Slambuc

Slambuc - Kész, bográcsban.

Hozzávalók:

 • 70 dkg krumpli (újkrumpliból nem szokás!)
 • 25 dkg csuszatészta (vagy lebbencstészta vagy nagykocka)
 • 1 jó nagy fej hagyma
 • 20 dkg füstölt szalonna kockára vágva
 • 10 dkg füstölt szalonna vékony szeletekre vágva
 • 2 kis fakanál só (2 dkg)
 • 1 evőkanál pirospaprika
 • 1,5 l víz
Slambuc - Hozzávalók

Elkészítés:

Már nagyon régen szerettem volna leírni a slambuc készítését, de sose jött el az unokatestvérem, aki finomat tud csinálni. Én eddig még nem vettem a bátorságot, hogy nekifogjak, most azonban rászántam magam.

Pedig nem jött senki, még a gyerekek se, de épp ezért nem kellett sietni, nyugodtan lefotózhattam minden fázist. Csak az a baj, hogy így, társaság nélkül nem igazi a slambucozás, mindenképp kell egy tűzfelelős, aki gondoskodik a folyamatos lassú tűzről. Nemhiába hangsúlyozza a Kifőzde – innen vettem a receptet – cikkírója, hogy a slambucfőzés egy öt-hatórás társasági program! A slambuc jó ok egy összejövetelre, beszélgetésre, poénkodásra.

Csak legyen jó idő! 🙂

Röviden a slambuc készítése:

 1. Szalonnapirítás (parázs fölött) – 5 perc.
 2. Tészta bele, pirítás zsemleszínűre és hólyagosra – 10 perc.
 3. Hagyma bele, pirítás üvegesedésig – 5 perc.
 4. Bogrács le, pirospaprika bele – 2 percig hagyjuk állni.
 5. Krumpli beleforgat – egy pillanatra bogrács vissza a tűzre.
 6. Bogrács megint le, vízzel felönt – kicsit vár.
 7. Bogrács vissza, sózás, lassú tűzön főzzük.
 8. Amíg van leve, kanállal óvatosan megkeverhetjük – 10 percenként, kb. 6 alkalommal.
 9. Ha majdnem elfőtte a levét (kb. 1 óra), akkor már csak finoman rázzuk a bográcsot (még fél óra , azaz 5-6 rázás).
 10. Ha az összes levét elfőtte (tehát az elejétől kb. másfél óra múlva) -> jön az első megfordítás. Utána 5 percenként fordítjuk.
 11. Ha már szilárd a slambuc, akkor fordítás előtt szalonnaszeleteket csúsztatunk a bogrács és a slambuc közé, a felénk eső oldalon. Rázással megfordítjuk a slambucot, hogy a szalonna alulra kerüljön.
 12. A következő megfordítás előtt vízszintesen elforgatjuk a slambucot a bográcsban, hogy az előző szalonna balra menjen, és most újból szalonnázunk. Rázással újból megfordítjuk a slambucot.

Azt mondják, összesen 32-szer kell megfordítani, akkor van kész. Kiszámolhatod: 1 óra alatt 12 fordítás,   2 óra alatt 24,   2,5 óra alatt 30 fordítás. Na, nekem nem volt ennyihez türelmem! Másfél óra után jött az első fordítás, újabb másfél óra alatt kb. 15-20-szor fordítottam meg. 3 óra főzés után késznek nyilvánítottam.

Akkor most részletesen…

A tűzzel kell kezdeni – add ki a munkát másnak -, mert időbe telik, míg eljut a parázs fázisig; és közben megpucolhatod a krumplit.

Először is tisztítsd ki a tűzhelyet; ha kell, hamuzz ki. Induljon tiszta lappal ez a tűzrakás. A szelektíven gyűjtött papírgalacsinjaidat vidd vödröstül a tűzhöz. Készíts oda egy doboz gyufát is. Szórj egy fél vödör összegyűrt papírt a tűztérbe, és rakd körbe sátorszerűen vékony gallyakkal.

Slambuc - Készítsd oda a papírt és a gyufát a tűzrakóhelyhez! Slambuc - Szórj egy fél vödörnyi összegyűrt papírt a tűzgödörbe! Slambuc - Sátorszerűen rakd körbe a papírokat vékony gallyakkal, gyújtóssal!

Sodorj össze hosszúkásra egy újságpapírt, gyújtsd meg a végét, és ezzel gyújtsd meg a gyújtósok alatt lévő papírkupacot. (Legalábbis nekem sose sikerül simán a gyufával lángra lobbantani a tűzrakóban lévő papírt, mert mindig hamar elalszik a gyufa.) Ha már jól égnek a vékony gallyak, akkor rakhatsz rá vastagabb fákat is. A vastag tűzifa az igazi, mert az sokáig ég. Én itt most hulladék-léceket égettem.

Slambuc - Gyújtsd meg a tüzet! Slambuc - Ég a tűz! Slambuc - Rakj a tűzre vastag fát!

Slambuc - Mosd meg a krumplit, és közben tördeld le a csírákat!Mosd meg a krumplit, és pucold meg. Ha nyár elején hoztad össze a slambucfőző partit, akkor az újkrumpli még nagyon új, nem alkalmas bográcsozáshoz. A régi krumpli meg már csupa csíra. Ezért a krumplimosáskor tördeld le róla a csírákat. Pucolás közben a kiskés hegyével egy körkörös mozdulattal kanyarintsd ki a csírák tövét. Az egyéb hibákat – pl. rothadt rész – jó nagy ráhagyással vágd ki. A pucolt krumplikat dobd egy vízzel félig töltött tálba.

Slambuc - Pucold meg a krumplit! Slambuc - Késheggyel kanyarintsd ki a csírák tövét! Slambuc - Késheggyel vágd ki - jó nagy ráhagyással - a rothadt részeket!

Közben raktam a tűzre egy jó nagy fát, mire az leég, lehet kezdeni a főzést.
Pucold meg a hagymát, és vágd fel apróra.

Slambuc - Ég a tűzön a nagy fadarab. Slambuc - Vágd fel a hagymát apróra! Slambuc - Hagyma felvágva.

Slambuc - Mosd meg a pucolt krumplit! Mosd meg a pucolt krumplit, hosszában negyedeld, a negyedeket vágd ferde kockákra.

Slambuc - Hosszában negyedeld fel a krumplit! Slambuc - A negyed krumplikat vágd kockára! Slambuc - A krumpli előkészítve.

Slambuc - Szeleteld fel a kockázni való szalonnát!Szeleteld fel normális vastagságúra (7-8 mm) azt a 20 dekányi szalonnát, amit majd felkockázol. Vágd le a szalonnahéjról a szeleteket. (Minél közelebb a bőrhöz.) Fektesd egymásra a szeleteket (egyszerre csak 3-4 szeletet), és vágd fel csíkokra. Forgasd el a csík-kupacot egy negyed fordulattal, és most vágd kockákra a csíkokat. Kapard át egy kis tálkába a szalonnakockákat.

Slambuc - Az egymásra fektetett szalonnaszeleteket vágd fel csíkokra! Slambuc - A szalonnacsíkokat vágd fel kockákra! Slambuc - Kapard át a szalonnakockákat egy tálkába!

Slambuc - 10 dekányi szalonnát egészen vékony szeletekre vágj fel!Most azt a szalonnát – kb. 10 dkg – szeleteld fel egészen vékonyra, amit majd a főzés későbbi fázisában a bogrács falához csúsztatsz. Ezeket a szeleteket hagyd ott a deszkán, nem kell felkockázni.
Lassan leég a tűz, kezdhetsz odahurcolkodni a tűz mellé. Vigyél oda egy kis asztalt, terítsd le, hogy ne az asztal piszkolódjon, meg aztán így szebb látvány is. Vigyél oda rá minden cuccot, amire szükség lesz a főzés során: krumpli, hagyma, szalonna, tészta – ezt borítsd ki egy tálba, hogy ne akkor kelljen majd a tasak nyitásával bajlódni, mikor már a bográcsba kéne önteni a tésztát -, pirospaprika, só, víz, fakanál.

Slambuc - Mindjárt jó a tűz! Slambuc - Vigyél a tűz mellé egy kempingasztalt a rakodáshoz! Slambuc - Az odakészített csuszatészta.

Szedd elő a bográcsot és a bográcsállványt. Állítsd az állványt a tűz fölé. (Itt még a szegélyre állítottam, de később belülre tettem, mert ha lassú tűzön főzök, akkor jól rálóghat a tűzre a bogrács.) Mosd el a bográcsot, és töröld szárazra egy konyhai papírtörlővel. (Az utóbbit én csak Szilviának hívom, bár már eltűnt ez a márkanév. 🙂 )

Slambuc - Szedd elő a bográcsot és a bográcsállványt! Slambuc - Mosd ki a bográcsot! Slambuc - Konyhai papírtörlővel töröld szárazra a bográcsot!

Akaszd az üres bográcsot a tűz fölé, és ha átforrósodott, akkor vedd le, és kapard bele a szalonnakockákat. Várd meg, míg alábbhagy a tűz lobogása, csak akkor akaszd vissza a bográcsot. Kevergetve pirítsd aranyszínűre a szalonnát (kb. 5 perc).

Slambuc - Lógasd az üres bográcsot a tűz fölé! Slambuc - Vedd le a bográcsot, és borítsd bele a szalonnakockákat! Slambuc - Ha lecsendesedett a tűz, akaszd vissza a bográcsot!

Amíg pirul a szalonna, tördeld össze egy kicsit a csuszatésztát (pláne, ha lebbencstésztát használsz; viszont ha nagykockát, akkor azt nem kell). Ha megpirult a szalonna (ne égesd oda!), akkor egy ruhával (edényfogó kesztyűvel) akaszd le a bográcsot, és borítsd bele a tésztát.

Slambuc - Egy kicsit tördeld össze a tésztát! Slambuc - Akaszd le a bográcsot! Slambuc - Borítsd a tésztát a bográcsba!

Akaszd vissza a bográcsot, és pirítsd a tésztát aranyszínűre – akkor jó, ha felhólyagosodik. Nem kell megvárni, míg minden szem tészta hólyagos lesz, csak úgy ránézésre hólyagos legyen a nagyja. Pirítás közben a fakanállal ide-oda tologathatod a tésztákat, ilyenkor még nem törik. Kb. 10 percig süsd, “takarékon”.

Slambuc - Akaszd vissza a bográcsot a tésztával! Slambuc - Pirítsd hólyagosra a tésztát! Slambuc - Kb. 10 percig pirítsd a tésztát!

Most a pirult tésztához borítsd oda a hagymát – ehhez nem is fontos levenned a bográcsot. Óvatosan keverd össze, és süsd üvegesre a hagymát (kb. 5 perc – de ezt elfelejtettem felírni). Ne égjen meg a tészta! (Az eredeti recept szerint mégiscsak jobb, ha a hagyma beletételéhez is leveszed a bográcsot, és nem fakanállal, hanem a bogrács rázogatásával forgatod bele a hagymát a tésztába.) Végre kisütött a nap! 🙂

Slambuc - Borítsd a bográcsba a hagymát! Slambuc - Keverd bele a hagymát a szalonnás tésztába! Slambuc - Üvegesedjen a hagyma!

Ha már nem fehér a hagyma, hanem áttetsző, üveges, akkor megint vedd le a bográcsot, szórj a slambucra egy evőkanálnyi pirospaprikát, és a bogrács rázogatásával oszlasd szét a hagymás tésztában. Várj 1-2 percet, hogy a paprika feloldódjon a zsírban. Aztán mehet hozzá a krumpli, amit a bogrács rázásával forgass bele a paprikás tésztába. (Lassan hátra fel, majd gyorsan, erősen magad felé lerántod a bográcsot.)

Slambuc - Szórj rá egy evőkanálnyi pirospaprikát! Slambuc - Borítsd hozzá a krumplit! Slambuc - Forgasd bele a krumplit a paprikás tésztába!

Tedd vissza a tűzre 1-2-percre a bográcsot, hogy felmelegedjen a slambuc. Aztán megint vedd le, és öntsd fel a slambucot másfél liter vízzel. (Jól lepje el a krumplit!)

Slambuc - Tedd vissza 1-2 percre a bográcsot a tűzre! Slambuc - Öntsd fel másfél liter vízzel! Slambuc - Ázzon egy kicsit a vízben a tészta, mielőtt visszatennéd a tűzre a bográcsot.

Slambuc - Berendezkedés a tűzrakóhely körül. Tedd vissza a bográcsot a tűzre, 1-2 perc múlva (hogy addig is puhuljon a tészta) sózd meg a slambucot egy evőkanálnyi sóval, vedd le a tűzről, és óvatosan keverd meg a fa- (vagy fém-) kanállal.

Slambuc - Tedd vissza a bográcsot a tűzre! Slambuc - Sózd meg a slambucot egy evőkanálnyi sóval! Slambuc - Óvatosan keverd meg!

Lassú tűzön főzd! Ha tenned kell a tűzre, akkor csak a kezdeti fázisban hagyd rajta a bográcsot, amíg még sok lé van rajta. (Később inkább vedd le, és várd meg, míg csendesedik a tűz.) Amíg van rajta lé, addig kb. 10 percenként vedd le a bográcsot, és óvatosan keverd meg a slambucot a fakanállal.

Slambuc - Lassú tűzön főzd! Slambuc - Nagy lángra csak addig tedd, amíg még sok leve van! Slambuc - Vedd le a bográcsot, úgy keverd meg (óvatosan) a slambucot!

Slambuc - Jön a ború!Ó, mi lesz, ha megázik a slambucom?! Alig várom, hogy elfőjön a leve, nem hiányzik az égi lészaporítás.

Amíg még van leve, addig fakanállal is szabad mozgatni. Kb. 1 óra alatt fövi el majdnem a levét. Az első képen még látszik a lé, a 2. képen már nem, de a 3. képen félrehúztam a masszát, hogy lásd, alul van még egy kis lé. Tehát még nem főtt el teljesen a leve. Ez alatt az egy óra alatt kb. 6-7-szer keverd meg óvatosan a slambucot.

Slambuc - Fogy a lé a slambucról. Slambuc - Már majdnem elfőtt az összes lé! Slambuc - Itt jobb oldalt látszik, hogy alul még van egy kis lé.

Onnantól, hogy majdnem elfőtt a leve, odáig, hogy teljesen elfő a leve, kb. fél óra telik el. Ez alatt a fél óra alatt már ne keverd, csak a bogrács rázogatásával védd a leragadástól. (Vedd le a bográcsot, fogd meg a fülét, és jobbra-balra forgasd, ill. billegtesd a bográcsot. Addig ne nyugodj, míg a slambuc el nem válik a bogrács falától.) Itt egy videó, ami jól bemutatja a slambuc megfordításán kívül a forgatást is (csak 14 másodperces).

Slambuc - Az első megfordításSlambuc - Az első megfordítást elbénáztam...

Ha elfőtt az összes leve, akkor jön az első megfordítás. Az iménti videón jól látszik a fordító mozdulat. Én olyan leírás alapján dolgoztam, ami úgy magyarázta el a megfordítást, hogy először a bogrács fülét fogva erőteljes függőleges rántásokkal válasszuk el a slambucot a bogrács fenekétől, majd két kézzel szorítsuk le a bogrács fülét, és gyöngéd, függőleges rántásokkal fordítsuk meg magunk felé a masszát, hogy az alja kerüljön felülre. Hát, nekem az első megfordítás nem jött be…viszont a kutya örült neki. 🙂

Süsd tovább lassú tűzön, és 5 percenként a tűzről levéve fordítsd meg a slambucot: vagy a videón látott módszerrel, vagy így a bográcsfül leszorításával, két kézzel magad felé rántva. A hatodik-nyolcadik megfordítás utáni újabb 5 perces sütést követően, ha a slambuc már eléggé összeállt, akkor megint vedd le a tűzről a bográcsot, a fakanállal óvatosan válaszd el a bogrács falától a slambucot, és lapogasd gömb formájúra. Most jött el a vékony szalonnaszeletek ideje! A bogrács fala és a slambuc közé csúsztass 2-3 szeletet, és ezután fordítsd meg a slambuc tömegét. A fordítással a szalonna alulra kerül, és ezen sül a slambuc. Így nem ég le.

Slambuc - Lassú tűzön süsd tovább a slambucot! Slambuc - A fakanállal óvatosan lapogasd gömb formájúra a masszát! Slambuc - Csúsztass szalonnaszeleteket a bogrács fala és a slambuc masszája közé!

5 percenként vedd le, és fordítsd meg a slambucot, de nem kell minden alkalommal szalonnázni, csak mondjuk minden második fordítás előtt. Ekkor viszont azzal kezdd, hogy vízszintesen forgasd el a slambucot a bográcsban, hogy az előző alkalommal becsúsztatott szalonna máshová kerüljön.Lapogasd megint gömb alakúra a masszát, és csúsztass megint szalonnát a bogrács fala és a slambuc közé. Utána fordítsd meg a slambucot.

Slambuc - Vízszintesen forgasd el a slambucot a bográcsban! Slambuc - Alakítsd gömb formájúvá a slambucot! Slambuc - Csúsztass megint szalonnát a bogrács fala és a slambuc közé!

Az a helyzet, hogy a harmadik óra letelte előtt eleredt az eső. 🙁 De mivel nem nézett ki komolynak, nem hagytam abba a főzést, hanem lefedtem a bográcsot, és sorsára hagytam a slambucot egy negyedórára. (Lehet, hogy akkor égett oda. 🙁 ) Végül is úgy 3 órát főztem a slambucot, aztán késznek nyilvánítottam. Miután jót ettünk belőle, kikapartam a maradékot, és akkor láttam, hogy ez bizony odaégett. 🙁 Azt tudom ajánlani, hogy ne spóroljatok a szalonnával! Ha jó zsíros, akkor nem ég oda. És tovább kell főzni, nemhiába emlegetik azt a 32-szeri megfordítást!

Slambuc - A harmadik óra vége előtt eleredt az eső. Slambuc - Késznek nyilvánítva. Slambuc - Sajnos, odaégett!

Slambuc - Kész, tálkában.

Azért így is finom volt, jó füstös ízű.
Savanyúság legyen mellé!

Jó étvágyat!

Bár a közös elkészítés tán még jobb, mint maga az evés. 🙂

8 hozzászólás

 • Vera

  Kedves Mariann!

  Úgy látom, az elején a hozzávalók listájából kimaradt a hagyma.
  (Igaz, a fényképen ott van.)

  Gyermekem családi napján, amit erdőben tartottunk, készített ilyet az egyik apuka. Akkor nem is tudtam, hogy ez elvileg ilyen hosszú (5-6 órás) aktív főzőcskézés, bár szerintem ő sem csinálta ennyi ideig. Ha tudtam volna, hogy ilyen macerás az elkészítése, biztos jobban értékeltem volna.

  Üdvözlettel:
  Vera

  • Hú, Vera!

   Nagyon köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet a kimaradt hagymára! 🙂
   Már javítottam!
   Bizony, a slambuc nagyon macerás, de társaságban hamar elrepül az idő, és legalább van alibi a tűz körüli beszélgetésre. 🙂

   Jó böngészést!
   Mariann

 • Pepi

  Kedves Kovács Józsefné!

  Én nem ismertem ezt az ételt. Egyszer ettem Debrecenben, és nagyon jó. Én dunántúli vagyok, mi azt se tudtuk, hogy mi a slambuc. Persze nálunk is vannak olyan ételek, amelyeket talán Ön sem ismer. Például dödölle, sterc vagy akár az ecetes hal. A barátnőm meg borsodi, és ő csodálkozott, hogy nem ismerem a slambucot, vagy akár azt a szokást, hogy a húslevesbe töltelékrudat főznek.

  • Szia Pepi!

   Úgy van, ahogy mondod! 🙂 Nem ismerem a stercet meg az ecetes halat (a dödöllét igen 🙂 ). Nekem is borsodi a férjem, tőle tanultam a lecske szót (kiskocka, levesbe), és persze a levesbe főzött tölteléket is. Ma is épp töltelékes zöldségleves volt ebédre. 🙂
   Fiatalon Debrecenben éltem, nyáron gyakran volt slambuc, ha összegyűlt a család. Érdemes kipróbálni, legfeljebb egyszerű krumplis tészta lesz belőle, az is finom.

   Jó nézegetést!
   Mariann

 • csuti

  sziasztok azt szeretném megkérdezni, hogy tudtok e valamiféle eljárást kirántani való tökszeletek fagyasztására?
  Köszi!!!

  • Szia Robi(?)!

   Pont ilyen tapasztalatom nincs ugyan, de azt tudom javasolni, hogy a szeleteket válaszd el egymástól egy nájlondarabbal, mert egyébként csak egyszerre tudod kiolvasztani az összest. Vagy pedig egy csomagba csak annyi szeletet tegyél, amennyit egyszerre ki is fogsz rántani. Bár, még ebben az esetben sem árt elválasztó-lapot tenni a szeletek közé.
   Persze, én panírozatlan szeletek fagyasztásáról beszélek; és lehet, hogy te a panírozottat fagyasztanád le. Ebben az esetben is válaszd el egymástól a szeleteket folpack- vagy nájlondarabokkal.
   Remélem, akad itt valaki, aki szakszerűbb tanácsot tud adni neked. 🙂

   Jó munkát!
   Mariann

 • Ungváriné Nagy Ágnes

  Kedves Mariann!
  Nosztalgiával olvasgattam és nézegettem a legújabb receptedet. Gyermekkoromban Apukám itthon gyakran emlegette ezt az ételt. Ő alföldi születésű volt, és sokszor mondta, hogy de enne egy jó slambucot. Persze akkor még nem volt nagy lehetőség a bográcsozásra, sőt semmilyen. Legalábbis itthoni környezetben.
  Igényesek, szépek a fotóid mint mindig, és nagyon hangulatos a készítés folyamatának leírása. Jó volt nézegetni a szabadtéri főzés technikáját.
  Még egyszer köszönöm, hogy ha egy kicsit is, de visszarepítettél az időben :-))) Jó volt!!!!!
  További szép napot kívánok
  Pusszancs
  Ági

  • Szia Ági!

   Köszönöm a dicséretet, de még nincs is kész! 🙂 Mivel ez volt az első önálló slambucfőzésem, nem lett az az igazi, de azért remélem, sokaknak meghozom a kedvét, hogy nekifogjanak.
   A fotók sokkal szebbek lettek volna, ha süt a nap; ehelyett még az eső is eleredt…

   Ezennel meg vagytok híva egy közös slambucozásra! 🙂
   Puszi
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.