Savanyú tojásleves

Savanyú tojásleves - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • 8-10 tojás
  • 1 fej hagyma (a nagy képről lemaradt )
  • 3-4 babérlevél
  • 2 fakanál liszt
  • 1 csapott evőkanál kristálycukor
  • 1 fakanál pirospaprika
  • 1 fakanál só
  • 1 fakanál Vegeta
  • 2 l víz
  • 1-2 evőkanál gyenge ecet (6%-os)
  • olaj
  • kb. 2 dl tejföl
Savanyú tojásleves - Hozzávalók
Savanyú tojásleves - Hozzávalók: hagyma

Elkészítés:

Egyszerre egy személy 1 tojást kap, a levest 2 napig esszük, ezért személyenként 2 tojás lesz majd egészben, plusz 2 tojást felverve csurgass bele. Itt most 3 személynek készült a leves, ezért 3*2 = 6 egész tojás, plusz 2 tojás felverni; összesen 8 tojás kell hozzá.

Egy kb. 4 literes fazékba önts egy kevés olajat, közepes lángon melegítsd. Szórj bele 2 fakanál lisztet. Kis kevergetés után szórd bele a csapott evőkanál cukrot.

Savanyú tojásleves - Önts olajat a fazékba! Savanyú tojásleves - Szórj bele 1 fakanál lisztet! Savanyú tojásleves - Szórj bele 1 csapott evőkanál cukrot!

Savanyú tojásleves - Pirítsd világosbarnára a lisztes cukrot! Savanyú tojásleves - Szórj bele 1 fakanál pirospaprikát!

Készíts oda egy mércés kancsóban 1 liter vizet, hogy ott legyen, amikor kell. Kevergetve pirítsd világosbarnára a liszt-cukor keveréket, aztán hints bele egy fakanál pirospaprikát.

Savanyú tojásleves - Gyorsan keverd el a paprikát! Savanyú tojásleves - Öntsd fel a rántást kb. 3 dl vízzel!

Ezzel már nem kell pirítani, hanem ahogy elkeverted, máris öntsd fel az odakészített vízből kb. 3 decivel. Ezzel keverd simára a rántást, és csak utána töltsd hozzá a többi vizet (ami maradt az 1 literből, plusz még egy litert). Most jönnek a fűszerek: babérlevél, 1 fakanál só, 1 fakanál Vegeta.

Savanyú tojásleves - Dobd a fazékba a babérleveleket! Savanyú tojásleves - Szórj bele 1 fakanál sót! Savanyú tojásleves - Szórj bele 1 fakanál Vegetát!

Savanyú tojásleves - Pucold meg a hagymát! Savanyú tojásleves - Pottyintsd a fazékba az egész hagymát! Pucold meg a hagymát, és úgy egészben pottyintsd a levesbe.

Fedd le a levest, és nagy lángon főzd. Ha felforrt, akkor vedd vissza egy kicsit a lángot, hogy ne zubogjon a leves, mert ez a “jacuzzi” szétroncsolná a beleengedett egész tojást.

Savanyú tojásleves - Üss fel egy tojást egy kis tálkába! Savanyú tojásleves - Óvatosan csúsztasd a tojást a levesbe!

Most egyesével üsd fel a tojásokat egy kis tálkába, és a tálkából – egészen közel a leves felszínéhez – óvatosan csúsztasd az egész tojást a levesbe. Ezt ismételd meg még 5-ször, de igyekezz mindig más helyre beleengedni a tojásokat. Aztán fedd le a levest, hadd főjenek meg a tojások. Kb. 5 perc múlva fakanállal óvatosan piszkáld meg a tojásokat, és ha valamelyik leragadt, azt kapard fel.  A maradék 2 tojást üsd fel egy nagyobb tálkába, villával verd fel, és miközben jobb kézzel gyorsan mozgatod a villát a leves felszínén, bal kézzel lassan csorgasd a felvert tojást a levesbe, a villára. (Harmadik kezem nem lévén, ezt a műveletet nem tudtam lefotózni.)

Savanyú tojásleves - A maradék 2 tojást üsd fel egy nagyobb tálkába! Savanyú tojásleves - Verd fel villával a maradék 2 tojást! Savanyú tojásleves - A felvert tojást csorgasd a levesbe!

Pár perc főzés után készen is van. Halászd ki az egész hagymát – hacsak nem tart rá valaki igényt, ez megy a szemétbe -, és tégy a levesbe 1 evőkanál 6%-os ecetet.

Savanyú tojásleves - Elkészült a leves. Savanyú tojásleves - Halászd ki a levesből az egész hagymát! Savanyú tojásleves - Tégy bele 1 evőkanál ecetet!

A saját (üres) tányérodba tedd bele a levesbe szánt kb. 2 dl tejfölt. Egy kanállal keverd el, aztán merj rá levest – lehetőleg sűrűje nélkül, ezért a fazék oldalánál töltsd fel a merőkanalat lével.

Savanyú tojásleves - Az üres tányérodba tedd bele a levesbe szánt tejfölt! Savanyú tojásleves - A levesesfazék oldalánál töltsd meg a merőkanalat sűrűje nélküli levessel! Savanyú tojásleves - A merőkanál levest öntsd a tányérodban lévő tejfölre!

Keverd simára a tejfölt a rámert levessel, aztán tégy hozzá még egy merőkanál levest, és azzal is keverd el; végül ezt a keveréket öntsd a fazékba. Még az összes levessel is keverd el, és kész. Ha vendéged van, szedd át a levest egy tálalótálba.

Savanyú tojásleves - Keverd el a levest a tejföllel! Savanyú tojásleves - Öntsd a tejfölt a fazékba! Savanyú tojásleves - Szedd át a levest egy szebb tálba!

Savanyú tojásleves - Kész, tálban.

Tégy az asztalra egy “szemetes” kistányért a babérleveleknek.

Jó étvágyat!

21 hozzászólás

  • Éva

    Üdvözlöm!
    Már jó 2 éve csinálom ezt a levest pontosan a leírtak szerint,de még mindig elámulok az első kanál után,hogy ez mennyire jó és én miért nem tudtam erről az ételről előbb?Pedig nem vagyok már kezdő.
    Mifelénk itt Nógrádban szerintem ez nem ismert recept/vagy csak számomra nem?/ legalábbis sose találkoztam vele még az iskolai menzán sem,csak a csurgatott köményes változattal.Nagymamám “rongyos levesnek” hívta és ki nem állhatta/mint ahogyan én sem szerettem/ pedig nem volt olyan étel amit meg ne evett volna.Sajnálom,hogy nem érte meg,hogy ezt megkóstolhatta volna,mert ebben a formában biztos vagyok benne,hogy degeszre ette volna magát belőle.5 tyúkunk lévén házi tojásból készítem,télen melegen,nyáron hidegen esszük.
    Köszönöm a receptet,hétvégén a marhapörkölt a soros,szintén az Ön receptje alapján.Biztos vagyok benne,hogy nem fogok csalódni.

  • Viktor

    Nagyon jó a leírás a leves elkészítéséről. Ma csinálom (igaz nem először, de férfiként mindig bizonytalan vagyok egy kicsit) és örülök, hogy megtaláltam az oldalt. 🙂 (A hozzászólások között talált “gyógyszerész hölgy” magánháborúja láttán meg a napi nevetési adagom is meglett!!) 🙂 Szép napot!

  • kesmarkimari

    Én a babérlevelet kapcsos szűrőben lógatom a levesbe. Mikor kész, csak kiveszem a szűrőt, és már ehetünk is…

    • Kedves Mari!

      Tényleg, hisz a gyümölcslevesbe is teatojásban teszem bele a szegfűszeget, fahéjat és citromhéjat. Igaz, a babérlevél az nagy, de kettétörve beleférne.
      Kösz a tanácsot!

      Jó karácsonyi konyhai sürgölődést !
      Mariann

  • Nem egeszen ertem mirol beszelsz, a multkor emlitettem az MSG-t (monoszodium glutamat a vegetaban) a margarint es a szojat mint a receptekben ismetelten elofordulo egeszsegre karos hatasu anyagokat. Ezen csodalkozom, mert elegge regen talalhato informacio errol, es ennek ellenere nem tunik el a receptekbol. Nemcsak azert mert gyogyszereszkent felelosseget erzek es eskum kotelez az egeszsegugyi felvilagositasra, hanem azert is, mert mint a multkor emlitettem etelrecepteket publikalni is felelosseget jelent, meg akkor is, ha valaki nincs tudataban milyen egeszsegkarosodast okoz masoknak. Szoval nem karomkodom, nincs politikai tartalom benne, akkor mi a francos fenenek kell engedelyezni es eltuntetni? Aki szakemberebb mint en az szoljon hozza, de ki az aki laikuiskent cenzurazni meri?? Vegulis kozerdeku a hozzxaszolasom, mert ugy tunik fel ezen az oldalon johiszemuleg, de kart okoznak az olvasoknak. Stimmt??

    • Kedves Carolina!

      Mint már említettem, nem itt, a savanyú tojáslevesnél szóltál hozzá először, hanem a Tartalomjegyzék oldalhoz.
      A honlap oldalsávjában, fent, a tányér alatt van az “Oldalak” címszó, az alatt van a Tartalomjegyzék szó. Ha azon kattintasz, akkor bejön a tartalomjegyzék. Ott menj le egészen az aljáig, az utolsó előtti hozzászólás a tiéd, az utolsó meg az enyém. Nem tűnt tehát el a megjegyzésed, csak valószínűleg elfelejtetted, hogy hová írtad be. 🙂

      További szép napot!
      Mariann

  • látom egy nap se elég a cenzúrázásra, sajnálni való bürokraták vagytok

  • eltunt a hozzaszolasom! cenzura a divat nalatok?

  • bubike

    Uj-Zelandon elek Wellingtonban es megcsinaltam, fantasztikus ize volt, emlekeztetett gyerekkoromra amikor eljottem ’83-ban

    • Kedves Bubike!

      Nagyon örülök, hogy olyan messze is sikerült itthoni ízeket varázsolnod a honlap segítségével – ráadásul a nemzeti ünnepünkön! 🙂

      Minden jót!
      Mariann

  • Móni1946

    Nagyon régen szerettem volna ezt főzni, de nem emlékeztem már rá, hogy az édesanyám hogyan készítette. Megtaláltam a módot és a keresett ízt. Már nagyon nem vagyok kezdő, de egyre többet főzök a receptjeid alapján, a mellékelt képek pedig nagyon jó ötlet. Kösz: Móni

  • szandra0716

    Ma ezt a receptedet használtam fel. 🙂 Készítettem már mást is, amit itt találtam. Rántott karfiolt, zöldbablevest. 🙂 Nagyon szuper ez az oldal. Kezdő vagyok, de egyre több minden sikerül, régen nem gondoltam volna, hogy ekkora élvezetet találok a főzésben. 🙂

  • dioevi

    Több receptet is elolvastam, de a nagyi receptjéhez ez áll a legközelebb. KÖSZI

  • EN IS MEGCSINALTAM PEDIG AMERIKABA ELEK .NAGYON FINOM ES IZLETES VOLT. KOSZ

  • Szia Kezdő Kukta!

    Ma pont én is ilyet csináltam! 🙂
    Egyébként a lányom kedvence.
    Jó, mert hamar megvan.

    Örülök hogy megtaláltad!
    Jó étvágyat!
    Mariann

  • Kezdő kukta

    Szia!

    Nagyszerű recept, amelyről a gyerekkorom jutott eszembe…

    Köszönöm Neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.