés rajta a lé, akkor locsold meg egy kis borral. (Hamar le tud égni, én már jártam úgy. Át kellett tennem az egészet egy másik lábosba; persze az égett részt nem kapartam fel.) (Muskotállyal kezdtem, de az elfogyott, kénytelen voltam elővenni a Sangriát.)
Amíg sül a hús, készítsd elő a zöldhagymát. Mosd meg, vágd le a fejének a végét; vágd le a szárvégekről a száraz, hibás részeket – nem biztos, hogy mindegyik szárat ugyanonnan kell levágni.

Kínai kaja - Mosd meg a zöldhagymát! Kínai kaja - Vágd le a hagymafej végét! Kínai kaja - Vágd le a hagymaszárak végéről a hibás részeket!

Ha valamelyik zöld szár nagyon csúnya, akkor fogd meg, és a fehér rész felé húzva fejts le egy réteget a zöldhagymáról. Mindkét hagymát vágd fel kb. 5 cm-es darabokra. Mindegyik darabot vágd ketté hosszában.

Kínai kaja - Húzd le a felső réteget a zöldhagymáról! Kínai kaja - Vágd fel kb. 5 cm-es darabokra a zöldhagymákat! Kínai kaja - Mindegyik darabot vágd ketté hosszában!

Fektesd a talpukra (a sík felületükre) a fél hagymákat, és mindegyiket szeleteld fel hosszában legalább három csíkra.  Erre majd a végén lesz szükség.

Kínai kaja - Mindegyik félhagymát fektesd a talpára! Kínai kaja - Mindegyik félhagymát szeleteld fel hosszában három csíkra! Kínai kaja - A hagymacsíkok.

Ha letelt a 25 perc főzési idő, akkor borítsd vissza a serpenyőbe a zöldpaprikát, keverd össze, fedd le, és süsd még 10 percig együtt a hússal.

Kínai kaja - Borítsd vissza a paprikát a serpenyőbe! Kínai kaja - Keverd össze a paprikát a hússal! Kínai kaja - 10 percig párold együtt a húst és a paprikát!

Kínai kaja - A végén szórd meg zöldhagymával! Ha letelt a tíz perc, akkor készen van. Most szórd rá a hagymacsíkokat.
Kínai kaja - Kész, tányérban. Köretként rizs illik hozzá, savanyúságnak meg valamilyen zöld saláta.
Általában akkor szoktam ilyet csinálni, ha vendég jön. 🙂

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.