Reszelt cékla

Reszelt cékla - Kész

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg cékla
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál ecet
  • 1 kiskanál őrölt köménymag
  • 1 evőkanál torma
  • 2 csipet só
Reszelt cékla - Hozzávalók

Elkészítés:

Mosd meg a céklákat! Ha a levét is szeretnéd felhasználni, akkor hámozd meg. Akkor is hámozd meg, ha olyan nagyok, hogy nem férnek be egészben a fazékba. De ha kicsik, és nem akarsz céklalét inni, akkor nem kell meghámozni. Hámozás után megint mosd meg. (Szép piros lesz a kezed 🙂 .) Vedd elő a kuktát, és kb. 5-8 cm-es darabokra szeleteld bele a céklákat. Önts rá 1 liter vizet, zárd le a kuktát, és egész lángon tedd oda főni.

Reszelt cékla - Hámozd meg a céklát! Reszelt cékla - Darabold a kuktába a céklát! Reszelt cékla - Zárd le a kuktát!

Reszelt cékla - Sípolástól 30 percig főzd!Ha elkezd sípolni, akkor vedd takarékra, és innentől mérve 30 percig főzd! (Úgy látszik, túl nagyok voltak a darabok, mert nekem még elég nyers volt 30 perc múlva, úgyhogy főztem még 10 percig. Ami elég nagy macera, mert ki kell engedni a gőzt, kóstolni, visszatenni a fedőt, megvárni, míg megint sípol, és újra mérni az időt.)

Ezalatt egy pohárba készítsd el a salátalét, amit majd ráöntesz a lereszelt főtt céklára. Tégy a pohárba 4 evőkanál cukrot, önts rá 4 evőkanál ecetet, adj hozzá 1 kiskanál őrölt köménymagot, és jól keverd el.

Reszelt cékla - Önts 4 kanál ecetet a cukorra! Reszelt cékla - Tégy az ecetes cukorhoz 1 kiskanál őrölt köménymagot! Reszelt cékla - Keverd el a salátalét!

Ha letelt az idő, akkor oltsd el a gázt, biztosítsd ki a kukta fedelét, és egy fakanállal emeld meg a kupakját, hogy hamarabb kijöjjön a gőz. El is engedheted a fakanalat, magától ott marad. Csak akkor esik le, ha a elhallgat a kukta (kijött a gőz, megszűnt a túlnyomás), és a fedő beesik (illetve beesne, ha tudna). Most már leveheted a fedőt! Szedd ki a cékladarabokat egy tálba, a céklalét pedig öntsd ki egy edénybe (vagy a csapba. Én csak 2 nap múlva öntöttem ki). Ízesítsd cukorral és friss citromlével, öntsd át egy üvegbe, és tedd a hűtőbe. Egy-két napon belül idd meg!

Reszelt cékla - Emeld meg a kukta kupakját, hogy kijöjjön a gőz! Reszelt cékla - A főtt céklákat szedd ki egy tálba! Reszelt cékla - Öntsd ki a céklalét egy edénybe!

A robotgép diódaráló betétjét használva daráld le a céklát egy újabb tálba! Valószínűleg el kell darabolnod némelyik céklát, hogy beférjen a darálóba. De ne aggódj, lejön majd a piros a kezedről! (A ruhádról már kevésbé, ezért lehetőleg ne fehér blúzban dolgozz! 🙂 )

Ha kész, akkor szedd szét a darálót, kapard ki a benne maradt céklát, és mosd el a gép céklás részeit.

Most tégy 2 csipet sót a reszelt (na jó, darált, de az furcsán hangzik) céklára, és öntsd rá a salátalét. Keverd el, kóstold meg, és ha nem elég édes, akkor még tegyél hozzá cukrot.

Reszelt cékla - Daráld le a céklát diódarálóval! Reszelt cékla - Öntsd rá a reszelt céklára a salátalét! Reszelt cékla - Adj még hozzá cukrot, ha kell!

Végül tegyél hozzá egy evőkanálnyi tormát, és megint keverd össze. Kóstold meg, és tégy bele még azt, amit hiányolsz (só, cukor, ecet vagy torma). Reszelt cékla - Tégy bele egy evőkanál tormát!
Reszelt cékla - Kész, kistányérban, kaja mellett

Ebből a mennyiségből 2 befőttes üveget tudtam megtölteni.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.