Zsírfélék, sófélék

Több olvasóm figyelmeztetett, hogy nem egészséges alapanyagokkal főzök.

Most, az elején szeretnék rámutatni, hogy én olajjal és Rámával főzök-sütök – ráadásul a Ráma margarint az egyszerűség kedvéért sokszor csak vajnak írom -, és Vegetával ízesítem a kajákat. De ez nem jelenti azt, hogy csak így lehet csinálni! Mindenki olyan zsiradékot használjon, amilyet csak szeretne; és úgy sózzon, ahogy ízletesnek találja!

Két fő kérdés merült tehát fel:

  1. Zsiradék
    • Zsír vagy olaj?
    • Vaj vagy margarin?
  2. Só vagy ételízesítő?

A zsiradék-témával kapcsolatban:
Manapság szidják a margarint. A margarin kontra vaj kérdésről több cikk van az interneten, ez itt például Dr. Lakos András cikke, 2009. januárból.

Régebben azt mondták, hogy egészségesebb az olaj, mint a zsír.  Ma már mintha visszatérőben lenne a zsír megbecsülése. Ez a cikk olajpárti, a Gyakori kérdések fórumán pedig megoszlanak a vélemények, itt egy jellemző válasz:

Régebben azt mondták, hogy az olaj és a margarin jobb, mint a zsír és a vaj. Az újabb kutatások szerint az olajban több a káros anyag, ezért újra a zsírt és a vajat ajánlják. A zsír emelheti a koleszterin szintet, de ez csak akkor veszélyes, ha valakinek amúgy is magas a koleszterinszintje, vagy ha nagyon sok zsírt használ. Én általában zsírral főzök, csak olyan ételekhez használok olajat, amit bő zsírban kell sütni. A családomban senkinek sem magas a koleszterinszintje, és az epéjének sincs semmi baja. Tapasztalatom szerint a trendek időről időre változnak, hol egészségesnek mondanak valamit, hol pedig az ellenkezőjét, nekünk kell megtalálni a helyes arányt.

Ami a sózást illeti:

Sajnos, a Vegeta finom ugyan, de nátrium-glutamátot (E621) tartalmaz, amiről mostanában kiderítették, hogy nagyon káros. Itt van egy ezzel kapcsolatos cikk, érdemes elolvasni. Ajánlatosabb lenne tehát ételízesítők nélkül főzni, egyszerűen csak sóval. Egyéb fűszerekkel kéne jó ízt vinni a kajákba.

Jó hír viszont a Vegeta-kedvelőknek, hogy megjelent a Vegeta Naturella, amely már nem tartalmaz mesterséges ízfokozót. 🙂 Sokféle ételízesítő van; meg kell nézni az összetevőit, és ha nincs benne nátrium-glutamát, akkor mehet a kosárba.

Köszönöm a figyelmet!

Jó főzőcskézést! 🙂

MariannVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.