Töltött hagyma

Töltött hagyma - Kész, tányéron

Hozzávalók:

 • 5 db nagy fej hagyma
 • 25 – 30 dkg gomba
 • 1 csomag szeletelt bacon
 • 15 dkg reszelt sajt
 • 3 cikk fokhagyma
 • friss vagy szárított borsikafű (vagy oregánó)
 • friss vagy szárított rozmaring (vagy kakukkfű)
 • olaj
 • Vegeta Naturella
 • bors
 • tejföl – én kifelejtettem, úgy is jó
 • petrezselyemzöld
Töltött hagyma - Hozzávalók

Elkészítés:

A hagymák kivájása elég macerás, de a többi egyszerű.

Röviden:

 1. A megpucolt hagymáknak levágjuk a tetejét, kikaparjuk a belsejét.
 2. Az üreges hagymafejeket 2 percig főzzük forró vízben, utána lecsöpögtetjük.
 3. A hagymák belsejéből kivájt darabokat felaprítjuk, a gombát is feldaraboljuk, és a rászórt fűszerekkel, préselt fokhagymával kevés olajon puhulásig pároljuk a hagymás gombát.
 4. A sajtot lereszeljük, kb. 5 dkg kivételével a párolt hagymához keverjük.
 5. Az üreges hagymafejeket egy-egy szelet baconnel körbetekerjük, és kiolajozott tepsibe tesszük őket.
 6. Megtöltjük a hagymafejeket. (Ha marad ki töltelék, akkor béleljük ki a tepsit baconnel, és arra kaparjuk rá a megmaradó tölteléket.)
 7. A maradék reszelt sajttal megszórjuk a töltött hagymákat.
 8. 200 fokon 20 percig sütjük.

Pucold meg a hagymákat. Először a bajszos végét vágd le, aztán húzd le a héját, végül vágd le a szárát.

Töltött hagyma - Vágd le a hagyma bajszos végét! Töltött hagyma - Vágd le a hagyma száras végét! Töltött hagyma - A pucolt hagymafejek.

Nézd meg, hogy egyenesen állnak-e a hagymák. Ha van esetleg ferde, akkor annak vágd le ferdén a talpát, hogy kiegyenesedjen. Ha jobbra dűl, akkor balról vágj le magasabb darabot. (Az első  ábrán a kék háromszöget kell levágni.) Így szépen kiegyenesedik a hagyma.

Töltött hagyma - Egy kicsit ferde a hagyma. Töltött hagyma - Vágj le a hagyma talpából egy ferde szeletet! Töltött hagyma - Most már egyenesen áll a hagyma.

Töltött hagyma - Mosd meg a hagymafejeket!Töltött hagyma - Vágd le az első hagyma tetejét!

Készíts oda a csaphoz egy tálcát, amire a mosott hagymákat teszed. Tedd a hagymákat egy tálba, és a csapnál mosd meg őket. Vízszintesen vágd le az első hagyma tetejét. (Érdemes azt a felét tekinteni a talpának, ahol kisebb kört vágtál le a hagymából – épp csak hogy megálljon -, és akkor az a teteje, ahonnan nagyobb rész hiányzik. Innen úgyis még nagyobbat kell majd levágni.)
Egy kiskanállal kezdd el kivájni a hagymát. Kintről kezdjed, körkörösen vezesd a kanalat, de elég csak egy fél körívet vezetned a hagyma oldalánál, utána kanyarodj be középre, és emeld ki a törmeléket. Vigyázz, ne véknyítsd el túlzottan a hagyma oldalát!

Töltött hagyma - Kiskanállal vájd ki a hagyma belsejét! Töltött hagyma - Mindig kívülről kezdd el kanyarintani a kanalat! Töltött hagyma - Időnként szedd ki a kivájt darabokat!

Töltött hagyma - A kivájt hagymadarabkákat tedd egy tálba!A kivájt hagymadarabkákat először hagyd ott a vágódeszkán, de ha már nagy a kupac, akkor kapard egy tálba – később még szükség lesz rájuk.

Előfordulhat, hogy a vájkálás során kijön a hagyma aljáról a “dugó”. 🙁 Sebaj, vágj le belőle, amennyit tudsz, aztán tedd vissza a hagymába a megrövidített dugót.

Töltött hagyma - Kijött a hagyma-dugó. Töltött hagyma - Rövidítsd meg a hagyma-dugót! Töltött hagyma - A megrövidített hagyma-dugót tedd vissza a hagymába!

Itt egy egész sorozat hagymaréteg kijött. Mindegyikből külön-külön levágtam, és a megrövidített rétegeket a legnagyobbal kezdve visszaraktam a hagymába.

Töltött hagyma - Egy egész sorozat hagymaréteg kijött. Töltött hagyma - Egy megrövidített réteg visszahelyezése a hagymába.

Késsel is be lehet segíteni, hogy ne jöjjenek ki a rétegek. Körbe kell vágni egy kis hagymatáblácskát: alul, mögötte, két oldalt. Egy kis késsel először vágj vízszintesen egy 2-3 cm hosszú csíkot, aztán nyúlj be a késsel a hagymaréteg mögé, és vágd körbe a kiemelendő tábla hátsó falát. Ebből a kanyarintásból ki is jöhetsz a késsel előre, de ha szükséges, akkor vágd még be a kiemelendő hagymatábla két oldalát is, függőlegesen. Ha így körülvágtad a hagymatáblát, akkor egyszerűen kiemelheted.

Töltött hagyma - Egy kis késsel 2-3 cm távon vágj át vízszintesen egy hagymaréteget! Töltött hagyma - A kis késsel nyúlj be a hagymaréteg háta mögé, és 2-3 cm távon vágd végig! Töltött hagyma - Függőlegesen is vágd el a kiemelendő réteget! Töltött hagyma - Emeld ki a körbevágott hagymatáblácskát!

Egy másik hagyma esete a kijött dugóval: kijött, levágtam, visszatettem. 🙂

Töltött hagyma - Kijött a hagymadugó. Töltött hagyma - Ez a dugó jött ki a hagymából. Töltött hagyma - Vágj le a dugóból! Töltött hagyma - A megrövidített dugó visszanyomva.

Töltött hagyma - A hagymák kivájva.Végre mind az 5 hagyma ki van vájva. 🙂
Egy nagy – legalább 3 literes – lábosba tégy oda kb. 2,5 l vizet főni. Sózd meg a vizet 1 fakanál sóval és 1 fakanál Vegetával, aztán fedd le az edényt, hogy hamarabb felfőjön a víz.

Töltött hagyma - Tégy oda 2,5 liter vizet főni! Töltött hagyma - Tégy a vízbe 1 fakanál sót! Töltött hagyma - Tégy a vízbe 1 fakanál Vegetát! Töltött hagyma - Fedd le a vizet!

Töltött hagyma - Önts kb. fél dl olajat egy serpenyőbe, amiben majd párolod a hagymát!Amíg forr a víz, jön a hagymavagdosás. Készíts elő egy serpenyőt, amiben majd párolod a hagymadarabokat és a gombát. Önts bele kb. fél dl olajat, és tedd oda a hagymavagdosó munkahelyedhez.Végy ki egy kupac kivájt hagymadarabot a vágódeszkára, és először vágd fel csíkokra, aztán forgasd el az egész kupacot, és megint vágd fel; most már apróra vágott hagyma lesz az eredmény. Kapard a serpenyőbe, és jöhet a következő kupac.

Töltött hagyma - Vagdosd össze a kivájt hagymadarabkákat! Töltött hagyma - Először függőlegesen vagdosd fel a hagymakupacot! Töltött hagyma - Fordítsd el a csíkokra vágott kupacot, és most már vagdosd apróra! Töltött hagyma - Az apróra vágott hagymakupacot kapard a serpenyőbe!

Töltött hagyma - Egyelőre tedd félre a serpenyőben lévő vágott hagymát!Ha végeztél a vagdosással, egyelőre tedd félre a serpenyőt.
Valószínűleg már felforrt a víz, tedd bele a kivájt hagymafejeket. Ha némelyik felfordulna, azt fordítsd vissza – felül legyen az ürege -, nehogy kiessenek belőle az esetleges visszahelyezett rétegek vagy “dugók”. Csak 2 percig főzd a hagymát!

Töltött hagyma - Dobd a forró vízbe a kivájt hagymafejeket! Töltött hagyma - Van, amelyik hagyma felfordult a vízben. Töltött hagyma - Fordítsd vissza üreggel felfelé az elfordult hagymafejeket!

Ez alatt a 2 perc alatt elkezdheted megmosni a gombát. A mosott gombát tedd egy tálcára. Ha a tönkök alsó vége “rozsdás”, akkor hegyezd ki a szárat, azaz körben vagdosd le róla a megbarnult részt. (Én a tönkjét nem használtam fel, félretettem gombakrémnek – a végén persze kidobtam. Már tapasztaltam, hogy ha nem aprítom fel és teszem oda sülni egyből, akkor elfeledkezek róla, és kidobás lesz a vége. 🙁 )

Töltött hagyma - Mosd meg a gombát! Töltött hagyma - A megmosott gombák, tönkjükről leválasztva. Töltött hagyma - A gombatönkökről vágd le a megbarnult alsó széleket!

Ha letelt a hagymafőzés 2 perce, akkor egy lyukas kiszedőkanállal emeld ki a hagymákat, de először csak szorítsd a hagymát a kiszedővel az edény falához, és billentsd meg a hagymát, hogy kicsorogjon a belsejéből a főzővíz. Utána emeld ki, és tedd egy tálcára vagy tányérra.

Töltött hagyma - Mielőtt kiemelnéd a hagymát a főzővízből, valahogy öntsd ki belőle a vizet! Töltött hagyma - Csorgasd le a főtt hagymáról a vizet! Töltött hagyma - A vágódeszkára sorakoztatott főtt hagymák.

Szeleteld fel a mosott gombát. Először vágd háromba, aztán fordítsd el az összefogott 3 darabot egy negyed fordulattal, és vágd fel kb. fél cm vékony szeletekre.

Töltött hagyma - Vágd a gombát 3 részre! Töltött hagyma - Fordítsd el a gombát egy negyed fordulattal! Töltött hagyma - Szeleteld fel a már háromba vágott gombát! Töltött hagyma - A felszeletelt gomba

Jöhet a párolás. Tedd oda melegedni a serpenyőben lévő aprított hagymát. 2 perc párolás után add hozzá a szeletelt gombát. Keverd el, sózd meg 1 csapott fakanál Vegeta Naturellával, és szórd meg borssal. (A képen az a fehér a tekerős bors-szóró kupakja – a kupakot kell tekerni -, a lényeg lemaradt. 🙁 ) Soknak tűnik ez a töltelék, de a párolástól összeesik. 15 percig párold, 5 perc után takarékon!

Töltött hagyma - Tedd oda a hagymát párolódni! Töltött hagyma - Kapard a gombát a hagymához! Töltött hagyma - Sózd meg a gombás hagymát egy csapott (kis) fakanál Vegetával! Töltött hagyma - Szórd meg borssal a párolódó gombás hagymát!

Töltött hagyma - Vágd fel a petrezselyemzöldet!Töltött hagyma - Kapard a petrezselyemzöldet a párolt hagymához!

Vágd fel a petrezselyemzöldet, és kapard a párolódó hagymához.
Pucolj meg 3 gerezd fokhagymát, és préseld a párolt hagymához. Keverd el.

Töltött hagyma - Pucolj meg 3 cikk fokhagymát! Töltött hagyma - Préseld a fokhagymát a párolt hagymához! Töltött hagyma - Keverd el a fokhagymát a gombás hagymával!

Morzsolj egy fél marék szárított borsikafüvet a párolt hagymára. Apríts fel egy kiskanálnyi szárított rozmaringot, és szórd a párolt hagymára (ez utóbbi műveletet nem fotóztam le).

Töltött hagyma - Önts a tenyeredbe egy fél maroknyi borsikafüvet! Töltött hagyma - Morzsold a borsikafüvet a párolt hagymára! Töltött hagyma - Végy ki egy kiskanál szárított rozmaringot! Töltött hagyma - Vagdosd fel a rozmaringleveleket!

Töltött hagyma - Önts kb. 2 evőkanálnyi olajat a tepsibe!Töltött hagyma - Terítsd szét az olajat az edény alján!

Vedd elő azt a tűzálló tálat, amiben megsütöd a töltött hagymákat. Önts bele annyi olajat, hogy eloszlatás után épp csak fesse be az edény alját. (Gyújtsd be a sütőt, állítsd 200 fokra [a max. 8-ból 6-osra].)
Most mindegyik hagymafejet tekerd körbe egy szelet bacon szalonnával. A szalonna két végét tűzd össze fogpiszkálóval, de ne menjen túl mélyre a tű, ezért tarts ellent az ujjaddal a hagyma belső oldala felől.

Töltött hagyma - Mindegyik hagymafejet tekerd körül egy szelet bacon szalonnával! Töltött hagyma - A szalonna két végét tűzd össze egy fogpiszkálóval! Töltött hagyma - A szalonna összetűzésekor tarts ellent belülről az ujjaddal!

Töltött hagyma - Tedd a szalonnába tekert üreges hagymákat a tepsibe!Ha egy hagymát bevontál szalonnával, akkor tedd a tepsibe. (Javaslom, hogy előbb hézagosan béleld ki a tepsit baconnel, és a pucér részre tedd a hagymákat, a szalonnákra pedig majd a maradék tölteléket kapard.)
Mielőtt megtöltenéd a hagymafejeket, reszeld le a sajtot, mert az is kell a töltelékbe. Érdemes beszerezned egy gyűjtődobozos sajtreszelőt, mert ezt használva nem bosszankodsz, hogy szanaszét szóródik a reszelék. 🙂 Ha már pici a reszelendő sajt, akkor nyomkodd szét az ujjaddal, vagy hagyd úgy; úgyis elolvad a sütés alatt. Ha végeztél a reszeléssel, óvatosan emeld fel a reszelő-tetőt, mert a belső oldalán még reszelékek csüngenek, kotord le őket a kezeddel a dobozba.

Töltött hagyma - Reszeld le a sajtot! Töltött hagyma - Ne vacakolj a pici sajtdarabok lereszelésével, jó az így is! Töltött hagyma - A reszelés végén söpörd le a sajtreszeléket a reszelő belső oldaláról is!

A reszelt sajt nagy részét szórd a párolt hagymához, egy keveset (kb. 5 dkg-t) pedig hagyj meg a töltött hagyma tetejére. Keverd el a sajtot a párolt gombás hagymával.

Töltött hagyma - A reszelt sajt nagy részét szórd a párolt hagymához! Töltött hagyma - Vagy 5 dkg reszelt sajtot hagyj meg a töltött hagymák tetejére! Töltött hagyma - Keverd el a sajtot a párolt gombás hagymával!

Töltsd meg a hagymafejeket! (Én kivettem egy evőkanál tölteléket, és a kanalat a hagyma fölé tartva egy kiskanállal belehúztam a hagyma üregébe a tölteléket.) Kiskanállal jól nyomkodd bele a tölteléket a hagymába, mert van bőven! De a kiskanál inkább függőlegesen álljon, úgy tuszkold vele a tölteléket, mert egyébként megsérted a hagyma száját.

Töltött hagyma - Töltsd meg a hagymát a töltelékkel! Töltött hagyma - Kiskanállal tuszkold le a tölteléket a hagyma belsejébe! Töltött hagyma - Hagymák megtöltve.

Töltött hagyma - A kimaradt tölteléket kanalazd a hagymák mellé fektetett baconre!Töltött hagyma - A maradékot az utólag a tepsibe fektetett bacon szeletekre kapard!

Kimaradt egy kevés töltelék, ezért utólag kibéleltem a tepsit a hagymák között bacon szeletekkel, és erre kapartam a maradék tölteléket. Szalonna nélkül odaégett volna ez a mellé tett töltelék.
A maradék reszelt sajttal szórd meg a töltött hagymákat. Spricceld le olajjal a tetejét, vagy vagdoss mindegyik hagymára egy kis darab vajat. Kész, mehet a forró sütőbe!

Töltött hagyma - Szórd a hagymák tetejére a maradék reszelt sajtot! Töltött hagyma - Spricceld le olajjal a tetejét! Töltött hagyma - Sütésre kész!

Töltött hagyma - Tedd a tepsit a sütőbe! Töltött hagyma - 20 percig süsd a hagymákat! 20 percig süsd a hagymákat.
Töltött hagyma - Kész, tepsiben.

Jól néz ki, és finom is! 🙂 Egy embernek elég 1 hagyma. Köretnek krumpli (nem hagymás) vagy rizs illik hozzá, de hidegen, kenyérrel is finom. Savanyúság nem is fontos mellé.

Jó étvágyat!

2 hozzászólás

 • Ungváriné Nagy Ágnes

  Kedves Mariann!
  Én már az indító fotón rákattantam az uborkára! :-))))
  Nem semmi mutatvány ennyit bíbelődni a hagymákkal, szuper, ahogyan a vágási technikákat szemlélteted.
  A végeredmény csodás, én amúgy is imádom a hagymát minden formájában. Szépek a fotók és a tálalás is, kezed munkáját dícséri sokunk örömére.
  Pussz
  Ági

  • Szia Ági!

   Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy alig tettem ki a receptet, máris jött egy hozzászólás! 🙂
   Köszönöm a dicséretet!
   Próbáld ki egyszer ezt a töltött hagymát! 🙂

   Puszi
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.