Sült krumpli

Sült krumpli - Kész, tányéron (2).

Hozzávalók:

  • krumpli (fejenként 2-3 szem)
  • 1 liter olaj (ennyi krumplihoz)
  • 2 nagy csipet só
Sült krumpli - Hozzávalók

Elkészítés:

Fejenként 2 szem krumplit készíts oda egy olyan tálcára, amiért nem kár, ha piszkos lesz. Egyesével mosd meg a krumplikat, és tedd vissza a tálcára. (Én legalábbis viszolygok a száraz, poros krumpli hámozásától.)

Sült krumpli - Krumplipucolási munkahely Egy nagyobb tálba tégy félig vizet, és a tálca krumplival, a vizes tállal és egy kis késsel vagy hámozóval vonulj a krumplipucolási helyre. Vékonyan hámozd meg a krumplit. Sült krumpli - Vékonyan hámozd meg a krumplit!

Sült krumpli - Önts egy liter olajat egy nagy fazékba!Ha kész vagy a pucolással, akkor először is egy nagy fazékba önts 1 liter olajat, és tedd oda melegedni. (Persze, ha kevesebb a krumpli, akkor kevesebb olaj és kisebb fazék is elég.) Aztán folytasd a krumplis teendőket.
Folyóvíznél jól mosd meg a krumplit, és öntsd le róla a vizet. Most jön majd a feldarabolás. Ehhez készíts az asztalra egy tiszta, de nem túl jó konyharuhát, erre darabold a krumplikat. (A krumpli feketére színezi a ruhát, ezért használj egy ócskábbat.)

Sült krumpli - Hosszában vágd ketté a krumplit, tedd a konyharuhára!Sült krumpli - A fél krumplikat is felezd meg!

Először hosszában felezd meg a krumplit, aztán a feleket is vágd ketté hosszában. Utána mindegyik negyedet úgy szeld fel, hogy először az oldalából vágj le egy darabot, aztán szemből egy lapot, a maradékot pedig megint oldalról vágd ketté, ha még túl nagy lenne. Tehát ha kezdetben a negyed krumpli éle van feléd, akkor oldalt-szemből-oldalt vágd fel darabokra.

Sült krumpli - Először oldalról vágj le egy szeletet! Sült krumpli - Aztán szemből vágj le egy lapot! Sült krumpli - Ha szükséges, akkor még vágd ketté a maradékot!

Ha valamelyik krumpli nagyon hosszú, akkor felezés után keresztben is vágd ketté, úgy folytasd a vagdosást.

Sült krumpli - Túl hosszú krumpli. Sült krumpli - A túl hosszú félkrumplit keresztben is vágd ketté! Sült krumpli - Készen van a darabolás!

Fogd össze a ruhát a krumpli fölött, hogy ne legyen sehol lyuk; engedd vissza a ruhát fogó kezed a krumplira, és görgesd a bugyolát előre-hátra.  (Ennek az az értelme, hogy a nedvesség a krumpliból átmenjen a ruhára.) A göngyöleggel töröld ki a vizes tálat, aztán óvatosan húzd ki a konyharuhát a krumpli alól. Így a száraz krumpli  megint a tálba kerül. (Próbáltam már egyenesen a konyharuhából a forró olajba engedni a krumplit, de vagy fröccsent, vagy olajos lett a ruha.)

Sült krumpli - Bugyoláld be a krumplit a konyharuhába, és hengergesd! Sült krumpli - Töröld ki a vizes tálat a bugyolával! Sült krumpli - Húzd ki a ruhát a krumpli alól!

Időközben már biztos felforrósodott az olaj. Azért ellenőrizd egy hasáb krumplin, hogy serceg-e már körülötte az olaj. Csak ha jó forró az olaj, akkor öntsd bele a tálból a krumplit. Minél mélyebbről engedd bele, hogy ne fröccsenjen! Végig nagy lángon süsd, és 10 percig ne keverd meg (esetleg csak rögtön az elején)! Ha ugyanis még nem keményedett meg a krumpli felszíne, akkor a keverés megsérti a felületét, és a krumpli magába szívja az olajat.

Sült krumpli - Ellenőrizd, hogy elég forró-e az olaj! Sült krumpli - Borítsd a krumplit a forró olajba! Sült krumpli - 10 percig ne keverd meg a krumplit!

10 perc múlva keverd meg a krumplit, és újabb 5 perc múlva már kész is. Nem érdemes sötétebbre sütni, mert akkor nagyon kemény lesz. Aki világosbban szereti, már az első 10 perc után is kiszedheti – puha. Egy lyukacsos kiszedőkanállal szedd ki a krumplit. Mielőtt a tálba tennéd, csöpögtesd le egy kicsit.

Sült krumpli - 10 perc múlva keverd meg a krumplit! Sült krumpli - Megsült a krumpli! Sült krumpli - Egy lyukacsos kanállal szedd ki a krumplit, és csöpögtesd le!

Tedd egy szép tálba a sült krumplit. Sokan kibélelik a tálat konyhai törlőpapírral…én nem szoktam, mert szeretem megsózni, és ha papír van a tálban, akkor nem tudom megkeverni a krumplit. Szóval hintsd meg 2 nagy csipet sóval a krumplit, és egy fakanál meg a kiszedőkanál segítségével forgasd meg, hogy mindenütt érje a só.

Sült krumpli - Szedd tálba a sült krumplit! Sült krumpli - Sózd meg a sült krumplit 3 csipet sóval! Sült krumpli - Forgasd meg a sült krumplit, hogy eloszoljon a só!

Sült krumpli - Kész, tálban.

Ennyi volt, készen is van! Magában is finom, hát még ha van hozzá egy kis joghurtos majonéz; cukorral, borssal, bazsalikommal. Majd ezt is leírom egyszer. 🙂

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.