Piskótatorta eperrel

Piskótatorta eperrel - Kész, virággal Piskótatorta eperrel - Eperszemekkel
Piskótatorta eperrel - Zselével bevonva
Piskótatorta eperrel - 1 szelet kistányéron, habbal
Piskótatorta eperrel - Hozzávalók

Hozzávalók:

Tésztája:

 • 9 tojás
 • 15 dkg porcukor
 • 15 dkg liszt
 • citromhéj

Krém:

 • 1 tasak eperpuding (puncspuding is jó)
 • 20 dkg vaj
 • 20 dkg porcukor
 • 2,5 dl tej

Tetejére:

 • 1 tasak piros tortazselé
 • 3 evőkanál cukor
 • 2,5 dl víz vagy gyümölcslé

Elkészítés:

Röviden:

 1. Készítsd el a piskótatorta tésztáját a kemény habbá vert (tojásfehérje + porcukor)-hoz hozzáadva a (tojássárgája + porcukor) keveréket, majd apránként beleforgatva a lisztet.
 2. A tésztát öntsd az előkészített tortaformába, és 175 fokon 40-45 percig süsd.
 3. Csináld meg a pudingot; 2,5 dl tejjel és a krémhez kimért 20 dkg porcukorból elvett 3 evőkanálnyi cukorral. Hagyd kihűlni.
 4. Keverd ki a vajat a maradék porcukorral – ez a krémalap.
 5. Dolgozd össze a cukros vajat a pudinggal – ez a krém.
 6. Vágd ketté a megsült, kihűlt tortát.
 7. Kend meg az alsó tortalapot krémmel, borítsd rá a felső tortalapot, és először körben a torta oldalát, aztán a tetejét is kend meg pudingkrémmel.
 8. Rendezd el a torta tetején az eperszemeket.
 9. Turmixolj össze 2,5 dl vizet és a csúnyább epreket, és ezzel a lével főzd fel a 3 evőkanál cukorral összekevert tortazselét. Hagyd hűlni 10 percig.
 10. Terítsd szét a tortazselét a tortán – kanalanként, belülről kifelé haladva.

Vedd ki a vajat a hűtőből, mert csak puha vajból lehet kikeverni a krémet. Vedd ki az epret a mélyhűtőből – persze csak ha nem eper-idényben csinálod a tortát, mert friss eperrel azért finomabb. Ha mirelit epred van, akkor forralj vizet, és forrázd le az epret, hogy szét tudd majd választani a szemeket, mire szükség lesz rá.

Piskótatorta eperrel - Vedd ki a vajat a hűtőből, és tedd egy tálba! Piskótatorta eperrel - Vedd ki az epret a mélyhűtőből! Piskótatorta eperrel - Forrázd le az epret, hogy hamarabb felengedjen!

Piskótatorta eperrel - Kerítsd elő a tortaformát!Mielőtt hozzákezdenél a torta tésztájának összeállításához, kerítsd elő a tortaformát, és ha van hozzá ilyen gyümölcstorta aljad, akkor azt tedd bele, mégpedig a domború részével felfelé. Ugyanis ez lesz majd a torta teteje – fel kell fordítani -, a dudorokból mélyedések lesznek, ezekbe teszed majd az epreket.
Illeszd a tortaforma alját az oldalgyűrű vájatába, és kattintsd rá a gyűrű oldalán lévő csatot. Vajazd ki a forma alját (egy papírral kend szét egyenletesen az odadörgölt vajat), aztán szórj rá egy kevés lisztet, és a forma ütögetésével-billegetésével terítsd szét egyenletesen a lisztet is.

Piskótatorta eperrel - Tedd be a formába az alját, és kattintsd rá a forma oldalára a csatot Piskótatorta eperrel - Vajazd ki a tortaformát! Piskótatorta eperrel - Lisztezd ki a tortaformát!

Piskótatorta eperrel - Egy 85 cm hosszú sütőpapír darabot vágj fel 5 db 7,5 cm széles csíkra!Egy sütőpapír-csíkkal ki kell bélelni a forma oldalát. Ehhez le kell mérnünk a tortaformánk jellemzőit. Az én tortaformám adatai: 24 cm átmérőjű, 80 cm kerületű, 7 cm magas. Tehát a kerület hosszára hagyj rá egy pár cm-t, és a sütőpapírból tekerj le egy ilyen hosszú darabot, most 85 cm-t. A sütőpapír 38 cm széles, vagyis 7 cm-es csíkból kitelik belőle 5 db. De inkább 7,5 cm széles csíkokat vágj, az utolsó meg annyi, amennyi. Egy csíkot gördíts végig a forma oldalán, a tekercseléssel ellentétes irányban, hogy ne pöndörödjön össze. A többi 4 csíkot tekerd egybe, gumizd át, és tedd el további tortákhoz.

Piskótatorta eperrel - Mérd le a tortaformád kerületét! Piskótatorta eperrel - Egy sütőpapír-csík 7,5 cm széles. Piskótatorta eperrel - A papír trekercselésével ellenkező irányban lapítsd a papírcsíkot a forma oldalához!

Piskótatorta eperrel - Készítsd oda a tojáskettéválasztáshoz szükséges csöbröket!Akkor jöhet a piskótatészta! Nagyon hamar megvan. 🙂 Gyújtsd is be a sütőt, állítsd 175 fokra (közepes melegre).
Készíts oda egy kb. 3 literes fazekat a tortamassza számára – egyelőre ebben gyűjtöd a tojásfehérjéket, de ebben dolgozod is majd ki a piskótatésztát. Kell még egy kisebb tál a 9 tojássárgájának, és egy pici, ideiglenes tálka, amibe mindig az épp soron következő tojás fehérjét csurgatod. Na meg a 9 tojás. 🙂 Üsd fel tehát egyesével a tojásokat, és a két fél tojáshéj egyikéből a másikába ide-oda öntögetve fogd fel a tojássárgáját, a fehérjét meg hagyd lecsorogni a tálkába. Ha rendben van a tojás illata, akkor a sárgája mehet a tálba, a fehérje meg a fazékba.

Piskótatorta eperrel - Üsd fel a tojást, és válaszd el a sárgáját a fehérjétől! Piskótatorta eperrel - A tojássárgáját pottyintsd a sárgája-gyűjtő tálba! Piskótatorta eperrel - A fehérjét csorgasd a fehérjés fazékba!

Piskótatorta eperrel - Rosszul feltört tojás Piskótatorta eperrel - 9 tojás feltörve

Ne dobd ki egyből a tojáshéjakat, mert ha egy tojást véletlenül úgy sikerül feltörnöd, hogy az egyik fél tojáshéj nagyon kicsi, akkor guberálhatsz helyette egy jobb tojáshéjat a már leszerepeltek közül az öntögetéshez.
Most mérd ki a porcukrot – egy kis tálkába mérj 6 dkg-t a tojássárgája számára, egy másik tálkába 9 dkg-t a tojásfehérje számára. Egy harmadik tálkába mérj ki 15 dkg lisztet.

Piskótatorta eperrel - Egy kis tálkába mérj ki 6 dkg porcukrot! Piskótatorta eperrel - Egy másik tálkába mérj ki 9 dkg porcukrot! Piskótatorta eperrel - Egy harmadik tálkába mérj ki 15 dkg lisztet!

Először a tojássárgájával foglalkozz, hogy a felvert habnak majd ne kelljen erre a műveletre várnia. Mosd meg a citromot, és reszeld a héját a tojássárgákhoz. Öntsd hozzá a 6 dkg porcukrot is, és jól keverd el.

Piskótatorta eperrel - Egy citrom héját reszeld a tojássárgákhoz! Piskótatorta eperrel - Borítsd a 6 dkg porcukrot a tojássárgákhoz! Piskótatorta eperrel - Jól keverd el a tojássárgákat a cukorral!

Elektromos – vagy kézi – habverővel verd fel kemény habbá a tojásfehérjéket; miközben apró adagokban hozzáöntöd a 9 dkg porcukrot. Kb 3 percig kell verni, és akkor jó, ha az edényt felfordítva sem esik ki belőle a hab. (Azért ne vedd szó szerint ezt a felfordítást! 🙂 )

Piskótatorta eperrel - Verd fel a tojásfehérjéket! Piskótatorta eperrel - A habverés közben apránként öntsd a 9 dkg cukrot a habhoz! Piskótatorta eperrel - Akkor jó a hab, ha az edényt felfordítva se esik ki belőle.

Piskótatorta eperrel - Csorgasd a sárgáját a habhoz! Piskótatorta eperrel - Keverd egyenletesre a két színt!

Lassan csorgasd bele a tojássárgáját a habba, és a fakanalat lassan forgatva keverd egyenletes vajszínűre a fehéret és a sárgát. A lisztet is apránként kell hozzáönteni, közben a fakanállal óvatosan beleforgatni a masszába. Készen van a tészta, meg is vagyunk az 1-es ponttal. 🙂 (Nyugi, nem lesz 9-szer ilyen hosszú a leírás! 🙂 )

Piskótatorta eperrel - Kis adagokban szórd a lisztet a masszához! Piskótatorta eperrel - Fakanállal óvatosan forgasd bele a lisztet a tésztába! Piskótatorta eperrel - Készen van a piskótatorta tésztája!

Borítsd a tésztát az előkészített tortaformába. Alacsonyról öntsd, hogy ne zuttyanjon nagyot. A végefelé már be kell segíteni a fakanállal. Jobbról is, balról is kapard a tésztát középre a fazékban, és az így összegyűlt tésztát kapard ki a tortaformába. A maradékot az ujjaddak kapard ki, az ujjadról pedig a tortaforma oldalán húzd le a tésztát.

Piskótatorta eperrel - Öntsd a tésztamasszát a tortaformába! Piskótatorta eperrel - Jól kapard ki a tésztát az edényből! Piskótatorta eperrel - A végén az ujjaddal is kapard ki a tésztát!

Tedd be a tortaformába öntött piskótatésztát a 175 fok meleg sütőbe, és süsd 35-40 percig. (Nekem 35 perc nem volt elég, kicsit nyers maradt a tészta közepe. Vagy 180 fok – 35 perc legyen, vagy 175 fok – 40 perc párosításban süsd!)

Piskótatorta eperrel - Piskótatészta a tortaformában. Piskótatorta eperrel - Tedd be a tortát a 175 fok meleg sütőbe! Piskótatorta eperrel - Sütési idő: 35 perc. (De inkább 40)

Piskótatorta eperrel - Mérj ki 2,5 dl tejet!Piskótatorta eperrel - Mérd ki a krémhez való 20 dkg porcukrot!

Amíg sül a tészta, főzd meg a pudingot. A tasakján lévő utasítás szerint fél liter tej kell hozzá, de mivel most tortakrémet csinálunk, elég lesz 2,5 dl tej, ennyit mérj ki egy mércés kancsóban. Mérd ki a pudingkrémhez való 20 dkg porcukrot is, mert ebből kell majd elvenni egy keveset a puding főzéséhez. Öntsd a pudingport egy bögrébe, és tégy hozzá 3 evőkanál porcukrot az imént kimért 20 dkg-ból. Jól keverd el a pudingport a porcukorral.

Piskótatorta eperrel - Öntsd a pudingport egy bögrébe! Piskótatorta eperrel - Adj a pudingporhoz 3 evőkanál porcukrot! Piskótatorta eperrel - Jól keverd el a pudingport a porcukorral!

A kimért 2,5 dl tejből önts egy keveset a cukros pudingporra, és addig keverd, míg csomómentes nem lesz a kotyvalék.

Piskótatorta eperrel - Önts egy kevés tejet a pudingporhoz! Piskótatorta eperrel - Keverd egyenletesre a cukros pudingport a tejben! Piskótatorta eperrel - Pudingpor feloldva.

A 2,5 dl-ből megmaradt tejet öntsd egy lábosba, és forrald fel. Ha forr, akkor oltsd el a gázt, és folytonos keverés közben csorgasd a cukros pudingot a tejbe.

Piskótatorta eperrel - Öntsd a 2,5 dl-ből megmaradt tejet egy lábosba, és forrald fel! Piskótatorta eperrel - Forr a tej. Piskótatorta eperrel - Csorgasd a pudingot a forró tejbe!

Addig keverd a pudingot, míg be nem sűrűsödik. Akkor megint gyújtsd meg alatta a gázt, és felforrástól még 1 percig főzd a pudingot. (Persze, közben folyton kevergesd.) Kész is van. Tedd hideg helyre, hogy kihűljön, mert ha melegen teszed a vajkrémhez, akkor kipelyhesedik, és ronda lesz a krém.

Piskótatorta eperrel - Keverd simára a pudingot a tejjel! Piskótatorta eperrel - Ha besűrűsödött, akkor rottyints rajta egyet! Piskótatorta eperrel - Kész a puding!

Piskótatorta eperrel - Megsült a torta! Piskótatorta eperrel - Egy tésztaszurkáló tűvel ellenőrizd, hogy a torta belseje is megsült-e! Ha letelt a 35 perc, akkor egy edényalátétre vedd ki a tortát, és szúrj bele egy tésztaszurkáló tűt, hogy ellenőrizd, megsült-e a belseje is. Akkor jó, ha a tűre nem ragadt tészta.

Ha a torta átment a tűpróbán, akkor csatold ki a forma oldalát, és emeld le a tortáról. (Ha mázgás a tű, akkor tedd még vissza a tortát a sütőbe, 5 percre.)

Piskótatorta eperrel - Szedd le a tortaforma oldalát! Piskótatorta eperrel - Húzd le a sütőpapírt a torta oldaláról! Laposan vezetve, óvatosan húzd le a sütőpapírt a torta oldaláról.

Készítsd oda a tortatartódat, amin majd tálalod a tortát. Edényfogó kesztyűvel fogd meg a tortaforma lapján lévő tortát, és fejjel lefelé borítsd rá a tortatartóra. (Vagy inkább a tortatartót fordítsd rá a torta tetejére, akkor a torta most a forma vaslapja és a tortatartó között van, és e két lap közé szorítva könnyebb átfordítani.)

Piskótatorta eperrel - Készítsd oda a tortatartót! Piskótatorta eperrel - Edényfogó kesztyűvel fogd meg a vaslapon fekvő tortát! Piskótatorta eperrel - Fordítsd rá a tortát a tortatartóra!

Hiába vajaztad-lisztezted be a tortaforma lapját, mégse jön le olyan egyszerűen a tortáról. Egy hosszú pengéjű késsel nyúlj be a lap alá, és óvatosan nyiszitálva vezesd körbe a kést a sütőlapon, hogy elválaszd a tortát a fémlaptól. Próbálj mindig a fémlap felszínén maradni. Óvatosan emeld le a fémlapot, és ha úgy érzed, hogy valahol még nem enged, akkor ott válaszd le a késsel a tésztát a lapról. Egész jó lett! 🙂

Piskótatorta eperrel - Egy hosszú késpengével válaszd el a tortát a fémlaptól! Piskótatorta eperrel - Ha körbeértél a vágással, emeld le a tortáról a fémlapot! Piskótatorta eperrel - Egész jól lejött a sütőlap a tortáról!

Piskótatorta eperrel - A sütőlapról kapard le egy tálkába a ráragadt piskótadarabokat! A kerek lapra ragadt piskótadarabokat kapard le egy tálkába; jól jön az még tésztahiányt pótolni!

Hagyd kihűlni a tortát, aztán egy hosszú pengéjű késsel vágd fel két lapra.

Én bizony csak 1 csík krémet terveztem a tortába, mert még kétfelé is elég nehéz vágni ezt a nagy, puha tésztát. De a nagyon ügyesek 3 lapra is elvághatják, és akkor 2 csík krém lesz benne. Kezdőknek nem ajánlom! 🙂 Ugyanis tudni kell vízszintesen tartani a nyiszáló kést, mert egyébként kezelhetetlenül elvékonyodik valamelyik tortalap.

Figyelj rá, hogy vízszintesen vezesd a kést! A vágáskor a tortaformát forgasd, ne te járd körbe a tortát. 🙂 Készíts oda egy jó nagy lapostányért – mondjuk süteményestálat -, emeld le a felső tortalapot, és a vágási felülettel felfelé tedd a tányérra.

Piskótatorta eperrel - Egy hosszú pengéjű késsel lapjában vágd ketté a tortát! Piskótatorta eperrel - Emeld le a felső lapot, és tedd egy nagy lapostányérra! Piskótatorta eperrel - A felső tortalap félretéve.

Piskótatorta eperrel - Az alsó féltorta közepe sületlen.Most láthatóvá válik az alsó tortalap (ez az eredeti tortának a felső-belső része), és bizony ez egy kicsit sületlen. 🙁 Vissza kellett tennem sülni: Sütőlap vissza a tortára, felfordítás, tortatartó leszedés. Ráadásul ahogy a felfordított tortatartót leszedtem a tortalapról, egy kicsit szétroncsolódott a tortalap felülete. Nem érdekes! Ez úgyis az alja lesz, nem látszik majd.

Piskótatorta eperrel - Tedd a tortaforma sima sütőlapját a sületlen féltortára!r Piskótatorta eperrel - Fordítsd fel a tortatartót, hogy a sütőlapon álljon a torta! Piskótatorta eperrel - Ismét a sütőlapon van a torta; a sületlen fele.

Már csak a forma oldalát kell rácsatolni, és mehet vissza a sütőbe még 5 percre. A pótsütés után már kikapcsolhatod a sütőt. Tedd vissza a féltortát a tortatartóra.

Piskótatorta eperrel - Sületlen féltorta vissza a sütőbe. Piskótatorta eperrel - Még 5 percig süsd a fél tortát! Piskótatorta eperrel - Megsült a féltorta!

Most jön a krém. A pudingfőzés előtt kimért 20 dkg porcukor maradékát öntsd a 20 dkg vajhoz. Fakanállal – legjobb a lyukas fakanál – addig keverd, míg szép sima nem lesz. Vadássz a cukor-göbökre, és lapítsd szét őket a fakanállal.

Piskótatorta eperrel - Borítsd a 20 dkg cukor maradékát a vajhoz! Piskótatorta eperrel - Keverd ki a vajat a cukorral! Piskótatorta eperrel - Vajkrém kész.

A közben kihűlt pudingkrémet kapard a vajba, és jól dolgozd össze a két masszát. Ne legyenek a pudingban csomók!

Piskótatorta eperrel - Kapard a kihűlt pudingot a vajba! Piskótatorta eperrel - Vajban puding. Piskótatorta eperrel - A simára kevert puncspudingkrém.

Egy gömbölyű végű, lehetőleg széles pengéjű késsel kend meg a tortát krémmel. Először a tortatartón kévő alsó féltorta tetejét kend meg, aztán fordítsd rá a tányéron lévő felső felét.

Piskótatorta eperrel - Először az alsó lap tetejét kend meg! Piskótatorta eperrel - A krémkenő munkahely. Piskótatorta eperrel - A megkent lapra tedd rá a felső tortalapot!

Ne a tortalap tetejét kend meg előbb, hanem az oldalát. Ugyanis a tetejére még zselé is jön, de az ciki lenne, ha az oldalára nem jutna krém. Nem tudom, kinek mond ez valamit – kőművesek előnyben -, de pont úgy kell felvinni a krémet, mint mikor a ház falát vakoljuk. Ha körbeértél az oldalán, akkor mehet a tetejére a krém. A maradék krémből foldozd ki a torta oldalán lévő egyenetlenségeket.

Piskótatorta eperrel - Vakold be rózsaszínre a torta oldalát! Piskótatorta eperrel - Kend meg pudingkrémmel a torta tetejét! Piskótatorta eperrel - A maradék krémből foldozgasd a torta oldalát!

Piskótatorta eperrel - Válogasd ki a szép epreket!Most jön az eprezés. Válogasd ki a szép eperszemeket; a sápadt, plötty, lapított vagy dirib-darab epreket pedig turmixold össze 2,5 dl vízzel. A tortazselé uitasítása úgyis azt mondja, hogy vízzel vagy gyümölcslével keverjük össze a port. A bénább eprek turmixa lesz a gyümölcslé. 🙂 A kiválogatott eprekből rakj ki egy kört a torta szélén – felezéses módszerrel; mindig két eper között félúton legyen a következő szem.

Piskótatorta eperrel - Készen van a puncskrémes torta, már csak díszíteni kell. Piskótatorta eperrel - Az epreket felezéses módszerrel helyezd el körben a tortán! Piskótatorta eperrel - Egy eper-kör díszítés a tortán.

Piskótatorta eperrel - Belső kör eperPiskótatorta eperrel - Eperrel kirakva

Tulajdonképpen így is jó lenne…de hátravan még a tortazselé.
Egy kisebb lábosba szórj 3 evőkanál cukrot, és szórd rá a tortazseléport. Az eperturmixból mérj ki 2,5 dl-t, és öntsd a cukros zseléporra.

Piskótatorta eperrel - Egy kis lábosba tégy 3 evőkanál cukrot! Piskótatorta eperrel - Szórd a lábosba a tortazseléport! Piskótatorta eperrel - Önts a cukros zseléporra 2,5 dl eperturmixot!

Keverd csomómentesre, aztán tedd oda főni. Állandóan kevergetve főzd fel, és forrástól számítva 1 percig főzd. Utána 10 percig hagyd hűlni, közben 2-3-szor keverd meg.

Piskótatorta eperrel - Jól keverd el a zseléport az eperturmixszal! Piskótatorta eperrel - Folyton kevergetve főzd fel a zseléport! Piskótatorta eperrel - Felforrástól számítva 1 percig főzd a zselét!

10 perc múlva az állaga már kezd sűrűsödni. Ekkor egy kanállal terítsd szét a torta tetején a zselét – középről kiindulva, körkörösen kifelé haladva.
Ez a zselébevonat sajnos az eperturmix miatt nem lett átlátszó, viszont nagyon finom volt! 🙂 Ha nincs ennyi gyertya rajta, akkor tejszínhab-felirattal is lehet díszíteni; egy nájlonzacskó sarkán pici lyukat vágni, abból nyomni ki a vékony habot az íráshoz.

Piskótatorta eperrel - Közepétől kifele haladva terítsd szét a zselét a tortán! Piskótatorta eperrel - Kész, zselével bevonva. Piskótatorta eperrel - Szállítás után, gyertyával.

Csak megjegyzem, hogy mivel nekem szállítanom kellett a tortát az ünnepelthez, kész tor(ta)túra volt, míg átraktam az üvegtalpas tortatartóról a fedéllel zárható műanyag tortatartóra a megkent, bevont remekművet. De legalább megérte, mert mindenkinek nagyon ízlett. 🙂

Piskótatorta eperrel - Boldog születésnapot!

Happy birthday to you! 🙂

Tejszínhabbal az igazi!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.