Zsírfélék, sófélék

Több olvasóm figyelmeztetett, hogy nem egészséges alapanyagokkal főzök.

Most, az elején szeretnék rámutatni, hogy én olajjal és Rámával főzök-sütök – ráadásul a Ráma margarint az egyszerűség kedvéért sokszor csak vajnak írom -, és Vegetával ízesítem a kajákat. De ez nem jelenti azt, hogy csak így lehet csinálni! Mindenki olyan zsiradékot használjon, amilyet csak szeretne; és úgy sózzon, ahogy ízletesnek találja!

Két fő kérdés merült tehát fel:

  1. Zsiradék
    • Zsír vagy olaj?
    • Vaj vagy margarin?
  2. Só vagy ételízesítő?

A zsiradék-témával kapcsolatban:
Manapság szidják a margarint. A margarin kontra vaj kérdésről több cikk van az interneten, ez itt például Dr. Lakos András cikke, 2009. januárból.

Régebben azt mondták, hogy egészségesebb az olaj, mint a zsír.  Ma már mintha visszatérőben lenne a zsír megbecsülése. Ez a cikk olajpárti, a Gyakori kérdések fórumán pedig megoszlanak a vélemények, itt egy jellemző válasz:

Régebben azt mondták, hogy az olaj és a margarin jobb, mint a zsír és a vaj. Az újabb kutatások szerint az olajban több a káros anyag, ezért újra a zsírt és a vajat ajánlják. A zsír emelheti a koleszterin szintet, de ez csak akkor veszélyes, ha valakinek amúgy is magas a koleszterinszintje, vagy ha nagyon sok zsírt használ. Én általában zsírral főzök, csak olyan ételekhez használok olajat, amit bő zsírban kell sütni. A családomban senkinek sem magas a koleszterinszintje, és az epéjének sincs semmi baja. Tapasztalatom szerint a trendek időről időre változnak, hol egészségesnek mondanak valamit, hol pedig az ellenkezőjét, nekünk kell megtalálni a helyes arányt.

Ami a sózást illeti:

Sajnos, a Vegeta finom ugyan, de nátrium-glutamátot (E621) tartalmaz, amiről mostanában kiderítették, hogy nagyon káros. Itt van egy ezzel kapcsolatos cikk, érdemes elolvasni. Ajánlatosabb lenne tehát ételízesítők nélkül főzni, egyszerűen csak sóval. Egyéb fűszerekkel kéne jó ízt vinni a kajákba.

Jó hír viszont a Vegeta-kedvelőknek, hogy megjelent a Vegeta Naturella, amely már nem tartalmaz mesterséges ízfokozót. 🙂 Sokféle ételízesítő van; meg kell nézni az összetevőit, és ha nincs benne nátrium-glutamát, akkor mehet a kosárba.

Köszönöm a figyelmet!

Jó főzőcskézést! 🙂

Mariann



4 hozzászólás

  • Tom

    Nem kell az olaj-zsir kerdesen sokat toprengeni, a kokuszolaj a legegeszsegesebb dolog fozesre. Erdemes utana nezni. A margarinnak meg van a sztorija miert beszeltek bele az emberekbe,h. jobb a vajnal. Nem azert mert tudosok rajottek dolog tortent, ebbe nem mennek bele, erdemes erre is rakeresni. Volt egy olyan kiserlet,h. kitettek vajat es margarint is a foldre. A vaj megtelt kis ido mulva hangyaval, a margarinra egyetlen egy sem maszott ra. Ez onmagaert beszel. Tovabbi kellemes fozocskezest, tetszik az oldal.

    • Kedves Tom!

      Mindig kapok a lányomtól kókuszolajat. 🙂

      Válasz - Vaj és margarinÉn is láttam azt a vaj-margarin-hangya fotót – de nem az győzött meg, hisz bármit le lehet fotózni. Az is lehet, hogy ugyanaz a zsiradék, egyszer hangya nélkül, egyszer meg, mikor ellepték a hangyák.
      Ma már mindenki feltehet akármit az internetre. Kitalálok egy elméletet, és felteszem. Mások ráakadnak, és nagy igazságnak veszik…
      Az emberek teljesen ellentétes dolgok objektív igazságáról vannak meggyőződve. Szerintem sok elmélet mögött csak gazdasági érdekek állnak.
      Arra a kérdésre azonban, hogy akkor most mit tegyünk, kinek higgyünk – nem tudok válaszolni. Mindenki cselekedjen a legjobb belátása szerint. Lehet, hogy a Bibliának van igaza: “Nem az fertőzteti meg az embert, ami a szájon bemegy, hanem ami kijön a szájból, az fertőzteti meg az embert.” (Máté 15, 11.)

      Mindenesetre örülök, hogy tetszik az oldal! 🙂

      Szép napot!
      Mariann

  • VGB

    apropo,
    A trendek mindig erdekek(altalaban uzleti erdekek) menten valtoznak…
    A (velemenyem szerinti) helyes iranytu a generaciokon keresztul hosszan, tobbszaz even at kialakult tapasztalat.(hogy mit mivel es hogyan fozzunk/egyunk)
    Tisztelettel,
    VGB

  • VGB

    Kedves Mariann,
    Nagyon jo otletnek tartom ezt az oldalt, apro segitsegkent…zsirt mindig hagymaval, hagymafelevel egyutt egyunk/fozzunk. (Sokezer eves tapasztalat es megvan az elettani oka) A finomitott etolajrol(sutoolajrol) mar irtam, hogy a gyartasi procedura soran hozzaadott vegyianyagok miatt karos megenni, a hidegen sajtolt olajok jok megenni, de sajnos a magas hot nem birjak, mert oleocrein(rakkelto) kepzodik benne a hevites hatasara-tehat maximum parolni lehet vele, de csinjan, kozepes hofokon! viszont salatakhoz, szoszokhoz, stb. megfelelo.
    zsirugyben kicsit mas oldalrol;

    http://www.youtube.com/watch?v=MhlVWXMXpwI&lc=PZaSpTI-DTSssCeuTfGzUPF0lQzm972-PjxvFT8_5z8&lch=email_reply&feature=em-comment_reply_received

    Tisztelettel,
    VGB

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.