Túrógombóc

Túrógombóc - tálalva

Hozzávalók:

  • 1/2 kg túró
  • 13 dkg gríz (búzadara)
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1/2 kávéskanál só
  • 2 tojás
  • kb. 5 dkg Ráma
  • kb. 20 dkg prézli
  • tejföl
  • porcukor
Túrógombóc - hozzávalók Túrógombóc  - még ez is hozzávaló

Elkészítés:

A túrót borítsd ki egy tálba. Adj hozzá egy fél kiskanál sót, egy csapott evőkanál kristálycukrot. A 2 tojást egyenként üsd fel egy kis tálkába, szagold meg, és ha jó, akkor tedd a túróhoz. (Nekem anyósom mondta, hogy így csináljam, de én lusta voltam hozzá egészen addig, míg egyszer rá nem fáztam. Akkor az egész nemtudommit ki kellett dobni az egy szem záptojás miatt. Na, azóta egyesével ütöm fel.) Jól keverd el.

Túrógombóc - Sózás Túrógombóc - Cukrozás Túrógombóc - 2 egész tojás

Túrógombóc - Nulláról indítsd a mérést Túrógombóc - Mérj le 13 dkg grízt

Most mérd le a grízt. Ha neked is elektromos mérleged van, akkor előbb tedd rá az üres edényt, csak utána kapcsold be a mérleget. Így 0-ról indulva mérheted le a 13 dkg grízt. Egyébként hozzá kell adnod az edény súlyát.

Túrógombóc - Öntsd a grízt a túróhoz Túrógombóc - Keverd el a masszát

A grízt szórd a túróhoz, nagyon jól dolgozd el a masszát, aztán takard le, és legalább 30 percig pihentesd. (A szakácskönyv 1 órát ír.)

Amíg a massza pihen, megpiríthatod a prézlit.

Túrógombóc - Takard le, álljon egy órát Túrógombóc - 50 percig pihentesd

Egy nagy teflonban olvaszd meg a Rámát. Szórd bele a prézlit, és lassú tűzön – jó, ha teszel az edény alá egy lapot – pirítsd pirosra. Ne hagyd ott, mert megég! Ha készen van, hadd hűljön, mert forró prézlire nem jó rátenni a gombócokat.

Túrógombóc - Olvaszd meg a vajat Túrógombóc - Tedd bele a prézlit Túrógombóc - Pirítsd pirosra a prézlit

Túrógombóc - Tégy oda vizet főni 40 percnyi pihentetés után egy nagy lábost önts fel 3/4 magasságig vízzel, és tedd oda főni. Adj hozzá 2 fakanál sót.

Ha letelt az 50 perc, láss neki a gombóckészítésnek!

Vizes kézzel a massza feléből sodorj kis gombócokat a tenyered között, és tedd egy lisztezett vágódeszkára vagy műanyagtálcára. Ha forr a víz, akkor vedd vissza a lángot annyira, hogy épp hogy ne bugyborékoljon, és óvatosan pottyintsd a gombócokat a vízbe. Először leülnek a lábos aljára, de pár perc múlva feljönnek a víz tetejére. Segíts nekik a lábos megmozgatásával!

Túrógombóc - Formálj gombócokat! Túrógombóc - Pottyintsd a forró vízbe! Túrógombóc - Pár perc múlva feljönnek a gombócok a víz tetejére

Túrógombóc - Formálj gombócokat a maradék masszából!Kb. 5 percig kell főzni egy adagot, de közben fakanállal megforgathatod a gombócokat. Amíg fő, addig dolgozd fel a maradék túrómasszát is.

Aztán szedd ki a gombócokat egy tálba. (Pont akkor fogyott ki az elem a gépemből, mikor ezt fotóztam. Ez a fotó kimaradt. De az se vészes, ha egyből a morzsára szeded a gombócokat.) Kicsit később szedd át a prézlis edénybe. A víz hadd főjön tovább, mert még egy adagot ki kell főzni!

Túrógombóc - Szedd ki a gombócokat Túrógombóc - Tedd a gombócokat a prézlibe

Mielőtt tovább foglalkoznál ezzel az adaggal, főzd ki a második adag gombócot is!

Túrógombóc - Forgasd meg a gombócokat a prézliben! Túrógombóc - Szedd át a megforgatott gombócokat egy tálba!

Amíg fő a második adag, az elsőt az edény riszálásával forgasd meg a prézliben. Utána darabonként szedd át a gombócokat egy tálba, hogy a prézlis edényben legyen hely a második adag megforgatásához.

Túrógombóc - Forgasd meg a gombócokat a prézliben! Túrógombóc - Szedd ki a második adagot is a tálba

A második adagot is szedd ki, forgasd meg a prézliben, és szedd át a többi gombóchoz a tálba. Készen is van!

Túrógombóc - Tejföllel és porcukorral finom!

Jó étvágyat!

Sok tejföllel és porcukorral finom!

6 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.