Kínai zöldpaprikás karaj

Kínai kaja - Kész, serpenyőben

Hozzávalók:

 • 60 dkg rövidkaraj
 • szójaszósz
 • 1 dl olaj
 • 1 fakanál só
 • 1 evőkanál méz (vagy cukor)
 • 5 db zöldpaprika
 • egy tenyérnyi gyömbérgyökér
 • 6 gerezd fokhagyma
 • 2 db újhagyma

A páchoz

 • 3 evőkanál szójaszósz
 • 2 evőkanál bor
 • 1 evőkanál kukoricakeményítő (itt a képen a dobozos)
Kínai kaja - Hozzávalók

Elkészítés:

A kínai kaják nélkülözhetetlen alapanyaga a szójaszósz és a gyömbér. Majdnem minden ételükben van fokhagyma és/vagy újhagyma. Az étkezési keményítő is gyakori. Az olaj lehetőleg szezámolaj legyen, de persze akármilyen is jó.

Röviden:

 1. Készítsd el a pácot.
 2. Szeleteld fel vékony lapokra a karajt, és forgasd bele a pácba.
 3. Pucold meg, és vágd nagyon apró darabokra a gyömbért.
 4. Pucold meg a fokhagymát.
 5. Mosd meg a zöldpaprikát, szeleteld fel, és vágd darabokra.
 6. Forró olajon pirítsd a paprikát 5 percig, aztán szedd ki az olajból.
 7. Pirítsd 2 percig a gyömbért és a fokhagymát, aztán add hozzá a húst.
 8. Még egy kis szójaszósz,, méz hozzá.
 9. Szükség szerint borral utánöntve (hogy le ne égjen) párold a húst 25 percig.
 10. Borítsd vissza a zöldpaprikát is, és még 10 percig süsd.
 11. A végén szórd rá a vékony csíkokra szeletelt zöldhagymát.
Kínai kaja - Páchoz szójaszósz Egy akkora tálban, amibe belefér majd a szeletelt hús, készítsd el a páclét: három evőkanál szójaszósz, két evőkanál bor, egy evőkanál kukoricakeményítő. Jól keverd el.

Kínai kaja - Páchoz bor Kínai kaja - Páchoz keményítő Kínai kaja - Keverd el a páclét!

Kínai kaja - Mosd meg a húst!Kínai kaja - Vágd ketté a húst keresztben!

Mosd meg a húst, és egy deszkán egy nagy késsel vágd ketté keresztben. (Őszintén szólva azért vágtam ketté, mert a kövéret akartam letolni róla. Direkt a kövér részre fektettem a húst, és mikor leértem a kövér réteghez, megpróbáltam jobbra letolni róla a húst, de nem sikerült. 🙂 ) Mindkét darabról vágd le a kövér réteget. Először egy kicsit vágj bele, aztán csippentsd fel a kövér hártyát, és úgy vezesd tovább a kést, vízszintesen nyiszitálva, hogy csak a kövér váljon le. Lehet, hogy csak több darabban fogod tudni levágni. Nem baj, úgysincs rá szükség.

Kínai kaja - Vágd le a húsról a felső kövér réteget! Kínai kaja - Emeld meg a kövéret, ha már belevágtál; és úgy vágd tovább! Kínai kaja - Lehet, hogy csak több darabban sikerül levágni a kövéret.

Fordítsd el az egyik darab húst, hogy a kis felülete essen jobb kézre, és szeleteld fel nagyon vékony lapokra (kb. 3 mm). De ezek a lapok még nagyok; kb. akkora legyen a húsdarab, mind a paprikadarab. Ezért mindegyik szeletet felezd el. Több szeletet is összefoghatsz, és egy egész kupac húst felezhetsz meg egyszerre.

Kínai kaja - Szeleteld fel nagyon vékonyra a húst! Kínai kaja - Mindegyik szeletet felezd el! Kínai kaja - Egyszerre több szeletet is összefoghatsz, és úgy felezd el!

Kínai kaja - A húsdarabkákat dobd a páclébe!Kínai kaja - Keverd el a pácban a húsdarabokat!

Dobd a húsdarabokat a pácba, és jól forgasd bele!
A szeletelés vége felé már nehéz lenne a nyeklő-nyakló húsból vágni, ezért fordíts el, és úgy szeleteld tovább. Ekkor már egyből kicsik lesznek a lapok, nem kell őket megfelezni. Az összegyűlt húsdarabokat dobd a pácba, és keverd jól bele. A másik húsdarabot is hasonlóan szeleteld fel.

Kínai kaja - A hús végét már nehéz lenne tovább szeletelni! Kínai kaja - A hús végét fordítsd el, és úgy szeleteld! Kínai kaja - Dobd a hússzeleteket a pácba!

Kínai kaja - Az összes hús a pácban. Ha úgy látod, hogy nincs eléggé pácban a hús ( 🙂 ), akkor adj még hozzá egy-egy kanál szójaszószt, bort és keményítőt is. Amíg előkészíted a zöldségeket, hadd érlelődjön a karaj.
Kínai kaja - A levágott kövéret darabold fel, és főzd meg a macskának! Kínai kaja - A kövérjét odatettem főni, kevés vízben, egy csipet sóval. (A levágott kövérjét én feldaraboltam, és odatettem főni kb. másfél deci vízbe, egy csipet sóval – a macskának.)

Kínai kaja - Az elvékonyodásoknál vágd fel a gyömbért sima darabokra!Kínai kaja - Kapard le a gyömbér héját!

Következik a gyömbér előkészítése. Az elvékonyodásainál vágd fel kezelhető darabokra a gyömbért. Mindegyik darabot pucold meg: késsel kapard le a héját. Vigyázz, mert a gyömbér nagyon lédús, és kaparás közben szembe spriccelhet! (Én hunyorítva pucolom.) A kis göböket vágd le, és azokat is pucold meg. Ha nincs akkora a kidudorodás, hogy le kelljen vágni, akkor a hónaljszerű helyekről a kés hegyével kapard ki a héjat.

Kínai kaja - Vágd le a kis göböket a gyömbérdarabról! Kínai kaja - A levágott kis göbről is kapard le a héjat! Kínai kaja - A gyömbér hónaljából a kés hegyével kaprd ki a héjat!

Kínai kaja - Gyömbérpucolás kész.Ha mindegyiket megpucoltad, akkor fogj egy darabot, és vágd ketté. Az egyik felet fektesd a sík oldalára, és szeleteld fel vékony lapokra. Utána fogj össze néhány lapot, dűtsd le az oldalára a kupacot…

Kínai kaja - Vágd ketté a gyömbérdarabot! Kínai kaja - Fektesd a talpára a felezett gyömbért, és szeleteld lapokra! Kínai kaja - Fogj össze néhány gyömbérlapot, és fektesd az oldalára a kupacot!

…és hosszában vágd ketté. Fordítsd el, és az ujjaiddal jól összeszorítva a két gyömbéroszlopot, szeleteld fel vékonyan, így egészen apró gyömbérdarabkákat kapsz. Lereszelni sokkal egyszerűbb lenne, de akkor olyan hosszú szálak maradnak egyben a végén. (De ha nincs türelmed a daraboláshoz, akkor nyugodtan reszeld le kis lyukú reszelőn.) Végy elő egy újabb tálkát, és kapard bele a felaprított gyömbért. Mindegyik gyömbérdarabot így vagdosd fel.

Kínai kaja - Hosszában vágd ketté a kupacot! Kínai kaja - Szeleteld fel vékonyan a hosszában kettévágott gyömbérkupacot! Kínai kaja - Kapard egy tálkába az apróra vágott gyömbért!

Kínai kaja - A gyömbér előkészítve.A gyömbér kész.
A többi már egyszerűbb. 🙂 Jöjjön a fokhagyma! Válassz le a fokhagymafejről hat gerezdet, és pucold meg őket. Először csapd le a tompa végüket, aztán szedd le a héjakat a gerezdről.

Kínai kaja - Válassz le a fokhagymafejről hat gerezdet! Kínai kaja - Vágd le a fokhagymacikk tompa végét! Kínai kaja - Fejtsd le a cikkről a héjakat!

Tél végén már előfordul, hogy rohad a fokhagyma. Ha látod, hogy a közepén barna, akkor vágd ketté a cikket a hiba mentén. Jól látszik, hogy csak a szélén hibás, amit mindkét félből könnyen ki lehet vágni.

Kínai kaja - A fokhagyma közepe hibás, barna. Kínai kaja - Vágd ketté a fokhagymát a hiba közepén! Kínai kaja - Az elvágott fokhagymából könnyen ki tudod vágni a hibás részt!

Kínai kaja - Fokhagyma előkészítve. A fokhagyma is elő van készítve.
Jöhet a paprika! Készíts a csaphoz egy tálcát a mosott paprikáknak, mosd meg a paprikákat, tedd a tálcára, és egy picit vágj le a csücskükből. (Mert onnan mindig kiáll egy kis fekete tüskeféleség.)

Kínai kaja - Mosd meg a paprikákat! Kínai kaja - Tedd egy tálcára a mosott paprikákat! Kínai kaja - Vágd le a paprika csücskét, ahol az a fekete szálka van!

Szeleteld fel a paprikákat. Készíts oda egy újabb tálkát, és darabold bele a paprikaszeleteket. (Kb. 3 cm-es darabokra.)

Kínai kaja - Szeleteld fel a paprikát! Kínai kaja - Egy paprika felszeletelve. Kínai kaja - Darabold egy tálkába a paprikaszeleteket!

Kínai kaja - Minden elő van készítve.Kínai kaja - Önts egy dl olajat egy nagyobb serpenyőbe!

Most már minden elő van készítve, a hús is pácolódott vagy fél órát; kezdődhet a főzés. 🙂
Egy nagyobb serpenyőbe önts egy dl olajat, és két percig melegítsd. Akkor borítsd az edénybe a darabolt zöldpaprikát, és kevergetve pirítsd kb. 5 percig. Utána egy lyukas kiszedőkanállal lapátold ki a sült paprikát, vissza a tálkába. (Majd akkor tesszük vissza a serpenyőbe, ha már 25 percet sült a hús, és még tíz percig együtt pirítjuk őket.)

Kínai kaja - Borítsd a paprikát a forró olajba! Kínai kaja - Öt percig pirítsd a zöldpaprikát! Kínai kaja - Szedd ki a zöldpaprikát az edényből!

Most kapard a gyömbért a serpenyőbe, keverd el, és fokhagymanyomóval máris préseld hozzá a fokhagymagerezdeket. Kevergetve pirítsd két percig.

Kínai kaja - Kapard a gyömbért a serpenyőbe! Kínai kaja - Fokhagymanyomóval préseld a fokhagymacikkeket a serpenyőbe! Kínai kaja - Kevergetve pirítsd a gyömbér-fokhagyma keveréket két percig!

Most már mehet hozzá a hús, a páclével együtt. Keverd össze a többivel. Önts még hozzá egy kis szójaszószt, hogy jól lehessen rajta érezni.

Kínai kaja - Borítsd a húst a serpenyőbe! Kínai kaja - Keverd össze a húst a gyömbér-fokhagymával! Kínai kaja - Önts még hozzá egy kis szójaszószt!

Sózd meg egy fakanál sóval. Édesítsd egy kanál mézzel (vagy cukorral). Önts hozzá vagy fél deci bort, nehogy leragadjon.

Kínai kaja - Sózd meg egy fakanál sóval! Kínai kaja - Csorgass bele egy evőkanál mézet! Kínai kaja - Önts hozzá vagy fél deci bort!

Kínai kaja - 25 percig párold a húst!Kínai kaja - Locsolj rá egy kis bort!

Fedő alatt 25 percig párold a húst, de közben – kb. 8 percenként – keverd meg, és ha túl kevés rajta a lé, akkor locsold meg egy kis borral. (Hamar le tud égni, én már jártam úgy. Át kellett tennem az egészet egy másik lábosba; persze az égett részt nem kapartam fel.) (Muskotállyal kezdtem, de az elfogyott, kénytelen voltam elővenni a Sangriát.)
Amíg sül a hús, készítsd elő a zöldhagymát. Mosd meg, vágd le a fejének a végét; vágd le a szárvégekről a száraz, hibás részeket – nem biztos, hogy mindegyik szárat ugyanonnan kell levágni.

Kínai kaja - Mosd meg a zöldhagymát! Kínai kaja - Vágd le a hagymafej végét! Kínai kaja - Vágd le a hagymaszárak végéről a hibás részeket!

Ha valamelyik zöld szár nagyon csúnya, akkor fogd meg, és a fehér rész felé húzva fejts le egy réteget a zöldhagymáról. Mindkét hagymát vágd fel kb. 5 cm-es darabokra. Mindegyik darabot vágd ketté hosszában.

Kínai kaja - Húzd le a felső réteget a zöldhagymáról! Kínai kaja - Vágd fel kb. 5 cm-es darabokra a zöldhagymákat! Kínai kaja - Mindegyik darabot vágd ketté hosszában!

Fektesd a talpukra (a sík felületükre) a fél hagymákat, és mindegyiket szeleteld fel hosszában legalább három csíkra.  Erre majd a végén lesz szükség.

Kínai kaja - Mindegyik félhagymát fektesd a talpára! Kínai kaja - Mindegyik félhagymát szeleteld fel hosszában három csíkra! Kínai kaja - A hagymacsíkok.

Ha letelt a 25 perc főzési idő, akkor borítsd vissza a serpenyőbe a zöldpaprikát, keverd össze, fedd le, és süsd még 10 percig együtt a hússal.

Kínai kaja - Borítsd vissza a paprikát a serpenyőbe! Kínai kaja - Keverd össze a paprikát a hússal! Kínai kaja - 10 percig párold együtt a húst és a paprikát!

Kínai kaja - A végén szórd meg zöldhagymával! Ha letelt a tíz perc, akkor készen van. Most szórd rá a hagymacsíkokat.
Kínai kaja - Kész, tányérban.

Köretként rizs illik hozzá, savanyúságnak meg valamilyen zöld saláta.
Általában akkor szoktam ilyet csinálni, ha vendég jön. 🙂

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.