Pizza
Hozzávalók:
Feltét:
|
|
(A fenti fotón egy másik sütés eredménye van, szalámi darabkákkal.)
Elkészítés:
A tésztával kell kezdeni, azt pedig az élesztővel. Az élesztő papírján is van 10 grammonként vonal, ennek segítségével könnyen le tudsz vágni egy 2 dekás darabot. De szárított élesztő is jó, csak olvasd el, hogy mennyi frissnek felel meg. Én a mályhűtőben tartom az élesztőket, ezért 1/4 liter meleg vízbe teszem bele, úgyis lehűti a vizet. Szúrj bele az élesztőbe egy hegyes kést, és az így kapott nyeles téglával “mosd fel” az edény alját. Ha az élesztő feloldódott, akkor szórd meg egy kanálnyi liszttel, és tedd az épp hogy langyos (50 fokos) sütőbe, hogy felfusson.
Amíg az élesztő megkel, mérd le a lisztet! Tedd a mérlegre a tálat, és nullázd ki a mérleget. Aztán mérj a tálba 40 dkg lisztet.
Keverd el a lisztet az 1 kiskanál sóval, aztán tégy hozzá 4 evőkanál olajat! (Én nem szoktam leállítani az olaj csorgatását arra a kis időre, amíg a telt kanalat a lisztbe öntöm.) Ha megkelt az élesztő (nem baj, ha nem futott fel olyan nagyon), akkor azt is öntsd a liszthez.
Gyúrd meg a tésztát! Először fakanállal keverd, és ha már nehezen megy, akkor kézzel kell folytatni. Jó tészta, nem ragad a kezedhez az olaj jóvoltából! Ha jól kidolgoztad a tésztát, akkor tedd tálastul a langyos sütőbe, ott jó helye van a megkeléshez.
Legalább fél óráig keleszd a tésztát, de ha nem sürgős, akkor 1-2 óráig is hagyhatod állni. Ha fél óra múlva már sütnéd, akkor elkezdheted feldarabolni a rávalót; de ha csak 1-2 óra múlva, akkor még ne szeleteld fel a dolgokat, mert kiszáradnak. Ráérsz majd akkor, ha elősütöd a tésztát.
Mosd meg a gombát, tedd külön a szárakat, az majd jó lesz gombakrémnek. A gombát úgy szeleteld fel, hogy egyik irányban csak 3-4 darabra vágd, a másik irányban pedig (3-4 mm-es) szeletekre.
Ha friss rozmaringot használsz, akkor csippentsd le a leveleket az ágról, az ágat ne vágd fel, mert nagyon kemény! A hosszúkás levélkéket fogd össze, és darabold apróra. |
Ha megkelt a tészta – vagy nem kelt meg, de letelt a 30 perc -, akkor állítsd a sütőt melegre, kb. 170 fokra. Vedd elő a tepsit, amiben sütöd a pizzát, és olajozd ki. Aztán tedd bele a tésztát, és kézzel lapogasd szét, hogy beterítse a tepsit. (Ez elég nehéz, mert bosszantó módon mindig összeugrik, sehogy se akar ott maradni a szélén.) Tedd a meleg sütőbe, és süsd elő kb. 10 percig. Állítsd be az órát, nehogy megfeledkezz a tésztáról!
Amíg magában sül a tészta, addig szeleteld fel a sajtot (sajtvágóval – vékony szeletekre), a paradicsomot (vékony karikákra) és az olajbogyót is (egy bogyót 3-felé), és tedd őket külön tányérra.
Persze erre a tésztára mást is lehet tenni: kukoricát, szalonnát stb; és a zöldfűszerek között lehet petrezselyemzöld is. Az egyik fiam pl. nem szereti a gombát, az ő részére nem szoktam tenni. Oda viszont sonkát teszek. Csak meg kell jegyezni, hogy melyik részt kinek szánom. A sajátomra mehet csípős paprika, a többiekére nem. Stb.)
Készíts oda minden fűszert, nehogy lemaradjon valami! Ha letelt a 10 perc, edényfogó kesztyűvel vedd ki a tésztát, és tedd egy (előre odakészített) alátétre az asztalra. Önts rá egy pár csepp olajat, és egy kanál hátával kend szét a tésztán. Utána pizzakrémmel kend meg. |
Most a paradicsomkarikákat tedd rá. Képzeld el, hogy hogy vágod majd fel (én hatfelé szoktam), és úgy tedd a paradicsomokat, hogy minden résznek lehetőleg a közepére kerüljenek. Ez főleg télen fontos, ha mondjuk csak egy szem paradicsomod van. Picit sózd meg a paradicsomokat, és szórd rájuk azt a kevés rozmaringot. Aztán terítsd be sajttal a tésztát, és hintsd meg bazsalikommal. Majd egyenletesen szórd rá a gombát, és sózd meg Vegetával. Oszd el a tésztán az olajbogyókarikákat, a peperóni darabkákat (nekem most nem volt), és szórd meg a maradék fűszerekkel (oregánó, kakukkfű). Ha sonka is van, akkor azt a tetejére tedd, és akkor valamelyik fűszert erre szórd. Esetleg pöttyinthetsz rá pár csepp olajat. (Zárójelben jegyzem meg, hogy a férjem biztos felülre tenné a sajtot, de én már tudom, hogy a sajt akkor is megolvad, ha középen van, viszont a gomba, sonka, szalonna stb. finomabb úgy, ha megpirul egy kicsit.)
Megint tedd a sütőbe, most 15 percre. Ha kész, akkor vedd ki egy alátétre, és nagy késsel vágd fel. Én 6 darabra szoktam. Nem is fontos ezt a nagy tepsit az asztalra tenni, inkább mindenkinek tégy a tányérjára egy szeletet.
Itt egy másik sütés, mikor szalámi-darabkákat is tettem rá. |
Feltétlenül tégy az asztalra ketchupot!
Jó étvágyat!Minigrillben felmelegítve másnap is finom. |