Túrógombóc
Hozzávalók:
|
||
Elkészítés:
A túrót borítsd ki egy tálba. Adj hozzá egy fél kiskanál sót, egy csapott evőkanál kristálycukrot. A 2 tojást egyenként üsd fel egy kis tálkába, szagold meg, és ha jó, akkor tedd a túróhoz. (Nekem anyósom mondta, hogy így csináljam, de én lusta voltam hozzá egészen addig, míg egyszer rá nem fáztam. Akkor az egész nemtudommit ki kellett dobni az egy szem záptojás miatt. Na, azóta egyesével ütöm fel.) Jól keverd el.
Most mérd le a grízt. Ha neked is elektromos mérleged van, akkor előbb tedd rá az üres edényt, csak utána kapcsold be a mérleget. Így 0-ról indulva mérheted le a 13 dkg grízt. Egyébként hozzá kell adnod az edény súlyát.
A grízt szórd a túróhoz, nagyon jól dolgozd el a masszát, aztán takard le, és legalább 30 percig pihentesd. (A szakácskönyv 1 órát ír.) Amíg a massza pihen, megpiríthatod a prézlit. |
||
Egy nagy teflonban olvaszd meg a Rámát. Szórd bele a prézlit, és lassú tűzön – jó, ha teszel az edény alá egy lapot – pirítsd pirosra. Ne hagyd ott, mert megég! Ha készen van, hadd hűljön, mert forró prézlire nem jó rátenni a gombócokat.
40 percnyi pihentetés után egy nagy lábost önts fel 3/4 magasságig vízzel, és tedd oda főni. Adj hozzá 2 fakanál sót.
Ha letelt az 50 perc, láss neki a gombóckészítésnek!
Vizes kézzel a massza feléből sodorj kis gombócokat a tenyered között, és tedd egy lisztezett vágódeszkára vagy műanyagtálcára. Ha forr a víz, akkor vedd vissza a lángot annyira, hogy épp hogy ne bugyborékoljon, és óvatosan pottyintsd a gombócokat a vízbe. Először leülnek a lábos aljára, de pár perc múlva feljönnek a víz tetejére. Segíts nekik a lábos megmozgatásával!
Kb. 5 percig kell főzni egy adagot, de közben fakanállal megforgathatod a gombócokat. Amíg fő, addig dolgozd fel a maradék túrómasszát is.
Aztán szedd ki a gombócokat egy tálba. (Pont akkor fogyott ki az elem a gépemből, mikor ezt fotóztam. Ez a fotó kimaradt. De az se vészes, ha egyből a morzsára szeded a gombócokat.) Kicsit később szedd át a prézlis edénybe. A víz hadd főjön tovább, mert még egy adagot ki kell főzni!
Mielőtt tovább foglalkoznál ezzel az adaggal, főzd ki a második adag gombócot is!
Amíg fő a második adag, az elsőt az edény riszálásával forgasd meg a prézliben. Utána darabonként szedd át a gombócokat egy tálba, hogy a prézlis edényben legyen hely a második adag megforgatásához.
A második adagot is szedd ki, forgasd meg a prézliben, és szedd át a többi gombóchoz a tálba. Készen is van!
Jó étvágyat!Sok tejföllel és porcukorral finom! |