Sárgaborsó-főzelék

Sárgaborsó-főzelék - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • 25 dkg sárgaborsó
  • 7,5 dl hideg víz (vagy füstölt hús leve)
  • szalonnabőr (ha nincs füstölthús-lé)
  • 1 fej hagyma
  • 1 kávéskanál egész kömény
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 fakanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 fakanál liszt
  • esetleg 1 kiskanál darált paprika vagy egy fél fakanál fűszerpaprika
Sárgaborsó-főzelék - Hozzávalók

Elkészítés:

Elég sokáig fő (50 percig), de legalább nem kell előző este beáztatni a sárgaborsót.
Borítsd ki az asztalra a borsót. Ülj az asztalhoz, és készíts az öledbe egy tálat, amibe az átválogatott borsókat söpröd. A kezed oldalélével húzz közel magadhoz egy adag borsót, terítsd szét a tenyereddel, és válogasd át. A gyanús szemeket az ujjbegyeddel kormányozd ki oldalra, a jókat meg söpörd a tálba. Jöhet egy következő kis kupac átválogatása.

Sárgaborsó-főzelék - Öntsd a borsót az asztalra! Sárgaborsó-főzelék - Teríts szét egy adag borsót a válogatáshoz! Sárgaborsó-főzelék - Az ujjbegyeddel vezesd ki oldalra a hibás szemet! Sárgaborsó-főzelék - Söpörd a tálba a jó borsókat!

Sárgaborsó-főzelék - Ennyi hibás gyűlt össze a végére.Az összes borsó átválogatása során ennyi “szemét” gyűlt össze.
Alaposan, két vízből mosd át a borsót. Ez azt jelenti, hogy miután az első vízben jól átmarkolásztad a borsókat, leöntöd a vizet egy szűrőn át (de nem kell átönteni a borsót a szűrőbe), megint felereszted vízzel, és megint megmosod. Utána már öntsd a szűrőbe a borsót.

Sárgaborsó-főzelék - Mosd meg a sárgaborsót a csapnál. Sárgaborsó-főzelék - Szűrd le a megmosott borsót! Sárgaborsó-főzelék - A megmosott borsó a szűrőben.

Borítsd a megmosott borsót egy kb. 2 literes edénybe. Mérj ki a felöntőkancsóba 7,5 dl vizet, és öntsd a borsóra. (1 rész borsóhoz 3 rész víz.) Felforrásig egész lángon főzd. Mosd meg a szalonnabőröket, és pottyintsd az edénybe. Nagyon jó ízt ad a sárgaborsónak!

Sárgaborsó-főzelék - Borítsd a megmosott sárgaborsót egy edénybe! Sárgaborsó-főzelék - Öntsd fel a sárgaborsót kb. 6 dl vízzel! Sárgaborsó-főzelék - Dobd a lábosba a megmostt szalonnabőrt is!

Sárgaborsó-főzelék - Pucold meg a hagymát! Sárgaborsó-főzelék - Dobd a hagymát a borsóhoz! Pucold meg a hagymát, és dobd így egészben a borsóhoz.

Sárgaborsó-főzelék - Mosd meg a petrezselymet!Sárgaborsó-főzelék - Rendezd csokorba a petrezselymet!

A petrezselymet most cérnával átkötve tettem a borsóhoz, de legközelebb apróra vágva fogom hozzátenni. Szóval mosd meg a petrezselymet, rendezd csokorba. Egy jó hosszú cérnával sokszor tekerd át a szárát úgy, hogy a cérna elejéből hagyj ki vagy 10 cm-t a későbbi megkötéshez, aztán spirál alakban tekerd a cérnát egyre lejjebb a szár mentén, a végén pedig kösd meg a cérnát. A megkötözött csokrot dobd a főzelékhez.

Sárgaborsó-főzelék - Tépj le vagy fél méter hosszú cérnát! Sárgaborsó-főzelék - Kötözd át a cérnával a petrezselymcsokor szárát! Sárgaborsó-főzelék - Dobd a megkötözött petrezselyemcsokrot a főzelékbe!

Mérj ki egy kiskanál egész köménymagot, tedd teatojásba (ha nincs, akkor kötözd gézbe), és merítsd a főzelékbe.

Sárgaborsó-főzelék - Végy egy kiskanálnyi egész köménymagot! Sárgaborsó-főzelék - Töltsd a köménymagot teatojásba! Sárgaborsó-főzelék - Merítsd a teatojást a főzelékbe!

Fedd le, és hadd főjön! Kb. 25 perc múlva lesz félpuha, akkor meg lehet sózni: 1 fakanál sóval.

Sárgaborsó-főzelék - Fedd le a főzeléket, úgy főzd! Sárgaborsó-főzelék - 25 perc múlva ellenőrizd, hogy félpuha-e! Sárgaborsó-főzelék - Sózd meg egy fakanál sóval!

Sárgaborsó-főzelék - Újabb 25 perc főzés kell a teljes puhuláshoz.Újabb 25 perc főzés után lesz teljesen puha.
Közben készítsd el a rántást. Egy kisebb serpenyőbe önts kb. 2 evőkanál olajat. Ha felmelegszik, szórj bele 2 fakanál lisztet (2 dkg), és pirítsd zsemleszínűre. Oldj fel az olajos lisztben egy kiskanál darált paprikát (vagy egy fél fakanál pirospaprikát). (Azért nem közvetlenül a borsóhoz tettem, mert a darált paprika szép színe a zsiradékban oldódik ki, csakúgy, mint a fűszerpaprikáé.)

Sárgaborsó-főzelék - Szórj 2 evőkanál lisztet a meleg olajba! Sárgaborsó-főzelék - Pirítsd a lisztet halvány zsemleszínűre! Sárgaborsó-főzelék - Keverj az olajos lisztbe 1 kiskanál darált paprikát!

Pirítsd egy kicsit a paprikával is. Öntsd fel kb. 2 dl hideg vízzel, miközben szaporán kevered a rántást. Ha sok liszt ragadna a fakanálra, akkor vakard le róla egy kiskanállal.

Sárgaborsó-főzelék - Pirítsd a lisztet a darált paprikával is! Sárgaborsó-főzelék - Öntsd fel a rántást két dl vízzel! Sárgaborsó-főzelék - Kapard le a fakanálról a ráragadt rántást!

Alaposan keverd el a rántást, hogy ne maradjanak benne lisztcsomók. Mielőtt a főzelékhez kaparnád a rántást, szedd ki a főzelékből a gezemicéket. Én elfelejtettem  🙁 , de szerencsére észbe kaptam, mielőtt a főzelékhez borított rántást elkevertem volna. 🙂

Sárgaborsó-főzelék - A simára kevert rántás. Sárgaborsó-főzelék - Kapard a rántást a főzelékhez! Sárgaborsó-főzelék - A rántás a főzelékben.

Szedd ki a lenyalhatatlan gezemicéket: a petrezselymet, a teatojást és a hagymát.  (Rájöttem, hogy a kiürült rántásos serpenyőbe kellett volna kiszednem, akkor egy kistányér-mosogatással kevesebb lett volna.)

Sárgaborsó-főzelék - Halászd ki a petrezselyem-csokrot! Sárgaborsó-főzelék - Halászd ki a teatojást! Sárgaborsó-főzelék - Halászd ki a hagymát! Sárgaborsó-főzelék - Gezemicék kiszedve.

Most már elkeverheted a rántást a főzelékkel. Kevergetve főzd még öt percig, és kész is van. Most már emeld ki a szalonnabőröket is. (Ezekről érdemes lenyalni a finom főzeléket, mielőtt a kutyának adnád. 🙂 )

Sárgaborsó-főzelék - Keverd el a rántást a főzelékben! Sárgaborsó-főzelék - Még 5 percig főzd a főzeléket a rántással! Sárgaborsó-főzelék - Vedd ki a szalonnabőröket a főzelékből!

Sárgaborsó-főzelék - Öntsd át egy szép tálba a főzeléket! Ha a szűk családon kívül más is veletek ebédel, akkor öntsd át a főzeléket egy szép tálba. Házi használatra megteszi a serpenyő is. 🙂
Sárgaborsó-főzelék - Kész, tányérban.

Feltétnek itt most sült oldalas van, de jó hozzá bármilyen pörkölt, sült hús, sült hagyma, sült szalonna is.
Savanyúság is illik hozzá; itt savanyú káposzta van mellé.
Kenyér is legyen az asztalon!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.