Töltött paprika hús nélkül
Hozzávalók:
A töltelékhez:
|
|
Elkészítés:
Ha így, friss paradicsomból csináljuk, akkor elég pepecs munka. Sokkal egyszerűbb, ha télire eltett, üveges paradicsomlével öntjük fel, vagy paradicsomkonzervet használunk.
Összefoglalva a teendőket, a következőket kell csinálnod:
- Tedd oda főni a rizset.
- Áztasd be a fasírtport.
- Mosd meg, vagdosd fel a paradicsomot, és tedd oda főni.
- Állítsd össze a tölteléket.
- Mosd meg a paprikát, kapard ki a belsejét.
- Töltsd meg a paprikákat, tedd a lábosba.
- Öntsd fel paradicsomlével a töltött paprikákat, és hadd főjön!
- A maradék töltelékből formálj gombócokat, és tedd a paprikához.
- Készíts rántást, öntsd a töltött paprikára.
- A kész töltött paprikát tejfölözd meg.
Nézzük részletesen!
1) Tégy egy hőelosztó lapot a gázra, tedd rá a teflonedényt, amiben a rizset főzöd majd, és önts bele egy kevés olajat. Borítsd bele a rizset, keverd el. (2 tasak előfőzött rizs és 20 dkg fasírtpor túl sok lett, ehhez a 9 paprikához elég lett volna 1 tasak rizs és fél adag fasírtpor is.)
Rövid pirítás után önts hozzá annyi vizet, mint amennyi a rizs volt. (2 tasak előfőzött rizs az 1 bögre, ezért 1 bögre vizet önts hozzá.) Ha köretnek főzzük a rizst, akkor 2-szer annyi vízzel kell felönteni, de most töltelékbe lesz, és még sokat fog főni, ezért csak félpuhára főzzük; ugyanannyi víz elég hozzá.
Keverd el, és fűszerezd meg: 1 fakanál pritamin (sós darált paprika), 2 csipetnyi őrölt bors, 1 fakanál Vegeta.
Fedd le, és forrásig nagy lángon, utána takarékon főzd, míg felissza az összes vizet. Lehet, hogy 10 perc múlva már kész is!
Ha közben a gőz emelgeti a fedőt, akkor húzd félre a fedőt, úgy nem fröcsköl ki a víz.
2) Végy egy akkora tálat, amibe majd belefér a megduzzadt fasírtpor meg a félpuha rizs is, és borítsd bele a fasírtport. (Én megszokásból egy kisebb tálba öntöttem a fasírtport, de később átkapartam egy nagyobba.) Önts rá 2 dl vizet, vagy amennyit a fasírtpor használati utasítása mond. Jól keverd el, és legalább 10 percig hagyd állni. (Mire a paradicsomot odateszed főni, addigra úgyis letelik a 10 perc.)
3) Készítsd a csaphoz a tál paradicsomot, egy kis tálkát a szemétnek, és egy nagy tálat a mosott paradicsomnak. Egyesével mosd meg a paradicsomokat, és közben szedd le róluk az esetlegesen rajtuk maradt kocsányt.
Készíts oda egy kb. 3 literes fazekat, ebbe darabold bele a paradicsomokat. Ha valamelyik hibás, attól még nem kell eldobni, csak jó ráhagyással vágd ki a hibás részt, a maradékot pedig darabold a fazékba. (Közben nézz rá a rizsre, nehogy odaégjen! Ha mind felitta a vizet, akkor oltsd el alatta a gázt.)
A pici paradicsomot elég csak kétfelé vágni, a közepeset pedig negyedelni. Ha kész vagy a vagdosással, tedd oda főni a fazék paradicsomot. Fakanállal nyomkodd meg a darabokat, hogy hamarabb eresszen levet. (Na, csak most jutott eszembe, hogy össze lehetett volna turmixolni! Te még nem késtél el vele, próbáld meg!)
4) Most jön a töltelék. Pucold meg a hagymát, és vágd fel apróra. Egy teflonserpenyőbe önts egy kevés olajat, tedd bele a hagymát, tégy rá egy csipet sót, és állandóan kevergetve párold üvegesre.
Kapard a rizset a fasírtporhoz, és keverd el. Kapard hozzá a dinsztelt hagymát is, és ezzel is keverd el. (Ne mosd el a serpenyőt, jó lesz a rántáshoz.)
Üss hozzá egy tojást – előbb egy kis tálkába, és ha jó szagú a tojás, akkor mehet tovább a töltelékhez -, adj hozzá egy csapott fakanál sót, és szórj bele borsot is. (Nem kell több só, mert a rizs, a hagyma és a fasírtpor is sós.)
Nagy lyukú reszelőn reszeld a sajtot a töltelékhez, jól keverd össze a masszával.
5) Van már töltelék a töltött paprikához; alakul a felöntőlé is; most már csak a paprikát kell előkészíteni a töltéshez.
Alaposan mosd meg a paprikákat a csapnál. (Készíts oda egy edényt a mosott paprikáknak. Én a kiürült rizses lábosba tettem őket.) Vágd le a talpukat; és egy kis késsel, körkörös mozdulattal vágd át a paprikaereket, hogy ki tudd venni a magházat.
Közben már biztos megfőtt a paradicsom! Mielőtt elkezdenéd tölteni a paprikákat, szűrd le a paradicsomot egy másik fazékba. (Tégy a fazékra egy sűrű lyukú nagy szűrőt, öntsd bele a főtt paradicsomot – vigyázz, nehogy túlcsorduljon a szűrő! Fakanállal kavargasd a szűrőben a paradicsomot, hogy jobban lecsorogjon a lé, és beleférjen a szűrőbe az összes paradicsom.) Hagydott a szűrőben a paradicsomot; hadd csorogjon, amíg töltöd a paprikát!
6) Készíts magad mellé egy nagy lábost, amiben majd főzöd a töltött paprikát. Egy kiskanállal (még jobb a hosszú szárú, kis fejű – szörpkeverő – kanál) töltsd meg a paprikákat töltelékkel. Az újabb kanál töltelékkel le tudod nyomni az előzőt. A megtöltött paprikákat rendezd szépen egymás mellé a lábosba. (Lehet úgy is, hogy kisebb lábosba több sor paprika. De akkor inkább már fazék legyen, hogy a felöntőlé kényelmesen ellepje mindkét sor paprikát.)
7) Az időközben lecsöpögött paradicsomlével öntsd fel a paprikát.
Fedő alatt főzd; felforrásig nagy lángon, aztán takarékon. |
Mosd meg a borsikafüvet, és tedd a töltött paprikához. |
8.) A kimaradt töltelék feldolgozása:
Először csinálj “szendvicseket” úgy, hogy két fél paprika-talp közé teszel egy kevés masszát. |
A többi töltelékből pedig vizes kézzel formálj gombócokat. Ezeket is pottyintsd a lábosba, a töltött paprikákhoz.
Most jól passzírozd át a szűrőben lévő paradicsomot egy kanállal. Időnként emeld fel a szűrőt, és az aljáról kapard le a felgyülemlett értékes paradicsompépet.
9) Most következik a rántás. Egy teflonserpenyőbe önts egy kevés olajat, közepes lángra tedd oda melegedni, és tégy bele 3 fakanál lisztet. Kevergetve pirítsd aranyszínűre a rántást, és kapard az imént kipasszírozott paradicsomléhez.
Botmixerrel turmixold össze a lisztet a paradicsomlével, és öntsd a töltött paprikához. Óvatosan keverd el. Adj hozzá 2-3 evőkanál cukrot, és megint keverd el. Még 10 percig főzd!
Ha kész, vedd ki belőle a borsikafüvet. |
10) Egy tányérba tégy kb. 2 dl tejfölt, és merj rá levet a töltött paprikáról. Keverd simára, aztán öntsd vissza a tejfölös lét a lábosba.
Oszlasd szét óvatosan a tejfölt, hogy egyenletes lét kapj. Levest nem szoktak enni előtte, hiszen ez majdnem csak leves sűrűségű étel. |
Köretnek főtt sós krumpli vagy pirított hagymán dinsztelt, héjában főtt krumpli illik hozzá. Jó étvágyat! |