Cukkinis aprópecsenye

Cukkinis aprópecsenye - Kész, tálon

Hozzávalók:

 • Kb. 1 kg kicsi cukkini
  (Ez itt 1,7 kg, de mivel nagy, ki kellett vájni a belét, és meg is kellett hámozni.)
 • 80 dkg sertéscomb (vagy egy dupla csirkemellfilé)
 • 0,5 kg paradicsom
 • 2 közepes hagyma
 • kb. 4 evőkanál olaj
 • 2 szál majoránna (ha nincs friss, akkor zacskós, morzsolt is jó)
 • bors
Cukkinis aprópecsenye - Hozzávalók

Elkészítés:

Nyár végén, mikor mindenkitől cukkinit kapunk ajándékba, elő lehet szedni ezt a receptet. Nekem is már régen megvan, egy Nők Lapja Ínyenckonyha számból vágtam ki. Most maradt még egy nagy cukkinim, ami a komposzt-tároló mellett magától kinőtt bokornyi tövön termett; gondoltam, nem baj, hogy meg kell hámozni, én most ilyen pecsenyét csinálok belőle, és lefotózom az elkészítés menetét nektek. 🙂

Röviden:

 1. Készítsd elő a hagymát és a paradicsomot: a hagymát szeletekre, a paradicsomot kockákra vágd.
 2. Készítsd elő a húst: vágd fel kockákra, és közben vágd ki belőle az inas részeket.
 3. Két kanál forró olajon pirítsd 5 percig a húst.
 4. Add hozzá a hagymát és a paradicsomot, és pirítsd még 5 percig.
 5. Önts rá 3 dl vizet, ízesítsd sóval, borssal, majorannával.
 6. Fedő alatt 45 percig párold.
 7. Míg fő a hús, foglalkozz a cukkinivel: mosd meg, vágd fel kb. 7 cm hosszú, ujjnyi vastag darabokra – a kis cukkiniket hámozatlanul, a nagy, kemény héjút előbb meg kell hámozni.
 8. Forró olajon két részletben pirítsd meg a cukkinirudakat. Csak kisülés után sózd, borsozd.
 9. Rendezd egy tálra (körben a szélére) a cukkinihasábokat; a tál közepére halmozd az aprópecsenyét.

Lehetőleg fürtös paradicsomot vegyél! Annak olyan jó az illata! Szakítsd le a paradicsomokat a fürtről, tedd egy tálba, és mosd meg. Egyenként foglalkozz a paradicsomokkal: egy vágódeszkán először felezd, aztán negyedeld (és ha már fel is aprítottad, akkor jöhet a következő paradicsom).

Cukkinis aprópecsenye - Szedd le a száráról a paradicsomokat, és dobd egy tálba! Cukkinis aprópecsenye - Mosd meg a paradicsomokat! Cukkinis aprópecsenye - Felezd el a paradicsomot! Cukkinis aprópecsenye - Negyedeld a paradicsomot!

Készíts oda egy tálkát, amibe majd darabolod a paradicsomot. A negyed paradicsom gerincéből vágd ki az (esetleges) éretlen, kemény, fehér sávot. A tál fölött vagdosd apróbb darabokra a negyed paradicsomokat. (Ferde vágással darabolj; így se nem kocka, se nem szelet, hanem inkább olyan kis piramisféle alakú lesz a darabka.)

Cukkinis aprópecsenye - Vágd ki a fehér eret! Cukkinis aprópecsenye - Darabold fel a negyed paradicsomot! Cukkinis aprópecsenye - Paradicsomdarabolás kész.

Jöhet a hagyma. Vágd le a bajszos végét, pucold meg, vágd le a másik végét is. A két skalpolás között vágd ketté.

Cukkinis aprópecsenye - Vágd le a hagyma bajuszos végét! Cukkinis aprópecsenye - Pucold meg a hagymát! Cukkinis aprópecsenye - Felezd meg a hagymát!

Készíts oda egy másik tálkát az aprított hagymának. Fektesd a talpára az egyik fél hagymát, és vágd fel vékony szeletekre. Söpörd a tálkába, aztán vágd fel a másik felet is. Paradicsom, hagyma előkészítve.

Cukkinis aprópecsenye - Szeleteld fel vékonyan a fél hagymát! Cukkinis aprópecsenye - Söpörd a tálkába a szeletelt hagymát! Cukkinis aprópecsenye - Hagyma, paradicsom kész!

Most jön a hús. Jól mosd meg a csapnál! A vágódeszkára tégy egy tiszta konyharuhát, arra tedd a megmosott húst, és itasd le róla a vizet a ruhával. A húsból a víz átszivárog a deszkára, úgyhogy azt is töröld szárazra a konyharuhával.

Cukkinis aprópecsenye - Mosd meg a húst! Cukkinis aprópecsenye - Töröld meg a húst! Cukkinis aprópecsenye - Töröld meg a deszkát!

Egy nagy, éles késsel a hús valamelyik természetes osztásvonala mentén vágj le egy darabot belőle. Csak ezt a darabot hagyd a vágódeszkán, azt pedig, amiből levágtad, tedd egy tálba, hogy ne zavarjon az aprításnál. A levágott darabból vágj le egy ujjnyi vastag csíkot, és azt kockázd fel.

Cukkinis aprópecsenye - Vágj le a húsból egy darabot! Cukkinis aprópecsenye - Kockázd fel a húscsíkot! Cukkinis aprópecsenye - A kockákra vágott húscsík.

Cukkinis aprópecsenye - A húskockákat dobd a többihez, egy tálba!A húskockákat kapard vissza a tálba, rá a még felvágatlan húsra.
Mikor a nagy húsból vágsz le egy jókora szeletet, amit majd csíkokra vágsz, akkor próbáld meg egy kövér sáv mentén vezetni a kést, mert akkor könnyebben le tudod majd vágni a kövéret a húsról, mint ha nem figyelnél oda arra, hogy hol fut a kövér réteg. A levágott húsdarabot fektesd a kövér résszel lefelé. A végéhez közel vágj bele a húsba úgy, hogy ne vágd át teljesen, hanem csak az alul futó ínig. Ekkor a késsel told le az ínról a színhúst. Utána fordítsd meg a húsdarabot úgy, hogy bal kézre essen az imént felszabadult kis fehér ín. Ezt megcsippentve most már az egész húsdarabot le tudod jobbra tolni a hosszú ínról. Közben persze fel-le kell nyiszitálni a késsel.

Cukkinis aprópecsenye - A kövér réteg mentén darabold fel a húst! Cukkinis aprópecsenye - Fektesd a húst a kövér sávval lefelé! Cukkinis aprópecsenye - A késsel told le a húst a kövérjéről!

Az így kövértelenített húsdarabból megint vágj egy csíkot, és kockázd fel.

Cukkinis aprópecsenye - Vágj egy csíkot a húsból! Cukkinis aprópecsenye - A csíkot vágd kockákra! Cukkinis aprópecsenye - A felkockázott húscsík.

Cukkinis aprópecsenye - Az összes hús felvagdosva. A levágott kövér darabkákat én külön megfőztem a kutyának.
Most már kezdődhet a sütés! Egy nagyobb serpenyőbe önts kb. két evőkanálnyi olajat, és forrósítsd fel. Ekkor borítsd bele a húskockákat, és kevergetve pirítsd 5 percig.

Cukkinis aprópecsenye - Önts két kanálnyi olajat a serpenyőbe! Cukkinis aprópecsenye - Borítsd a húst a serpenyőbe! Cukkinis aprópecsenye - Kevergetve pirítsd a húst!

Tényleg keverd a húst, mert hajlamos leragadni! Mindig kapard fel! Az 5 perc pirítás után szórd bele a hagymaszeleteket, és keverd el a hússal.

Cukkinis aprópecsenye - A hús hajlamos leragadni, úgyhogy szaporán keverd! Cukkinis aprópecsenye - 5 perc pirítás után szórd a hagymát a húsra! Cukkinis aprópecsenye - Keverd el a hagymát a hússal!

A darabolt paradicsomot is borítsd a húshoz! Keverd el, és két percig pirítsd a ragut.

Cukkinis aprópecsenye - Borítsd a paradicsomot a húshoz! Cukkinis aprópecsenye - Keverd el a paradicsomot! Cukkinis aprópecsenye - Két percig pirítsd a hagymás, paradicsomos ragut!

Egy mércés edénybe mérj ki 3 dl vizet, és öntsd fel vele a ragut. Sózd meg egy kis fakanál sóval (kb. 1 dkg), és szórd meg borssal.

Cukkinis aprópecsenye - Öntsd fel 3 dl vízzel! Cukkinis aprópecsenye - Sózd meg egy kis fakanál sóval! Cukkinis aprópecsenye - Tekerj rá borsot!

A majorannát is most tedd bele; ha van friss, akkor azt (aprítva), ha nincs, akkor egy kanál szárítottat, és keverd el. Fedd le a ragut. Ha felforr, vedd takarékra, és 45 percig párold. Közben egy kis edényben tedd oda főni a levagdosott kövér cafatokat – annyi vízben, hogy épp csak ellepje.

Cukkinis aprópecsenye - Szórj bele egy evőkanál morzsolt majorannát! Cukkinis aprópecsenye - Fedd le a ragut, úgy főzd 45 percig! Cukkinis aprópecsenye - Egy kis edényben tedd oda főni a levagdosott kövérjét!

Most már jöhetne a cukkini, de amíg fő a hús, elmondom, hogy nekem az idén végre kikelt a majoránnám – igaz, hogy csak a másodvetés, amikor is egy cserépbe szórtam a magvakat -, de nagyon silány lett. Cérnaszál vékony száracskákon inogtak a levélkék, a cserép szélén növő lóhereszerű gaz elnyomta a fűszernövényt.

Cukkinis aprópecsenye - Friss majoranna, meg macska. Cukkinis aprópecsenye - Majoranna közelről. Na, ebből csippentettem annyi szálat, amennyit csak tudtam, hogy legalább a kész pecsenye tetejét tudjam friss fűszerrel megszórni.

Ha van friss majoránnád, akkor mosd meg, nyomd ki a levélcsomóból a vizet, és vagdosd apróra a levélkéket a vágódeszkán. Kapard egy tálkába, hogy felszabaduljon a deszka.

Cukkinis aprópecsenye - Mosd meg a friss majorannát! Cukkinis aprópecsenye - Majoránnakupac a vágódeszkán. Cukkinis aprópecsenye - Majoránna felvágva. Cukkinis aprópecsenye - Kapard át a vágott majoránnát egy tálkába!

Mosd meg a cukkinit! Ha zsenge cukkinid van, akkor különösen jól mosd meg, mert ezt héjastul lehet felszeletelni! Töröld meg egy konyharuhával. Egy nagy, éles késsel csapd le a cukkini(k) mindkét végét.

Cukkinis aprópecsenye - Mosd meg a cukkinit! Cukkinis aprópecsenye - Töröld meg a cukkinit! Cukkinis aprópecsenye - Vágd le a cukkini mindkét végét!

Az a jó, ha kis cukkinijeid vannak! Azokat héjastul szeleteld majd fel. A kemény héjú, nagydarab cukkinit sajnos meg kell hámozni. Ez pedig elég veszélyes művelet, mert olyan kemény a héj, hogy szinte faragni kell; kisebb darabokat lehet csak levágni. Vigyázz, nehogy megszaladjon a kés! Legyen ott egy jókora tálca, amire a héjat (meg majd a kikapart belsejét) teszed. A meghámozott cukkinit állítsd a vastagabbik talpára, mert majd ketté kell hasítani.

Cukkinis aprópecsenye - Óvatosan faragd le a nagy cukkini héját! Cukkinis aprópecsenye - Óvatosan faragd le a nagy cukkini héját! 2. Cukkinis aprópecsenye - A meghámozott cukkini.

Egy nagy késsel vágd ketté hosszában a cukkinit! Kapard ki egy evőkanállal a belsejét. Érezni fogod, hogy mikor érsz a kemény húshoz; a puha, szálas, magvas részt mind ki kell kaparni. Elég kevés fog megmaradni a cukkiniből.

Cukkinis aprópecsenye - Vágd ketté hosszában a cukkinit! Cukkinis aprópecsenye - A kettévágott cukkini. Cukkinis aprópecsenye - Egy kanállal kapard ki a fél cukkiniből a puha, magvas részeket!

A másik feléből is kapard ki a puha belsejét. A szélesebb végének a közepén van egy gombszerű keményedés, amiről elég nehéz lekaparni a belsőséget; lehet, hogy rá kell segítened egy kis késsel. A keskenyebb felénél nincs ilyen gond.

Cukkinis aprópecsenye - A másik felének is kapard ki a belsejét! Cukkinis aprópecsenye - Kanállal kapard ki a belsejét! Cukkinis aprópecsenye - Mindkét fél kikaparva.

Vágd a fél cukkinit keresztben 4 részre. Egy darab kb. 7-8 cm széles legyen. Egy darabnak a szélessége lesz majd a kis hasábok hossza. Mindegyik darabot vágd fel rudacskákra.

Cukkinis aprópecsenye - Az első darab levágása. Cukkinis aprópecsenye - Vágd a fél cukkinit keresztben négyfelé! Cukkinis aprópecsenye - Egy közbülső rész felvágása rudacskákra.

Cukkinis aprópecsenye - Vágd fel az első darabot hasábokra!Cukkinis aprópecsenye - Vágd le az L-alakú hasáb rövid szárát!

Az első részből vágott hasábok L-alakúak lesznek, mert az első résznek talpa van. A tálra rendezésnél kilógnának a sorból ezek a nem egyenes rudacskák, ezért célszerű levágni a rövid szárukat.
Végy elő egy nagy tálat, abba vagdosd a cukkini-rudacskákat. Ha az egyik féllel végeztél, a másikat is vágd előbb négy darabra, aztán rudacskákra.

Cukkinis aprópecsenye - Egy közbülső rész felvágása hasábokra. Cukkinis aprópecsenye -Egyik fele feldarabolva. Cukkinis aprópecsenye - Mindkét fél cukkini faelvágva rudakra.

Közben néha kavard meg a ragut, le ne égjen! Mondjuk a főzés kezdetétől számítva 20 és 30 perc múlva. 35 perc után végy ki egy darab húst, a vágódeszkán vágd ketté, és kóstold meg, hogy puha-e már a közepe is. Ha nem, akkor főzd még 5 percig. (Nekem csak 45 perc főzés után lett jó.)

Cukkinis aprópecsenye - Néha kavard meg a ragut! Cukkinis aprópecsenye - Végy ki egy darab húst kóstolónak! Cukkinis aprópecsenye - Vágd ketté a kóstolni kivett húskockát!

Már csak a cukkini sütése van hátra. Egy nagyobb serpenyőben két részletben süsd meg a rudacskákat. Önts az edénybe kb. 2 evőkanálnyi olajat, forrósítsd fel, és borítsd bele a cukkinirudak felét. (Óvatosan, mert én úgy jártam, hogy rám fröccsent a forró olaj. 🙁 ) Keverd meg a hasábokat, és oszlasd el egyenletesen a serpenyőben. (Ha nincs jó nagy serpenyőd, akkor lehet, hogy több részletben kell kisütnöd a rudacskákat. Ha ugyanis egymás hegyén-hátán vannak, akkor nem tudnak pirulni.)

Cukkinis aprópecsenye - Önts olajat egy nagyobb serpenyőbe a cukkininek! Cukkinis aprópecsenye - Borítsd a fele cukkinit a serpenyőbe! Cukkinis aprópecsenye - Keverd meg a cukkinirudakat!

Két perc pirítás után két fakanál segítségével egyenként forgasd meg a cukkinirudakat, és így is süsd még 2 percig, hogy mindkét oldaluk szép pirult legyen. Készíts oda egy (átmeneti) tálat, és szedd ki bele a pirult cukkinihasábokat.

Cukkinis aprópecsenye - Egyesével forgasd meg a rudakat! Cukkinis aprópecsenye - 5 perc sütés után szedd ki a cukkinirudakat! Cukkinis aprópecsenye - Tedd egy tálba a pirult cukkinirudakat!

Tedd oda sülni a másik adag cukkinit is. Közben megfőtt a ragu, oltsd el alatta a gázt. Ha nehezen mozognak a cukkinik a serpenyőben, akkor önts még hozzá egy kis olajat.

Cukkinis aprópecsenye - A cukkini másik felét is tedd oda pirulni! Cukkinis aprópecsenye - Közben megfőtt a ragu. Cukkinis aprópecsenye - Ha száraz az edény alja, önts még a rudakra egy kis olajat!

Amíg sül a második adag cukkini, addig sózd-keverd-borsozd az első adagot. Három csipet só elég.

Cukkinis aprópecsenye - Sózd meg a sült cukkinit! Cukkinis aprópecsenye - Két lapáttal forgasd meg a sóban a cukkinit! Cukkinis aprópecsenye - Szórd meg borssal a sült cukkinit!

Cukkinis aprópecsenye - Vedd elő az ovális tálat, amin a cukkinis pecsenyét tálalod!Cukkinis aprópecsenye - Rendezd a tálra az első adag sült cukkinit!

Vedd elő azt a – lehetőleg ovális – tálat, amin majd tálalni szeretnéd a pecsenyét. Amíg sül a második adag cukkini, már a tálra is rendezheted az első adagot. Körben a tál szélére, kerítés-szerűen.

Cukkinis aprópecsenye - Sózd-borsozd a második adag cukkinit!Cukkinis aprópecsenye - Az összes cukkini tálra rendezve.

Vedd ki a második adag cukkinit, sózd-keverd-borsozd-keverd. Rendezd ezeket is a tálra. A hosszabb rudakat a tál két végébe tedd, mert ott jobban van nekik hely befele terjeszkedni.
Végül kapard a tál közepére a szépen lesült paradicsomos pecsenyét. Hintsd meg a felvagdosott friss majoránnalevelekkel.

Cukkinis aprópecsenye - Kapard a tál közepére az aprópecsenyét! Cukkinis aprópecsenye - Pecsenye tálon; már csak majoranna kell rá. Cukkinis aprópecsenye - Szórd a húsra a friss majorannaleveleket!

Cukkinis aprópecsenye - Kész, tálon; a zöld héjú változat.

Na ilyennek kéne neki lenni! 🙂 Ezt még régebben fotóztam, mikor apró cukkiniből csináltam a pecsenyét.
Köret nélkül is jó – akkor kenyérrel -, de rizs is illik hozzá (vagy bármi).

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.