Csemegeuborka

Ezt most azért írom le, hogy mondd anyukádnak, tegyen el ilyen uborkát, mert nagyon finom! Én már sokféle uborkát ettem, de az e recept szerinti ízlett a legjobban. Nincs benne tartósítószer! Csak annyi macera van benne, hogy olyan magas fazékban kell dunsztolni, amiben ellepi a víz a befőttesüveget.

Csemegeuborka - Kész

Hozzávalók:

felöntőlé:

  • 3 rész víz
  • 1 rész 10%-os ecet

üvegenként a felöntőlébe:

  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál cukor

üvegenként a fűszer:

  • kapor az üveg aljára
  • 1 babérlevél
  • 1/2 mokkáskanál egész feketebors
  • 1/2 mokkáskanál egész köménymag
  • 1/2 mokkáskanál mustármag
  • 1/2 mokkáskanál koriander

üvegenként

  • kb. 40 dkg uborka
Csemegeuborka - Hozzávalók

Itt most 4 üvegre való uborka eltevésének menetét írom le. Közönséges, 7 dl-es befőttesüvegekről van szó. Mivel 1 üvegbe kb. 2,5 dl lé fér rá az uborkára, ezért 4 üveg felöntéséhez 4*2,5 dl = 1 liter lét készíts majd:

  • 3*2,5 = 7,5 dl víz
  • 1*2,5 = 2,5 dl ecet
  • 4*1 = 4 teáskanál só
  • 4*2 = 8 evőkanál cukor

Elkészítés:

Mosd meg az üvegeket, fejjel lefelé állítva szárítsd ki (nem fontos tökéletesen, úgyis hideg vizet öntesz bele). Tégy mindegyik üveg aljára 1-2 szál kaprot (szára, virága, levele vegyesen). Tömd meg az üvegeket uborkával.

Csemegeuborka - Mosd meg az üvegeket! Csemegeuborka - Tégy mindegyik üveg aljára friss kaprot! Csemegeuborka - Tömd meg uborkával az üvegeket!

Készítsd el a 4 üveghez való felöntőlét: 7,5 dl víz, 2,5 dl 10%-os ecet, 4 teáskanál só, 8 evőkanál cukor. Addig keverd, míg teljesen fel nem oldódik a cukor és a só. Akkor öntsd az üvegekbe, de ne teljesen tele, hogy beleférjenek a fűszerek is.

Csemegeuborka - 7,5 dl víz a felöntőlé alapja Csemegeuborka - 2,5 dl ecet a vízhez Csemegeuborka - 4 teáskanál só, 8 evőkanál cukor

Mindegyik fűszerből (még 5-féle) tégy mindegyik üvegbe! 1-1 babérlevél (ha kicsi, akkor lehet 2), fél-fél mokkáskanálnyi egész bors, egész kömény, koriander, mustármag. Öntsd fel teljesen a lével. Ha marad lé, tedd el legközelebbre, ha kevés a lé, csinálj még: 2 dl víz (3 rész, azaz 3*0,7 dl), 0,7 dl ecet (1 rész), 1 teáskanál só, 2 evőkanál cukor. Keverni, üvegbe önteni. Jól csavard rá az üvegekre a tetőt! (Igaz, manapság már nemigen fordul elő 4 menetes tető, de azért nézd meg: 6 menetes üvegre 6 menetes tető kerüljön!) Fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, hogy lásd, nem szivárog-e a lé.

Csemegeuborka - Tégy bele üvegenként fél mokkáskanál koriandert! Csemegeuborka - Minden fűszer benne van! Csemegeuborka - A lezárt üvegeket állítsd fejjel lefele!

Most fazékba kell tenni az üvegeket, és felönteni vízzel, hogy ellepje a tetejüket is. Ha nincs akkora fazekad, amibe elfér 4 üveg, akkor 2 kisebbe tégy 2-2 üveget. (Én a 10 literes fazekamban melegítettem az üvegeket.) A fazekat béleld ki újságpapírral, biztos, ami biztos. 🙂 Nehogy elpattanjon az üveg. Egész lángon forrald fel a vizet. Itt az utolsó képen a stoppert mutattam volna, hogy 35 perc múlva kezdett csak forrni a víz.( Nem kell neki nagyon forrni, csak határozottan gyöngyözzön.)

Csemegeuborka - Tedd az üvegeket egy nagy fazékba! Csemegeuborka - Önts a fazékba annyi vizet, hogy ellepje az üvegeket! Csemegeuborka - Figyeld, hogy mikor kezd el gyöngyözni a víz!

Csemegeuborka - 20 percig takarékon főjön!

Ha elkezd gyöngyözni a víz, vedd takarékra a lángot, és még 20 percig (a kommentek szerint elég 15 is!) hadd főjön!

Akkor oltsd el a gázt, és ebben a vízben hagyd kihűlni az üvegeket. (Fél nap)

Csemegeuborka - Kész, üvegekben Címkézd fel őket, hadd tudja, akinek adod, hogy mikori!



Rendeld meg anyukádtól vagy nagymamádtól!

229 hozzászólás

  • Moncsi

    Kedves Mariann!

    Nem tudom, hogy találtam rá az oldaladra ma délelőtt, de annyira kiváncsivá tett az uborka-recepted, hogy “kénytelen voltam” 3 üveggel eltenni.
    Látom, két éve nem írt bejegyzést senki, remélem, azért még eljut Hozzád a kommentem. Én a savanyúságot is savanyúsággal eszem, és sajnos az üveges elvetevés nagyon necces – szerintem. Anyukámnak szinte mindig kiváló, nekem sajnos nem, így rátértem a vödrösre. Évekig nem volt baj, tavaly az egyik nagy vödör szétmállott, a másik ropogós maradt, holott ua. volt a recept. Az uborka nagyon kényes, és van, hogy már a mag is fertőzött – legalábbáis azt mondják.
    Kiváncsian várom a jövő vasárnapot, mert ennyi jót még egy receptről sem írtak. 🙂

  • Kiskacsa

    Kedves Mariann, vagy Valaki!!!

    Szomorúan látom, hogy csak régi bejegyzések és receptek vannak a blogon. Ugye nincs baj????
    Már pár éve, hogy rátaláltam erre az uborka receptre, és még mindig van aki kérdezi, hogyan tudok ilyen finom csemege ubit eltenni.
    Csak szerettem volna újra megköszönni.

    Üdvözlet: Kiskacsa

    • Bence

      Szia! Köszi az érdeklődést! Én Anyuka fia vagyok. 🙂 Apukám tavaly halt meg, anyukám egészsége is lehetne jobb… most újítottam meg az oldalt (reszponzív!!), várhatóan anyukám is aktívabb lesz ezután. 🙂

  • Kiss István

    Kedves Saci !
    A felkockázott uborka is ugyanolyan jó lesz ,mint az egész, a nagyobb
    “Marketmore 76” fajtájút én is darabolom,sőt szeletekre is gyalulom,ami
    később szuper szendvicsekre is……. 🙂
    Üdv. mindenkinek István

  • Domonkosné H. Boglárka

    Kedves Anyuka!
    Most lesz a harmadik éve, hogy a recepted szerint fogom eltenni az uborkákat télire. Mindenkinek nagyon ízlik a családban! Köszönet a receptedért!
    Bogi

  • Dózsa Lászlóné

    Sziasztok! Szeretném megkérdezni hogy az uborkát ha “kockára” aprítom, akkor is fog sikerülmi ?
    Kapam egy nagy láda uborkát, és valamit kezdeni kell vele.
    Köszönöm aki válaszol !
    Saci

    • Kedves Saci!

      Nekem nincs tapasztalatom ilyen téren. De úgy gondolom, hogy a felvágott uborka talán megpuhul.
      Biztos válaszol majd valaki érdemben is.
      Talán “Kiskacsa”. Ő az uborka-szakértő. 🙂

      Sok sikert a sok uborkával! 🙂
      Mariann

  • Zsugonicsné

    Tisztelettel érdeklődnék, hogy mit tegyek, ha forralás közben a fedő alól jönnek a buborékok?
    Először azt hittem rosszul csavartam rá, de szinte mindegyikből jött. Sőt akkor is, ha a férjem húzta rá…
    Másnál is volt ilyen?
    Köszönöm!

    • Kedves Bettina!

      Azt hiszem, már nálam is előfordult, hogy “szelelt” az üveg, és én megijedtem, hogy akkor biztos a főzővíz meg beszivárog az üvegbe; de nem! A férjem megnyugtatott, hogy nincs semmi vész. Már nem tudom, hogy mi volt a magyarázat, de a lényeg, hogy nincs semmi baj, ne törődj a jelenséggel. 🙂

      Jó uborkázást!
      Mariann

  • Nóri

    Sziasztok!
    Köszönetet szeretnék mondani ezért a csodás receptért. Idén már 40 üvegnél tartok, imádom a receptet és a végeredményt is!
    Mindenkinek jó munkát kívánok a még lehetséges eltevésekhez-befőzésekhez! 🙂
    Nóri
    befőttesüveg-vadász 🙂

    • Szia Nóri!

      Örülök, hogy te is rátaláltál erre az uborkareceptre! 🙂

      Én mindig a szomszédasszonyomtól kapok üvegeket; mert ő nem főz be, és egyébként kidobná őket.
      Én meg lekvárral hálálom meg neki. 🙂

      Az olvasók nevében is köszönöm a jókívánságot!
      Éljenek a szorgos eltevők!
      Mariann

  • Kis Gabi

    Szia Mariann!

    Győzött a kíváncsiság, ezért a múlt héten mégis készült egy nagy üveges (1700 ml) uborka is. 🙂
    Igazad volt, a 4 kicsi üveggel egyszerre tettem fel,és a nagy üveges fazékban 5 perccel később kezdett gyöngyözni a víz. A kicsik alatt 15 perc múlva le is kapcsoltam a gázt, és gondoltam van még 5 percem, míg a nagy alatt is le kell. Addig bementem a szobába, valamiért…
    Na itt kezdődtek a bajok.
    Persze, hogy megfeledkeztem az ubiról, és 5 perc helyett 15 percig “főttek” szegények. 🙁 Na, gondoltam, most sikerült plötty uborkát csinálni, ráadásul mindjárt egy nagy üveggel. 🙁 🙁
    Tegnapnál tovább aztán nem bírtam, muszáj volt felbontani, (már megint az a fránya kíváncsiság!).
    És jött a meglepetés!
    Egyáltalán nem lett puha. Igaz ráncosak lettek, (ezt eddig a kicsiknél nem tapasztaltam) és egy kicsit puhábbak is, de még így is roppantak egy kicsit. Az ízük viszont ugyan olyan finom, mint az eddigieknek.
    Szóval összességében: a nagyobb üvegeknek is elég a 15, max. 20 perc gőzölés, a 30 már egy kicsit sok.

    Én holnap még uborkázom, aztán idén befejeztem. Mondom most! Úgy rákattantam, hogy abba sem tudom hagyni. 🙂 Még szerencse, hogy egyszer az uborka szezonnak is vége lesz.
    Bár… a kígyóubit… egész évben lehet kapni…
    Na jó, csak vicceltem! 🙂

    Remélem, már te is szeded, és rakod el az ubidat. 🙂
    Jó munkát majd hozzá!

    Gabi

    • Szia Gabi!

      Ismerem ezt a szobába bemenés szindrómát! 🙂
      Örülök, hogy azért élvezhető lett a nagy üveges adag is. 🙂

      A másodvetésem közben elgazosodott, de azért talán lesz rajta.
      Szívesen vállalnám a jó munkát velük!

      Kösz a tapasztalatleírást, biztos sokaknak segítesz vele!
      Mariann

  • Kiskacsa

    Kedves Mariann!

    “Megérkeztem”.
    Azt én is sajnálom, hogy nem termett uborkád, de ha az időjárás kedvező lesz, a másodvetésnek jónak kell lennie. Tavaly én fóliába vetettem és nagyon későn, már méhek se kószáltak erre – azért nem sikerült. Most szabadba vetettem, még csak 3-4 cm-esek, remélem lesz idejük megnőni és teremni. (Az idei ubi virágoknak nincs illata.)
    Jelenleg van munkahelyem, ezért kevés idő jut a kertre, de azért 13 üveg ubit sikerült eltennem, s mivel a többi jobban megnőtt, kovászoltam 2x 5 l-es üveggel, az is megy télire kis üvegekben.
    Még mindig nagyon örülök és köszönöm a csemege ubi receptet, mert nagyon-nagyon finom!

    Kívánok nagyon jó egészséget és jó ubi termést,
    üdv.: Kiskacsa

  • Kis Gabi

    Szia Mariann!

    Köszönöm a gyors választ. Ma telerakom az utolsó 4 üvegemet, (amikből ezt-azt gyorsan felhasználtam, átöntöttem) aztán a jövő héten megpróbálkozok 2 nagy üveggel. Majd pár hét múlva beszámolok az eredményről, így jövőre befőzőknek már lesz tapasztalat.
    Sajnálom, hogy nem termett uborkád. 🙁 Nekem “szerencsém” van, a piacon mindig terem. A méhecskékre gondoltál? Igaz, Kiskacsa szeptemberben írt a másodvetésről.

    Üdv, Gabi

    • Szia Gabi!

      Kösz, hogy megírod a tapasztalatodat! 🙂
      Mielőtt vetettem, átfutottam a hozzászólásokat, kerestem Kiskacsa beszámolóját a kései vetésről. Szerintem neki az már harmadvetés volt. 🙂 Azért nem jött be.

      Jó eltevést!
      Mariann

  • Kis Gabi

    Szia Mariann!

    Baj van! Elfogytak az üvegjeim! 🙁 Tele vannak uborkával. 🙂
    30 üveg uborka készült eddig, de remélem, tudsz, (vagy valaki tud) segíteni, és még nincs itt a vége.
    A kérdésem az, hogy a nagyobb 1,7 l-es üveget meddig kellene dunsztolni, hogy jó legyen? Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? Előre is köszönöm.

    Üdvözlettel, Gabi

    • Szia Gabi!

      De jó neked! Nekem egyetlen szem uborkám termett az idén. 🙂 A másodvetés már kikelt, remélem, abból lesz még valami.
      Kérdésedre válaszul: szerintem ugyanannyi ideig kell dunsztolni a nagyobb üveget is, csak az nagyobb fazékba fér bele, több víz kell rá, ezért később fog gyöngyözni, de onnantól ugyanúgy 15 perc elég. Ez nem tapasztalat, csak vélemény. Hátha van valaki, aki már ki is próbálta. 🙂

      Jó munkát!
      Mariann

  • Any

    Szia Anyuka….

    Anyósék tukmálják az ubit ránk ezerrel. Lassan fél tíz, de még most fogom eltenni. Az előző adag kissé beesett (fonnyadt) lett, de nem esek kétségbe. majd kirúgja magát.

    • Szia Any!

      Én örülnék, ha valakik tukmálnák ránk az uborkát! 🙂
      Az én idei termésem egyetlen szem uborka. 🙂

      Ha fonnyadtnak tűnik, akkor már nemigen rúgja ki magát, de azért az íze jó lesz.
      Viszont akkor kevesebb ideig dunsztold!
      Azt hiszem, gyöngyözéstől 15 perc, takarékon.
      Nézd meg a hozzászólások között! Ill. most néztem utána, már módosítottam a leírásban is, hogy elég 15 perc.

      Jó uborkázást!
      Mariann

  • Magdi

    Sziasztok!
    Az én gyöngyhagymám is akkora mint egy rendes vöröshagyma. Mi lesz ha még nőni fog? Mit lehet most vele kezdeni?

    A csemege uborka recept pedig igazolom, hogy TÖKÉLETES.

    Jó befőzést :Magdi

    • Szia Magdi!

      A gyöngyhagymához nem értek. Mindenesetre én örülnék, ha nőnének a zöldségeim. 🙂
      Örülök, hogy ízlik az uborka!

      Köszönjük a befőzési buzdítást! 🙂
      Mariann

  • Kis Gabi

    Kedves Mariann!

    Én írtam tavaly augusztusban azt a hosszú hozzászólást a “Rólam” oldaladon. 🙂 Bár későn találtam a receptre, csak pár üveggel tudtam eltenni, de örömmel mondhatom, mind sikerült, és persze elfogyott. Ünnepi alkalmakra bontottam csak, kevés volt, spórolni kellett vele :). Az utolsót nem rég ettük meg, és az is finom ropogós maradt. Kipróbáltam folyékony édesítővel is, azzal is tökéletesen működik. (Sajnos ahhoz mennyiséget nem tudok mondani, kóstolással állítottam be egy adag felöntőlevet.)

    Idén viszont már a múlt héten elkezdtem uborkázni.
    2 fazékban 7 üveggel tudok egyszerre eltenni, az első adag már a kamrában, a második most “dunsztolódik”. Mai újításom a fagyasztott kaporral készült savanyúság, ugyanis múlt héten kicsit bevásároltam kaporból. Remélem, jó lesz. Idén már nem kóstolgattuk, mint Mici Mackó a mézet, :D, kihülés után egyből raktam a kamrába. Viszont ma hazafelé tartva a piacról belém villant, hogy a héten rá sem néztem az ubikra. Nosza, hazaérve első utam a kamrába vezetett, de az ubiknak ugyanúgy nincs semmi bajuk, mint ahogy tavaly a konyhában sem volt. Most már viszont nem csak ünnepekkor eszünk házi csemege ubit, hanem amikor csak akarunk, mert amíg lesz a piacon, addig a hétvégi teendőkhöz egy adag uborka eltevése hozzá fog tartozni.

    Azért azt megnyugvással olvastam a hozzászólásokban, hogy más is milyen sokat kísérletezett uborka recepttel, mire rátalált a tökéletesre. Még egyszer ezer köszönet, hogy közkinccsé tetted, bárhonnan is származik.

    Olcsó és finom befőzési alapanyagokkal teli nyarat kívánok mindenkinek: Gabi

    Na, hát megint nem lettem rövid! :)))

    • Kedves Gabi!

      Örömmel olvastam, amiket írtál! 🙂 Én is ugyanúgy voltam az uborkákkal, mint te: csak akkor szedtem elő, ha hazajöttek a gyerekek. Mert nekem is kevés saját termett. (Nem úgy, mint Kiskacsának, aki száz üveggel is tett el.) Nekem is venni kéne a piacon, mert az idén két sor uborkából összesen egy szál bújt ki. 🙁 És a csemegeuborkának kilóját már 800-1000 Ft-ért adják.

      Minden elismerésem, hogy ilyen szorgalmasan teszed el az uborkákat!
      Köszönöm a jókívánságokat! 🙂 Viszont kívánom!
      Mariann

  • Kiskacsa

    Kedves Mariann!

    Megígértem, hogy megírom a kései uborka vetés eredményét: nem lett belőle semmi. 🙁
    Több okból, de a legbiztosabb ami miatt nem sikerült az, hogy megfeledkeztem egy fontos dologról, a porzásról. Ilyen későn már nem nagyon szaladgálnak méhek, hogy az én uborkámat beporozzák.
    Így legközelebb sokkal hamarabb el kell vetnem és nyitva hagyni a fólia ajtaját, hogy az esetlegesen erre kószáló méhek be tudjanak menni.
    Kívánok jó étvágyat mindenkinek az eltett finomságaikhoz, üdv.:
    Kiskacsa

    • Kedves Kiskacsa!

      Köszönöm, hogy megírtad a tapasztalatodat!
      Biztos sokan hasznát veszik. 🙂

      Elővenni az eltett finomságokat sokkal kellemesebb, mint fáradozni velük nyáron. 🙂
      Békés téli napokat kívánok!
      Mariann

  • Mariann

    Kedves Mariann!
    Most vettem észre, hogy tavaly a te csipkebogyó lekvár recepted és leírásod alapján készítettem szinte ipari mennyiségben csipkelekvárt. Szeptembertől márciusig szedtem és főztem be.
    EZt is köszönöm!
    Üdv.:
    Both Mariann

    • Nahát, Mariann!
      Köszönöm, hogy megemlítetted! 🙂
      Megkérhetlek, hogy írd ezt be a csipkebogyólekvárhoz?
      Ha nem találod, nem baj, de ha könnyen megy, akkor írd már be oda is, légy szíves.

      Már mi is készülődünk csipkét szedni. 🙂
      Egyébként már eléggé unom az eltevéseket…
      Mikor ülhetek már le a fotelbe olvasni, ölemben a cicával?!

      Neked azért jó munkát! 🙂
      Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.