Bakonyi betyárleves

Bakonyi betyárleves - Kész, tálban.

Hozzávalók:

 • 15-20 dkg kolozsvári szalonna
 • 1 fej hagyma
 • kb. 30 dkg erdei gomba
 • 2 kis fakanál só
 • 4 szál zsályalevél (1 púpos evőkanál)
 • 10 ágacska kakukkfű (1 csapott evőkanál)
 • őrölt bors
 • 1 kis fakanál pirospaprika
 • 2 l víz vagy csontlé
 • 3 babérlevél
 • 1 szál kolbász (kb. 30 cm hosszú)
 • 3 kis fakanál liszt
 • 3 evőkanál tejföl
Bakonyi betyárleves - Kész, tányérban (kanálban)
Bakonyi betyárleves - Hozzávalók

Ezt is a Gabula A. – Halmos M.: Nagy szakácskönyv-ből vettem. Ott a háttérben látszik is a könyv.

Itt megnézheted a tartalomjegyzékét.

Elkészítés:

Készítsd elő a hozzávalókat, mert majdnem mindent egyszerre kell bedobni a fazékba.

Mosd meg a gombát. Törd ki a gomba tönkjét. Ha szép roppanós, akkor hosszában vágd ketté, aztán szeleteld fel; ez is megy majd a levesbe. Ha a tönk jelentéktelen, akkor dobd el.

Bakonyi betyárleves - Mosd meg a gombát! Bakonyi betyárleves - Gombafej és -tönk. Bakonyi betyárleves - Hosszában vágd ketté a tönköt, aztán szeleteld fel!

A kalapról húzd le a bőrét, ha lehet. Van olyan gomba, amelyiknek nem húzható le a kalapbőre, és olyan is van, amelyiknek csak félig húzható le, a kalap közepe felé már nem. Vágd ketté a gombafejet, és nézd meg, hogy nem kukacos-e a húsa.

Bakonyi betyárleves - Húzd le a bőrt a gomba kalapjáról! Bakonyi betyárleves - Vágd ketté a gombafejet! Bakonyi betyárleves - Nézd meg, hogy nem kukacos-e a gomba húsa!

 

Bakonyi betyárleves - Szeleteld fel a fél gombafejet! Bakonyi betyárleves - A felszeletelt gombafej Szeleteld fel a fél gombafejeket, és a szeleteket még vágd ketté. (Ezt elfelejtettem lefotózni.)

Mindegyik gombával ugyanezt csináld meg: kalapbőr lehúz – kalap kettévág (kukacos-e?) – felszeletel.

Bakonyi betyárleves - Húzd le a kalapbőrt a gombafejről! Bakonyi betyárleves - Vágd ketté a gombafejet, nézd meg, kukacos-e! Bakonyi betyárleves - Szeleteld fel a gombafejet!

Bakonyi betyárleves - A nagyspórás csiperke tönkje szálkás... A nagyspórás csiperke tönkje szálkás volt; nem használtam fel. A hatalmas gombafej szép, egészséges volt, jó sok darabra kellett vágni. Na, akkor a gomba előkészítve.

Bakonyi betyárleves - Húzd le a gombakalap bőrét! Bakonyi betyárleves - Vagdosd fel a gombafejet! Bakonyi betyárleves - Gombaszeletelés kész.

Pucold meg a hagymát, vágd fel apróra.

Bakonyi betyárleves - A félbe vágott hagymát vágd szeletekre! Bakonyi betyárleves - A hagymaszeleteket vágd apróra! Bakonyi betyárleves - Gomba, hagyma kész.

Bakonyi betyárleves - Vágd le a szalonnaszeletről a bőrt! Bakonyi betyárleves - A szalonnabőrt add a kutyának! Vágj le 2 hosszú szelet – kb. 15 cm – kolozsvári szalonnát. Vágd le a szalonna héját (és add a kutyának).
Bakonyi betyárleves - Vágd ki a kolozsvári szalonnából az ínt! Bakonyi betyárleves - Ín kivágva a kolozsvári szalonnából. A kolozsvári szalonnában olyan fehér, kábelszerű inak futnak végig; ezeket vágd ki a szalonnából.

A szalonnaszeletet vágd fel kb. 1 cm-es csíkokra, aztán a csíkokat kockázd fel. Hosszú pengéjű késsel egyszerre több csíkot is felvághatsz kockákra.  — Most már 3 hozzávaló is elő van készítve.

Bakonyi betyárleves - Vágd csíkokra a szalonnaszeletet! Bakonyi betyárleves - Vágd fel kockákra a szalonnacsíkokat! Bakonyi betyárleves - Gomba, hagyma, szalonna kész.

Ha nincs friss zsályád és kakukkfüved, akkor az ezek előkészítésére vonatkozó részeket ugord át, és zacskós, morzsolt fűszereket használj majd.

Bakonyi betyárleves - 4 szál zsályaágacska Bakonyi betyárleves - Mosd meg a zsályát! Mosd meg a 4 szál zsályaágacskát.
Bakonyi betyárleves - Tépkedd le a leveleket a zsályaágról! Bakonyi betyárleves - A pucér zsályaág. Egyesével tépkedd le a leveleket az ágakról.

Tömörítsd össze a zsályaleveleket, és vágd fel apróra. Aztán a vágásra merőleges irányban is vagdosd fel. Most már 4 hozzávaló elő van készítve.

Bakonyi betyárleves - Tömörítsd össze a zsályaleveleket, és vagdosd fel! Bakonyi betyárleves - Az iménti vágásra merőlegesen is vagdosd fel a leveleket! Bakonyi betyárleves - Gomba, hagyma, szalonna, zsálya előkészítve.

A volt kedves szomszédomtól kapott kakukkfüvem sajnos kiszáradt, ezért vettem a piacon egy cseréppel. Vagdoss le a kis cserjéről vagy 10 ágacskát, és mosd meg őket. Fogj meg egy ágacskát a felső hajtásánál, ás húzd le az ágról a leveleket. Fent még óvatosan, mert hajlamos elszakadni, de lejjebb, ahol már fás a szára, ott bátran megszoríthatod az ágat a levélhúzás közben.

Bakonyi betyárleves - Váhj le vagy 10 kakukkfű-ágacskát! Bakonyi betyárleves - A levágott kakukkfű-ágak. Bakonyi betyárleves - Felülről lefelé húzd le a leveleket a kakukkfű-ágról!

Bakonyi betyárleves - Vágd fel apróra a kakukkfüvet! Bakonyi betyárleves - Gomba, hagyma, szalonna, zsálya, kakukkfű előkészítve. Vagdosd fel apróra a kakukkfűleveleket, és ezzel vége is az előkészületeknek. 🙂

Bakonyi betyárleves - Tedd oda a szalonnát pirulni!Bakonyi betyárleves - Pirul a szalonna.

Most kezdődik a levesfőzés. 🙂 Egy kb. 4 literes fazékba tedd oda a szalonnát pirulni. Ha szép piros, akkor dűtsd meg a fazekat, és egy villával halászd ki a sült szalonnákat egy kis tányérba.

Bakonyi betyárleves - Dűtsd meg a fazekat, hogy egy helyre gyűljenek a szalonnák! Bakonyi betyárleves - Egy villával halászd ki a fazékból a sült szalonnakockákat! Bakonyi betyárleves - Sült szalonna kihalászva.

A szalonna zsírjában fonnyaszd meg a hagymát. Szórd a gombát a dinsztelt hagymára.

Bakonyi betyárleves - Tedd oada a hagymát pirulni a szalonna zsírjában! Bakonyi betyárleves - Hagymapirítás kész. Bakonyi betyárleves - A gombát szórd rá a pirult hagymára!

Mehet bele a zsálya és a kakukkfű. (Szárítottból 1-1 evőkanállal.) Sózd meg 2 kis fakanál sóval. Keverd el.

Bakonyi betyárleves - Mehet a zsálya a fazékba! Bakonyi betyárleves - Mehet a kakukkfű a fazékba! Bakonyi betyárleves - Sózd meg a gombát 2 kis fakanál sóval!

Bakonyi betyárleves - Szórj rá borsot is! Bakonyi betyárleves - 5 percig párold a gombát! Hints rá borsot, és párold kb. 5 percig.

Amíg a gomba párolódik, addig mosd meg a kolbászt, vágd kétfelé, vágd végig a héját, és a vágás mentén húzd le a héját.

Bakonyi betyárleves - Meleg vízzel mosd meg a kolbászt! Bakonyi betyárleves - Vágd végig a kolbász héját! Bakonyi betyárleves - A vágás mentén húzd le a kolbász héját!

Bakonyi betyárleves - Karikázd fel a kolbászt!Karikázd fel vékonyan a kolbászt. (Közben kavargasd a gombát!)

Szórj a gombára 1 kis fakanál pirospaprikát, és keverd el. Öntsd fel 2 liter vízzel, keverd el, és kapard bele a kolbászkarikákat.

Bakonyi betyárleves - Szórj egy fakanál pirospaprikát a gombára! Bakonyi betyárleves - Öntsd fel 2 liter vízzel a párolt gombát! Bakonyi betyárleves - Kapard a kolbászkarikákat a levesbe!

Dobj 3 babérlevelet a levesbe. Borítsd vissza a sült szalonnakockákat is a fazékba, és felforrástól egy negyedórát főzd a levest.

Bakonyi betyárleves - Dobj a levesbe 3 babérlevelet! Bakonyi betyárleves - Borítsd vissza a sült szalonnákat a levesbe! Bakonyi betyárleves - Felforrástól számítva negyedórát főzd a gombalevest!

Közben készítsd elő a habarást. Egy literes forma kancsóba tégy 3 kis fakanál lisztet, rá 3 evőkanál tejfölt – ez így együtt a habarás -, és egyelőre csak fakanállal nagyjából keverd össze.

Bakonyi betyárleves - Tégy 3 fakanál lisztet egy literes kancsóba! Bakonyi betyárleves - Tégy 3 evőkanál tejfölt a liszthez! Bakonyi betyárleves - Fakanállal keverd össze a habarást!

Turmixold össze a habarást, a mixelőrudat a levesbe mártva mosd le. Lassan csorgasd a habarást a leveshez, közben fakanállal szaporán kevergesd a levest.

Bakonyi betyárleves - Turmixold össze a habarást! Bakonyi betyárleves - A mixelőrudat a levesben mosd le! Bakonyi betyárleves - Csorgasd a habarást a levesbe!

A kiürült habarásos bögrébe (kancsóba) szedj egy merőkanál levest, és öblítsd ki vele a bögrét. Öntsd vissza a fazékba. Forrald fel megint a levest, és 2 perc múlva el is olthatod a gázt.

Bakonyi betyárleves - Kész, tányérban.

A könyv szerint még húsos derelyét is kéne bele főzni, de megteszi valami egyszerű levesbetét is, mondjuk kiskocka. A borsodiak ezt biztos igénylik, de le merem fogadni, hogy a hajdú-bihariak nem!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.