Saláta saláta

Saláta - kész

Hozzávalók:

  • 1 fej saláta (nem mind)
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál ecet (5-6%-os)
Saláta - Hozzávalók

Elkészítés:

Azt ajánlom, hogy inkább kisebb fej salátát vegyél, annak puhábbak a levelei. Figyelem, hogy mások mindig hatalmas fejeket választanak, pedig jobb inkább 2 kicsit venni. Úgyis a belső, kis levelek a legfinomabbak, 2 fejben több ilyen van. Egyébként 1 étkezéshez még 1 fej is sok.

Saláta - Készítsd el a salátalét!

Először a salátalét készítsd el, hogy addig is, míg mosod a leveleket, olvadjon a cukor. A vizet csak úgy találomra szoktam a tálba engedni; és egyforma mennyiségű cukrot és ecetet adok hozzá. Kb. 2 dl víhez 2 evőkanál cukrot és 2 evőkanál 6%-os ecetet tegyél. 3 cikk fokhagymát is nyomjál bele a fokhagymanyomóval! (Ha még nincs fokhagymanyomód, szerezz be egyet, mert nagyon jól használható. Nem túl macerás a maradványok kikaparása belőle.) Jól keverd el a cukrot a vízben!

Saláta - Mosd meg a levelenként! A salátát torzsájával felfelé tedd egy gyümölcsmosó tálba, és a csapnál, folyó víz alatt levelenként alaposan mosd meg, és tedd egy tálcára. A leveleket a tövüknél könnyen le tudod választani a torzsájáról. Mindkét oldalukat mosd le az ujjaddal. (Néha még apró meztelen csigák is megbújnak a levelek között. Pfuj!) Ha csak ketten vagytok, akkor nem is kell az egész fejet felhasználni, egy darabot hagyj meg holnapra, mert akkor jobb frissen belevagdalni a tegnapi lébe, mint ha a tegnapi salátát esszük.
Saláta - Meghagyhatsz egy darabot másnapra!

Most a tenyeredet a salátalevelekre nyomva dűtsd meg a tálcát, hogy lecsorogjon az összegyűlt víz. Aztán jöhet a vagdosás. Fogj össze 4 levelet, tedd a vágódeszkára, és hosszában vágd ketté. Aztán az egyik csomót a késsel (hosszában) alányúlva emeld rá a másikra, és megint vágd ketté hosszában. Könnyebb lesz úgy szeletelni, ha megint ráemeled az egyik kupacot a másikra. Fordítsd el a deszkát, és keresztben vagdosd 3 cm-es darabokra a csíkokat. Kapard a levélkéket a salátástálba.

Saláta - Hosszában vágd ketté a leveleket! Saláta - Megint vágd ketté őket! Saláta - Keresztben szeleteld fel a leveleket!

Ezt a vágási műveletet ismételd 4 levelenként, amíg el nem fogy a megmosott salátalevél. Ha egy adagot a tálba teszel, mindig keverd össze a salátát, hogy jól járja át a finom lé.

Saláta - kész

Kész is van!

Szinte minden főételhez illik!

Inkább egyél üres tésztát salátával, mint akármilyen nagyszerű fogást saláta nélkül!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.