Töltelékes zöldségleves
Hozzávalók:
A töltelékhez:
|
|
Elkészítés:
Pucold meg a zöldségeket. Ha zellerből vagy karalábéból egy régen kettévágott darabból kell kiindulnod, akkor a vágott felületről vágd le vékonyan a megbarnult réteget. A megpucolt zöldségeket jól mosd meg.
Ezután darabold fel a zöldségeket.
Ha valamelyik zöldségért nem rajongtok annyira, vagy kicsit régebbi (fonnyadt), akkor abból ne darabold fel mindet, de az íze miatt úgy egészben tedd bele a levesbe. A répából azért hagytam néhányat nagy darabban, mert azt meg túlságosan is szereti a férjem, és a nagy darabokat majd ő kapja.
Most még pucold meg az egyik hagymát, mosd meg, darabold apróra. Egy nagy fazékba önts egy kevés olajat, add hozzá a hagymát, és fonnyaszd meg.
Tégy hozzá egy kevés pirospaprikát, keverd el, aztán tedd bele a zöldségeket. Keverd el, és szórj bele egy fakanál Vegetát. Megint keverd el.
Öntsd fel 3 liter vízzel, tegyél még bele egy fakanál sót, és fedd le a fazekat. Amíg fő, addig készítsd el a tölteléket!
Először is pucold meg a másik hagymát, mosd meg, aprítsd fel.
Egy teflonba önts egy kevés olajat, tedd bele a hagymát, és kicsit pirítsd meg. Oltsd el a gázt, és amíg összeállítod a tölteléket, hadd hűljön a hagyma.
A 4 tojást egyesével üsd fel egy kis tálkába, szagold meg, és ha jó, akkor mehet a nagyobb tálba. Verd fel a tojásokat! Vágd össze a petrezselymet, és a felét tedd a töltelékhez (a másik felét pedig majd később a levesbe). Most tedd bele a többi fűszert is: bors, 1 fakanál Vegeta, és egy darabka szerecsendió lereszelve. Jól keverd el!
A lisztet apránként add hozzá, mindig jól dolgozd el. Ki ne felejtsd a dinsztelt hagymát!
A töltelék állaga lágy legyen, hogy könnyedén tudd majd belecsorgatni egy nájlonzacskóba.
Közben, ha felforrt a leves, akkor dobd bele a húsleveskockát! |
Most jön a trükk, amivel egyben lehet tartani a tölteléket a levesben: egy kis nájlonzacskóba kell tenni. Igen ám, de hogy kerül bele a zacskóba a töltelék?! Veszel egy bögrét, és abba teszed a nájlonzacskót, így már könnyű beleönteni a tölteléket. Csak a töltelék felét öntsd a zacskóba, hogy könnyebben átfőjön. Tedd a tölteléket nájlonostul a forró levesbe.
Most következik a második nájlon megtöltése. Most már az összes tölteléket kapard bele! Ereszd a levesbe a második adag tölteléket is.
Utána fedd le a levest, hadd főjön a töltelék! Pár perc múlva már megszilárdul annyira, hogy ki lehet fordítani a nájlonzacskóból. Ehhez előbb egy kés hegyével vágd fel a nájlont. Utána könnyedén ki tudod fordítani belőle a tölteléket. A ronda, paprikás nájlonokat dobd ki.
Most már belenyomhatod a levesbe a fokhagymát, és hozzáteheted a petrezselymet is.
Amíg tovább fő a töltelék, ráérsz elmosogatni az eddigi edényeket!
Pár perc múlva vágd ketté mindkét tölteléket, úgy hogy egyik oldalról vágod, a másik oldalához pedig egy fakanalat nyomsz. A kisebb darab jobban átfő. Később megint kettévághatod a nagyobb darabokat! Kóstolással ellenőrizd, hogy mikor jó! De szemre is látszik, hogy ha kettévágod, nem nyers a közepe. Ekkor kész a leves. Szedd át egy levesestálba. Néhány tölteléket szeletelj fel egy tányérban, és tedd vissza a tálba.
Jó étvágyat! |