Lecsó eltevés

Lecsó - Kész, üvegekben.

Hozzávalók:

 • 1,5 kg hagyma
 • 1,5 kg paprika
 • 1,5 kg paradicsom
 • 2 dl olaj
 • 3 fakanál só
 • nátriumbenzoát tartósítószer (üvegenként 1 késhegynyi)
Lecsó - Hozzávalók

Elkészítés:

A képen mindenből 3 kg van, de egyszerre csak 1,5-1,5 kg fér bele mindenből a lábosba, ezért ennek a másfél-másfél kilós mennyiségnek az elkészítését írom le. (Ez másfél óra alatt megvan. A másik adagot másnap csináltam.)

Lecsó - Mosd meg az üvegeket!Az üvegek előkészítésével kezdd! Ebből a mennyiségből kb. 5 db 7 dl-es befőttesüveg telik meg. De azért a biztonság kedvéért 6-ot keríts elő, és mosd meg őket meleg vízzel. Fordítsd őket fejjel lefelé, hogy kicsöpöghessen belőlük a víz.  Ellenőrizd, hogy jól zárnak-e a csavaros tetők!

Lecsó - Mérd le a másfél kiló hagymát! Mérd le a másfél kiló hagymát! Pucold meg őket. Először a bajszos végét vágd le, aztán húzd le a héját, végül csapd le a száras végét. A pucolt hagymákat tedd egy tálba.

Lecsó - Vágd le a hagyma bajszos végét! Lecsó - Húzd le a hagyma héját! Lecsó - Vágd le a hagyma száras végét!

Lecsó - Mosd meg a pucolt hagymát!A csapnál mosd meg a hagymákat, és tedd őket egy másik tálba. Darabold fel a hagymákat. Először vágd ketté, aztán a fél hagymát darabold fel nem túl vékony lapokra, végül a lapokat az előző vágásra merőlegesen vágd 3-4 darabra.

Lecsó - Vágd ketté a hagymát! Lecsó - Vágd 3 mm vastag szeletekre a félhagymát! Lecsó - Vágd 3-4 darabba a hagymszeleteket!

Lecsó - A hagymadarabolás kész.A darabolt hagymát tedd vissza a hagymamosásnál kiürült tálba. Ha közben akad olyan hagyma, amiben egy belső réteg barna, akkor addig a rétegig piszkáld ki a hagyma belsejét; és vágd ki a csúnya részt. (Lehet, hogy csak egy belső réteget kell kivenni, a többit vissza lehet tenni.)

Lecsó - Csúnya rész a hagymában. Lecsó - Piszkáld ki a csúnya részt a hagymából! Lecsó - A csúnya rész kiszedve a hagymából.

Lecsó - Önts 2 dl olajat egy kb. 5 literes lábosba!Lecsó - Borítsd a hagymát a lábosba!

Mivel 3-szor 1,5 kg zöldségnek kell beleférnie, a lábos, amiben főzöd, legalább 5 literes legyen! Önts bele 2 dl olajat, és takarékon tedd oda melegedni. Egyből beleboríthatod a hagymát. Keverd el, és szórj rá 1 fakanál sót. Fedd le, hadd puhuljon, amíg előkészíted a paprikát.

Lecsó - Keverd el a hagymát! Lecsó - Sózd meg a hagymát! Lecsó - Fedő alatt párold!

Lecsó - Mérd ki a másfél kiló paprikát!Lecsó - A csapnál mosd meg a paprikát!

Most jön a paprika. Mérd le a másfél kilót, a csapnál mosd meg. A mosottat rakd egy másik tálba. A kiürült tálba tedd majd a felvágott paprikát. Fogj egy paprikát, vágd le a talpát. A talpról pattintsd le a paprikadarabokat. Ilyenkor esetleg a paprikadarab tövében megbújt földes részt fedezhetsz fel; ezt egy darab konyhai törlővel törülgesd le, aztán mehet a tálba.

Lecsó - Vágd le a paprika talpát! Lecsó - Pattintsd le a szárról a paprikadarabokat! Lecsó - Törölgesd le a megbújt földet a paprikadarab tövéről!

Lecsó - Vágd ki a paprikából a magházat!Lecsó - A magház kiszedve.

Vágd át a paprikacsutkát tartó 4 eret, és vedd ki a magházat. Vágd ketté hosszában a paprikát, aztán a fél paprikákat is felezd meg. Fogd össze a negyed paprikákat (ha nehezen megy, akkor elég, ha kettőt összefogsz), és ferde vágásokkal darabold fel. (Közben néha keverd meg a hagymát, nehogy leégjen.)

Lecsó - Hosszában vágd ketté a paprikát! Lecsó - A fél paprikákat is felezd el! Lecsó - Ferde vágásokkal darabold fel a negyed paprikákat!

Ha közben bármilyen hibás részt látsz a paprikában – akár kívül, akár belül -, akkor azt vágd ki.

Lecsó - Ez a paprika belül hibás. Lecsó - Vágd ki a hibás részt a paprikából! Lecsó - A paprikadarabolás kész.

Borítsd a paprikát a hagymához, a lábosba. Megint tégy rá egy fakanál sót, és keverd össze a paprikát a hagymával. Tedd vissza a fedőt. (Továbbra is maradjon takarékon a láng.)

Lecsó - Öntsd a paprikát a lábosba! Lecsó - A paprikát is sózd meg! Lecsó - Keverd össze a paprikát a hagymával!

Mérj le másfél kiló paradicsomot. A csapnál mosd meg meleg vízben, hogy könnyen lejöjjön a héja. Készíts oda egy másik tálat a mosott paradicsomnak. Fogj egy paradicsomot, és vágd ki kúposan a “torzsáját”.

Lecsó - Mérd ki a másfél kiló paradicsomot! Lecsó - A csapnál mosd meg a paradicsomot! Lecsó - Vágd ki a paradicsom “torzsáját”!

Lecsó - Húzd le a paradicsom héját!A “kráter” szélétől kezdve egy kis késsel húzd le a paradicsom héját úgy, hogy a késsel alányúlsz, a hüvelykujjaddal pedig a késhez szorítod a héjat, és így húzod laposan lefele. Ha szerencséd van, akkor jó nagy darabokban jön le; de az is lehet, hogy néhol hámozni kell. (A tál fölött hámozd, hogy ha csöpög a paradicsomlé, jó helyre menjen.) Ha megvagy 3-4 darabbal, akkor vagdosd bele a lecsóba, mert ez levet ad neki, és nem fog leégni.

Lecsó - Ha már 3-4 paradicsomnak lehúztad a héját, akkor vagdosd bele a lecsóba! Lecsó - A lehéjazott paradicsomot vagdosd bele a lecsóba! Lecsó - Egy adag összevágott paradicsom a lecsóban.

Az utolsó adag pucolt paradicsom lecsóba vagdosása után a tálban összegyűlt lét is öntsd a lecsóhoz. Megint tégy bele 1 fakanál sót, és keverd meg a lecsót.

Lecsó - A végén öntsd a lecsóhoz a tálban összegyűlt paradicsomlét is! Lecsó - A paradicsom hozzáadása után is sózd meg a lecsót! Lecsó - Keverd meg a lecsót!

Újraforrástól számítva még vagy 3 percig főzd. Közben egy vízzel félig töltött tepsiben melegítsd elő az üvegeket a gázon. Ha letelt a 3 perc, oltsd el a lecsó alatt a gázt, és egy kis fejű merőkanállal mindegyik üvegbe tégy egy adag lecsót. Ha fogytán van a lecsó, akkor először annyi üveget tölts meg színültig, amennyi biztosan megtelik (mondjuk 4 üveget), és a maradékot tedd az utolsó üvegbe. Ha az már nem telik meg teljesen, nem baj; majd ezt a hiányos üveget eszitek meg először. Ha meg lecsó marad ki, akkor azt ne tartósítsd; egyétek meg hamarosan.

Lecsó - Egy tepsi vízben melegítsd elő az üvegeket! Lecsó - Merd az üvegekbe a lecsót! Lecsó - Megteltek az üvegek!

Mielőtt rátennéd a tetőt, ne felejts el egy-egy késhegynyi tartósítószert hinteni  az üvegekbe!  (Nátriumbenzoát helyett szalicil is jó.) A csavaros tetőt egyelőre még csak lazán tedd rá az üvegekre, mert ahhoz, hogy jól rászorítsd, ellentartás kell.

Lecsó - Tégy mindegyik üvegbe egy késhegynyi nátriumbenzoát tartósítószert! Lecsó - A lecsó tetején a nátriumbenzoát. Lecsó - Az üvegekre lazán csavard rá a tetőket!

Készítsd elő az üvegeknek a dunsztolás helyét. Teríts le egy papírt vagy konyharuhát, arra hordd át egy edényfogó kesztyűvel vagy más ruhával az üvegeket a bal kezedben, miközben jobb kézzel jó erősen rácsavarod a tetőt. Ha mindegyik üveget átszállítottad, akkor tégy a tetejükre egy papírt, arra terítsd majd a melegen tartó ruhát.

Lecsó - Egy edényfogó kesztyűvel vidd az üveget a dunszt-helyre! Lecsó - Az első üveg lecsó a dunszt-helyen. Lecsó - Tégy az üvegekre papírt!

Lecsó - A lecsósüvegek a bugyolában. Minden oldalról takarja be a ruha az üvegeket – és hagyd ebben a melegben kihűlni őket. Kb. 1 nap alatt hűlnek le teljesen.
Lecsó - Címkézd fel a lecsós-üvegeket!

Másnap címkézd fel az üvegeket, úgy tedd el őket a spájzba.

Felhasználáskor csak annyi vele a teendő, hogy ütsz rá 3 tojást (plusz 3 csipet só), és megvárod, míg ez kipelyhesedik, különválik a létől.

Jó étvágyat!

45 hozzászólás

 • Kedves Lecsókészítők!

  Láttam, hogy valaki annak a kérdésnek az eredményeként talált rám a Google-ban, hogy lecsókészítésnél először az olajat kell odatenni, vagy a hagymát kell megpucolni.
  Előbb a hagymát pucold meg, kedves Olvasó! Utána önts olajat az edénybe, tedd oda melegedni, és máris boríthatod bele a hagymát. Amíg az párolódik, foglalkozhatsz a paprikával. Ha azt is hozzákapartad, akkor jöhet a paradicsom.

  Jó lecsózást!
  Boldog Új Évet!
  Mariann

 • mamusz

  Vagy 30 éve teszek el lecsót, kicsit hasonlóan, mint te, bár nálam az arányok mások, kevesebb hagymát használok. És nem nagy üvegekbe teszem, hanem 200-400 mililitereseket használok. Gyakran használom pörköltfélék ízesítésére, arra jobb a kisebb üveg. PAradicsomot nem hámozok, engem nem zavar a héj, unokák meg kipiszkálják, ha nem tetszik nekik.
  Nem használok semmiféle tartósítószert. A megtöltött, lezárt üveggel rögtön megyek és teszem a paplanok közé, 3 napig is meleg ott. Próbáltam a hűtőtáskába tenni őket, sokkal kényelmesebb lenne, de ott már másnap reggelre elhűl. Régebben, amikor nem figyeltem arra, hogy a tető jól be legyen húzódva, néha volt, amelyik megromlott, de amióta erre is figyelek, nem fordult elő. Pedig nem fér el a spájzban, fűtött szobában tárolom.
  Ha van benne olyan, ami nem zár jól, arra új tetőt teszek és nedvesen kidunsztolom.
  Már alig várom, hogy készíthessem az ideit is, a tavalyi mind elfogyott. Sajnos még nincs elég paradicsomom, pár hetet várni kell vele:)

  • Kedves Mamusz!

   Örülök a hozzászólásodnak! 🙂
   Ízesítésre tényleg jobb a kisebb üveg!
   A hűtőtáskában nekem is hamar lehűlt.
   Majd 1 üveggel kipróbálom tartósító nélkül, és megírom (jövőre), hogy elállt-e. 🙂

   Jó paradicsomtermést!
   Mariann

 • Detti

  Szuper a leírás! Annyit tennék hozzá, hogy mi sem szeretjük az összepöndörödött paradicsom héjat, ezért egyszerűen “kiugrasztjuk” a bőréből. Amikor megmosom a paradicsomot, mindegyik gyümölcs végét keresztalakban bemetszem és 2-3 percre forró vízbe mártom. Pár perc hűlés után kis nyomásra egyszerűen kicsusszan a héjából… nem nagy macera, de megéri. 🙂

 • Földes Éva

  Kedves Anyuka!
  Örülök a sok receptnek, és okosodok a hozzászólásokból. Én azért a minél kevesebb tartósítószert javasolom. Érdekes, hogy a fiatalok írása: pl. a 2012. Július 15.-én hozzászóló Orbán Andrea Viktória írja: teljesen egyedül tanult meg főzni, nem volt semmiféle segítsége. Egy anyának igen fontos a gyereke nevelése, amibe a főzés is benne van, nem valószínű, hogy nem kapott semmiféle segítséget. Nálunk, de az ismerőseimnél is eljött a “főzési ismeretek” időszaka, amikor az anyu igyekezett minél többet átadni… Kiváncsi lennék, hogy történt ez a Viktóriánál.
  Jó Főzöcskét mindenkinek!

  Vica

  • Kedves Éva!

   Én is okosodok ám a hozzászólásokból! 🙂
   Sok oka lehet annak, hogy nem volt segítsége Andreának (Viktóriának). Én mindenesetre örülök, hogy itt megtalálta a segítséget. 🙂

   Örülök, hogy itt jártál az oldalon! 🙂
   Neked is jó főzőcskét (és jó éjszakát 😉 )!
   Mariann

 • Kedves Amatőr!

  Ágnes írta itt feljebb, hogy ő nem szokott bele tartósítót rakni, és úgy is eláll.
  Néhány üveggel kéne kísérletezni; csak rá kell írni az üvegre, hogy ebben nincs szalicil.
  Majd jövőre! Az idén már elkéstem a válasszal. 🙁

  Üdv a kedves rokonoknak is!
  Mariann

 • amatoer

  Sziasztok!

  Én tavaly raktam el először lecsót, olajjal, kevés sóval, és szalicillel. Még van egy üveggel, de készülök az új adagra.
  Nagyon jól sikerült, de van egy kis mellékíze, (De lehet, hogy ezt csak Én érzem, mert imádom a friss lecsót!) talán a szalicil miatt!
  Rokonaim is kaptak az elrakott finomságból, és most akarják hogy nekik is jusson belőle, de kihagyhatom -e a szalicilt?

 • Tünci

  Szia!

  Az olajat lehet helyettesíteni zsírral,mert én frissen mindig azzal készítem,vagy szalonnát vágok alá.

  Köszönettel:Tünci

  • Szia Tünci!

   Ha ez kijelentés, akkor oké. 🙂
   Ha kérdés, akkor nem tudom rá a választ. Mert míg az olaj nem szilárdul meg, és elkeveredik a zöldségek levével, addig a zsír megszilárdul, különválik, és nem tudom, ez hogyan befolyásolja a lecsó állagát. 😕
   Csak azt tudom tanácsolni, hogy próbáld ki… Szerintem jó az úgy is! 🙂

   Jó munkát!
   Mariann

 • Krisz

  Mi sosem teszünk bele sem olajat, sem hagymát. Az állott hagyma elég fura ízt kölcsönöz később a lecsónak. Nem tart sokáig rádobni hagymára elkészítéskor.
  Ja, és sűrített paradicsomot is szoktunk beletenni, akkor nem olyan “vizes” jellegű a leve.

 • atosz

  ÓÓÓÓ Jehova !

  Erre mondaná besenyő Pita bácsi: nóóóórmális????
  Ha így teszed el, akkor máskor ne állj neki. Egy kosszal is megoldható, ha pl. veszel egy nagyobb lábost 🙂

  • Kedves Atosz!

   Most kénytelen leszek a 20 literes fazekamban eltenni, mert anyukámnál hagytam a jó kis lecsóeltevős, teflonos lábosomat.

   Jó lecsózást!
   Mariann

 • T. ANYUKA!
  Még soha nem tettem el semmit, pedig régebben nyugdíjas vagyok. De most kedvet kaptam a lecsóhoz, nagyon egyszerűnek tűnik az elkészítése a képek alapján. Ugyan nem szeretem, de a különélő egyedülálló fiamnak jól jön, ha megkívánja. Csak sikerüljön!
  Köszönöm: Magdi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.