Sárgaborsó-főzelék

Sárgaborsó-főzelék - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

 • 25 dkg sárgaborsó
 • 7,5 dl hideg víz (vagy füstölt hús leve)
 • szalonnabőr (ha nincs füstölthús-lé)
 • 1 fej hagyma
 • 1 kávéskanál egész kömény
 • 1 csokor petrezselyem
 • 1 fakanál só
 • 2 evőkanál olaj
 • 2 fakanál liszt
 • esetleg 1 kiskanál darált paprika vagy egy fél fakanál fűszerpaprika
Sárgaborsó-főzelék - Hozzávalók

Elkészítés:

Elég sokáig fő (50 percig), de legalább nem kell előző este beáztatni a sárgaborsót.
Borítsd ki az asztalra a borsót. Ülj az asztalhoz, és készíts az öledbe egy tálat, amibe az átválogatott borsókat söpröd. A kezed oldalélével húzz közel magadhoz egy adag borsót, terítsd szét a tenyereddel, és válogasd át. A gyanús szemeket az ujjbegyeddel kormányozd ki oldalra, a jókat meg söpörd a tálba. Jöhet egy következő kis kupac átválogatása.

Sárgaborsó-főzelék - Öntsd a borsót az asztalra! Sárgaborsó-főzelék - Teríts szét egy adag borsót a válogatáshoz! Sárgaborsó-főzelék - Az ujjbegyeddel vezesd ki oldalra a hibás szemet! Sárgaborsó-főzelék - Söpörd a tálba a jó borsókat!

Sárgaborsó-főzelék - Ennyi hibás gyűlt össze a végére.Az összes borsó átválogatása során ennyi “szemét” gyűlt össze.
Alaposan, két vízből mosd át a borsót. Ez azt jelenti, hogy miután az első vízben jól átmarkolásztad a borsókat, leöntöd a vizet egy szűrőn át (de nem kell átönteni a borsót a szűrőbe), megint felereszted vízzel, és megint megmosod. Utána már öntsd a szűrőbe a borsót.

Sárgaborsó-főzelék - Mosd meg a sárgaborsót a csapnál. Sárgaborsó-főzelék - Szűrd le a megmosott borsót! Sárgaborsó-főzelék - A megmosott borsó a szűrőben.

Borítsd a megmosott borsót egy kb. 2 literes edénybe. Mérj ki a felöntőkancsóba 7,5 dl vizet, és öntsd a borsóra. (1 rész borsóhoz 3 rész víz.) Felforrásig egész lángon főzd. Mosd meg a szalonnabőröket, és pottyintsd az edénybe. Nagyon jó ízt ad a sárgaborsónak!

Sárgaborsó-főzelék - Borítsd a megmosott sárgaborsót egy edénybe! Sárgaborsó-főzelék - Öntsd fel a sárgaborsót kb. 6 dl vízzel! Sárgaborsó-főzelék - Dobd a lábosba a megmostt szalonnabőrt is!

Sárgaborsó-főzelék - Pucold meg a hagymát! Sárgaborsó-főzelék - Dobd a hagymát a borsóhoz! Pucold meg a hagymát, és dobd így egészben a borsóhoz.

Sárgaborsó-főzelék - Mosd meg a petrezselymet!Sárgaborsó-főzelék - Rendezd csokorba a petrezselymet!

A petrezselymet most cérnával átkötve tettem a borsóhoz, de legközelebb apróra vágva fogom hozzátenni. Szóval mosd meg a petrezselymet, rendezd csokorba. Egy jó hosszú cérnával sokszor tekerd át a szárát úgy, hogy a cérna elejéből hagyj ki vagy 10 cm-t a későbbi megkötéshez, aztán spirál alakban tekerd a cérnát egyre lejjebb a szár mentén, a végén pedig kösd meg a cérnát. A megkötözött csokrot dobd a főzelékhez.

Sárgaborsó-főzelék - Tépj le vagy fél méter hosszú cérnát! Sárgaborsó-főzelék - Kötözd át a cérnával a petrezselymcsokor szárát! Sárgaborsó-főzelék - Dobd a megkötözött petrezselyemcsokrot a főzelékbe!

Mérj ki egy kiskanál egész köménymagot, tedd teatojásba (ha nincs, akkor kötözd gézbe), és merítsd a főzelékbe.

Sárgaborsó-főzelék - Végy egy kiskanálnyi egész köménymagot! Sárgaborsó-főzelék - Töltsd a köménymagot teatojásba! Sárgaborsó-főzelék - Merítsd a teatojást a főzelékbe!

Fedd le, és hadd főjön! Kb. 25 perc múlva lesz félpuha, akkor meg lehet sózni: 1 fakanál sóval.

Sárgaborsó-főzelék - Fedd le a főzeléket, úgy főzd! Sárgaborsó-főzelék - 25 perc múlva ellenőrizd, hogy félpuha-e! Sárgaborsó-főzelék - Sózd meg egy fakanál sóval!

Sárgaborsó-főzelék - Újabb 25 perc főzés kell a teljes puhuláshoz.Újabb 25 perc főzés után lesz teljesen puha.
Közben készítsd el a rántást. Egy kisebb serpenyőbe önts kb. 2 evőkanál olajat. Ha felmelegszik, szórj bele 2 fakanál lisztet (2 dkg), és pirítsd zsemleszínűre. Oldj fel az olajos lisztben egy kiskanál darált paprikát (vagy egy fél fakanál pirospaprikát). (Azért nem közvetlenül a borsóhoz tettem, mert a darált paprika szép színe a zsiradékban oldódik ki, csakúgy, mint a fűszerpaprikáé.)

Sárgaborsó-főzelék - Szórj 2 evőkanál lisztet a meleg olajba! Sárgaborsó-főzelék - Pirítsd a lisztet halvány zsemleszínűre! Sárgaborsó-főzelék - Keverj az olajos lisztbe 1 kiskanál darált paprikát!

Pirítsd egy kicsit a paprikával is. Öntsd fel kb. 2 dl hideg vízzel, miközben szaporán kevered a rántást. Ha sok liszt ragadna a fakanálra, akkor vakard le róla egy kiskanállal.

Sárgaborsó-főzelék - Pirítsd a lisztet a darált paprikával is! Sárgaborsó-főzelék - Öntsd fel a rántást két dl vízzel! Sárgaborsó-főzelék - Kapard le a fakanálról a ráragadt rántást!

Alaposan keverd el a rántást, hogy ne maradjanak benne lisztcsomók. Mielőtt a főzelékhez kaparnád a rántást, szedd ki a főzelékből a gezemicéket. Én elfelejtettem  🙁 , de szerencsére észbe kaptam, mielőtt a főzelékhez borított rántást elkevertem volna. 🙂

Sárgaborsó-főzelék - A simára kevert rántás. Sárgaborsó-főzelék - Kapard a rántást a főzelékhez! Sárgaborsó-főzelék - A rántás a főzelékben.

Szedd ki a lenyalhatatlan gezemicéket: a petrezselymet, a teatojást és a hagymát.  (Rájöttem, hogy a kiürült rántásos serpenyőbe kellett volna kiszednem, akkor egy kistányér-mosogatással kevesebb lett volna.)

Sárgaborsó-főzelék - Halászd ki a petrezselyem-csokrot! Sárgaborsó-főzelék - Halászd ki a teatojást! Sárgaborsó-főzelék - Halászd ki a hagymát! Sárgaborsó-főzelék - Gezemicék kiszedve.

Most már elkeverheted a rántást a főzelékkel. Kevergetve főzd még öt percig, és kész is van. Most már emeld ki a szalonnabőröket is. (Ezekről érdemes lenyalni a finom főzeléket, mielőtt a kutyának adnád. 🙂 )

Sárgaborsó-főzelék - Keverd el a rántást a főzelékben! Sárgaborsó-főzelék - Még 5 percig főzd a főzeléket a rántással! Sárgaborsó-főzelék - Vedd ki a szalonnabőröket a főzelékből!

Sárgaborsó-főzelék - Öntsd át egy szép tálba a főzeléket! Ha a szűk családon kívül más is veletek ebédel, akkor öntsd át a főzeléket egy szép tálba. Házi használatra megteszi a serpenyő is. 🙂
Sárgaborsó-főzelék - Kész, tányérban.

Feltétnek itt most sült oldalas van, de jó hozzá bármilyen pörkölt, sült hús, sült hagyma, sült szalonna is.
Savanyúság is illik hozzá; itt savanyú káposzta van mellé.
Kenyér is legyen az asztalon!

Jó étvágyat!

2 hozzászólás

 • Vera

  Kedves Mariann!

  Ez most nem tartalmi, csak helyesírási hozzászólás lesz.
  Látom, hogy te figyelsz erre is. (Nem szokás ez manapság általában sem, de interneten aztán végképp nem.)

  Én gyakran bizonytalan vagyok, pláne iskolában feladott direkt trükkös szavaknál, (pingpongütő, gyémánt köves gyűrű, öcs, öccse stb.) de kisiskolás gyermekeimnek tuti válaszokat kell adnom, így nagyon örülök, hogy nemrég rátaláltam az MTA helyesírási tanácsadó portáljára, és itt meg tudom nézni, amit akarok, sőt, kérdezni is lehet!
  ( http://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/kulegy# )

  A lényeg: a “füstölt húslé” nekem gyanús, hogy nem így írandó, hiszen nem a húslé van megfüstölve, hanem a hús. Én magamtól így írnám: füstölt hús lé, vagy füstölthús lé. Az említett MTA oldal javaslata: “füstölthús-lé”. Helyesnek tartja a “füstölt húslé” verziót is, de szerintem annak más a jelentése.

  • Kedves Vera!

   Igen, figyelek a helyesírásra, és örülök, hogy felfedezted! 🙂
   Igazad van, hogy manapság nem szokás! Bosszankodok is miatta eleget. Különösen az “ugyan” helytelen használata idegesít. Indítottam is egy blogot ebben a témában, de csak kezdeti fellángolásomban írtam bele, azóta nemigen foglalkoztam vele.
   Ami a füstölt hús levét illeti, már ki is javítottam, mert igazad van, nem a húslé van füstölve. Kösz a helyesírási tanácsadó linket! 🙂 Én is használok egyet, a http://www.magyarhelyesiras.hu -t.

   Nyugodtan írj máskor is, ha találsz valami helyesírásilag gyanúsat! 🙂
   Éljenek a nyelvtanszeretők! 🙂
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.