Zöldbableves

Zöldbableves - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

 • 1/2 kg zöldbab
 • olaj
 • 1 fej hagyma
 • 3-4 gerezd fokhagyma
 • 3 fakanál liszt
 • 1 csapott fakanál őrölt pirospaprika
 • 1 fakanál só
 • 2 fakanál Vegeta
 • 2,5 liter víz
 • 1-2 szál zellerlevél
 • 1 cs. petrezselyemzöld
Zöldbableves - Hozzávalók

Elkészítés:

Friss zöldbabból finomabb, mint mireltből, de a mirelt hamarabb megpuhul.

Anyukám ecettel és tejföllel csinálta, de én a férjem ízlése szerint, borsodiasan készítem: se ecet, se tejföl, viszont sok “lecske” .

Zöldbableves - Mosd meg a zöldbabot!Tedd egy nagyobb tálba a zöldbabot, és a mosogatóban, folyó víz alatt kétszer mosd meg. (Egyszerre egy marékkal foglalkozz, ha megmostad, tedd át egy másik tálba. Ha elfogyott, öntsd ki a mosóvizet, engedj bele tisztát, és ismételd meg a mosást.) Utána le kell vagdosni a zöldbabok mindkét végét, és közben le kell húzni a zöldbab mindkét gerincéről a szálkát, ha van. Úgy alakítsd ki a tálak elhelyezését, hogy magad előtt legyen a kis tál, amibe a végek potyognak, és balra dobd a tisztított zöldbabot, mert így esik kézre.

Zöldbableves - A zöldbabpucolás kellékei. Zöldbableves - Vágd le a zöldbab mindkét végét! Zöldbableves - Húzd le a zöldbab gerincéről a szálkát!

Közben, ha látsz hibás részeket (pl. barna folt), akkor vágd ki a hibásat, de a többit tartsd meg.

Zöldbableves - Vágd ki a hibás részt! Zöldbableves - A hibás részt dobd ki!

Most jön a darabolás. Végy egy kis marék zöldbabot, tedd a vágódeszkára, nagyjából rendezd el őket, aztán egy hosszú pengéjű késsel vágd fel a csomót 2-3 cm-es darabokra. Kapard át a darabolt zöldbabot egy tálba, és jöhet a következő adag.

Zöldbableves - Az összes zöldbab vége le van vágva! Zöldbableves - Készíts a vágódeszkára egy marék zöldbabot! Zöldbableves - Vágd fel 2-3 cm-es darabokra a köteg zöldbabot!

Pucold meg a hagymát, és vágd fel apróra. Egy legalább 4 literes fazékba önts egy kevés olajat, kapard bele a hagymát, párold üvegesre.

Zöldbableves - Vágd fel a hagymát apróra! Zöldbableves - Önts olajat a fazékba! Zöldbableves - Kapard a vágott hagymát a fazékba!

Ha üveges (fehérből átmegy kicsit átlátszóba), akkor borítsd bele a zöldbabot, és kevergetve párold vagy 3 percig. Közben készíts oda 1 liter vizet egy mérőkancsóban.

Zöldbableves - A hagymát párold üvegesre! Zöldbableves - Borítsd a fazékba a zöldbabot! Zöldbableves - Kevergetve pirítsd a zöldbabot!

Akkor tégy bele 3 fakanál lisztet, és állandóan kevergetve pirítsd vagy 2 percig. Ahol érzed, hogy leragad a liszt, kapard fel! Ha jól átpirult (ne várd meg, hogy odaégjen a liszt), akkor szórj rá egy csapott fakanál pirospaprikát. (Ha mirelt zöldbabból csinálod, akkor várd meg, míg jól felforrósodik a zöldbab, csak akkor add hozzá a lisztet! Egyébként egy csirizes masszát kapsz.)

Zöldbableves - Tégy bele 3 fakanál lisztet! Zöldbableves - Kevergetve pirítsd a lisztes zöldbabot! Zöldbableves - Szórd meg a zöldbabot egy fakanál pirospaprikával!

Keverd el (de a paprikával már ne pirítsd), és öntsd fel az odakészített 1  liter víz kb. felével. Gyorsan keverd el az egészet, hogy jól feloldódjon a liszt. Kapard fel az edény aljáról a leragadt lisztet.

Zöldbableves - Keverd el a paprikát a zöldbabbal, de már ne pirítsd! Zöldbableves - Öntsd fel a paprikás zöldbabot kb. fél liter vízzel! Zöldbableves - Alaposan keverd el a lisztes zöldbabot a vízzel!

Zöldbableves - Öntsd hozzá az 1 literből maradt vizet, meg még 1,5 litert! Öntsd hozzá az 1 literből megmaradt vizet, meg még 1,5 litert. Tedd bele a zellerlevelet, sózd meg 2 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval.

Zöldbableves - Tedd bele a levesbe a zellerlevelet! Zöldbableves - Adj hozzá 2 fakanál Vegetát! Zöldbableves - Szórj bele 1 fakanál sót!

Fedd le a levesd, és egész lángon főzd. Figyeld, hogy mikor forr fel, és akkor vedd takarékra a lángot.) Közben pucold meg a fokhagymát, és fokhagymanyomóval préseld a levesbe.

Zöldbableves - Fedd le a levest, úgy főzd! Zöldbableves - Pucolj meg 3-4 gerezd fokhagymát! Zöldbableves - Fokhagymanyomóval préseld a levesbe a fokhagymát!

Amíg fő a leves, intézd el a petrezselymet: mosd meg, rendezd össze szálanként, hogy külön álljanak a szárak és a levelek; vágd le a szárakat a levelek tövénél, vagdosd apróra a leveleket.

Zöldbableves - Rendezd el a petrezselyemzöldeket, hogy külön álljanak szárak! Zöldbableves - Vágd le a petrezselyemzöld szárait! Zöldbableves - Vágd fel apróra a petrezselyemzöldet!

A friss zöldbab félóra alatt puhul meg, a mirelt hamarabb. Amíg fő a leves, főzd ki a levestésztát! (Kiskocka, eperlevél, csigatészta vagy egyéb apró tészta is jó.)  Először is egy kisebb fazékba tégy oda főni kb. másfél liter vizet. Tégy bele 1-2 fakanál sót, és önts bele egy pár csepp olajat, hogy ne ragadjanak össze a tészták. A tészta nagyon meg tud duzzadni, úgyhogy kb. 15 dkg-t is elég kifőznöd; az is bőven elég 4 személynek. (Én 25 dkg-t főztem, de ez rengeteg lett!)

Zöldbableves - Önts egy pár csepp olajat a tésztavízbe! Zöldbableves - Eperlevél lesz a levesbetét. Zöldbableves - 25 dkg eperlevél.

Ha forr a tésztavíz, öntsd bele a levestésztát. Kavargasd, hogy ne ragadjon le. Várd meg, míg újra fő a víz, akkor vedd lejjebb a lángot. Annyira, hogy picit azért zubogjon. 10 percig főzd a tésztát, addigra megpuhul. (Onnan lehet tudni, hogy már jó, hogy ha kettévágsz egy szemet, a belsejében nem látszik középen fehér csík.)

Zöldbableves - Öntsd az eperlevelet a forrásban lévő vízbe! Zöldbableves - Kavargasd a tésztát, hogy ne ragadjon le! Zöldbableves - Újraforrástól számítva 10 percig főzd a levestésztát!

Ha letelt a 10 perc, szűrd le a tésztát a csapnál. (A hasammal fogtam le a tésztaszűrő nyelét, hogy jobb kézzel tudjak fényképezni.   🙂      Engedj vizet a szűrőben lévő tésztára; jól mosd át. Aztán tedd vissza úgy szűrőstül a fazékra, hadd csöpögjön ki belőle a víz.

Zöldbableves - Szűrd le a megfőtt levestésztát! Zöldbableves - A leszűrt tésztára eressz hideg vizet a csapnál! Zöldbableves - Az átmosott tésztát szűrőstül tedd vissza a fazékra; jól csöpögtesd le!

Ha letelt a félóra, kóstolj meg egy babot, hogy tényleg puha-e. Ha igen, akkor elolthatod  gázt. Kapard a leveshez a petrezselymet, és kavard el. Tedd át a fazekat az asztalra egy alátétre, és halászd ki belőle a zellerlevelet. Aztán öntsd át a levest egy levesestálba.

Zöldbableves - Kapard a kész levesbe a petrezselymet! Zöldbableves - Egy villával halászd ki a levesből a zellerlevelet! Zöldbableves - Öntsd át a levest egy levesestálba!

Zöldbableves - A zöldbableves a terített asztalon.

A levestésztát is tedd át egy szebb tálkába!

Jó étvágyat!

15 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.