Pizza

Pizza - Kész (szalámis), tányéron

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1 kiskanál só
  • 2 dkg élesztő
  • 1/4 l langyos víz
  • 4 evőkanál olaj

Feltét:

  • pizzakrém
  • 3 szem paradicsom
  • 30 dkg sajt
  • 30 dkg gomba
  • Vegeta vagy só a gombára
  • 6 szelet sonka (el is maradhat)
  • olajbogyó (kb. 10 szem)
  • csípős v. édes peperoni paprika
  • bazsalikom
  • oregánó (szurokfű)
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • (a zöldfűszerek helyett lehet pizza fűszerkeverék is)
  • ketchup az evéshez
Pizza - Hozzávalók (tészta)
Pizza - Hozzávalók (feltét)

(A fenti fotón egy másik sütés eredménye van, szalámi darabkákkal.)

Elkészítés:

A tésztával kell kezdeni, azt pedig az élesztővel. Az élesztő papírján is van 10 grammonként vonal, ennek segítségével könnyen le tudsz vágni egy 2 dekás darabot. De szárított élesztő is jó, csak olvasd el, hogy mennyi frissnek felel meg. Én a mályhűtőben tartom az élesztőket, ezért 1/4 liter meleg vízbe teszem bele, úgyis lehűti a vizet. Szúrj bele az élesztőbe egy hegyes kést, és az így kapott nyeles téglával “mosd fel” az edény alját. Ha az élesztő feloldódott, akkor szórd meg egy kanálnyi liszttel, és tedd az épp hogy langyos (50 fokos) sütőbe, hogy felfusson.

Pizza - Vágjunk le 2 dkg élesztőt! Pizza - Tegyük az élesztőt langyos vízbe! Pizza - Meleg helyen futtassuk fel az élesztőt!

Amíg az élesztő megkel, mérd le a lisztet! Tedd a mérlegre a tálat, és nullázd ki a mérleget. Aztán mérj a tálba 40 dkg lisztet.

Pizza - Üres tál a mérlegen Pizza - Mérd le a lisztet!

Keverd el a lisztet az 1 kiskanál sóval, aztán tégy hozzá 4 evőkanál olajat! (Én nem szoktam leállítani az olaj csorgatását arra a kis időre, amíg a telt kanalat a lisztbe öntöm.) Ha megkelt az élesztő (nem baj, ha nem futott fel olyan nagyon), akkor azt is öntsd a liszthez.

Pizza - Add az olajat a liszthez! Pizza - Megkelt az élesztő Pizza - Öntsd az élesztőt a liszthez!

 Gyúrd meg a tésztát! Először fakanállal keverd, és ha már nehezen megy, akkor kézzel kell folytatni. Jó tészta, nem ragad a kezedhez az olaj jóvoltából! Ha jól kidolgoztad a tésztát, akkor tedd tálastul a langyos sütőbe, ott jó helye van a megkeléshez.

Pizza - Gyúrd meg a tésztát! Pizza - Kész a tészta! Pizza - Sütőben keleszd meg a tésztát!

Pizza - Állítsd be az órát 30 percre!

Legalább fél óráig keleszd a tésztát, de ha nem sürgős, akkor 1-2 óráig is hagyhatod állni. Ha fél óra múlva már sütnéd, akkor elkezdheted feldarabolni a rávalót; de ha csak 1-2 óra múlva, akkor még ne szeleteld fel a dolgokat, mert kiszáradnak. Ráérsz majd akkor, ha elősütöd a tésztát.

Mosd meg a gombát, tedd külön a szárakat, az majd jó lesz gombakrémnek. A gombát úgy szeleteld fel, hogy egyik irányban csak 3-4 darabra vágd, a másik irányban pedig (3-4 mm-es) szeletekre.

Pizza - Mosd meg a gombát! Pizza - Egyik irányban csak 4-felé vágd a gombát! Pizza - A másik irányban vastagabb szeletekre!

Pizza - A rozmaring-ágacska leveleit tépkedd le! Ha friss rozmaringot használsz, akkor csippentsd le a leveleket az ágról, az ágat ne vágd fel, mert nagyon kemény! A hosszúkás levélkéket fogd össze, és darabold apróra.

Ha megkelt a tészta – vagy nem kelt meg, de letelt a 30 perc -, akkor állítsd a sütőt melegre, kb. 170 fokra. Vedd elő a tepsit, amiben sütöd a pizzát, és olajozd ki. Aztán tedd bele a tésztát, és kézzel lapogasd szét, hogy beterítse a tepsit. (Ez elég nehéz, mert bosszantó módon mindig összeugrik, sehogy se akar ott maradni a szélén.) Tedd a meleg sütőbe, és süsd elő kb. 10 percig. Állítsd be az órát, nehogy megfeledkezz a tésztáról!

Pizza - Nyomkodd szét a tésztát a tepsiben! Pizza - Tedd meleg sütőbe, és süsd 10 percig! Pizza - Állítsd be az órát 10 percre!

Amíg magában sül a tészta, addig szeleteld fel a sajtot (sajtvágóval – vékony szeletekre), a paradicsomot (vékony karikákra) és az olajbogyót is (egy bogyót 3-felé), és tedd őket külön tányérra.

Persze erre a tésztára mást is lehet tenni: kukoricát, szalonnát stb; és a zöldfűszerek között lehet petrezselyemzöld is. Az egyik fiam pl. nem szereti a gombát, az ő részére nem szoktam tenni. Oda viszont sonkát teszek. Csak meg kell jegyezni, hogy melyik részt kinek szánom. A sajátomra mehet csípős paprika, a többiekére nem. Stb.)

Pizza - Az előkészített gomba Pizza - Az előkészített rozmaring Pizza - Az előkészített sajt

Pizza - Minden, amit rá kell tenni

Készíts oda minden fűszert, nehogy lemaradjon valami!

Ha letelt a 10 perc, edényfogó kesztyűvel vedd ki a tésztát, és tedd egy (előre odakészített) alátétre az asztalra. Önts rá egy pár csepp olajat, és egy kanál hátával kend szét a tésztán. Utána pizzakrémmel kend meg.

Pizza - Gondoskodj alátétről! Pizza - Kend meg a tésztát olajjal! Pizza - Kend meg a tésztát pizzakrémmel!

Most a paradicsomkarikákat tedd rá. Képzeld el, hogy hogy vágod majd fel (én hatfelé szoktam), és úgy tedd a paradicsomokat, hogy minden résznek lehetőleg a közepére kerüljenek. Ez főleg télen fontos, ha mondjuk csak egy szem paradicsomod van. Picit sózd meg a paradicsomokat, és szórd rájuk azt a kevés rozmaringot. Aztán terítsd be sajttal a tésztát, és hintsd meg bazsalikommal. Majd egyenletesen szórd rá a gombát, és sózd meg Vegetával. Oszd el a tésztán az olajbogyókarikákat, a peperóni darabkákat (nekem most nem volt), és szórd meg a maradék fűszerekkel (oregánó, kakukkfű). Ha sonka is van, akkor azt a tetejére tedd, és akkor valamelyik fűszert erre szórd. Esetleg pöttyinthetsz rá pár csepp olajat. (Zárójelben jegyzem meg, hogy a férjem biztos felülre tenné a sajtot, de én már tudom, hogy a sajt akkor is megolvad, ha középen van, viszont a gomba, sonka, szalonna stb. finomabb úgy, ha megpirul egy kicsit.)

Pizza - Tedd rá a sajtszeleteket! Pizza - Szórd meg a sajtot bazsalikommal! Pizza - Most jön a gomba és a maradék dolgok

Megint tedd a sütőbe, most 15 percre. Ha kész, akkor vedd ki egy alátétre, és nagy késsel vágd fel. Én 6 darabra szoktam. Nem is fontos ezt a nagy tepsit az asztalra tenni, inkább mindenkinek tégy a tányérjára egy szeletet.

Pizza - Tedd oda sülni! Pizza - Készen van! Pizza - Vágd fel!

Pizza - Kész (szalámis), tepsiben, felvágva. Itt egy másik sütés, mikor szalámi-darabkákat is tettem rá.
Pizza - Ketchup legyen a háznál!   Feltétlenül tégy az asztalra ketchupot!

Jó étvágyat!

Minigrillben felmelegítve másnap is finom.

14 hozzászólás

  • Orbán Andrea Viktória

    Kedves Mariann!

    Hú, nagyon finom lehet a Bea által ajánlott pizzaszósz! :)Én úgy szoktam csinálni, hogy a sűrített paradicsomot jól megfűszerezem (oregano, bors, piros paprika, só), teszek bele egy kis olajat és tejfölt, majd így kenem rá a kissé elősütött tésztára. De az is eszembe jutott, hogy egy kis összefőzött paradicsommal is fel lehetne higítani (héj nélkül).

    Itt nálad láttam, hogy bátran szórsz a finom fűszerekből a pizza tetejére is, azóta én is úgy csinálom. Nálunk a pizza nem szokta megérni az estét. 🙂

    Andi

  • Orbán Andrea Viktória

    Kedves Mariann!

    Nekem ez az egyik kedvenc receptleírásom! Pont az a jó benne, hogy részletes, így még a kezdők is elboldogulnak vele. 🙂

    Andi

    • Kedves Andi!

      Köszönöm szépen! 🙂
      Megfogadtam Bea tanácsát, és mostanában már saját gyártású pizzakrémmel kenem be (Cukor helyett egy kevés mézet teszek bele, mert a gyerekek újabban fujjognak a cukorra.)

      Minden jót!
      Mariann

  • Indián

    Ennyire csapnivaló receptleírással még nem találkoztam. Kedves “Anyuka”, máskor kicsit tüzetesebben tanulmányozza a receptleírások felépítését, mert külön jegyzetet kell készíteni, ha nem akar az ember belekavarodni.

    Ám köszi a receptet.

  • Laura

    Én is szoktam készíteni, nagyon finom.

  • Ákos

    Hmmm… Ezt én is megcsinálom! 🙂

  • Bea

    Kedves Mariann!

    Mindenkit megillet a dicséret, aki azt vállalja fel, hogy saját idejét és energiáját nem kímélve másoknak segít. Nagyon jónak tartom, hogy a kezdőknek is és a “haladóknak” is van hová fordulniuk, ha jót szeretnének főzni. Én a rántott sajt panírozási trükkjeit kerestem a neten, így jutottam ide. Ami a pizza szószt illeti, mivel nem mindenkinek egyforma az ízlése, a hozzávalókat hozzávetőlegesen írtam. Természetesen szívesen veszem az építő kritikát, ha beválik valamilyen módosított változata. Előre is köszönöm, őszinte tisztelettel: Bea

  • Bea

    Kedves Dalia!

    Én még csak most keveredtem erre a honlapra, nagyon tetszik, hogy vannak ilyen segítőkész emberek, mint anyuka.
    Szóval: én a pizzakrémet akkor készítem el, amikor a tészta kel(saját kísérletezés, nálunk bevált):
    Egy közepes méretű hagymát apróra vágok, megdinsztelem kicsi olajon, amikor már kész, rádobok pár másodpercre 1-2 gerezd apróra vágott fokhagymát. Amikor ez is kész, azonnal ráöntök egy fél doboznyi (kb. 2 dl) sűrített paradicsomot, sózom, borsozom, 2-3 teáskanál pizza fűszerkeveréket teszek bele, majd mikor már nagyon kezd sűrű lenni, felöntöm fél doboz sió paradicsomitallal. Addig főzöm, míg olyan állagú nem lesz, mint az “igazi”. Ezután már csak egy kis cukor kell bele. Ez ízlés szerint, de nem jó túl sokat beletenni. Hát ennyi volna.
    Én ezzel szoktam a pizza alapot is bekenni és az öntethez is ezt használom.
    Jó étvágyat, ha nektek is beválik! Üdv.:Bea

    • Kedves Bea!

      Dalia és a többiek nevében is köszönöm a házilag elkészíthető pizzakrém receptjét! 🙂
      Én is ki fogom próbálni, és később majd fel is teszem a részletes leírást ide a Kajareceptre. 🙂
      (Úgyis régen csináltam már pizzát.)

      Köszönöm a dicséretet is! 🙂
      Jó főzést!
      Mariann

  • Valamien Valaki

    😛

  • Dalia

    JoNapot
    Nem lehet otthon elokesziteni a pizzakremet?
    Elore koszonom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.