Cukkinis aprópecsenye
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Nyár végén, mikor mindenkitől cukkinit kapunk ajándékba, elő lehet szedni ezt a receptet. Nekem is már régen megvan, egy Nők Lapja Ínyenckonyha számból vágtam ki. Most maradt még egy nagy cukkinim, ami a komposzt-tároló mellett magától kinőtt bokornyi tövön termett; gondoltam, nem baj, hogy meg kell hámozni, én most ilyen pecsenyét csinálok belőle, és lefotózom az elkészítés menetét nektek. 🙂
Röviden:
- Készítsd elő a hagymát és a paradicsomot: a hagymát szeletekre, a paradicsomot kockákra vágd.
- Készítsd elő a húst: vágd fel kockákra, és közben vágd ki belőle az inas részeket.
- Két kanál forró olajon pirítsd 5 percig a húst.
- Add hozzá a hagymát és a paradicsomot, és pirítsd még 5 percig.
- Önts rá 3 dl vizet, ízesítsd sóval, borssal, majorannával.
- Fedő alatt 45 percig párold.
- Míg fő a hús, foglalkozz a cukkinivel: mosd meg, vágd fel kb. 7 cm hosszú, ujjnyi vastag darabokra – a kis cukkiniket hámozatlanul, a nagy, kemény héjút előbb meg kell hámozni.
- Forró olajon két részletben pirítsd meg a cukkinirudakat. Csak kisülés után sózd, borsozd.
- Rendezd egy tálra (körben a szélére) a cukkinihasábokat; a tál közepére halmozd az aprópecsenyét.
Lehetőleg fürtös paradicsomot vegyél! Annak olyan jó az illata! Szakítsd le a paradicsomokat a fürtről, tedd egy tálba, és mosd meg. Egyenként foglalkozz a paradicsomokkal: egy vágódeszkán először felezd, aztán negyedeld (és ha már fel is aprítottad, akkor jöhet a következő paradicsom).
Készíts oda egy tálkát, amibe majd darabolod a paradicsomot. A negyed paradicsom gerincéből vágd ki az (esetleges) éretlen, kemény, fehér sávot. A tál fölött vagdosd apróbb darabokra a negyed paradicsomokat. (Ferde vágással darabolj; így se nem kocka, se nem szelet, hanem inkább olyan kis piramisféle alakú lesz a darabka.)
Jöhet a hagyma. Vágd le a bajszos végét, pucold meg, vágd le a másik végét is. A két skalpolás között vágd ketté.
Készíts oda egy másik tálkát az aprított hagymának. Fektesd a talpára az egyik fél hagymát, és vágd fel vékony szeletekre. Söpörd a tálkába, aztán vágd fel a másik felet is. Paradicsom, hagyma előkészítve.
Most jön a hús. Jól mosd meg a csapnál! A vágódeszkára tégy egy tiszta konyharuhát, arra tedd a megmosott húst, és itasd le róla a vizet a ruhával. A húsból a víz átszivárog a deszkára, úgyhogy azt is töröld szárazra a konyharuhával.
Egy nagy, éles késsel a hús valamelyik természetes osztásvonala mentén vágj le egy darabot belőle. Csak ezt a darabot hagyd a vágódeszkán, azt pedig, amiből levágtad, tedd egy tálba, hogy ne zavarjon az aprításnál. A levágott darabból vágj le egy ujjnyi vastag csíkot, és azt kockázd fel.
A húskockákat kapard vissza a tálba, rá a még felvágatlan húsra.
Mikor a nagy húsból vágsz le egy jókora szeletet, amit majd csíkokra vágsz, akkor próbáld meg egy kövér sáv mentén vezetni a kést, mert akkor könnyebben le tudod majd vágni a kövéret a húsról, mint ha nem figyelnél oda arra, hogy hol fut a kövér réteg. A levágott húsdarabot fektesd a kövér résszel lefelé. A végéhez közel vágj bele a húsba úgy, hogy ne vágd át teljesen, hanem csak az alul futó ínig. Ekkor a késsel told le az ínról a színhúst. Utána fordítsd meg a húsdarabot úgy, hogy bal kézre essen az imént felszabadult kis fehér ín. Ezt megcsippentve most már az egész húsdarabot le tudod jobbra tolni a hosszú ínról. Közben persze fel-le kell nyiszitálni a késsel.
Az így kövértelenített húsdarabból megint vágj egy csíkot, és kockázd fel.
A levágott kövér darabkákat én külön megfőztem a kutyának. Most már kezdődhet a sütés! Egy nagyobb serpenyőbe önts kb. két evőkanálnyi olajat, és forrósítsd fel. Ekkor borítsd bele a húskockákat, és kevergetve pirítsd 5 percig. |
Tényleg keverd a húst, mert hajlamos leragadni! Mindig kapard fel! Az 5 perc pirítás után szórd bele a hagymaszeleteket, és keverd el a hússal.
A darabolt paradicsomot is borítsd a húshoz! Keverd el, és két percig pirítsd a ragut.
Egy mércés edénybe mérj ki 3 dl vizet, és öntsd fel vele a ragut. Sózd meg egy kis fakanál sóval (kb. 1 dkg), és szórd meg borssal.
A majorannát is most tedd bele; ha van friss, akkor azt (aprítva), ha nincs, akkor egy kanál szárítottat, és keverd el. Fedd le a ragut. Ha felforr, vedd takarékra, és 45 percig párold. Közben egy kis edényben tedd oda főni a levagdosott kövér cafatokat – annyi vízben, hogy épp csak ellepje.
Most már jöhetne a cukkini, de amíg fő a hús, elmondom, hogy nekem az idén végre kikelt a majoránnám – igaz, hogy csak a másodvetés, amikor is egy cserépbe szórtam a magvakat -, de nagyon silány lett. Cérnaszál vékony száracskákon inogtak a levélkék, a cserép szélén növő lóhereszerű gaz elnyomta a fűszernövényt.
Na, ebből csippentettem annyi szálat, amennyit csak tudtam, hogy legalább a kész pecsenye tetejét tudjam friss fűszerrel megszórni.
Ha van friss majoránnád, akkor mosd meg, nyomd ki a levélcsomóból a vizet, és vagdosd apróra a levélkéket a vágódeszkán. Kapard egy tálkába, hogy felszabaduljon a deszka.
Mosd meg a cukkinit! Ha zsenge cukkinid van, akkor különösen jól mosd meg, mert ezt héjastul lehet felszeletelni! Töröld meg egy konyharuhával. Egy nagy, éles késsel csapd le a cukkini(k) mindkét végét.
Az a jó, ha kis cukkinijeid vannak! Azokat héjastul szeleteld majd fel. A kemény héjú, nagydarab cukkinit sajnos meg kell hámozni. Ez pedig elég veszélyes művelet, mert olyan kemény a héj, hogy szinte faragni kell; kisebb darabokat lehet csak levágni. Vigyázz, nehogy megszaladjon a kés! Legyen ott egy jókora tálca, amire a héjat (meg majd a kikapart belsejét) teszed. A meghámozott cukkinit állítsd a vastagabbik talpára, mert majd ketté kell hasítani.
Egy nagy késsel vágd ketté hosszában a cukkinit! Kapard ki egy evőkanállal a belsejét. Érezni fogod, hogy mikor érsz a kemény húshoz; a puha, szálas, magvas részt mind ki kell kaparni. Elég kevés fog megmaradni a cukkiniből.
A másik feléből is kapard ki a puha belsejét. A szélesebb végének a közepén van egy gombszerű keményedés, amiről elég nehéz lekaparni a belsőséget; lehet, hogy rá kell segítened egy kis késsel. A keskenyebb felénél nincs ilyen gond.
Vágd a fél cukkinit keresztben 4 részre. Egy darab kb. 7-8 cm széles legyen. Egy darabnak a szélessége lesz majd a kis hasábok hossza. Mindegyik darabot vágd fel rudacskákra.
Az első részből vágott hasábok L-alakúak lesznek, mert az első résznek talpa van. A tálra rendezésnél kilógnának a sorból ezek a nem egyenes rudacskák, ezért célszerű levágni a rövid szárukat.
Végy elő egy nagy tálat, abba vagdosd a cukkini-rudacskákat. Ha az egyik féllel végeztél, a másikat is vágd előbb négy darabra, aztán rudacskákra.
Közben néha kavard meg a ragut, le ne égjen! Mondjuk a főzés kezdetétől számítva 20 és 30 perc múlva. 35 perc után végy ki egy darab húst, a vágódeszkán vágd ketté, és kóstold meg, hogy puha-e már a közepe is. Ha nem, akkor főzd még 5 percig. (Nekem csak 45 perc főzés után lett jó.)
Már csak a cukkini sütése van hátra. Egy nagyobb serpenyőben két részletben süsd meg a rudacskákat. Önts az edénybe kb. 2 evőkanálnyi olajat, forrósítsd fel, és borítsd bele a cukkinirudak felét. (Óvatosan, mert én úgy jártam, hogy rám fröccsent a forró olaj. 🙁 ) Keverd meg a hasábokat, és oszlasd el egyenletesen a serpenyőben. (Ha nincs jó nagy serpenyőd, akkor lehet, hogy több részletben kell kisütnöd a rudacskákat. Ha ugyanis egymás hegyén-hátán vannak, akkor nem tudnak pirulni.)
Két perc pirítás után két fakanál segítségével egyenként forgasd meg a cukkinirudakat, és így is süsd még 2 percig, hogy mindkét oldaluk szép pirult legyen. Készíts oda egy (átmeneti) tálat, és szedd ki bele a pirult cukkinihasábokat.
Tedd oda sülni a másik adag cukkinit is. Közben megfőtt a ragu, oltsd el alatta a gázt. Ha nehezen mozognak a cukkinik a serpenyőben, akkor önts még hozzá egy kis olajat.
Amíg sül a második adag cukkini, addig sózd-keverd-borsozd az első adagot. Három csipet só elég.
Vedd elő azt a – lehetőleg ovális – tálat, amin majd tálalni szeretnéd a pecsenyét. Amíg sül a második adag cukkini, már a tálra is rendezheted az első adagot. Körben a tál szélére, kerítés-szerűen.
Vedd ki a második adag cukkinit, sózd-keverd-borsozd-keverd. Rendezd ezeket is a tálra. A hosszabb rudakat a tál két végébe tedd, mert ott jobban van nekik hely befele terjeszkedni.
Végül kapard a tál közepére a szépen lesült paradicsomos pecsenyét. Hintsd meg a felvagdosott friss majoránnalevelekkel.
Na ilyennek kéne neki lenni! 🙂 Ezt még régebben fotóztam, mikor apró cukkiniből csináltam a pecsenyét. Jó étvágyat! |