Sült krumpli
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Fejenként 2 szem krumplit készíts oda egy olyan tálcára, amiért nem kár, ha piszkos lesz. Egyesével mosd meg a krumplikat, és tedd vissza a tálcára. (Én legalábbis viszolygok a száraz, poros krumpli hámozásától.)
Egy nagyobb tálba tégy félig vizet, és a tálca krumplival, a vizes tállal és egy kis késsel vagy hámozóval vonulj a krumplipucolási helyre. Vékonyan hámozd meg a krumplit. |
Ha kész vagy a pucolással, akkor először is egy nagy fazékba önts 1 liter olajat, és tedd oda melegedni. (Persze, ha kevesebb a krumpli, akkor kevesebb olaj és kisebb fazék is elég.) Aztán folytasd a krumplis teendőket.
Folyóvíznél jól mosd meg a krumplit, és öntsd le róla a vizet. Most jön majd a feldarabolás. Ehhez készíts az asztalra egy tiszta, de nem túl jó konyharuhát, erre darabold a krumplikat. (A krumpli feketére színezi a ruhát, ezért használj egy ócskábbat.)
Először hosszában felezd meg a krumplit, aztán a feleket is vágd ketté hosszában. Utána mindegyik negyedet úgy szeld fel, hogy először az oldalából vágj le egy darabot, aztán szemből egy lapot, a maradékot pedig megint oldalról vágd ketté, ha még túl nagy lenne. Tehát ha kezdetben a negyed krumpli éle van feléd, akkor oldalt-szemből-oldalt vágd fel darabokra.
Ha valamelyik krumpli nagyon hosszú, akkor felezés után keresztben is vágd ketté, úgy folytasd a vagdosást.
Fogd össze a ruhát a krumpli fölött, hogy ne legyen sehol lyuk; engedd vissza a ruhát fogó kezed a krumplira, és görgesd a bugyolát előre-hátra. (Ennek az az értelme, hogy a nedvesség a krumpliból átmenjen a ruhára.) A göngyöleggel töröld ki a vizes tálat, aztán óvatosan húzd ki a konyharuhát a krumpli alól. Így a száraz krumpli megint a tálba kerül. (Próbáltam már egyenesen a konyharuhából a forró olajba engedni a krumplit, de vagy fröccsent, vagy olajos lett a ruha.)
Időközben már biztos felforrósodott az olaj. Azért ellenőrizd egy hasáb krumplin, hogy serceg-e már körülötte az olaj. Csak ha jó forró az olaj, akkor öntsd bele a tálból a krumplit. Minél mélyebbről engedd bele, hogy ne fröccsenjen! Végig nagy lángon süsd, és 10 percig ne keverd meg (esetleg csak rögtön az elején)! Ha ugyanis még nem keményedett meg a krumpli felszíne, akkor a keverés megsérti a felületét, és a krumpli magába szívja az olajat.
10 perc múlva keverd meg a krumplit, és újabb 5 perc múlva már kész is. Nem érdemes sötétebbre sütni, mert akkor nagyon kemény lesz. Aki világosbban szereti, már az első 10 perc után is kiszedheti – puha. Egy lyukacsos kiszedőkanállal szedd ki a krumplit. Mielőtt a tálba tennéd, csöpögtesd le egy kicsit.
Tedd egy szép tálba a sült krumplit. Sokan kibélelik a tálat konyhai törlőpapírral…én nem szoktam, mert szeretem megsózni, és ha papír van a tálban, akkor nem tudom megkeverni a krumplit. Szóval hintsd meg 2 nagy csipet sóval a krumplit, és egy fakanál meg a kiszedőkanál segítségével forgasd meg, hogy mindenütt érje a só.
Ennyi volt, készen is van! Magában is finom, hát még ha van hozzá egy kis joghurtos majonéz; cukorral, borssal, bazsalikommal. Majd ezt is leírom egyszer. 🙂 Jó étvágyat! |