Párolt zöldbab

Párolt zöldbab - Kész, tányéron

Hozzávalók:

  • 30-40 dkg zöldbab (lehet zöld hüvelyű is)
  • 1 csapott fakanál Vegeta vagy 3 csipet só
  • borsikafű (a képről lemaradt)
  • 4 dkg Ráma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
Párolt zöldbab - Hozzávalók

Elkészítés:

Párolt zöldbab - Öntsd a zöldbabot a mosogatóba eresztett vízbe!Párolt zöldbab - Mosd meg a zöldbabot a mosogatóba eresztett vízben!

Mosd ki a mosogató medencéjét, tedd bele a dugót, engedj vizet a tartályba. Öntsd bele a zöldbabot, és markolászással jól mosd meg. A megmosott zöldbabot szedd ki egy tálba.

Párolt zöldbab - Másodszor is mosd meg a zöldbabot!Párolt zöldbab - Öntsd le a vizet a zöldbabról!

Engedd le a mosóvizet, és másodszor is mosd meg a zöldbabot; most már elég a tálba vizet eresztened. Végül öntsd le a vizet a zöldbabról, miközben tedd oda a kezed, hogy ne essen ki a bab.

Párolt zöldbab - Alakítsd ki a zöldbab-pucolási munkahelyet!Párolt zöldbab - Vágd le a zöldbab végeit, közben húzd le mindkét gerincéről a szálkát!

Most alakítsd ki a zöldbabpucolási munkahelyet! Le kell vágni a zöldbabok mindkét végét; ehhez kell egy kis tál a szemétnek ( a levágott végek), és egy nagyobb a levágott végű zöldbaboknak. Veszel egy zöldbabot, a kis késsel levágod a végét, és laposan próbálod húzni a – remélhetőleg nem létező – szálkát a gerincéről. Ha nincs szálka, akkor jöhet a zöldbab másik végének lecsippentése; ha meg van szálka, akkor húzd le, ameddig jön, és utána ismételd meg ugyanezt a zöldbab másik végével.

Párolt zöldbab - Kis hiba a zöldbabon.Párolt zöldbab - Vágd ki a zöldbabból a hibás részt!

A végcsippentés közben nézd meg, nincs-e hiba a zöldbabon. Ha rozsdás foltot, elszáradt részt vagy egyéb rondaságot látsz rajta, vágd ki a hibás részt!

Párolt zöldbab - Végy egy kis marék zöldbabot, ezt fogod majd felvágni 2 cm-es darabokra!Párolt zöldbab - Darabold fel 2-3 cm-es darabokra a köteg zöldbabot!

Ha végeztél a végek lecsippentésével, jöhet a darabolás. Végy egy marék zöldbabot, egy vágódeszkán rendezd el őket úgy, hogy nagyjából 1 irányban álljanak a szálak, aztán egy hosszabb pengéjű késsel darabold fel egyszerre a köteget 2-3 cm-es darabkákra.

Párolt zöldbab - Mi van, ha a darabolás végén kilóg néhány hosszabb zöldbab? Párolt zöldbab - Ha a darabolás végén kilóg néhány hosszabb zöldbab, akkor azt még külön vágd fel! Ha a köteg feldarabolása után a szélén kilóg néhány hosszabb darab, akkor azokat külön vágd ketté.

Párolt zöldbab - Egy serpenyőben olvassz meg 4 dkg vajat!Párolt zöldbab - Az olvadt vajba borítsd bele a darabolt zöldbabot!

Most következik a párolás. Egy teflonserpenyőben olvassz meg kb. 4 dkg. Rámát, és az olvadt vajba borítsd bele a darabolt zöldbabot. Keverd el.

Párolt zöldbab - Szórj rá egy csapott fakanál Vegetát! Párolt zöldbab - Hintsd meg borsikafűvel! Szórj rá egy csapott fakanál Vegetát (vagy 3 csipet sót), és hintsd meg borsikafűvel.

Önts rá kb. fél dl vizet, keverd el, és fedd le. Így párold kb. 20 percig. (Már régen főztem, elfelejtettem, hogy elég-e 15 perc is, vagy inkább 25 kell neki a teljes puhuláshoz. De úgy rémlik, hogy a 20 perc az nem volt jó.) Nem kell agyonfőzni, finomabb, ha egy kicsit ropogós.

Párolt zöldbab - Önts rá fél deci vizet, hogy ne égjen le! Párolt zöldbab - Fedő alatt párold! Párolt zöldbab - 20 perc alatt megpuhul.

Közben foglalkozz a petrezselyemmel. Mosd meg, rendezd össze a szálakat, a levelek tövében vágd le a szárakat, aztán vágd apróra a petrezselyemzöldet.

Párolt zöldbab - Szépen rendezd össze a petrezselyemszálakat! Párolt zöldbab - Vágd le a petrezselyemszárakat! Párolt zöldbab - Vágd fel apróra a petrezselyemzöldet!

Párolt zöldbab - A kész párolt zöldbabra kapard rá a petrezselymet! Párolt zöldbab - Keverd el a petrezselymet a párolt zöldbabbal! Ha kóstolással kellő puhának találod a zöldbabot, akkor kapard rá a petrezselymet, és kész is van.
Párolt zöldbab - Kész, tálkában.

Krumpli vagy rizs mellé lehet tenni pót-köretnek; de önállóan is betölti a köret funkciót.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.