Zöldséges tofu

Zöldséges tofu - kész

Hozzávalók:

 • 1 csomag tofu (30 dkg)
 • 1 kis darab friss gyömbér
 • 3 cikk fokhagyma
 • olaj
 • 3 szál kisebb répa
 • 4 szál újhagyma
 • 40 dkg gomba feje
 • 25 dkg zöldborsó
 • 1 evőkanál szójaszósz
 • 1 evőkanál sherry
 • 2 dl víz
 • Vegeta
 • 2 teáskanál kukoricakeményítő vagy kukoricaliszt
Zöldséges tofu - Hozzávalók

Elkészítés:

Először is készítsd elő a zöldségeket. Ha mondjuk a gomba vagy a borsó az konzerv, akkor külön tálba tedd, mert akkor csak a végefelé kell hozzátenni. Egyébként a répa, borsó, gomba mehet 1 tálba, csak a hagyma legyen külön.

Ha friss borsód van, akkor azzal kezdd, ki kell fejteni. Ha mirelit, akkor nincs vele gond, csak öntsd egy tálba, amennyi kell, a többit meg tedd vissza a mélyhűtőbe.

Mosd meg a répát, kapard le a héját, mosd meg megint, és vágd fel vékony csíkokra. Úgy kell, hogy először keresztben vágd el 2-3 részre, hogy egy rész olyan 6-8 centis legyen. Utána az egyes részekből faragj le hosszanti csíkokat, míg el nem fogynak. Tedd a répát is egy tálkába.

Mosd meg a gombát, a tönköket tedd félre (jó lesz gombakrémnek), a fejeket vágd fel. Először kb. fél centis csíkokra, majd a másik irányban 3-4 darabba. Tedd egy tálkába.

Mosd meg a zöldhagymát, vágd le a szárát a zöld rész kezdetétől 3-4 cm-re, aztán vágd fel vékony karikákra. Tedd egy külön tálkába, ezt később kell hozzáadni.

Zöldséges tofu - Vágd ketté lapjára a tofut! Zöldséges tofu - Vágd csíkokra a tofut! Zöldséges tofu - Vágd kockákra a tofut!

Most vágd fel a tofut! Először lapjában vágd ketté, aztán a két lapot egyszerre vágd kb. másfél centis csíkokra, aztán rá merőlegesen kb. másfél centis kockákra. Tedd egy külön tálkába!

Zöldséges tofu - Készítsd elő a gyömbért és a fokhagymát!

Most jön az, amivel kezdeni kell majd a főzést: a gyömbér és a fokhagyma. A gyömbérből vágj le egy akkora darabot, amekkorát használni szeretnél, és hámozd meg. Mivel göcsörtös, előbb vágd le a kiálló gömböcskéket, és külön-külön pucold meg őket. A fokhagymagerezdeket is pucold meg. (Én azért használtam több cikket, mert nagyon kicsi volt a fej.)

Zöldséges tofu - Tedd oda sülni a gyömbért és a fokhagymát!

Most már el lehet kezdeni a főzést. Egy nagyobb serpenyőbe önts egy kevés (olyan 3 evőkanálnyi) olajat, tedd oda erős lángra melegedni. Már reszelheted is bele a gyömbért (sajtreszelőn)! Keverd meg, és fokhagymanyomóval préseld bele a fokhagymagerezdeket. Kevergetve pirítsd kb. 1 percig. Ekkor add hozzá a tofukockákat (az üres tálra még szükséged lesz), és óvatosan kevergetve – hogy a tofu ne menjen szét – pirítsd kb. 3 percig, hogy legyen egy kis színe.

Zöldséges tofu - Add hozzá a tofukockákat! Zöldséges tofu - Szedd ki a tofukockákat! Zöldséges tofu - A kiszedett tofukockákat félretesszük

Utána egy lyukacsos kiszedőkanállal szedd ki a tofut, és tedd vissza abba a tálba, amelyikben először volt.

Most borogasd az edénybe a tálkákból a friss répát, gombát, borsót (a hagymát még ne)! Tudod, ha valamelyik konzerv, akkor azt majd később, mert annak nem kell főnie! Keverd össze, tégy rá egy fakanál Vegetát, és süsd kb. 1 percig. Amíg sül, egy bögrébe önts 2 dl vizet, tégy hozzá 1 evőkanál szójaszószt és 1 evőkanál sherryt (én rumot használtam, mert az volt itthon). Öntsd a keveréket a zöldségekre, és fedő alatt párold kb. 3 percig. Ennyi puhulás elég a zöldségeknek, úgy finom, ha még ropogósak!

Zöldséges tofu - Add hozzá a zöldségeket! Zöldséges tofu - Öntsd hozzá a leveket! Zöldséges tofu - Fedd le!

Zöldséges tofu - Főzd 3 percig! Amíg a zöldségek puhulnak, készítsd el a keményítőt. Egy kávéspohárba tégy 2 teáskanál kukoricakeményítőt vagy kukoricalisztet – de ha az sincs, akkor rendes liszt is jó -, és adj hozzá egy kevés vizet. Épp csak hogy keverhető legyen. Zöldséges tofu - Oldd fel a keményítőt egy kevés vízben!

Zöldséges tofu - Tedd vissza a tofukockákat! Zöldséges tofu - Öntsd hozzá a keményítőt!

Ha lejárt az idő, akkor borítsd vissza a tofut az edénybe, és most add hozzá a zöldhagyma-karikákat is. Keverd el, és öntsd hozzá a kávéspohárból a keményítőt. Megint keverd el, és addig főzd, amíg besűrűsödik (kb. 1 perc).

Zöldséges tofu - Kész, tányérban.

Kész. Spagetti illik hozzá, és egyszerű saláta.

Ja, és keverd össze!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.