Slambuc

Slambuc - Kész, bográcsban.

Hozzávalók:

 • 70 dkg krumpli (újkrumpliból nem szokás!)
 • 25 dkg csuszatészta (vagy lebbencstészta vagy nagykocka)
 • 1 jó nagy fej hagyma
 • 20 dkg füstölt szalonna kockára vágva
 • 10 dkg füstölt szalonna vékony szeletekre vágva
 • 2 kis fakanál só (2 dkg)
 • 1 evőkanál pirospaprika
 • 1,5 l víz
Slambuc - Hozzávalók

Elkészítés:

Már nagyon régen szerettem volna leírni a slambuc készítését, de sose jött el az unokatestvérem, aki finomat tud csinálni. Én eddig még nem vettem a bátorságot, hogy nekifogjak, most azonban rászántam magam.

Pedig nem jött senki, még a gyerekek se, de épp ezért nem kellett sietni, nyugodtan lefotózhattam minden fázist. Csak az a baj, hogy így, társaság nélkül nem igazi a slambucozás, mindenképp kell egy tűzfelelős, aki gondoskodik a folyamatos lassú tűzről. Nemhiába hangsúlyozza a Kifőzde – innen vettem a receptet – cikkírója, hogy a slambucfőzés egy öt-hatórás társasági program! A slambuc jó ok egy összejövetelre, beszélgetésre, poénkodásra.

Csak legyen jó idő! 🙂

Röviden a slambuc készítése:

 1. Szalonnapirítás (parázs fölött) – 5 perc.
 2. Tészta bele, pirítás zsemleszínűre és hólyagosra – 10 perc.
 3. Hagyma bele, pirítás üvegesedésig – 5 perc.
 4. Bogrács le, pirospaprika bele – 2 percig hagyjuk állni.
 5. Krumpli beleforgat – egy pillanatra bogrács vissza a tűzre.
 6. Bogrács megint le, vízzel felönt – kicsit vár.
 7. Bogrács vissza, sózás, lassú tűzön főzzük.
 8. Amíg van leve, kanállal óvatosan megkeverhetjük – 10 percenként, kb. 6 alkalommal.
 9. Ha majdnem elfőtte a levét (kb. 1 óra), akkor már csak finoman rázzuk a bográcsot (még fél óra , azaz 5-6 rázás).
 10. Ha az összes levét elfőtte (tehát az elejétől kb. másfél óra múlva) -> jön az első megfordítás. Utána 5 percenként fordítjuk.
 11. Ha már szilárd a slambuc, akkor fordítás előtt szalonnaszeleteket csúsztatunk a bogrács és a slambuc közé, a felénk eső oldalon. Rázással megfordítjuk a slambucot, hogy a szalonna alulra kerüljön.
 12. A következő megfordítás előtt vízszintesen elforgatjuk a slambucot a bográcsban, hogy az előző szalonna balra menjen, és most újból szalonnázunk. Rázással újból megfordítjuk a slambucot.

Azt mondják, összesen 32-szer kell megfordítani, akkor van kész. Kiszámolhatod: 1 óra alatt 12 fordítás,   2 óra alatt 24,   2,5 óra alatt 30 fordítás. Na, nekem nem volt ennyihez türelmem! Másfél óra után jött az első fordítás, újabb másfél óra alatt kb. 15-20-szor fordítottam meg. 3 óra főzés után késznek nyilvánítottam.

Akkor most részletesen…

A tűzzel kell kezdeni – add ki a munkát másnak -, mert időbe telik, míg eljut a parázs fázisig; és közben megpucolhatod a krumplit.

Először is tisztítsd ki a tűzhelyet; ha kell, hamuzz ki. Induljon tiszta lappal ez a tűzrakás. A szelektíven gyűjtött papírgalacsinjaidat vidd vödröstül a tűzhöz. Készíts oda egy doboz gyufát is. Szórj egy fél vödör összegyűrt papírt a tűztérbe, és rakd körbe sátorszerűen vékony gallyakkal.

Slambuc - Készítsd oda a papírt és a gyufát a tűzrakóhelyhez! Slambuc - Szórj egy fél vödörnyi összegyűrt papírt a tűzgödörbe! Slambuc - Sátorszerűen rakd körbe a papírokat vékony gallyakkal, gyújtóssal!

Sodorj össze hosszúkásra egy újságpapírt, gyújtsd meg a végét, és ezzel gyújtsd meg a gyújtósok alatt lévő papírkupacot. (Legalábbis nekem sose sikerül simán a gyufával lángra lobbantani a tűzrakóban lévő papírt, mert mindig hamar elalszik a gyufa.) Ha már jól égnek a vékony gallyak, akkor rakhatsz rá vastagabb fákat is. A vastag tűzifa az igazi, mert az sokáig ég. Én itt most hulladék-léceket égettem.

Slambuc - Gyújtsd meg a tüzet! Slambuc - Ég a tűz! Slambuc - Rakj a tűzre vastag fát!

Slambuc - Mosd meg a krumplit, és közben tördeld le a csírákat!Mosd meg a krumplit, és pucold meg. Ha nyár elején hoztad össze a slambucfőző partit, akkor az újkrumpli még nagyon új, nem alkalmas bográcsozáshoz. A régi krumpli meg már csupa csíra. Ezért a krumplimosáskor tördeld le róla a csírákat. Pucolás közben a kiskés hegyével egy körkörös mozdulattal kanyarintsd ki a csírák tövét. Az egyéb hibákat – pl. rothadt rész – jó nagy ráhagyással vágd ki. A pucolt krumplikat dobd egy vízzel félig töltött tálba.

Slambuc - Pucold meg a krumplit! Slambuc - Késheggyel kanyarintsd ki a csírák tövét! Slambuc - Késheggyel vágd ki - jó nagy ráhagyással - a rothadt részeket!

Közben raktam a tűzre egy jó nagy fát, mire az leég, lehet kezdeni a főzést.
Pucold meg a hagymát, és vágd fel apróra.

Slambuc - Ég a tűzön a nagy fadarab. Slambuc - Vágd fel a hagymát apróra! Slambuc - Hagyma felvágva.

Slambuc - Mosd meg a pucolt krumplit! Mosd meg a pucolt krumplit, hosszában negyedeld, a negyedeket vágd ferde kockákra.

Slambuc - Hosszában negyedeld fel a krumplit! Slambuc - A negyed krumplikat vágd kockára! Slambuc - A krumpli előkészítve.

Slambuc - Szeleteld fel a kockázni való szalonnát!Szeleteld fel normális vastagságúra (7-8 mm) azt a 20 dekányi szalonnát, amit majd felkockázol. Vágd le a szalonnahéjról a szeleteket. (Minél közelebb a bőrhöz.) Fektesd egymásra a szeleteket (egyszerre csak 3-4 szeletet), és vágd fel csíkokra. Forgasd el a csík-kupacot egy negyed fordulattal, és most vágd kockákra a csíkokat. Kapard át egy kis tálkába a szalonnakockákat.

Slambuc - Az egymásra fektetett szalonnaszeleteket vágd fel csíkokra! Slambuc - A szalonnacsíkokat vágd fel kockákra! Slambuc - Kapard át a szalonnakockákat egy tálkába!

Slambuc - 10 dekányi szalonnát egészen vékony szeletekre vágj fel!Most azt a szalonnát – kb. 10 dkg – szeleteld fel egészen vékonyra, amit majd a főzés későbbi fázisában a bogrács falához csúsztatsz. Ezeket a szeleteket hagyd ott a deszkán, nem kell felkockázni.
Lassan leég a tűz, kezdhetsz odahurcolkodni a tűz mellé. Vigyél oda egy kis asztalt, terítsd le, hogy ne az asztal piszkolódjon, meg aztán így szebb látvány is. Vigyél oda rá minden cuccot, amire szükség lesz a főzés során: krumpli, hagyma, szalonna, tészta – ezt borítsd ki egy tálba, hogy ne akkor kelljen majd a tasak nyitásával bajlódni, mikor már a bográcsba kéne önteni a tésztát -, pirospaprika, só, víz, fakanál.

Slambuc - Mindjárt jó a tűz! Slambuc - Vigyél a tűz mellé egy kempingasztalt a rakodáshoz! Slambuc - Az odakészített csuszatészta.

Szedd elő a bográcsot és a bográcsállványt. Állítsd az állványt a tűz fölé. (Itt még a szegélyre állítottam, de később belülre tettem, mert ha lassú tűzön főzök, akkor jól rálóghat a tűzre a bogrács.) Mosd el a bográcsot, és töröld szárazra egy konyhai papírtörlővel. (Az utóbbit én csak Szilviának hívom, bár már eltűnt ez a márkanév. 🙂 )

Slambuc - Szedd elő a bográcsot és a bográcsállványt! Slambuc - Mosd ki a bográcsot! Slambuc - Konyhai papírtörlővel töröld szárazra a bográcsot!

Akaszd az üres bográcsot a tűz fölé, és ha átforrósodott, akkor vedd le, és kapard bele a szalonnakockákat. Várd meg, míg alábbhagy a tűz lobogása, csak akkor akaszd vissza a bográcsot. Kevergetve pirítsd aranyszínűre a szalonnát (kb. 5 perc).

Slambuc - Lógasd az üres bográcsot a tűz fölé! Slambuc - Vedd le a bográcsot, és borítsd bele a szalonnakockákat! Slambuc - Ha lecsendesedett a tűz, akaszd vissza a bográcsot!

Amíg pirul a szalonna, tördeld össze egy kicsit a csuszatésztát (pláne, ha lebbencstésztát használsz; viszont ha nagykockát, akkor azt nem kell). Ha megpirult a szalonna (ne égesd oda!), akkor egy ruhával (edényfogó kesztyűvel) akaszd le a bográcsot, és borítsd bele a tésztát.

Slambuc - Egy kicsit tördeld össze a tésztát! Slambuc - Akaszd le a bográcsot! Slambuc - Borítsd a tésztát a bográcsba!

Akaszd vissza a bográcsot, és pirítsd a tésztát aranyszínűre – akkor jó, ha felhólyagosodik. Nem kell megvárni, míg minden szem tészta hólyagos lesz, csak úgy ránézésre hólyagos legyen a nagyja. Pirítás közben a fakanállal ide-oda tologathatod a tésztákat, ilyenkor még nem törik. Kb. 10 percig süsd, “takarékon”.

Slambuc - Akaszd vissza a bográcsot a tésztával! Slambuc - Pirítsd hólyagosra a tésztát! Slambuc - Kb. 10 percig pirítsd a tésztát!

Most a pirult tésztához borítsd oda a hagymát – ehhez nem is fontos levenned a bográcsot. Óvatosan keverd össze, és süsd üvegesre a hagymát (kb. 5 perc – de ezt elfelejtettem felírni). Ne égjen meg a tészta! (Az eredeti recept szerint mégiscsak jobb, ha a hagyma beletételéhez is leveszed a bográcsot, és nem fakanállal, hanem a bogrács rázogatásával forgatod bele a hagymát a tésztába.) Végre kisütött a nap! 🙂

Slambuc - Borítsd a bográcsba a hagymát! Slambuc - Keverd bele a hagymát a szalonnás tésztába! Slambuc - Üvegesedjen a hagyma!

Ha már nem fehér a hagyma, hanem áttetsző, üveges, akkor megint vedd le a bográcsot, szórj a slambucra egy evőkanálnyi pirospaprikát, és a bogrács rázogatásával oszlasd szét a hagymás tésztában. Várj 1-2 percet, hogy a paprika feloldódjon a zsírban. Aztán mehet hozzá a krumpli, amit a bogrács rázásával forgass bele a paprikás tésztába. (Lassan hátra fel, majd gyorsan, erősen magad felé lerántod a bográcsot.)

Slambuc - Szórj rá egy evőkanálnyi pirospaprikát! Slambuc - Borítsd hozzá a krumplit! Slambuc - Forgasd bele a krumplit a paprikás tésztába!

Tedd vissza a tűzre 1-2-percre a bográcsot, hogy felmelegedjen a slambuc. Aztán megint vedd le, és öntsd fel a slambucot másfél liter vízzel. (Jól lepje el a krumplit!)

Slambuc - Tedd vissza 1-2 percre a bográcsot a tűzre! Slambuc - Öntsd fel másfél liter vízzel! Slambuc - Ázzon egy kicsit a vízben a tészta, mielőtt visszatennéd a tűzre a bográcsot.

Slambuc - Berendezkedés a tűzrakóhely körül. Tedd vissza a bográcsot a tűzre, 1-2 perc múlva (hogy addig is puhuljon a tészta) sózd meg a slambucot egy evőkanálnyi sóval, vedd le a tűzről, és óvatosan keverd meg a fa- (vagy fém-) kanállal.

Slambuc - Tedd vissza a bográcsot a tűzre! Slambuc - Sózd meg a slambucot egy evőkanálnyi sóval! Slambuc - Óvatosan keverd meg!

Lassú tűzön főzd! Ha tenned kell a tűzre, akkor csak a kezdeti fázisban hagyd rajta a bográcsot, amíg még sok lé van rajta. (Később inkább vedd le, és várd meg, míg csendesedik a tűz.) Amíg van rajta lé, addig kb. 10 percenként vedd le a bográcsot, és óvatosan keverd meg a slambucot a fakanállal.

Slambuc - Lassú tűzön főzd! Slambuc - Nagy lángra csak addig tedd, amíg még sok leve van! Slambuc - Vedd le a bográcsot, úgy keverd meg (óvatosan) a slambucot!

Slambuc - Jön a ború!Ó, mi lesz, ha megázik a slambucom?! Alig várom, hogy elfőjön a leve, nem hiányzik az égi lészaporítás.

Amíg még van leve, addig fakanállal is szabad mozgatni. Kb. 1 óra alatt fövi el majdnem a levét. Az első képen még látszik a lé, a 2. képen már nem, de a 3. képen félrehúztam a masszát, hogy lásd, alul van még egy kis lé. Tehát még nem főtt el teljesen a leve. Ez alatt az egy óra alatt kb. 6-7-szer keverd meg óvatosan a slambucot.

Slambuc - Fogy a lé a slambucról. Slambuc - Már majdnem elfőtt az összes lé! Slambuc - Itt jobb oldalt látszik, hogy alul még van egy kis lé.

Onnantól, hogy majdnem elfőtt a leve, odáig, hogy teljesen elfő a leve, kb. fél óra telik el. Ez alatt a fél óra alatt már ne keverd, csak a bogrács rázogatásával védd a leragadástól. (Vedd le a bográcsot, fogd meg a fülét, és jobbra-balra forgasd, ill. billegtesd a bográcsot. Addig ne nyugodj, míg a slambuc el nem válik a bogrács falától.) Itt egy videó, ami jól bemutatja a slambuc megfordításán kívül a forgatást is (csak 14 másodperces).

Slambuc - Az első megfordításSlambuc - Az első megfordítást elbénáztam...

Ha elfőtt az összes leve, akkor jön az első megfordítás. Az iménti videón jól látszik a fordító mozdulat. Én olyan leírás alapján dolgoztam, ami úgy magyarázta el a megfordítást, hogy először a bogrács fülét fogva erőteljes függőleges rántásokkal válasszuk el a slambucot a bogrács fenekétől, majd két kézzel szorítsuk le a bogrács fülét, és gyöngéd, függőleges rántásokkal fordítsuk meg magunk felé a masszát, hogy az alja kerüljön felülre. Hát, nekem az első megfordítás nem jött be…viszont a kutya örült neki. 🙂

Süsd tovább lassú tűzön, és 5 percenként a tűzről levéve fordítsd meg a slambucot: vagy a videón látott módszerrel, vagy így a bográcsfül leszorításával, két kézzel magad felé rántva. A hatodik-nyolcadik megfordítás utáni újabb 5 perces sütést követően, ha a slambuc már eléggé összeállt, akkor megint vedd le a tűzről a bográcsot, a fakanállal óvatosan válaszd el a bogrács falától a slambucot, és lapogasd gömb formájúra. Most jött el a vékony szalonnaszeletek ideje! A bogrács fala és a slambuc közé csúsztass 2-3 szeletet, és ezután fordítsd meg a slambuc tömegét. A fordítással a szalonna alulra kerül, és ezen sül a slambuc. Így nem ég le.

Slambuc - Lassú tűzön süsd tovább a slambucot! Slambuc - A fakanállal óvatosan lapogasd gömb formájúra a masszát! Slambuc - Csúsztass szalonnaszeleteket a bogrács fala és a slambuc masszája közé!

5 percenként vedd le, és fordítsd meg a slambucot, de nem kell minden alkalommal szalonnázni, csak mondjuk minden második fordítás előtt. Ekkor viszont azzal kezdd, hogy vízszintesen forgasd el a slambucot a bográcsban, hogy az előző alkalommal becsúsztatott szalonna máshová kerüljön.Lapogasd megint gömb alakúra a masszát, és csúsztass megint szalonnát a bogrács fala és a slambuc közé. Utána fordítsd meg a slambucot.

Slambuc - Vízszintesen forgasd el a slambucot a bográcsban! Slambuc - Alakítsd gömb formájúvá a slambucot! Slambuc - Csúsztass megint szalonnát a bogrács fala és a slambuc közé!

Az a helyzet, hogy a harmadik óra letelte előtt eleredt az eső. 🙁 De mivel nem nézett ki komolynak, nem hagytam abba a főzést, hanem lefedtem a bográcsot, és sorsára hagytam a slambucot egy negyedórára. (Lehet, hogy akkor égett oda. 🙁 ) Végül is úgy 3 órát főztem a slambucot, aztán késznek nyilvánítottam. Miután jót ettünk belőle, kikapartam a maradékot, és akkor láttam, hogy ez bizony odaégett. 🙁 Azt tudom ajánlani, hogy ne spóroljatok a szalonnával! Ha jó zsíros, akkor nem ég oda. És tovább kell főzni, nemhiába emlegetik azt a 32-szeri megfordítást!

Slambuc - A harmadik óra vége előtt eleredt az eső. Slambuc - Késznek nyilvánítva. Slambuc - Sajnos, odaégett!

Slambuc - Kész, tálkában.

Azért így is finom volt, jó füstös ízű.
Savanyúság legyen mellé!

Jó étvágyat!

Bár a közös elkészítés tán még jobb, mint maga az evés. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.