Darázsfészek

Darázsfészek - Kész, tálcán.

Hozzávalók:

Tészta:

 • 50 dkg liszt
 • 25 dkg Ráma
 • 2 tojássárgája
 • 1 tojás a bekenéshez
 • 2 dkg élesztő
 • 1 dl tej
 • 1 dl (3 evőkanál) tejföl
 • 2 dkg (2 csapott evőkanál) cukor
 • 1 kávéskanálnyi só

Töltelék:

 • 25 dkg dióbél
 • 20 dkg cukor
 • 10 dkg vaj (margarin nem jó!)
 • 1 citrom reszelt héja
Darázsfészek - Hozzávalók

Elkészítés:

Jó, ha előre tudod, hogy 4-szer kell hajtogatni, ami másfél óra.

A darázsfészek tésztája úgynevezett félvajas tészta, avagy hajtogatott élesztős tészta. Ez olyan furcsán készül, hogy a liszt 1/4 részéből és a Ráma 90 %-ából gyúrunk egy vajgombócot, amit később bebugyolálunk a liszt 3/4 részéből, a Ráma 10%-ából és a többi hozzávalóból készített, kissé lelapogatott tésztába. Ezt a bugyolát kell aztán 4-szer kinyújtani és hajtogatni. Ne félj, részletezem! 🙂

Mint minden élesztős tészta esetében, most is az élesztő feloldásával célszerű kezdeni. Mérj ki 1 dl tejet, öntsd egy kis edénybe, a gázon melegítsd meg, aztán oltsd el a gázt. Mérd ki a 2 dkg élesztőt, tedd a meleg tejbe. (Én fagyott élesztőt használok, azért teszem meleg tejbe, mert úgyis hamar lehűl. Szobahőmérsékletű élesztőt vagy porélesztőt csak langyos tejbe tégy.)

Darázsfészek - Önts 1 dl tejet egy kis edénybe! Darázsfészek - Mérj ki 2 dkg élesztőt! Darázsfészek - Tedd a 2 dkg fagyott élesztőt a meleg tejbe!

Mérd ki a 2 dkg cukrot (2 csapott evőkanál volt), tedd a tejbe, és addig kavargasd az élesztőt, míg teljesen fel nem oldódik a cukros tejben. (Ha közben nagyon lehűlne a tej a fagyott élesztőtől, akkor egy kicsit melegítsd fel megint, hogy langyos legyen.) Ha feloldódott, akkor hints az élesztős tejre egy evőkanál lisztet, takard le, és tedd meleg helyre, hogy felfusson.

Darázsfészek - Mérj ki 2 dkg cukrot! Darázsfészek - Borítsd a cukrot az élesztős tejbe! Darázsfészek - Szórj egy kanál lisztet a cukros tejes élesztőre!

Most jöhet a tésztagyúrás.
A kis vajgombócot és a nagyobb tésztát lehet ugyanabban a tálban gyúrni, mert a kis gombócot úgyis a hűtőbe kell rakni, vagyis kiürül a tál, és gyúrhatod benne a tésztát.
Tehát vedd elő a tésztagyúráshoz használt nagy táladat, és mérd ki bele az 50 dkg liszt negyed részét, ami az egyszerűség kedvéért legyen 12 dkg. Aztán mérd ki a 25 dkg Ráma 90 %-át, ami mondjuk 22 dkg. Darabold a 22 dkg Rámát a kevéske lisztbe.

Darázsfészek - Mérd ki az 50 dkg liszt negyed részét, azaz 12 dkg lisztet! Darázsfészek - Mérd ki a 25 dkg Ráma 90 %-át, azaz 22 dkg Rámát! Darázsfészek - Darabold a 22 dkg Rámát a 12 dkg lisztbe!

Darázsfészek - Gyúrd össze a vajat a liszttel!Darázsfészek - Kés hátával kapard le a kezedről a lisztes vajat!

Gyúrd össze a vajat a liszttel, és formálj egy kis gömböt. Jó vajas lesz a kezed; a végén kapard le egy kés hátuljával. Rakd egy nájlonzacskóba a vajgömböt úgy, hogy belenyúlsz a nájlonba, megfogod a gömböt, aztán a másik kezeddel ráfordítod a nájlont a vajgömbre. Most még jól kapard ki a tálból a lisztes vajat, kend rá a vajgömbre, aztán kösd be a nájlonzacskót, és tedd a gömböt a hűtőbe.

Darázsfészek - Nyúlj bele egy nájlonzacskóba, és fogd meg vele a vajgömböt! Darázsfészek - Fordítsd rá a nájlonzacskót a vajgömbre! Darázsfészek - Késsel jól kapard ki a tálból a lisztes vajat!

Most mérd ki az 50 dkg liszt 3/4 részét, azaz 37 dkg lisztet, tedd hozzá a 25 dkg Rámából megmaradt 3 dkg vajat, és morzsold el a vajat a liszttel. Szórj hozzá 1 kiskanál sót.

Darázsfészek - Mérd ki az 50 dkg liszt háromnegyed részét, azaz 37 dkg lisztet! Darázsfészek - Tedd a maradék 3 dkg Rámát a 37 dkg lisztbe! Darázsfészek - Szórj a tésztába 1 kiskanál sót!

Darázsfészek - Fogd fel az egyik fél tojáshéjban a tojás sárgáját! Darázsfészek - Pottyints 2 tojássárgáját a lisztbe!

Kotorj gödröt a liszt közepébe. Készíts oda egy kis tálkát átmeneti tojásfehérje tárolónak, és egy kis bögrét a 2 tojásfehérjének. Üsd fel a tojást, a fehérjét hagyd lecsorogni a kis tálkába, és addig öntögesd a sárgáját egyik fél tojáshéjból a másikba, míg leválik róla az összes fehérje. Ekkor a sárgáját pottyintsd a lisztbe, a fehérjét a kis tálkából öntsd át a kis bögrébe. Ugyanezt csináld meg a másik tojással is. Azért kell így megvariálni, hogy ha esetleg rossz a tojás, ne tegye tönkre a többit.
A felfutott élesztőt öntsd a liszthez, a mélyedésbe. Adj 3 evőkanál tejfölt is a tésztához.

Darázsfészek - Felfutott az élesztő! Darázsfészek - Öntsd a felfutott élesztőt a lisztbe! Darázsfészek - Adj 3 evőkanál tejfölt a tésztához!

Fakanállal keverd össze először a folyékony részeket egymással, aztán apránként vond bele a lisztet is. Amíg lehet, addig fakanállal dolgozd ki a tésztát, aztán kapard le a fakanálról a masszát, és kézzel gyúrd tovább. Ha nagyon ragad, akkor szórj hozzá egy kis lisztet. A könyv szerint hólyagosra, fényesre kell kidolgozni. Ha kész, akkor még szedd össze a tésztával a tál faláról a cafatokat, és formálj takaros gömböt a tésztából. Takard le, és fél óráig pihentesd, hideg helyen vagy szobahőmérsékleten.

Darázsfészek - Egy késsel kapard le a fakanálról a tésztát! Darázsfészek - Kézzel gyúrd simára a tésztát! Darázsfészek - Takard le a tésztát!

Darázsfészek - Fél óráig pihentesd a tésztát!Közben hozd elő a gyúródeszkát, készítsd oda a lisztesdobozt, lisztezd le a deszkát. Ha letelt a fél óra, borítsd ki a gyúródeszkára a tésztát, és a kezeddel lapítsd ki olyan 20-25 cm átmérőjű koronggá. A korong közepe legyen púposan vastagabb, mint a széle. Vedd ki a hűtőből a nájlonzacskóban pihenő vajgömböt, és tedd a tésztakorong közepére.

Darázsfészek - Borítsd ki a tésztát a nyújtódeszkára! Darázsfészek - Sodorj korongot a tésztából! Darázsfészek - Tedd a tésztakorong közepére a hűtőből kivett vajgömböt!

Négy oldalról hajtsd rá a tésztát a vajgömbre, és jól nyomkodd össze a találkozásnál. Megint lisztezd le a deszkát a tészta körül, gömbölyítsd szép formásra a tésztát, és szórd le liszttel.

Darázsfészek - Bugyoláld be a tésztát a vajgömbbe! Darázsfészek - Nyomkodd össze a tésztaszéleket a bugyola tetején! Darázsfészek - Gömbölyítsd ki a bugyolát, és szórd le liszttel!

Nyújtsd ki a tésztát kb. ujjnyi vastagra, kb. 30 x 40 cm-es téglalapra, állandóan lisztezve alatta a deszkát.

Darázsfészek - Nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra! Darázsfészek - A kinyújtott tészta 33 cm széles lett. Darázsfészek - A kinyújtott tészta 43 cm hosszú lett.

Most következik a hajtogatás. Képzeletben vízszintesen és függőlegesen is megharmadoljuk a tésztát, és mindig egy harmadot hajtunk.

Darázsfészek - A hajtogatás első lépése: felülről lefelé. Darázsfészek - A hajtogatás 2. lépése: alulról felfelé.

A hajtogatás 4 lépése:
1. felülről lefelé
2. alulról felfelé
3. jobbról balra
4. balról jobbra.
Minden hajtás után egy kenőtollal söpörd le a lisztet a tésztáról.

Darázsfészek - A hajtogatás 3. lépése: jobbról balra. Darázsfészek - A hajtogatás 4. lépése: balról jobbra.
Darázsfészek - A hajtogatott tésztát takard le, és tedd hűvös helyre! Darázsfészek - Fél óráig pihentesd a hajtogatott tésztát! Takard le a hajtogatott tésztát, és fél órára tedd hűvös helyre (nem hűtőbe!).

Darázsfészek - Mielőtt megint kinyújtanád a hajtogatott tésztát, lisztezd meg alatta a deszkát!Darázsfészek - A hajtogatott tészta nyújtásakor buborék keletkezhet - ki ne pukkaszd!

Mielőtt újra kinyújtanád a hajtogatott tésztát, emeld meg, és szórj alá lisztet. Lehet, hogy nyújtás közben megy egy buborék a sodrófa előtt – vigyázz, ki ne pukkaszd! (Őszintén szólva, nem tudom, hogy lehet vigyázni. Engem nagyon idegesített, hogy még vastag a tészta, nyújtani kéne, de ott van a buborék. Óvatosan toltam a sodrófát, lapítottam a tésztát. Valahogy sikerült megúszni a buborék kilyukadását. 🙂 ) A kinyújtott tésztát megint hajtogasd, megint álljon fél órát.
Összesen 4-szer kell hajtogatni. A 4 hajtogatás közben másfél óra van; de ha csak 20 percig hagyod állni a hajtogatások között, akkor is 1 óra. Ezalatt elkészítheted a diótölteléket, megolvaszthatod a vajat, és kivajazhatod a tepsit.
A diótöltelékhez daráld le a 25 dkg dióbelet. Mérj ki 20 dkg cukrot, és öntsd a darált dióhoz. Mosd meg meleg vízzel a citromot, töröld meg, és reszeld a héját a diótöltelékhez. Jól keverd össze a cukrot, diót, citromhéjat.

Darázsfészek - Daráld le a 25 dkg dióbelet! Darázsfészek - Mérj ki 20 dkg cukrot! Darázsfészek - Reszeld le egy citrom héját a diótöltelékbe!

Vedd elő a tepsit, amiben sütöd, és vajazd ki. (Fogd meg a becsomagolt Rámát, bontsd ki egy kicsit a papírt, hogy látsszon a vaj, és így írj a Rámával egy nagy S betűt a tepsire, aztán a kezeddel kend szét az egész felületre.) Egy kis edényben olvaszd meg a 10 dkg vajat (fontos, hogy ne margarin legyen, mert az vizes!). Oltsd el a gázt, még mielőtt teljesen felolvadna a vaj. Kevergesd egy kicsit, a meleg edénytől úgyis elolvad. Ha letelt az utolsó félóra, akkor nyújtsd ki a 4-szer hajtogatott tésztát. (A tepsi szélességéhez azért nem kell igazodni, mert feltekered a tésztát; a hosszához meg azért nem, mert a tekercset felszeleteled.)

Darázsfészek - Vajazd ki a tepsit! Darázsfészek - Olvaszd meg a vajat! Darázsfészek - Nyújtsd ki a 4-szer hajtogatott tésztát!

Itt most megjegyzem, hogy kétféleképpen járhatsz el:

 1. Jó nagy darázsfészkeket csinálsz, akkor ezt a nagy tésztalapot kell bekenni, megtölteni, feltekerni, szeletelni.
 2. Kis csigákat csinálsz, akkor ezt a tésztalapot felezd el (fentről lefelé vágd el), így 2 lapot kapsz, ezeket külön-külön vajazd be, töltsd meg, tekerd fel, szeleteld.

Én nagy csigákat csináltam, azt írom itt le.

Tehát azzal a kenőtollal (-ecsettel), amit már használtál a liszt lesöpréséhez, kend meg olvasztott vajjal a tésztát. Ez a vaj olyan ragasztóféle, ami megköti a diótölteléket. Szerintem ennyi vajat nem lehet rákenni a tésztára, úgyhogy a maradékot öntsd te is a diótöltelékbe. Keverd el, és kapard rá a diótölteléket a tésztára.

Darázsfészek - Kend meg olvasztott vajjal a tésztát! Darázsfészek - A kimaradt vajat locsold a diótöltelékre! Darázsfészek - Borítsd a diótölteléket a tésztára!

Darázsfészek - Terítsd szét egyenletesen a diótölteléket a tésztán!Darázsfészek - Tekerd fel a diótöltelékkel megrakott tésztát!

Simítsd el egyenletesen a diótölteléket a tésztán, aztán – magadtól elfelé hengergetve – lazán tekerd fel a tésztát. A felszeleteléshez szedj elő egy vacak kést, amiért nem kár, és a gáznál forrósítsd fel a pengéjét. Vágj le egy kb. 2 cm széles szeletet a tekercsből, és óvatosan tedd a tepsire. A vágási felülete legyen alul.

Darázsfészek - Forrósíts fel egy kést a gáznál! Darázsfészek - Vágj le egy szeletet a tekercsből! Darázsfészek - A tekercsből levágott szelet diós csiga.

A tekercs végét nyomd oda az előző menet oldalához, hogy ne tekeredjen szét a csiga. Mindegyik darázsfészket lapítsd le a tenyereddel. Na nem olyan úthengeresen, csak hogy legyen egy kis tartásuk.  Ha esetleg nem férnének el, akkor rendezd át őket úgy, hogy minden sorban legyen kicsi is, meg nagy is.

Darázsfészek - 1 sor diós csiga a tepsiben! Darázsfészek - A tenyereddel lapítsd le a diós csigákat! Darázsfészek - Az első tepsi megtelt!

Üss fel egy tojást abba a pohárba, amiben már ott van a 2 tojásfehérje. (Ha szerencséd van, akkor jó a tojás, ha meg rossz, akkor legfeljebb szemétre kerül a 2 jó tojásfehérje is.) A kenőtollal keverd össze, és kend meg mindegyik csiga tetejét a tojáskeverékkel. Ha van türelmed, akkor a sütés előtt hagyd még kelni egy negyedórányit, hűvös helyen. Én egyből sütöttem. Forró sütőben (200 fokon) 30 percig süsd.

Darázsfészek - A 2 tojásfehérjéhez üss fel még egy tojást! Darázsfészek - Kend meg mindegyik diós csigát felvert tojással! Darázsfészek - Fél óráig süsd forró sütőben a diós csigákat!

Amíg sül az első adag, egy másik tepsibe készítsd oda a maradék darázsfészkeket. Ez már nem fog megtelni (nekem 8 csiga lett).

Darázsfészek - Kisült az első tepsi diós csiga!

Mindenkinek nagyon ízlett! 🙂

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.