Zöldséges tofu
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Először is készítsd elő a zöldségeket. Ha mondjuk a gomba vagy a borsó az konzerv, akkor külön tálba tedd, mert akkor csak a végefelé kell hozzátenni. Egyébként a répa, borsó, gomba mehet 1 tálba, csak a hagyma legyen külön.
Ha friss borsód van, akkor azzal kezdd, ki kell fejteni. Ha mirelit, akkor nincs vele gond, csak öntsd egy tálba, amennyi kell, a többit meg tedd vissza a mélyhűtőbe.
Mosd meg a répát, kapard le a héját, mosd meg megint, és vágd fel vékony csíkokra. Úgy kell, hogy először keresztben vágd el 2-3 részre, hogy egy rész olyan 6-8 centis legyen. Utána az egyes részekből faragj le hosszanti csíkokat, míg el nem fogynak. Tedd a répát is egy tálkába.
Mosd meg a gombát, a tönköket tedd félre (jó lesz gombakrémnek), a fejeket vágd fel. Először kb. fél centis csíkokra, majd a másik irányban 3-4 darabba. Tedd egy tálkába.
Mosd meg a zöldhagymát, vágd le a szárát a zöld rész kezdetétől 3-4 cm-re, aztán vágd fel vékony karikákra. Tedd egy külön tálkába, ezt később kell hozzáadni.
Most vágd fel a tofut! Először lapjában vágd ketté, aztán a két lapot egyszerre vágd kb. másfél centis csíkokra, aztán rá merőlegesen kb. másfél centis kockákra. Tedd egy külön tálkába!
Most jön az, amivel kezdeni kell majd a főzést: a gyömbér és a fokhagyma. A gyömbérből vágj le egy akkora darabot, amekkorát használni szeretnél, és hámozd meg. Mivel göcsörtös, előbb vágd le a kiálló gömböcskéket, és külön-külön pucold meg őket. A fokhagymagerezdeket is pucold meg. (Én azért használtam több cikket, mert nagyon kicsi volt a fej.)
Most már el lehet kezdeni a főzést. Egy nagyobb serpenyőbe önts egy kevés (olyan 3 evőkanálnyi) olajat, tedd oda erős lángra melegedni. Már reszelheted is bele a gyömbért (sajtreszelőn)! Keverd meg, és fokhagymanyomóval préseld bele a fokhagymagerezdeket. Kevergetve pirítsd kb. 1 percig. Ekkor add hozzá a tofukockákat (az üres tálra még szükséged lesz), és óvatosan kevergetve – hogy a tofu ne menjen szét – pirítsd kb. 3 percig, hogy legyen egy kis színe.
Utána egy lyukacsos kiszedőkanállal szedd ki a tofut, és tedd vissza abba a tálba, amelyikben először volt.
Most borogasd az edénybe a tálkákból a friss répát, gombát, borsót (a hagymát még ne)! Tudod, ha valamelyik konzerv, akkor azt majd később, mert annak nem kell főnie! Keverd össze, tégy rá egy fakanál Vegetát, és süsd kb. 1 percig. Amíg sül, egy bögrébe önts 2 dl vizet, tégy hozzá 1 evőkanál szójaszószt és 1 evőkanál sherryt (én rumot használtam, mert az volt itthon). Öntsd a keveréket a zöldségekre, és fedő alatt párold kb. 3 percig. Ennyi puhulás elég a zöldségeknek, úgy finom, ha még ropogósak!
Amíg a zöldségek puhulnak, készítsd el a keményítőt. Egy kávéspohárba tégy 2 teáskanál kukoricakeményítőt vagy kukoricalisztet – de ha az sincs, akkor rendes liszt is jó -, és adj hozzá egy kevés vizet. Épp csak hogy keverhető legyen. |
Ha lejárt az idő, akkor borítsd vissza a tofut az edénybe, és most add hozzá a zöldhagyma-karikákat is. Keverd el, és öntsd hozzá a kávéspohárból a keményítőt. Megint keverd el, és addig főzd, amíg besűrűsödik (kb. 1 perc).
Kész. Spagetti illik hozzá, és egyszerű saláta. Ja, és keverd össze! Jó étvágyat!
|