Ahelyett, hogy folyton anyukát hívnád…

Tartalomjegyzék

A lányom szólt, hogy jó lenne, ha lehetne látni, milyen kaják vannak az egyes kategóriákban. Ezért csináltam egy tartalomjegyzéket, amit majd mindig aktualizálok az újonnan felvitt receptekkel.

A felsorolásban az ételnevek linkként működnek, tehát ha kattintasz rajtuk, akkor előjön az adott kaja leírása.

(Ettől függetlenül az oldalsávban, a kategóriák között is megtalálod az adott ételt. Ott, ha kattintasz mondjuk a köreteken, akkor felsorolja a köreteket, többnyire a kész étel és a hozzávalók fotójával. Egy oldalon csak négyet sorol fel, lapozni a Következő oldal linken kattintva tudsz. A részletes leíráshoz kattintanod kell a kaja címére.)

Örülök, hogy segíthetek!

Egytálételek

Tartalomjegyzék - Slambuc Slambuc

Tartalom - Babgulyás Babgulyás

Tartalom - Paprikás krumpli Paprikás krumpli

Tartalom - Gulyasleves - a kész leves a leveses tálban Gulyásleves

Tartalom - Krupapeto - eszik Krupapeto

Finomságok

Tartalom - Epres krémtúró muffinformában Epres krémtúró muffinformában

Tartalomjegyzék - Gyümölcsös jégkrém Gyümölcsös jégkrém

Tartalom - Madártej Madártej

Tartalom - Tiramisu Tiramisu

Tartalom - Barackos krémtúró - kész Őszibarackos krémtúró

Főételek

Tartalomjegyzék - Kínai zöldpaprikás karaj Kínai zöldpaprikás karaj

Tartalomjegyzék - Cukkinis aprópecsenye Cukkinis aprópecsenye

Tartalomjegyzék - Sült oldalas Sült oldalas

Tartalomjegyzék - Sárgaborsó-főzelék Sárgaborsó-főzelék

Tartalomjegyzék - Párolt céklalevél Párolt céklalevél

Tartalomjegyzék - Göngyölt cukkini Göngyölt cukkini

Tartalomjegyzék - Zsályás csirkenyárs Zsályás csirkenyárs

Tartalomjegyzék - Gyömbéres csirkemell Gyömbéres csirkemell

Tartalomjegyzék - Töltött hagyma Töltött hagyma

Tartalom - Paradicsomszósz Paradicsomszósz

Tartalom - Quiche Quiche – francia pizza

Tartalom - Juhtúróval töltött sült gomba Juhtúróval töltött sült gomba

Tartalom - Rántott krumpli Rántott krumpli

Tartalomjegyzék - Marhapörkölt Marhapörkölt

Tartalomjegyzék - Csirkemelles töltelék Csirkemelles töltelék

Tartalomjegyzék - Káposztás kocka Káposztás kocka

Tartalomjegyzék - Szójabrassói Szójabrassói

Tartalomjegyzék - Túrós csusza Túrós csusza

Tartalomjegyzék - Tökfőzelék Tökfőzelék

Tartalom - Sör-rolád Sör-rolád

Tartalom - Csirkepörkölt Csirkepörkölt

Tartalom - Paradicsomos káposztafőzelék Paradicsomos káposztafőzelék

Tartalom - Savanyú krumplifőzelék Savanyú krumplifőzelék

Tartalom - Fánk Fánk

Tartalom - Tofus tortilla Tofus tortilla

Tartalom - Rántott sajt Rántott sajt

Tartalom - Zöldbabfőzelék Zöldbabfőzelék

Tartalom - Almaszósz Almaszósz

Tartalom - Töltött káposzta Töltött káposzta

Tartalom - Fondüzés Fondüzés

Tartalom - Töltött paprika hús nélkül Töltött paprika hús nélkül

Tartalom - Krumplis tészta Krumplis tészta

Tartalom - Császármorzsa Császármorzsa

Tartalom - Aranygaluska Aranygaluska

Tartalom - Zelleres zabpehelygolyó Zelleres zabpehelygolyó

Tartalom - Gombás rakott káposzta Gombás rakott káposzta

Tartalom - Rántott hús Rántott hús

Tartalom - Tejberizs Tejberizs

Tartalom - Sajtos nokedli Sajtos nokedli

Tartalom - Lángos Lángos

Tartalom - Fokhagymás hús Fokhagymás hús

Tartalom - Lencsefőzelék Lencsefőzelék

Tartalom - Andalúziai zöldbab Andalúziai zöldbab

Tartalom - Gombapaprikás Gombapaprikás

Tartalom - Biokolbász Biokolbász

Tartalom - Mexikói tüzes húsgombócok Mexikói tüzes húsgombócok

Tartalom - Szilvás gombóc Szilvás gombóc

Tartalom - Rántott cukkíni Rántott cukkíni

Tartalom - Diós tészta Diós tészta

Tartalom - Biofasírt Biofasírt

Tartalom - Sajtos padlizsán Sajtos padlizsán

Tartalom - Kész, tányérban Rakott krumpli

Tartalom - Bundás alma Bundás alma

Tartalom - Lepcsánka (tócsni) Lepcsánka (tócsni)

Tartalom - Tejszínes, boros csirkemell Tejszínes, boros csirkemell

Tartalom - Túrós palacsinta Túrós palacsinta

Tartalom - Tojásos nokedli Tojásos nokedli

Tartalom - Borsófőzelék Borsófőzelék

Tartalom - Rántott szójaszelet Rántott szójaszelet

Tartalom - Rongyos lángos Rongyos lángos

Tartalom - Lábatlan tyúk Lábatlan tyúk

Tartalom - Rántott karfiol Rántott karfiol

Tartalom - Kelkáposztafőzelék Kelkáposztafőzelék

Tartalom - Párolt répa, gomba, cukkíni Párolt répa, gomba, cukkíni

Tartalom - Sóska Sóska

Tartalom - Sült töltelék Sült töltelék

Tartalom - Zöldséges tofu - Kész Zöldséges tofu

Tartalomba - Pizza - tányéron Pizza

Tartalomba - Túrógombóc - tálban Túrógombóc

Tartalom - Sztrapacska - tálalva Túrós krumpligaluska (sztrapacska)

Tartalom - Szójafasírt - tálban Szójafasírt

Tartalom - Rakott karfiol - kész Rakott karfiol

Tartalom - Töltött krumpli - kész Töltött krumpli – egyszerűsített változat

Házilag – olcsóbban

Tartalom - Joghurtos gabonapehely 2. Joghurtos gabonapehely 2.

Tartalom - Kefír - kefírgombából Kefír – kefírgombából

Tartalom - Joghurtos müzli - kész Joghurtos gabonapehely

Tartalom - Natúr joghurt szaporítás Natúr joghurt szaporítás

Köretek

Tartalom - Tarhonya Tarhonya

Tartalom - Sült krumpli Sült krumpli

Tartalom - Párolt zöldbab (2) Párolt zöldbab

Tartalom - Petrezselymes újkrumpli Petrezselymes újkrumpli

Tartalom - Párolt vöröskáposzta Párolt vöröskáposzta

Tartalom - Sütőben sült krumpli Sütőben sült krumpli

Tartalom - Dinsztelt krumpli Dinsztelt krumpli

Tartalom - Nokedli Nokedli

Tartalom - Törtkrumpli Törtkrumpli

Tartalom - Párolt répa Párolt répa

Tartalom - Rozmaringos újkrumpli Rozmaringos újkrumpli

Tartalom - Petrezselymes krumpli Petrezselymes krumpli

Tartalom - Rizs - tálban Rizs

Levesek

Tartalomjegyzék - Karfiolleves Karfiolleves

Tartalom - Karalábéleves Karalábéleves

Tartalom - Bakonyi betyárleves Bakonyi betyárleves

Tartalom - Paradicsomos csicseriborsóleves Paradicsomos csicseriborsóleves

Tartalom - Kukoricaleves Kukoricaleves

Tartalom - Paradicsomleves Paradicsomleves

Tartalom - Gombaleves Gombaleves

Tartalom - Savanyú tojásleves Savanyú tojásleves

Tartalom - Savanyú krumplileves Savanyú krumplileves

Tartalom - Zöldbableves Zöldbableves

Tartalom - Lebbencsleves Lebbencsleves

Tartalom - Húsleves Húsleves

Tartalom - Köménymagleves Köménymagleves

Tartalom - Nyári krumplileves Nyári krumplileves

Tartalom - Paradicsomos zöldbableves Paradicsomos zöldbableves

Tartalom - Meggyleves Meggyleves

Tartalom - Tavaszi zöldségleves Tavaszi zöldségleves

Tartalom - Borsóleves Borsóleves

Tartalom - Töltelékes zöldségleves - tányérban Töltelékes zöldségleves

Tartalom - Gulyasleves - a kész leves a leveses tálban Gulyásleves

Tartalom - Frankfurti leves - a kész leves a lábosban Frankfurti leves

Tartalom - Bableves - a kész leves a leveses tálban Bableves

Pástétomok

Tartalomjegyzék - Csirkemájkrém Csirkemájkrém

Tartalom - Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta

Tartalom - Sajtkrém Sajtkrém

Tartalom - Márványsajtos krém Márványsajtos krém

Tartalom - Kacsazsír Rámából Kacsazsír Rámából

Tartalom - Tojáskrém Tojáskrém

Tartalom - Gombakrém - tálkában Gombakrém

Tartalom - Paradicsomos krém Paradicsomos krém

Tartalom - Padlizsánkrém - tálban Padlizsánkrém (vinete)

Saláták

Tartalom - Fejes saláta répával Fejes saláta répával

Tartalom - Krumplisaláta Krumplisaláta

Tartalom - Majonézes kukorica Majonézes kukorica

Tartalom - Kovászos uborka Kovászos uborka

Tartalom - Reszelt cékla Reszelt cékla

Tartalom - Sopszka Sopszka

Tartalom - Saláta saláta Saláta saláta

Tartalom - Francia saláta - tálban Franciasaláta

Sütemények

Tartalomjegyzék - Lila hagymás kifli Lila hagymás kifli

Tartalomjegyzék - Rácsos almatorta Rácsos almatorta

Tartalom - Diótorta Diótorta

Tartalom - Piskótatorta eperrel Piskótatorta eperrel

Tartalomjegyzék - Pozsonyi patkó Pozsonyi patkó

Tartalom - Gyümölcskenyér Gyümölcskenyér

Tartalom - Vaníliakifli Vaníliás kifli

Tartalom - Darázsfészek Darázsfészek

Tartalom - Diós, mákos beigli Diós, mákos beigli

Tartalom - Kókusz-kocka Kókusz-kocka

Tartalom - Szilveszter sütemény Szilveszter sütemény

Tartalom - Túrós pogácsa Túrós pogácsa

Tartalom - Almás pite Almás pite

Tartalom - Túrós szelet Túrós szelet

Tartalom - Zserbó Zserbó

Tartalom - Szezámos rudacskák- tálban Szezámos rudacskák

Tartalom - Kókuszos keksztekercs - tányéron Kókuszos keksztekercs

79 hozzászólás — “Tartalomjegyzék”

  1. Nahát! Már milyen sok recept fent van! Most hogy végignéztem megéheztem :)
    Puszi

  2. Hú, nagyon klassz kis receptgyűjtemény!
    Köszönöm a sok érthető magyarázatot! Jó kis munka lehetett mindent fontosabb dolgot lefotózni, köszönjük a munkádat!

  3. Nagyon köszi! Én szombatonként tanulgatok főzni, a paprikás krumpli, nudli és sajtos tészta után jó sok mindent találtam itt.

  4. Én is köszönöm, Péter! :)

  5. Kedves Anyuka!

    A recepteket elnézve melegség fogott el…. Örülök, hogy vannak még ilyen aranyos anyukák, akik tudják, hogy milyen fontos a finom étel illatával megtöltött otthon melege:)

    Bár már mondhatom magam gyakorlott háziasszonynak, a borsófőzi receptjét innen lestem:)
    További sok sikert, és még több igazi házi, gyerekkorunkat idéző finom receptet!

    Üdvözlettel:
    Panka

  6. Kedves Panka!

    Én meg annak örülök, hogy vannak olyan aranyos receptolvasóim, akik ilyen szépeket írnak nekem! :)

    Köszönöm:
    Mariann

  7. Szia!

    Nagyon örültem mikor ráleltem a honlapodra. Remélem még sok jó recept fog fel kerülni!

    Üdv.: Andy

  8. Kedves Andy!

    Én is örülök, hogy rám leltél! :)

    Lefotóztam már a töltött paprikát (igaz, hús nélküli), hamarosan felviszem.

    Jó főzést!
    Mariann

  9. Köszönöm.Németországban élek.Nem a fözés a hobbim.De ha honvágyam van, eszembe jut,hogy de ennék ezt vagy azt. Anyu a telefonon sajnos nem tudja olyan jól leírni az étkek elkészültét, hogy az nekem sikarüljön is. Ezen a honlapon idiótabiztosan megkapom a számomra (még, fejlödök) nagyon fontos magyarázatot.
    Ne tessék haragudni,de ez fontos (hátha Anyukám is egyszer idetéved) Èdesanyám fazekából a legfinomabb…
    De mint említettem,KÖSZÖNÖM!

  10. Kedves Katalin!

    Örülök, hogy megtaláltad ezt a honlapot! :)
    Tudom, persze hogy az édesanyák fazekából a legfinomabb! :)

    Sok sikert a hazai ízek elővarázslásában!
    Mariann

  11. Szia. Annyira jó ez az oldal, komolyan, és úgy érzem, mintha nagyon jól ismernélek. :D Gyakorlott “szakács” vagyok, de hát a borsólevesed…… Mikor a párom megkóstolta, kijelentette, hogy ez ugyanolyan, mint amit régen a dédnagymamája csinált (ő volta “szakács etalon”). Azt hiszem ennél nagyon dicséretet még soha nem hallottam tőle, hála neked. :) Elképesztően sok receptet írtam ki tőled a saját kis szakács füzetembe, és jövőhéten nekik is látok. ;) Tudnál esetleg abban segíteni, hogy csülök pörköltet, és túrófánkot hogyan kell csinálni? Anyukám a csülökpörit mindig majorannásan csinálta, de én valahogy soha nem találom el az arányokat fűszerezésben. A túrófánkom meg mindig másmilyen ízű. :D Nagyon örülnék, ha segítenél, és ezen kívül még több recepttel örvendeztetnél meg minket, olvasóid.

    Köszönöm még egyszer, puszi.

  12. Kedves Piros!

    Sajnálom, hogy nem reagálhattam előbb…áttelepítettük a honlapot másik helyre, és ez után akadozott egy kicsit a megjegyzések kezelése.
    De már minden oké! :)
    Igazán örülök, hogy tetszik az oldal! :)
    Csülökpörköltöt nem fogok leírni, mert én olyan finnyás vagyok a húsok terén, hogy csak a teljesen soványat vagyok hajlandó megenni. :( Tudom, sok jóról lemaradok így, de hát ez van.
    A túrófánkkal meg úgy vagyok, ahogy te: sohasem egyforma. :) De azért azt felteszem egyszer, mert nagyon finom! Arra kell vigyázni, hogy ne igya meg magát olajjal.
    Igen, persze, hogy gyarapítom a repertoárt!
    Kész van már a rántott sajt meg a vaníliáskifli (és 1 éve áll itt a hársfatea fotóalbuma), hamarosan felviszem őket. :)

    További elismeréseket kívánok neked a főztödhöz!
    Mariann
    Ig

  13. Szia!
    Nagyon jó az oldal, nagyon sok hasznos dolog van fenn a fozéssel kapcsolatban, es a kaják is nagyon finomak lettek amiket innen lestem!! :) Mindig ide szoktam kukucskalni, ha nem jut eszembe valami.
    Sajnos az en anyukam mar nincs koztunk (mellesleg Mariannak hívták) ezert is nagyon nekem való ez az oldal.
    Koszonom
    Puszi

  14. Szia Boszi!

    Látod, erre nem is gondoltam, hogy ilyen esetben is jól jöhet egy magyarázat…
    A sors gondoskodott róla, hogy megtaláld ezt az oldalt. :)
    Örülök, hogy ismeretlenül is segíthetek!

    Jó kukucskálást!
    Mariann

  15. Annyira örülök ennek az oldalnak.Még csak 16 éves vagyok, de szeretek nagyon főzni.És legalább nem mindig anyut meg mamát kell piszkálnom hogy üljenek ott mellettem és mondják hogy mit kell csinálni:D Már megcsináltam a frankfurti levest és mennyei lett:)
    Köszi szépen

  16. Szia Viki!
    Én is örülök, hogy hasznát veszed a leírásoknak! :)
    Mariann

  17. Kedves Mariann!
    Rettenetesen örülök,hogy rátaláltam az ön oldalára.Nagyon tetszik ahogy részletesen le van írva minden apróság lépésről lépésre.21éves vagyok és most kezdtem el próbálgatni a szárnyaimat a főzés terén.Biztos vagyok benne,hogy az ön receptjei alapján sikerül elkészítenem a különböző fogások.Rengeteg ötletet adott a holnapi főzőcskézéshez amiért hálás vagyok.Ha elkészültem jelentkezem az eredménnyel!:) Még egyszer köszönöm így ismeretlenül is a munkáját amit az oldal elkészítésébe fektetett.Üdvözlettel Husa

  18. Mellesleg izgatottan várom a Rántott sajt leírását. :D
    Üdvözlettel Husa

  19. Kedves Szerző!

    Épp a netet böngésztem, hogy honnan is kéne kaját rendelni estére. Mióta kirepültem a családi fészekből és párommal élünk, már csak hétvégente hódolhatok a házias kosztnak, ugyanis nem vagyunk egy konyhatündérek, illetve lehet, csak nem mertünk belefogni a dolgokba, ezért mindig a könnyebb utat választottuk. Rendelés, gyors éttermek vagy valamelyik szülő csak megment minket az éhhaláltól. Ahogy gyorsan végig szaladtam az oldalán, ámultam bámultam, házias ízek, hétköznapi étkek, amiket imádok, és talán még én is eltudom készíteni, az egyszerűbbeket, amilyen részletesen le van írva és illusztrálva vannak. 1000 fajta receptes oldalt néztem, és a végül semmi nem lett belőle, telefon rendelés..

    Erőt, egészséget kívánok és sok sikert az oldalhoz

    ui: kezdőlapnak be is tettem, hogy ne kelljen gondolkodni, hogy rendeljünk vagy főzzünk, hasznossága mellet igen jó szórakozás is lehet pároknak:)

    Üdv, Zsolt

  20. Szia Zsolt!

    Nagyon örülök a hozzászólásodnak! :)
    Köszönöm a jókívánságokat!

    Bátran főzzetek!
    Mariann

  21. Szia Husa!

    Sok sikert a főzésekhez! :)
    Köszönöm, hogy írtál!

    Mariann

  22. Csak kiváncsiságból kerestem rá a zöldbabfőzelékre, amit a legtöbben vízben megfőznek és berántanak. És találtam ezt a honlapot, nagyon tetszik. Fogom nézegetni. Méltányolom a munkát, különösen mert nekem a lustaság inkább erős oldalam.
    Köszönöm

  23. Kedves Mariann!

    Gyermekeim nagy kedvence a meggymártás főtt hússal. A baj ott van, hogy ebből csak a főtt hús megy :-)
    Le tudnád írni az elkészítését akár fotók nélkül is?
    Egyébként az oldal nagyon-nagyon jó, sok finom ételt készítettem már innen.
    A munkádhoz további jó egészséget és kitartást kívánok!

    Nagy Krisztián

  24. Kedves Krisztián!

    Örülök, hogy hasznát veszed a leírásaimnak! :)
    Meggymártást nem szoktam csinálni, de szerintem ugyanúgy kell, mint az almaszószt (azt meg megtalálod itt).
    Egyszer majd rászánom magam, és leírom. :)

    Köszönöm a jókívánságokat!
    További jó főzéseket!
    Mariann

  25. Guszta kaják. :razz:

  26. Kedves Anyuka!

    Végignéztem az összes ételt..hát nagyon örülök h ráleltem erre az oldalra. 19 éves vagyok, és nemrég költöztem össze a párommal. De sajnos főzni nem tudok :( És eddig nem is nagyon mertem próbálkozni. Mostantól más lesz :) Holnaptól minden nap el fogok készíteni egy ételt innen!
    Köszönöm kezdő “társaim” nevében is hogy gondolt Ránk :)
    További jó munkát!
    Üdv.: Tina

  27. Szuperek a receptek, csupa finomság, amiket nem mertem eddig elkészíteni, és nem is találtam jó receptet hozzájuk.
    Csatlakozva a többiekhez remek az oldal és köszönet, hogy összeállítottad elkészítetted a recepteket! :)

  28. Szia!
    Eddig még csak a tejberizs receptjét próbáltam ki az oldaladról, amit eddig is nagyon sokszor csináltam… így, hogy egy vízzel teli tálba rakom, végre nem kap oda az aljára! Nagyon-nagyon köszi! :)
    Hamarosan kipróbálom a többi receptedet is!
    Kata

  29. Szia Kata!

    Örülök, hogy hasznodra volt a leírás! :)
    Mariann

  30. Kedves Mariann!

    Nagyon jók a receptjei, tetszik hogy ilyen részletesek. Most költöztem össze a párommal, és igazán csak most kezdtem el rendszeresen főzni. Az interneten sok receptet találtam, de az elkészítésüknél elakadtam. és elment a kedvem is a főzéstől. De most hogy rátaláltam erre az oldalra, végre meg tudok csinálni bármilyen ételt, és újra sikerélményem van a konyhában. Köszönöm!!
    Lesz valamikor csirkepaprikás vagy valami szaftos hús recept is, amit nokedli mellé lehet elkészíteni?

    Üdvözlettel: Imola

  31. Kedves Mariann Anyu!
    Az összes receptet végig fogom próbálni!!!!!! A tarhonyát azért még a biztonság kedvéért megvárom amig felkerül. Csupa fini dolog és érthetően leirva. Igy neki merek állni bármelyiknek. Sok puszi érte. Köszönöm!!!!

  32. Szia Hagrid!

    Tetszik a neved! :)
    Nahát! Beígértem a tarhonyát??!!
    Szerintem ne várd meg, mert mostanában folyton bútorokat pakolászok, meg főzök (de az utóbbit nem olyan lassan, hogy fotózni is tudjam).
    Bátran fogj bele valamelyikbe!

    Én is kösz, hogy írtál! :)
    Mariann

  33. Kedves Mariann Anyuci!
    Nem lett beigérve tarhonya. Csak abban nem vagyok biztos. Sosem sikerül.
    Üdv: Hagrid

  34. Kedves Hagrid!

    Akkor jó, ha nem ígértem be! :)
    Csak mert mostanában épp kérte a lányom, hogy tegyem már fel a leírását.
    De neked most röviden leírom:
    Vágj fel apróra 1 fej hagymát. Tégy oda forrni kétszer annyi dl vizet, mint ahány 10 deka a tarhonya. (Tehát 20 dkg tarhonya esetén 4 dl vizet.) Közepes lángon melegítsd 1 percig az olajat, borítsd bele a tarhonyát (mondjuk 20 dkg-t). 6 percig pirítsd, állandóan kevergetve. Akkor szórd bele a hagymát, még 2 percig kevergesd. Húzd le a tűzről, szórj rá egy csapott fakanál pirospaprikát, és öntsd fel a forró vízzel. Tedd vissza nagy lángra főni, és felforrástól 25 percig takarékon főzd. Közben keverd meg egy párszor, nehogy leégjen.
    Szóval nagyon egyszerű.

    Üdv:
    Mariann

  35. Kedves Mariann Anya!!!
    Nagyon köszönöm!!!! Megcsinálom. Biztos vagyok benne, hogy nem fogom igy elbénázni, és nem lesz ázott se kemény a cucc.
    Hálásan köszönöm.

    Puszi érte: Hagrid

  36. Kedves Mariann Anyuci!
    Egy érdekes kérdésem lenne. Sonkát szeretnék tartósitani. Sózásra és a pácolásra gondolok. Vásárolnék bőrös csont nélküli combot. Hogyan álljak neki? Gondoltam, hogy egy babafürdető kád megfelelne. De tovább……….. sajna nem megy.
    Várom a választ, Kedves Anyuci.
    Puszi : Hagrid

  37. Kedves Hagrid!

    Igazán megtisztelő, hogy ilyen mindentudó háziasszonynak gondolsz…de az a helyzet, hogy még sose pácoltam sonkát.
    Úgyhogy a blogom alcímének buzdítása ellenére felhívtam anyukámat, és megkérdeztem, hogy gyerekkora helyszínén – Erdélyben – hogy tartósították a sonkát.
    Ahol ő élt, ott sok sóbánya volt, ezért még sót se kellett venniük. A lényeg, hogy sós vízben áztatták a sonkát, hetekig. A babakád nem célszerű edény, mert hosszú, de nem magas. Olyan edénybe kell tenni a sonkát, amiben minden részét jól ellepi a sós víz. Ajánlanám a vödröt. A sós lében ázás után megy a sonka a füstre.
    Hát…nem tudom, ezzel segítettem-e. Az Interneten biztos fent van valahol a neked szükséges eljárás. :)
    Mindenesetre karácsonyig nem lesz meg, de azért kezdd el!

    Jó munkát!
    Mariann

  38. Kedves Mariann Anyuci!!!!
    Kicsit megkésve kivánok Boldog Új Évet!!!
    A sonkám már javában egy szögletes dézsában pihen. Remélem nem rontottam el semmit. Majd kiderül a füst után. A zöldbabfőzeléket már 2x megcsináltam és mindig sikerült!!!! Nem volt csomós, se híg. No persze a füszerezés is sikerült!
    Szeretnék megint egy receptet kérni ha lehet. Ha megirnád a — paradicsomos káposzta sült oldalassal — receptet, nagyon boldog lennék. Előre is nagyon köszönöm! Örömmel látogatok el ide az oldalra, mert mindig találok valami nagyon fincsit, aminek bátran neki merek állni.
    Hagrid

  39. Kedves Hagrid!

    Most már én is kíváncsi vagyok arra a sonkára! :)
    Örülök, hogy a zöldbab sikerült. :)
    A paradicsomos káposzta jó ötlet, mi is szeretjük. De oldalast csak anyukámnál szoktam enni.
    Na, majd meglátom…

    Jó főzést!
    Mariann

  40. Kedves ,,Anyuka” !

    Már nagyon régóta kerestem egy ilyen oldalt. Pontosabban EZT az oldalt, csak akkor még nem tudtam róla, hogy létezik! Végre megtaláltam! Idáig bárhol recepteket néztem a neten, mindenhol csak akadályokba ütköztem (végy egy tál húslevest stb.). Ez az oldal viszont bárkinek tökéletes lehetőség, hogy a zsíroskenyérről egyből valami komoly kajára léphessen. Áldott legyen a keze, és köszönjük :) !

    Moszat

  41. Kedves Moszat!

    Köszönöm szépen! :)
    (Jól kezdődik a napom! :) )

    Sok sikert a “komoly kaják” főzéséhez!
    Mariann

  42. Kedves Anyuka!

    Nem régen találtam az oldalra, és komolyan mondom le vagyok nyűgözve!! Még egy ilyen alapos, aprólékos oldallal nem találkoztam!!

    Köszönöm a recepteket, jó párat már ki is próbáltam, és rengeteget segített, hogy minden egyes lépés le van írva, sőt képekkel van illusztrálva!! Sokkal jobb így főzőcskézni, (főleg egy naaggggyon kezdőnek egyetemistának), mint ahogyan a szakácskönyvekben van.
    Köszönöm!

    Továbbra is jó főzést kívánok, és azt hiszem, gyakori látogató leszek!

    Szép napot kívánok!
    Hena

  43. Kedves Hena!

    Örülök, hogy örülsz a recepteknek! :)
    Nagyon szívesen csinálom a leírásokat. :)

    Köszönöm, hogy megírtad!
    Jó egyetemistáskodást kívánok!
    Mariann

  44. Kedves Anyuci!
    Örömmel jelentem, hogy a sonka projekt a végéhez közeledik!!!! Már a füstölős embernél lógnak. Hétfőn minden kiderül. Remélem nem toltam el semmit és ehető lesz. Mivel a környékemen élnek olyan emberek akik jártasabbak nálam -e dologban, a különböző fázisoknál (pl: hús lemosása, szikkasztás stb) közvélemény kutatást csináltam. A beszedett infókból megpróbáltam a lehető legjobb megoldást kieszelni. A többit majd ha megkostoltam mesélem…..
    Puszi:Hagrid

  45. Kedves Hagrid!

    Köszönöm az élvezetes beszámolót! :)
    Remélem, a folytatása is hasonló lesz!

    Mariann

  46. Nagyon tetszik ez az oldal. Én most tanulok főzni, de úgy látom nem is olyan nehéz jót főzni, ha a recept részletesen leír mindent, figyelembe véve, hogy a kezdők nem ismernek minden trükköt, és nem tudnak még érzésből sózni, borsozni, meg miegyéb. Köszönet érte, hogy ilyen jól megcsináltátok ezt az oldalt. Kevés ilyen jó receptleírás van az interneten magyarul.

    Ha kérhetném, a vadasmártásos hús receptjét fel tudnátok tölteni?

  47. Szia Kandurbandi!

    Örülök, hogy rátaláltál a Kajareceptre! :)
    A vadast én nem szeretem, de már gondolkodok rajta, hogy amikor a barátnőm főz ilyet, akkor lefotózom. :)
    Mert már több olyan kaját kértek a látogatóim, amit én nem szoktam főzni, de tényleg alapételek.
    A barátnőm repertoárjában pedig szerepelnek ezek a finomságok.

    Remélem, azért ki fogsz próbálni néhány kaját innen is! :)
    Jó főzés-tanulást!
    Mariann

  48. Persze, kipróbálok még sokat!

  49. Kedves Mariann Anyuka!
    Nagyon örülök ennek az oldalnak, mert én most tanulok főzni, és nagyon sokat tanulhatok innen. Sajnos az én édesanyám már nincs velem, és amikor ő akart tanítani, én mindig kitértem a tanulás elől, ami persze nagyon hiányzik most. De ez az oldal rengeteget segít nekem. Már több ételt is elkészítettem, és a leírásnak köszönhetően nagyon finomak lettek :)
    Köszönöm szépen!!!

  50. Kedves Merci!

    Én is örülök, mert pont az a célom ezzel a honlappal, hogy segítsek a főzni tanulóknak. :)
    A te visszajelzésed is megerősít, hogy érdemes bíbelődnöm a fotókkal, leírásokkal. :)
    Megyek is, lefotózom, hogy készül a madártej! :)

    További sikeres főzéseket kívánok!
    Anyukád pedig hitem szerint veled van, csak másképpen.
    Mariann

  51. Nagyon jó ez az oldal! Érződik, hogy “Anyuka” mennyire szeret főzni-sütni. Nekem kedvenc tevékenységeim közé tartozik a sütés-főzés, mégis sok tippet találtam itt. Köszönöm szépen :) ! Minden jót kívánok!

  52. Kerdves Anett!

    Én is köszönöm! :)

    Mariann

  53. Kedves Anyuka!! :) :)

    nagyon nagy segitség ez a sok jó recept!!! :D szivesen probálkozom velük.
    örülnék ha lenne több és még több.. :)
    ha lehetne 1 kérdésem kérésem,sajnos még nincs mérlegem igy a dkg-al(stb.)problémáim vannak :D ha lenne olyan kedves és segitene ebben,pl kanállal hogyan tudnám a dolgokat kiméregetni…köszönettel:egy kezdö.

  54. Kedves Bettyke!

    A kanál se olyan jó, mert különböző méretűek.
    De egy olvasómnak már adós vagyok azzal, hogy írjam meg, 1 dl liszt, cukor – hány deka.
    Hamarosan ráveszem magam, és lemérem. :)
    És az olyan mérőkancsó, aminek mérce van az oldalán, nem olyan drága.
    De van még egy ötletem a dl kalibrálására:
    Egy fél literes üdítősüveget tölts meg vízzel (csak tudni kell emlékezetből, hogy meddig van benne a folyadék, amikor veszed), és aztán sorakoztass fel az asztalra 5 egyforma poharat, tölts beléjük egyforma mennyiségű vizet a fél literes üvegből – szemre látod, hogy egyforma magasan van-e mindegyikben a vízszint. Utána egyenként töltsd vissza a poharakból a vizet a fél literes üvegbe, és minden pohár után egy tollal jelöld meg az üvegen, hogy meddig ér az 1 dl, 2 dl stb. Ha ezek után ollóval levágod az üveg szűk részét, akkor kész is a mércés kancsó.
    Na, ez elég bonyolultnak hangzik, azt hiszem, egyszer majd lefotózom. :)
    Addig is, kis türelmet!

    Kösz a hozzászólást!
    Jó főzéseket!
    Mariann

  55. Azt szeretném kérdezni, hogyan kell csinálni a pásztortarhonyát: tarhonya, krumli meg hús… ezt szeretném megcsinálni, de nem tudom hogyan kell. nagyon jók a receptek, soha nem főztem. ezzekkel jól sikerül majdnem mindig. előre is köszönöm.

  56. Szia Sanyi!

    Pásztortarhonyát nem fogok mostanában fotózni, de ajánlok egy linket, ahol megnézheted, hogy kell:
    http://borsa.hu/20091102/tarhonyas-hus-avagy-pasztor-tarhonya/tarhonyas-hus-pasztor-tarhonya-keszitese/
    Tudom, mások nem írják le olyan részletesen, mint én; de talán megpróbálhatod összehozni.

    Örülök, hogy hasznát veszed a leírásaimnak! :)
    Főzzél csak bátran!
    Mariann

  57. én is akarok főzni

  58. Hát rajta, Zita! :)

  59. Nagyon hálás vagyok ennek az oldalnak, hisz 20 éves létemre semmit nem tudok összedobni, és épp készülök összeköltözni a párommal. Nagyon félek attól, hogy csalódást okozok neki, de amióta ezt az oldalt megtaláltam, sok reményt fűzök a főzőcskézéshez :) a részletes magyarázat és a számtalan kép sokat segített, régóta keresek olyan oldalt, ahol szinte minden mozdulatról van egy fotó. Köszönöm még egyszer, rengeteg segítséget nyújtott nekem.

  60. Nagyon örülök, hogy megtaláltalak, sokszor kerestem “lépésről-lépésre” leírt, fényképekkel illusztrált recepteket, és most teljesen véletlenül bukkantam Rád. Bekerültél a kedvencekbe, hogy újra, meg újra visszataláljak. További sok sikert és kitartást kívánok az oldal szerkesztéséhez!

  61. Szia Verus!

    Köszönöm szépen lelkes hozzászólásodat! :) Ez megerősít abban a hitemben, hogy vannak, akiknek jól jön ez a részletesség. :)
    Még mindig szeretem csinálni. :)
    Igaz is, mindjárt szerkesztek egy “5 éves a honlap” bejegyzést. :)

    Sok sikert a főzésben!
    Mariann

  62. Jol demonstralt oldal, egyetlen felelmem az egeszsegkarosito szoja, MSG es margarinok hasznalata, ami szinte reklam. A szoja nagy valoszinuseggel genmodositott, ami szinten veszelyes. Jol dokumentalt artalmakrol beszelek, nezz utana az interneten. Rossz dolgokat ajanlani akkor se mentseg, ha nem tudsz rola.
    Carolina

  63. Kedves Carolina!

    Örülök, hogy rátaláltál a honlapomra, és – a félelmedtől eltekintve – kedvező a véleményed! :)
    Ami a szóját, margarint, MSG-t illeti, az a véleményem, hogy mindenki olyan alapanyagokkal dolgozzon, amilyennel szeretne, vagy amilyennel tud.

    Egyébként azt se tudtam, mi az az MSG, ezért kíváncsiságból utánanéztem. Ezt a cikket olvastam el:
    http://www.foodandwine.hu/2011/03/17/izfokozok-natrium-glutamat-msg-imp-gmp-crs/
    Megtudtam, hogy az MSG a nátrium-glutamát ízfokozó angol rövidítése. :)
    Ezzel kapcsolatban ajánlom figyelmedbe a “Zsírfélék, sófélék” című írásomat itt a honlapon; a jobb sávban, az Oldalak címszó alatt találod meg a linkjét.

    Honlapomnak az a célja, hogy segítsen az ételek elkészítésében – nem pedig az, hogy élelmiszereket ajánljon.
    A fotók természetesen azokat az alapanyagokat mutatják, amit jómagam használok az adott recepthez. Mindenkinek joga van rossznak tartani ezeket az alapanyagokat. Ekkor nincs más teendője, mint mással helyettesíteni őket. Olyannal, amiket egészségesnek tart. Mentegetőzni az általam használt alapanyagokért eszem ágában sincs!
    A hozzászólásokból úgy látom, hogy elértem a célomat – sokak vették a bátorságot, hogy nekiálljanak egy-egy kaja megfőzésének, és sikerült nekik! :)

    Kívánom neked, hogy találd meg a tudomány mai állása szerinti egészséges alapanyagokat a főzéshez, és azokat alkalmazva bátran használd a leírásaimat! :)
    Szép napot!
    Mariann

  64. Na igen, elso alkalommal nem ismerhetem az oldal szerkezetet ezt talan megbocsajtod? De a lenyegre koncentralj, ne arra hol szoltam hozza! Ugye nem gondolod komolyan, hogy valaminek az artalmassaga az velemeny kerdese? Ez nem irodalmi mu, amirol az izlesek alapjan lehet megengedett velemenykulonbseg! Ezen azert gondolkozz el kerlek. Itt tenyekrol van szo. Annak aki eladja sohase higgy! Nekem nem fuzodik hozza semmilyen anyagi sem mas erdekem, hogy ijesztgetesben kejelegjek! Informaciot csak tiszta forrasbol, el nem kotelezett szakvelemeny formajaban bolcs beszerezni. Egyelore hirtelen csak angol forrast talaltam , de majd utana nezek magyarnak is. Ket egymasnak ellentmondo allitas nem lehet egyszerre igaz (art vagy nem), kodosites azt allitani, hogy a tema ellentmondasos vagy a velemenyek megoszlanak, ergo nem erdemes aggodni, amig bele nem doglunk, akkor meg mar ugyis keso a banat, a gyarto az alkalmazo meg kozben megszedi magat.

    a cikk egy orvostol, aki mas orvosok eredmenyeire hivatkozik:
    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/04/21/msg-is-this-silent-killer-lurking-in-your-kitchen-cabinets.aspx
    idezet:
    Why MSG is so Dangerous

    One of the best overviews of the very real dangers of MSG comes from Dr. Russell Blaylock, a board-certified neurosurgeon and author of “Excitotoxins: The Taste that Kills.” In it he explains that MSG is an excitotoxin, which means it overexcites your cells to the point of damage or death, causing brain damage to varying degrees — and potentially even triggering or worsening learning disabilities, Alzheimer’s disease, Parkinson’s disease, Lou Gehrig’s disease and more.
    Az iz, ami gyilkol (na nem ugy mint a cian) izgatotoxin ami tulizgatja a sejteket egeszen a sejtkarosodasig vagy sejthalalig elmenoen, ezzel kulonbozo foku agykarosodast okozva es potencionalisan tanulasi keptelenseget nehezseget kivaltva vagy azt fokozva. Alzheimer, Parkinson, Lou Gehrig es egyeb idegrendszeri betegseget okozva. Most egy pillanatra fogadd el, hogy mindez igaz (feltetelesen)! Kerdesem az, hogy akkor tovabb mergezed magad es a csaladod? Ha csak minimalis eselye van, hogy veszelyes, akkor kockazatosan elsz tovabb mert igy izgalmasabb? A medicina alaptorvenye az (manapsag ezt elhallgatjak), hogy ha a legkisebb gyanu van artalomra, akkor addig mig tokeletesen nem bizonyitott az ellenkezoje azt igenis artalmasnak kell elfogadni. Ma azt uvoltik, hogy csak ennyi meg annyi szazalek halt meg benult le stb. nincs bizonyitva az artalmassaga!!! Horribile dictum az alaptorvenynek ez a megtiprasa, kiforgatasa aljas anyagi erdekbol!! Ezt nem lehet konnyen venni lelkiismeretfurdalas nelkul! Van ehhez erdemi hozzaszolasod, vagy az altudomanyos velemenyeknek hiszel? Miert hiszed, hogy egy idegsebesz szakorvosnak az a hobbija, hogy riogassa a nepet, es ezert kepes egy fiktiv konyvet is megirni. Vagy eppen azt, hogy ven fejjel es elettapasztalattal en is maniakus riogato vagyok, estleg valaki penzel is ezert. Gondolkozz el azon mi a kulonbseg az informacio es a tudas kozott. Ha erre van helyes valaszod, akkor mar jo nyomon haladsz. Vagy maradsz a pokhendi modinal a mergezo alapanyagok hasznalataval, nincs is miert mentegetozni, csak magad es esetleg csaladod mergezed, nem engem, az biztos. Ne legyen ebgondolat. Tokeletes ertes helyett tokeletes felreertes. Csak az a meresz az egeszseg teren, kinek keves a tudasa.

  65. https://www.healthpress.com/wp-content/uploads/wpsc/downloadables/Excitotoxins2011.pdf

    letoltheto konyv angolul

  66. http://www.candidainfo.hu/natrium-glutamat-e-621-hatasa-az-idegrendszerre
    a tudas hatalom
    ezt elolvasva bolcsebb leszel, remelem, a sejtingerlest nem becslik, muszerrel objektiven merheto, nem velemeny kerdese, hanem teny! Es mindezt nem en talaltam ki, vagy almodtam meg!

    A nátrium-glutamát széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége, hogy teljesen íztelen. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az agyra hat, de az intenzív íz mellé fizikai tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó.

    A Na-glutamát gyökerei egészen Japánig nyúlnak vissza. A japánok évezredek óta a tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták ízfokozónak, egészen addig, amíg 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta a tengeri hínárban lévő ízfokozó anyagot. Ez volt a glutamát. Ezután Dr Ikeda céget alapított az anyag Na-glutamátként való forgalmazására. Idővel a nyugati világba is eljutott ez a színtelen, szagtalan, gyorsan oldódó kristályos por, ami az íztelen ételek „feljavítására” volt hivatott. Az élelmiszeripar kihasználta a nagy lehetőséget és a jelentős költségcsökkentés reményében minden komolyabb vizsgálat nélkül használni kezdte. Az 1970-es években, amikor a gyorsétkeztetés megkezdte piaci növekedését, a Na-glutamát használata óriási növekedésnek indult az élelmiszerekben. Ma már szinte mindenben megtalálható. A feldolgozott ételek többségében, valamint a gyorséttermi ételek több mint 90%-ban nagy mennyiségben Jelenlévő anyag. Levesporok, leveskockák, mártások, konzervek, fűszerkeverékek, fűszersók, fagyasztott készételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok, burgonya szirmok, snack-ek, stb. elengedhetetlen alkotóeleme. Ráadásul függővé tesz bizonyos ételek fogyasztására. Nem véletlen hogy a természetes ízű zöldségek, gyümölcsök nem ízlenek sok gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az ételekben való jelenlétéhez. A média által közvetített reklámok ínycsiklandó ételei a „gondosan válogatott összetevőivel, íz varázslataival, íz rafinériájával”, szintén ezt függőséget erősítik.

    Mi a gond vele?

    A Na-glutamát egy neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkre teszi az agysejteket és többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. A következő tüneteket okozhatja: migrénes fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, asztmás rohamok, egyensúlyzavarok, mellkasi fájdalmak, erős szívdobogás, gyerekeknél viselkedési zavarok. Jelentkezhetnek allergiás tünetek is: bőrpír, orrfolyás, kiütések. Egyéni érzékenységnek megfelelően van, akinél a legkisebb mennyiség is azonnali reakciót vált ki van, akinél csendesen a felszín alatt munkálkodik. A gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert náluk a vér-agy gát fejletlenebb állapota miatt a mérgező anyagok könnyebben találnak utat az agyba. A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát okoz, hanem idegi elváltozásokat is pl. Parkinson, vagy Alzheimer -kór. Káros hatásáról már 1968-ban lehetett cikket olvasni egy neves amerikai orvosi lapban, azóta számos kísérlet bizonyította sejtméreg mivoltát.

    A glutamát ingerületátvivő aminosav, az agyi neuronok közötti információ átvitelben játszik szerepet. Ma már ismert, hogy a leggyakoribb daganatfajtáknak: mell, prosztata, bőr, vastagbél, tüdő, petefészekrák, valamint a fej és nyaki tumoroknak vannak glutamát receptoraik. Ha ezek a daganatok sok glutamátot választanak ki, sokkal gyorsabban nőnek és terjednek, valamint a szokásos kezelési eljárást is megzavarják.

    Mégis minek köszönhető töretlen lendülete?

    Ahol csillapíthatatlan a profitéhség, ott könnyen eltűnnek a tömeges fogyasztói panaszok és könnyű szőnyeg alá söpörni a kutatási eredményeket. Tény azonban, hogy az emberek zöme érzékenyen reagál a glutamátra. A nyugati orvosi modell nem veszi figyelembe az élelmiszer bevitelt és az élelmiszereken keresztül felhalmozódott kémiai anyagok hatását, ezért sokáig az FAO vagy az EU szakértői elbagatellizálták a jelenséget mondván, nincs tudományos bizonyíték a glutamát egészségügyi kockázatára. A vitatott ízfokozók legújabb megítélése már sokkal szigorúbb. A Független Egészségtanács Fórumában megjelent cikk szerint a glutamát kerülendő, egészségkárosító hatású adalékanyag. Addig is, amíg eltűnik az élelmiszerekből – erre sok esélyt nem látok, figyeljünk az összetevőkre. Ma már sokan tisztában vannak a glutamát káros hatásával, ezért a glutamátot cselesen különböző nevek alatt rejtik el az ételek összetevőiben. Ha ezekkel találkozik, ne vegye meg: E-621, hidrolizált növényi fehérje, élesztő kivonat, autogénezett élesztő, ízfokozók, kálcium kazein, nátrium kazein, texturált fehérje. Ha ezeket látja az élelmiszer címkén, akkor biztos, hogy glutamáttal akarják megetetni.

    Óvja önmaga és gyermeke egészségét.

  67. Nem hazudtam, hogy regen ismertek a karos hatasok, raadasul fuggoseghez is vezet, nem tudod abbahagyni, mert nem izlik nelkule a kaja, ez a legaljasabb az egeszben!!
    http://www.jomtom.hu/glutamat_szuletestol_halalig.html
    Ebben is az angol orvos konyvere hivatkoznak.

  68. Szeretnem, ha kerdeznel, oly sok az info, amit at tudok adni.

  69. Nem lesz jóváhangyás? Mottó, amiről nem tudsz, az még vígan létezhet, amit tudsz, azt senki sem veheti el tőled!

  70. Nagyon jó ez az oldal, a tojásrántottán kívül mást nem tudtam eddig összedobni, de a receptek alapján már több finom ételt is készítettem és a konyha sem robbant fel közben.
    Gratula, csak így tovább, csak jót tudok mondani az oldalról!
    Egyben kellemes Húsvéti Ünnepeket! :)
    Bandi

  71. Köszönöm, Bandi! :)

  72. én is 62 éves vagyok!

  73. Nahát! :)

  74. Kedves Anyuka,
    Lehetne kerni egy jo lecso receptet?
    Udvozlet Argentinabol! :)

  75. Szia Éva!

    Tudom, ezzel még adós vagyok; de pont úgy csinálom, ahogy a “Lecsó eltevése” bejegyzésben le van írva. Csak persze kevesebb anyagból. A végén pedig ütök rá 2 személy részére 3 tojást. Akkor kész, ha a tojás kipelyhesedik, vagyis különválik a létől.
    Én nem teszek bele kolbászfélét. Rizset se. Egyszerű tojásos lecsót szoktam csinálni. Fel fogom tenni, jó? Csak nem most.

    Addig is kíséreld meg, biztos jó lesz! :)
    Jó nyarat!
    Mariann

  76. Isteni ez az oldal! Amolyan anyukapotlo :) )

  77. Köszönöm, Timi! :)

  78. Nagyon szuper ez az oldal. :) Hamarosan a párommal kiutazunk Angliába, csakúgy zsuppsz bele a nagyvilágba, az önálló életbe; tehát számomra ezek a receptek nagyon hálásak lesznek :D köszönöm szépen :)

  79. Kedves Lina!

    Angliában bizony jól fog jönni ez a honlap! :)

    Jó utat és sok szerencsét a munkavállalással!
    Mariann

Mi a véleményed?