Savanyú tojásleves

Savanyú tojásleves - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • 8-10 tojás
  • 1 fej hagyma (a nagy képről lemaradt )
  • 3-4 babérlevél
  • 2 fakanál liszt
  • 1 csapott evőkanál kristálycukor
  • 1 fakanál pirospaprika
  • 1 fakanál só
  • 1 fakanál Vegeta
  • 2 l víz
  • 1-2 evőkanál gyenge ecet (6%-os)
  • olaj
  • kb. 2 dl tejföl
Savanyú tojásleves - Hozzávalók
Savanyú tojásleves - Hozzávalók: hagyma

Elkészítés:

Egyszerre egy személy 1 tojást kap, a levest 2 napig esszük, ezért személyenként 2 tojás lesz majd egészben, plusz 2 tojást felverve csurgass bele. Itt most 3 személynek készült a leves, ezért 3*2 = 6 egész tojás, plusz 2 tojás felverni; összesen 8 tojás kell hozzá.

Egy kb. 4 literes fazékba önts egy kevés olajat, közepes lángon melegítsd. Szórj bele 2 fakanál lisztet. Kis kevergetés után szórd bele a csapott evőkanál cukrot.

Savanyú tojásleves - Önts olajat a fazékba! Savanyú tojásleves - Szórj bele 1 fakanál lisztet! Savanyú tojásleves - Szórj bele 1 csapott evőkanál cukrot!

Savanyú tojásleves - Pirítsd világosbarnára a lisztes cukrot! Savanyú tojásleves - Szórj bele 1 fakanál pirospaprikát!

Készíts oda egy mércés kancsóban 1 liter vizet, hogy ott legyen, amikor kell. Kevergetve pirítsd világosbarnára a liszt-cukor keveréket, aztán hints bele egy fakanál pirospaprikát.

Savanyú tojásleves - Gyorsan keverd el a paprikát! Savanyú tojásleves - Öntsd fel a rántást kb. 3 dl vízzel!

Ezzel már nem kell pirítani, hanem ahogy elkeverted, máris öntsd fel az odakészített vízből kb. 3 decivel. Ezzel keverd simára a rántást, és csak utána töltsd hozzá a többi vizet (ami maradt az 1 literből, plusz még egy litert). Most jönnek a fűszerek: babérlevél, 1 fakanál só, 1 fakanál Vegeta.

Savanyú tojásleves - Dobd a fazékba a babérleveleket! Savanyú tojásleves - Szórj bele 1 fakanál sót! Savanyú tojásleves - Szórj bele 1 fakanál Vegetát!

Savanyú tojásleves - Pucold meg a hagymát! Savanyú tojásleves - Pottyintsd a fazékba az egész hagymát! Pucold meg a hagymát, és úgy egészben pottyintsd a levesbe.

Fedd le a levest, és nagy lángon főzd. Ha felforrt, akkor vedd vissza egy kicsit a lángot, hogy ne zubogjon a leves, mert ez a “jacuzzi” szétroncsolná a beleengedett egész tojást.

Savanyú tojásleves - Üss fel egy tojást egy kis tálkába! Savanyú tojásleves - Óvatosan csúsztasd a tojást a levesbe!

Most egyesével üsd fel a tojásokat egy kis tálkába, és a tálkából – egészen közel a leves felszínéhez – óvatosan csúsztasd az egész tojást a levesbe. Ezt ismételd meg még 5-ször, de igyekezz mindig más helyre beleengedni a tojásokat. Aztán fedd le a levest, hadd főjenek meg a tojások. Kb. 5 perc múlva fakanállal óvatosan piszkáld meg a tojásokat, és ha valamelyik leragadt, azt kapard fel.  A maradék 2 tojást üsd fel egy nagyobb tálkába, villával verd fel, és miközben jobb kézzel gyorsan mozgatod a villát a leves felszínén, bal kézzel lassan csorgasd a felvert tojást a levesbe, a villára. (Harmadik kezem nem lévén, ezt a műveletet nem tudtam lefotózni.)

Savanyú tojásleves - A maradék 2 tojást üsd fel egy nagyobb tálkába! Savanyú tojásleves - Verd fel villával a maradék 2 tojást! Savanyú tojásleves - A felvert tojást csorgasd a levesbe!

Pár perc főzés után készen is van. Halászd ki az egész hagymát – hacsak nem tart rá valaki igényt, ez megy a szemétbe -, és tégy a levesbe 1 evőkanál 6%-os ecetet.

Savanyú tojásleves - Elkészült a leves. Savanyú tojásleves - Halászd ki a levesből az egész hagymát! Savanyú tojásleves - Tégy bele 1 evőkanál ecetet!

A saját (üres) tányérodba tedd bele a levesbe szánt kb. 2 dl tejfölt. Egy kanállal keverd el, aztán merj rá levest – lehetőleg sűrűje nélkül, ezért a fazék oldalánál töltsd fel a merőkanalat lével.

Savanyú tojásleves - Az üres tányérodba tedd bele a levesbe szánt tejfölt! Savanyú tojásleves - A levesesfazék oldalánál töltsd meg a merőkanalat sűrűje nélküli levessel! Savanyú tojásleves - A merőkanál levest öntsd a tányérodban lévő tejfölre!

Keverd simára a tejfölt a rámert levessel, aztán tégy hozzá még egy merőkanál levest, és azzal is keverd el; végül ezt a keveréket öntsd a fazékba. Még az összes levessel is keverd el, és kész. Ha vendéged van, szedd át a levest egy tálalótálba.

Savanyú tojásleves - Keverd el a levest a tejföllel! Savanyú tojásleves - Öntsd a tejfölt a fazékba! Savanyú tojásleves - Szedd át a levest egy szebb tálba!

Savanyú tojásleves - Kész, tálban.

Tégy az asztalra egy “szemetes” kistányért a babérleveleknek.

Jó étvágyat!

20 hozzászólás

  • Viktor

    Nagyon jó a leírás a leves elkészítéséről. Ma csinálom (igaz nem először, de férfiként mindig bizonytalan vagyok egy kicsit) és örülök, hogy megtaláltam az oldalt. 🙂 (A hozzászólások között talált “gyógyszerész hölgy” magánháborúja láttán meg a napi nevetési adagom is meglett!!) 🙂 Szép napot!

  • kesmarkimari

    Én a babérlevelet kapcsos szűrőben lógatom a levesbe. Mikor kész, csak kiveszem a szűrőt, és már ehetünk is…

    • Kedves Mari!

      Tényleg, hisz a gyümölcslevesbe is teatojásban teszem bele a szegfűszeget, fahéjat és citromhéjat. Igaz, a babérlevél az nagy, de kettétörve beleférne.
      Kösz a tanácsot!

      Jó karácsonyi konyhai sürgölődést !
      Mariann

  • Nem egeszen ertem mirol beszelsz, a multkor emlitettem az MSG-t (monoszodium glutamat a vegetaban) a margarint es a szojat mint a receptekben ismetelten elofordulo egeszsegre karos hatasu anyagokat. Ezen csodalkozom, mert elegge regen talalhato informacio errol, es ennek ellenere nem tunik el a receptekbol. Nemcsak azert mert gyogyszereszkent felelosseget erzek es eskum kotelez az egeszsegugyi felvilagositasra, hanem azert is, mert mint a multkor emlitettem etelrecepteket publikalni is felelosseget jelent, meg akkor is, ha valaki nincs tudataban milyen egeszsegkarosodast okoz masoknak. Szoval nem karomkodom, nincs politikai tartalom benne, akkor mi a francos fenenek kell engedelyezni es eltuntetni? Aki szakemberebb mint en az szoljon hozza, de ki az aki laikuiskent cenzurazni meri?? Vegulis kozerdeku a hozzxaszolasom, mert ugy tunik fel ezen az oldalon johiszemuleg, de kart okoznak az olvasoknak. Stimmt??

    • Kedves Carolina!

      Mint már említettem, nem itt, a savanyú tojáslevesnél szóltál hozzá először, hanem a Tartalomjegyzék oldalhoz.
      A honlap oldalsávjában, fent, a tányér alatt van az “Oldalak” címszó, az alatt van a Tartalomjegyzék szó. Ha azon kattintasz, akkor bejön a tartalomjegyzék. Ott menj le egészen az aljáig, az utolsó előtti hozzászólás a tiéd, az utolsó meg az enyém. Nem tűnt tehát el a megjegyzésed, csak valószínűleg elfelejtetted, hogy hová írtad be. 🙂

      További szép napot!
      Mariann

  • látom egy nap se elég a cenzúrázásra, sajnálni való bürokraták vagytok

  • eltunt a hozzaszolasom! cenzura a divat nalatok?

  • bubike

    Uj-Zelandon elek Wellingtonban es megcsinaltam, fantasztikus ize volt, emlekeztetett gyerekkoromra amikor eljottem ’83-ban

    • Kedves Bubike!

      Nagyon örülök, hogy olyan messze is sikerült itthoni ízeket varázsolnod a honlap segítségével – ráadásul a nemzeti ünnepünkön! 🙂

      Minden jót!
      Mariann

  • Móni1946

    Nagyon régen szerettem volna ezt főzni, de nem emlékeztem már rá, hogy az édesanyám hogyan készítette. Megtaláltam a módot és a keresett ízt. Már nagyon nem vagyok kezdő, de egyre többet főzök a receptjeid alapján, a mellékelt képek pedig nagyon jó ötlet. Kösz: Móni

  • szandra0716

    Ma ezt a receptedet használtam fel. 🙂 Készítettem már mást is, amit itt találtam. Rántott karfiolt, zöldbablevest. 🙂 Nagyon szuper ez az oldal. Kezdő vagyok, de egyre több minden sikerül, régen nem gondoltam volna, hogy ekkora élvezetet találok a főzésben. 🙂

  • dioevi

    Több receptet is elolvastam, de a nagyi receptjéhez ez áll a legközelebb. KÖSZI

  • EN IS MEGCSINALTAM PEDIG AMERIKABA ELEK .NAGYON FINOM ES IZLETES VOLT. KOSZ

  • Szia Kezdő Kukta!

    Ma pont én is ilyet csináltam! 🙂
    Egyébként a lányom kedvence.
    Jó, mert hamar megvan.

    Örülök hogy megtaláltad!
    Jó étvágyat!
    Mariann

  • Kezdő kukta

    Szia!

    Nagyszerű recept, amelyről a gyerekkorom jutott eszembe…

    Köszönöm Neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.