Töltött paprika hús nélkül

Töltött paprika hús nélkül - Kész, tányérban

Hozzávalók:

 • 8-10 db zöldpaprika
 • 1-1,5 kg paradicsom
 • 3 fakanál liszt
 • 2 evőkanál cukor
 • 1 nagy ág borsikafű
 • 2 dl tejföl

A töltelékhez:

 • kb. 15 dkg rizs
 • olaj
 • 1 fakanál darált paprika
 • őrölt bors
 • Vegeta
 • 15 dkg szójás fasírtpor
 • 1 fej hagyma
 • 1 tojás
 • kb. 10 dkg sajt
Töltött paprika hús nélkül - Hozzávalók

Elkészítés:

Ha így, friss paradicsomból csináljuk, akkor elég pepecs munka. Sokkal egyszerűbb, ha télire eltett, üveges paradicsomlével öntjük fel, vagy paradicsomkonzervet használunk.

Összefoglalva a teendőket, a következőket kell csinálnod:

 1. Tedd oda főni a rizset.
 2. Áztasd be a fasírtport.
 3. Mosd meg, vagdosd fel a paradicsomot, és tedd oda főni.
 4. Állítsd össze a tölteléket.
 5. Mosd meg a paprikát, kapard ki a belsejét.
 6. Töltsd meg a paprikákat, tedd a lábosba.
 7. Öntsd fel paradicsomlével a töltött paprikákat, és hadd főjön!
 8. A maradék töltelékből formálj gombócokat, és tedd a paprikához.
 9. Készíts rántást, öntsd a töltött paprikára.
 10. A kész töltött paprikát tejfölözd meg.

Nézzük részletesen!

1) Tégy egy hőelosztó lapot a gázra, tedd rá a teflonedényt, amiben a rizset főzöd majd, és önts bele egy kevés olajat. Borítsd bele a rizset, keverd el. (2 tasak előfőzött rizs és 20 dkg fasírtpor túl sok lett, ehhez a 9 paprikához elég lett volna 1 tasak rizs és fél adag fasírtpor is.)

Töltött paprika hús nélkül - Tégy egy vaslapot a gázra! Töltött paprika hús nélkül - Önts egy kevés olajat a teflonedénybe! Töltött paprika hús nélkül - Öntsd a rizset a teflonedénybe!

Töltött paprika hús nélkül - Rövid kevergetés után öntsd fel vízzel a rizset!Rövid pirítás után önts hozzá annyi vizet, mint amennyi a rizs volt. (2 tasak előfőzött rizs az 1 bögre, ezért 1 bögre vizet önts hozzá.) Ha köretnek főzzük a rizst, akkor 2-szer annyi vízzel kell felönteni, de most töltelékbe lesz, és még sokat fog főni, ezért csak félpuhára főzzük; ugyanannyi víz elég hozzá.
Keverd el, és fűszerezd meg: 1 fakanál pritamin (sós darált paprika), 2 csipetnyi őrölt bors, 1 fakanál Vegeta.

Töltött paprika hús nélkül - Tégy hozzá 1 fakanál pritamint (sós darált paprikát)! Töltött paprika hús nélkül - Szórd meg őrölt borssal! Töltött paprika hús nélkül - Tégy hozzá 1 fakanál Vegetát!

Töltött paprika hús nélkül - Fedő alatt főzd a rizset!Töltött paprika hús nélkül - Ha emeli a fedőt a gőz, akkor húzd félre a fedőt!

Fedd le, és forrásig nagy lángon, utána takarékon főzd, míg felissza az összes vizet. Lehet, hogy 10 perc múlva már kész is!
Ha közben a gőz emelgeti a fedőt, akkor húzd félre a fedőt, úgy nem fröcsköl ki a víz.

2) Végy egy akkora tálat, amibe majd belefér a megduzzadt fasírtpor meg a félpuha rizs is, és borítsd bele a fasírtport. (Én megszokásból egy kisebb tálba öntöttem a fasírtport, de később átkapartam egy nagyobba.) Önts rá 2 dl vizet, vagy amennyit a fasírtpor használati utasítása mond. Jól keverd el, és legalább 10 percig hagyd állni. (Mire a paradicsomot odateszed főni, addigra úgyis letelik a 10 perc.)

Töltött paprika hús nélkül - Borítsd a fasírtport egy nagyobb tálba! Töltött paprika hús nélkül - Önts 2 dl vizet a fasírtporra! Töltött paprika hús nélkül - Jól keverd el a fasírtport a vízzel!

3) Készítsd a csaphoz a tál paradicsomot, egy kis tálkát a szemétnek, és egy nagy tálat a mosott paradicsomnak. Egyesével mosd meg a paradicsomokat, és közben szedd le róluk az esetlegesen rajtuk maradt kocsányt.

Töltött paprika hús nélkül - Mosd meg a paradicsomot! Töltött paprika hús nélkül - Billentsd ki a paradicsom kocsányát! Töltött paprika hús nélkül - A megmosott, átválogatott paradicsomok.

Készíts oda egy kb. 3 literes fazekat, ebbe darabold bele a paradicsomokat. Ha valamelyik hibás, attól még nem kell eldobni, csak jó ráhagyással vágd ki a hibás részt, a maradékot pedig darabold a fazékba. (Közben nézz rá a rizsre, nehogy odaégjen! Ha mind felitta a vizet, akkor oltsd el alatta a gázt.)

Töltött paprika hús nélkül - Vágd ki a hibás részeket! Töltött paprika hús nélkül - Vágd ki a kocsány körüli fekete vagy éretlen részt! Töltött paprika hús nélkül - Darabold fel a paradicsomot!

A pici paradicsomot elég csak kétfelé vágni, a közepeset pedig negyedelni. Ha kész vagy a vagdosással, tedd oda főni a fazék paradicsomot. Fakanállal nyomkodd meg a darabokat, hogy hamarabb eresszen levet. (Na, csak most jutott eszembe, hogy össze lehetett volna turmixolni! Te még nem késtél el vele, próbáld meg!)

Töltött paprika hús nélkül - A pici paradicsomot csak kettőbe vágd! Töltött paprika hús nélkül - A közepes paradicsomot negyedeld! Töltött paprika hús nélkül - Tedd oda főni a fazék paradicsomot!

4) Most jön a töltelék. Pucold meg a hagymát, és vágd fel apróra. Egy teflonserpenyőbe önts egy kevés olajat, tedd bele a hagymát, tégy rá egy csipet sót, és állandóan kevergetve párold üvegesre.

Töltött paprika hús nélkül - Vágd fel a hagymát először szeletekre! Töltött paprika hús nélkül - Vágd fel a hagymát apróra! Töltött paprika hús nélkül - Párold meg a hagymát!

Kapard a rizset a fasírtporhoz, és keverd el. Kapard hozzá a dinsztelt hagymát is, és ezzel is keverd el. (Ne mosd el a serpenyőt, jó lesz a rántáshoz.)

Töltött paprika hús nélkül - Kapard a rizset a fasírtmasszához! Töltött paprika hús nélkül - Keverd össze a rizset és a fasírtmasszát! Töltött paprika hús nélkül - Kapard a dinsztelt hagymát a masszához!

Üss hozzá egy tojást – előbb egy kis tálkába, és ha jó szagú a tojás, akkor mehet tovább a töltelékhez -, adj hozzá egy csapott fakanál sót, és szórj bele borsot is. (Nem kell több só, mert a rizs, a hagyma és a fasírtpor is sós.)

Töltött paprika hús nélkül - Üss fel egy tojást, és tedd a töltelékhez! Töltött paprika hús nélkül - Sózd meg a tölteléket egy csapott fakanál sóval! Töltött paprika hús nélkül - Szórj hozzá őrölt borsot!

Nagy lyukú reszelőn reszeld a sajtot a töltelékhez, jól keverd össze a masszával.

Töltött paprika hús nélkül - Nagy lyukú reszelőn reszeld a töltelékbe a sajtot! Töltött paprika hús nélkül - A reszelt sajt a tölteléken. Töltött paprika hús nélkül - Keverd el a reszelt sajtot a töltelékkel!

5) Van már töltelék a töltött paprikához; alakul a felöntőlé is; most már csak a paprikát kell előkészíteni a töltéshez.
Alaposan mosd meg a paprikákat a csapnál. (Készíts oda egy edényt a mosott paprikáknak. Én a kiürült rizses lábosba tettem őket.) Vágd le a talpukat; és egy kis késsel, körkörös mozdulattal vágd át a paprikaereket, hogy ki tudd venni a magházat.

Töltött paprika hús nélkül - Mosd meg a paprikákat! Töltött paprika hús nélkül - Vágd le a paprikák talpát! Töltött paprika hús nélkül - Vágd át az ereket, és vedd ki a magházat!

Közben már biztos megfőtt a paradicsom! Mielőtt elkezdenéd tölteni a paprikákat, szűrd le a paradicsomot egy másik fazékba. (Tégy a fazékra egy sűrű lyukú nagy szűrőt, öntsd bele a főtt paradicsomot – vigyázz, nehogy túlcsorduljon a szűrő! Fakanállal kavargasd a szűrőben a paradicsomot, hogy jobban lecsorogjon a lé, és beleférjen a szűrőbe az összes paradicsom.) Hagydott a szűrőben a paradicsomot; hadd csorogjon, amíg töltöd a paprikát!

Töltött paprika hús nélkül - Ki van vájva az összes paprika! Töltött paprika hús nélkül - Szűrd le a főtt paradicsomot! Töltött paprika hús nélkül - Hagyd lecsöpögni a főtt paradicsomot!

6) Készíts magad mellé egy nagy lábost, amiben majd főzöd a töltött paprikát. Egy kiskanállal (még jobb a hosszú szárú, kis fejű – szörpkeverő – kanál) töltsd meg a paprikákat töltelékkel. Az újabb kanál töltelékkel le tudod nyomni az előzőt. A megtöltött paprikákat rendezd szépen egymás mellé a lábosba. (Lehet úgy is, hogy kisebb lábosba több sor paprika. De akkor inkább már fazék legyen, hogy a felöntőlé kényelmesen ellepje mindkét sor paprikát.)

Töltött paprika hús nélkül - Egy kiskanállal töltsd meg a paprikát töltelékkel! Töltött paprika hús nélkül - A kiskanál hátával nyomkodd le a tölteléket! Töltött paprika hús nélkül - Rendezd a lábosba a töltött paprikákat!

7) Az időközben lecsöpögött paradicsomlével öntsd fel a paprikát.

Töltött paprika hús nélkül - Öntsd fel a paprikát paradicsomlével! Töltött paprika hús nélkül - Fedd le, úgy főzd! Fedő alatt főzd; felforrásig nagy lángon, aztán takarékon.
Töltött paprika hús nélkül - Mosd meg a borsikafüvet! Töltött paprika hús nélkül - Tedd a töltött paprikához a borsikafű-ágat! Mosd meg a borsikafüvet, és tedd a töltött paprikához.

8.) A kimaradt töltelék feldolgozása:

Töltött paprika hús nélkül - Ennyi töltelék megmaradt. Töltött paprika hús nélkül - Paprika-talp szendvicsek Először csinálj “szendvicseket” úgy, hogy két fél paprika-talp közé teszel egy kevés masszát.

A többi töltelékből pedig vizes kézzel formálj gombócokat. Ezeket is pottyintsd a lábosba, a töltött paprikákhoz.

Töltött paprika hús nélkül - Formálj gombócokat a maradék töltelékből! Töltött paprika hús nélkül - A maradék töltelékből gyúrt gombócok és “szendvicsek”. Töltött paprika hús nélkül - A gombócokat és “szendvicseket” pottyintsd a lábosba, a töltött paprikákhoz!

Most jól passzírozd át a szűrőben lévő paradicsomot egy kanállal. Időnként emeld fel a szűrőt, és az aljáról kapard le a felgyülemlett értékes paradicsompépet.

Töltött paprika hús nélkül - Passzírozd át a paradicsomot! Töltött paprika hús nélkül - Időnként a szűrő aljáról is kapard le a paradicsompépet! Töltött paprika hús nélkül - Még ennyi paradicsomlé összegyűlt!

9) Most következik a rántás. Egy teflonserpenyőbe önts egy kevés olajat, közepes lángra tedd oda melegedni, és tégy bele 3 fakanál lisztet. Kevergetve pirítsd aranyszínűre a rántást, és kapard az imént kipasszírozott  paradicsomléhez.

Töltött paprika hús nélkül - Egy kevés olajon piríts meg 3 fakanál lisztet! Töltött paprika hús nélkül - Pirítsd aranyszínűre a rántást! Töltött paprika hús nélkül - Kapard a rántást a paradicsomléhez!

Botmixerrel turmixold össze a lisztet a paradicsomlével, és öntsd a töltött paprikához. Óvatosan keverd el. Adj hozzá 2-3 evőkanál cukrot, és megint keverd el. Még 10 percig főzd!

Töltött paprika hús nélkül - Botmixerrel turmixold össze a lisztet a paradicsomlével! Töltött paprika hús nélkül - Öntsd a rántást a töltött paprikához! Töltött paprika hús nélkül - Szórj 2-3 evőkanál cukrot a töltött paprikába!

Töltött paprika hús nélkül - Megfőtt a töltött paprika. Töltött paprika hús nélkül - A kész töltött paprikából vedd ki a borsikafüvet! Ha kész, vedd ki belőle a borsikafüvet.

10) Egy tányérba tégy kb. 2 dl tejfölt, és merj rá levet a töltött paprikáról. Keverd simára, aztán öntsd vissza a tejfölös lét a lábosba.

Töltött paprika hús nélkül - Egy tányérba tégy tejfölt, és szedj rá lét a töltött paprikáról!! Töltött paprika hús nélkül - Keverd simára a tejfölt a paradicsomos lével! Töltött paprika hús nélkül - Öntsd vissza a tejfölös lét a lábosba!

Töltött paprika hús nélkül - Kész a töltött paprika! Oszlasd szét óvatosan a tejfölt, hogy egyenletes lét kapj.
Levest nem szoktak enni előtte, hiszen ez majdnem csak leves sűrűségű étel.
Töltött paprika hús nélkül - Kész, tányérban 2.

Köretnek főtt sós krumpli vagy pirított hagymán dinsztelt, héjában főtt krumpli illik hozzá.

Jó étvágyat!

2 hozzászólás

 • Kedves Edit!

  Igazán jó a kérdésed!
  Ne bánd, hogy nincs otthon Vegeta, mert tulajdonképpen nem is egészséges. 🙁 Csak én nagyon szeretem az ízét. De egyrészt jó helyette bármilyen más ételízesítő, másrészt só is jó helyette, de csak fele mennyiségben! A Vegeta nem olyan sós, mint a só. Ezért 1 fakanál Vegeta helyett elég fél fakanál só is.
  Mindenesetre a töltött paprika elég bonyolult kaja; ha gyorsan szeretnél valamit, akkor nem ajánlom. 🙂 Én krumplis tésztát szoktam főzni, ha gyorsan kell valami, vagy paprikás krumplit.

  Tehát: minden ételből elhagyhatod a Vegetát, csak akkor egy picit több só kell hozzá.

  Örülök, hogy hasznát veszed a leírásoknak! 🙂
  Jó főzést!
  Mariann néni

 • Fehér Edit

  Kedves Anyuka

  Nagyon jók a receptek, és egy gyerek is el tudja őket készíteni őket.Már sokat főztem erről az oldalról, de most szeretnék gyorsan főzni valami finomat, mielőtt hazaérnek,de sajnos nincsen Itthon vegeta.Azt szeretném kérdezni, hogy van e olyan étel avilágon, amiben nem kell vegeta, mert itt ezen a honlapon nem találok.

  köszönettel

  Fehér Edit, 10 éves

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.