Szezámos rudacskák
Hozzávalók:
|
||
Elkészítés:
Készítsd ki a hozzávalókat. Mérd le a sajtot és a mákot. Egy nagy tálba tedd bele a Rámát, fakanállal nagyjából nyomkodd szét, aztán add hozzá a 3 teáskanál sót és a fél csomag sütőport. Keverd el, aztán jöhet bele a kimért 8 deka mák, a 2 tojássárgája és a kis pohár tejföl. (Nekem nagy pohár tejfölöm volt, ezért találomra kb. 3 evőkanál tejfölt tettem hozzá. A tojásfehérjére is szükség lesz majd, tedd egy pohárba.) Most megint jól keverd el! Egy másik tálba reszeld le a sajtot. Igaz, hogy a 15 dkg az kevés, de jobb, ha nagyobb tálba reszeled, hogy ne menjen mellé. Most azért nem géppel daráltam, mert a kézi reszelő finomabb szemcséket ad.
Borítsd a reszelt sajtot a tésztához. Természetesen ezzel is el kell keverni. Mérd ki a 40 deka lisztet egy edénybe, öntsd a tésztához, aztán mérd és borítsd a 40 deka réteslisztet is. Most már minden benne van a tésztában, jól keverd el! Egészen sokáig tudsz fakanállal dolgozni…
de aztán már kézzel kell gyúrnod a tésztát!
Ha nagyon laposra gyúrtad, akkor állítsd élire, úgy folytasd a kidolgozást! Ha úgy érzed, hogy szép homogén, akkor formálj gömböt a masszából, és vágd három egyforma részre. A sütőt is begyújthatod, mert mindjárt odateheted sülni az első adagot! Állítsd középforróra (175-200 fokra).
Most vedd elő a nyújtódeszkát, lisztezd be, és készítsd a “galaxis” közepébe az első adag tésztából formált gömböt. A sodrófával kezdd el a nyújtást, majd egy-két sodró mozdulat után forgasd el a tésztát, úgy folytasd a nyújtást. (Én itt a repedésnél kézzel összenyomkodtam a tésztát, úgy nyújtottam tovább.)
Kb. 1 cm vastagságú legyen a tészta, és lehetőleg szabályos alakú.
Egy kiskanállal vagy villával verd fel a pohárban lévő tojásfehérjét, és kend meg vele a tésztát. Ez a “ragasztó”, ami odafogja a magokat. (Ha nincs kenőtollad, a kezeddel is bedörzsölheted.) Aztán a kezedből jó sűrűn szórd meg a tésztát szezámmaggal, rá is nyomkodhatod őket. Jusson a szélekre is! | ||
Vágd fel a tésztát kb. másfél centis csíkokra, majd a másik irányban kb. 8 cm-es szeletekre.
Vedd elő a tepsit, amiben sütni fogod. Legyen minél nagyobb, hogy minél kevesebb adagot kelljen sütnöd! A sütőhöz járó tepsi pont megfelel, nem is tudom, én miért nem abban sütöttem! Így csak négyszerre tudtam kisütni az összest.
Akár teflon, akár nem, vajazd ki! A nagy mozdulatokkal bevajazott tepsiben még kézzel vagy papírral egyenletesen szét kell kenni a vajat. Utána szórj bele egy kevés lisztet, és a tepsi ütögetésével, forgatásával érd el, hogy mindenhová jusson liszt. Ha soknak bizonyulna a liszt, akkor a felesleget borítsd ki!
Tedd a szeleteket a tepsibe, és tedd oda sülni a rudacskákat. Valamiféle időzítőt állíts be 20 percre, addig biztosan nem ég oda. De valószínűleg még sütni kell majd még 5-10 percig.
Amíg sül az első adag, nyújtsd ki a második gömböt, kend meg tojásfehérjével, szórd meg szezámmaggal, vágd fel szeletekre. Aztán végy elő egy váltótepsit, ezt is vajazd ki, lisztezd be, és töltsd meg rudacskákkal.
Ha letelt a 20 perc, nézd meg, hogy áll a süti! Nem kell barnára sütni, elég, ha van egy kis színe. Ekkor vedd ki, és rögtön tedd be helyére az előkészített második adagot. Megint állítsd be az órát, az első adag sülésének tapasztalata alapján módosítva a sülési időt.
Műanyag vagy falapáttal szedd ki a rudacskákat egy tálba. A szabálytalan alakú végeket tedd külön, azt csak a családnak kínáld!
Már hozzá is foghatsz a harmadik adag feldolgozásához! (Lehet, hogy még egy negyedikre is szükség lesz.) Ebből a mennyiségből jó sok rudacska lesz, nem is fér el 1 tálban.
Ez a sütemény sokáig eláll, megőrzi omlósságát. Jó étvágyat! |