Csemegeuborka
Ezt most azért írom le, hogy mondd anyukádnak, tegyen el ilyen uborkát, mert nagyon finom! Én már sokféle uborkát ettem, de az e recept szerinti ízlett a legjobban. Nincs benne tartósítószer! Csak annyi macera van benne, hogy olyan magas fazékban kell dunsztolni, amiben ellepi a víz a befőttesüveget.
Hozzávalók:felöntőlé:
üvegenként a felöntőlébe:
üvegenként a fűszer:
üvegenként
|
|
Itt most 4 üvegre való uborka eltevésének menetét írom le. Közönséges, 7 dl-es befőttesüvegekről van szó. Mivel 1 üvegbe kb. 2,5 dl lé fér rá az uborkára, ezért 4 üveg felöntéséhez 4*2,5 dl = 1 liter lét készíts majd:
- 3*2,5 = 7,5 dl víz
- 1*2,5 = 2,5 dl ecet
- 4*1 = 4 teáskanál só
- 4*2 = 8 evőkanál cukor
Elkészítés:
Mosd meg az üvegeket, fejjel lefelé állítva szárítsd ki (nem fontos tökéletesen, úgyis hideg vizet öntesz bele). Tégy mindegyik üveg aljára 1-2 szál kaprot (szára, virága, levele vegyesen). Tömd meg az üvegeket uborkával.
Készítsd el a 4 üveghez való felöntőlét: 7,5 dl víz, 2,5 dl 10%-os ecet, 4 teáskanál só, 8 evőkanál cukor. Addig keverd, míg teljesen fel nem oldódik a cukor és a só. Akkor öntsd az üvegekbe, de ne teljesen tele, hogy beleférjenek a fűszerek is.
Mindegyik fűszerből (még 5-féle) tégy mindegyik üvegbe! 1-1 babérlevél (ha kicsi, akkor lehet 2), fél-fél mokkáskanálnyi egész bors, egész kömény, koriander, mustármag. Öntsd fel teljesen a lével. Ha marad lé, tedd el legközelebbre, ha kevés a lé, csinálj még: 2 dl víz (3 rész, azaz 3*0,7 dl), 0,7 dl ecet (1 rész), 1 teáskanál só, 2 evőkanál cukor. Keverni, üvegbe önteni. Jól csavard rá az üvegekre a tetőt! (Igaz, manapság már nemigen fordul elő 4 menetes tető, de azért nézd meg: 6 menetes üvegre 6 menetes tető kerüljön!) Fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, hogy lásd, nem szivárog-e a lé.
Most fazékba kell tenni az üvegeket, és felönteni vízzel, hogy ellepje a tetejüket is. Ha nincs akkora fazekad, amibe elfér 4 üveg, akkor 2 kisebbe tégy 2-2 üveget. (Én a 10 literes fazekamban melegítettem az üvegeket.) A fazekat béleld ki újságpapírral, biztos, ami biztos. 🙂 Nehogy elpattanjon az üveg. Egész lángon forrald fel a vizet. Itt az utolsó képen a stoppert mutattam volna, hogy 35 perc múlva kezdett csak forrni a víz.( Nem kell neki nagyon forrni, csak határozottan gyöngyözzön.)
Ha elkezd gyöngyözni a víz, vedd takarékra a lángot, és még 20 percig (a kommentek szerint elég 15 is!) hadd főjön! Akkor oltsd el a gázt, és ebben a vízben hagyd kihűlni az üvegeket. (Fél nap) |
Címkézd fel őket, hadd tudja, akinek adod, hogy mikori!
Rendeld meg anyukádtól vagy nagymamádtól! |