Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Kész, 2 szelet kenyér.

Hozzávalók:

  • személyenként 1 közepes, vagy 2 kisebb paradicsom
  • 2 (de legalább 1) ág bazsalikom,
    vagy 1 evőkanálnyi morzsolt bazsalikom
  • személyenként 1 gerezd fokhagyma
  • 2 csipet só (3 személynek)
  • 1 evőkanál olívaolaj (3 személynek)
  • bors
Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Hozzávalók

Elkészítés:

A menyem Torinóban járt a nyáron (tangóversenyen); ott szerette meg a bruschettát (ejtsd: bruszketta). A szó maga egyszerű fokhagymás pirítóst jelent, ezért vannak ilyen-olyan bruschetták, attól függően, hogy mit halmozunk a kenyérre. Az alap az apróra vágott paradicsom. Igazán gyorsan megvan; csak legyen otthon friss vagy szárított bazsalikom.

Jó dolog a fűszerkert, de egy balkonládában is lehet bazsalikomot “termelni”. Több fajtája van.

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - A nagy levelű bazsalikom a fűszerkertben. Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - A kis levelű bazsalikom, balkonládában.

Úgy látszik, nem egyformát vetettünk a lányommal, mert nálam a nagy levelű (dél-európai) fajta kelt ki, a lányom balkonládájában meg egy kis levelű (afrikai) fajta.
A bruschettához vágj le 2 ág bazsalikomot, mosd meg folyó hideg víz alatt, és nyomkodd ki belőle a vizet.

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Vágj le 2 szál bazsalikomot! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - A 2 szál bazsalikom. Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Mosd meg a bazsalikomot!

Mivel a paradicsomról majd le kell húzni a héját, és az úgy megy könnyen, ha előtte meleg vízbe mártjuk; tégy oda melegedni egy kevés vizet egy kis edényben. Amíg a víz melegszik, foglalkozz a bazsalikommal. Csippentsd le a szárról a leveleket, mert csak azt kell majd összevágni.

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Forralj vizet egy kis edényben! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Csippentsd le a bazsalikom-ágról a leveleket! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Rendezd egy kupacba a leveleket!

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Vágj vékony szeleteket a levél-göngyölegből! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Az előző vágásirányra merőlegesen is vagdosd fel a bazsalikomleveleket!

Híresebb helyeken úgy írják le a levelek aprítását, hogy rendezzük egymásra a leveleket, hosszában göngyöljük fel szivarszerűen, jó szorosan, és így vagdossuk szeletekre. Szerintem egyszerűen csak jól tömörítsd össze a leveleket, és a göngyöleget jól lenyomva először vágd fel vékony szeletekre, aztán meg rá merőlegesen aprítsd miszlikbe.

A szomszédunk kutyáját miszliknek hívják. Tündéri kis fehér puli, de hétvégi éjszakákon a férjem gyakran szeretné, ha az ebecske rászolgálna a nevére. 🙂

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Paradicsom-hámozó munkahelyMost jöhetnek a paradicsomok. Készíts oda két tálkát: az egyiket a paradicsomhéjnak, a másikat a hámozott paradicsomnak.
A paradicsomok tetejét két, egymásra merőleges vágással metszd be, és dobd a forró vízbe. (Először kettőt dobj bele, aztán mikor egyet kiveszel, dobj a helyére egy másikat.) Egyből ki is veheted a paradicsomot a forró vízből, és egy késsel húzd le a héját. A bemetszésnél kezdve könnyen lejön.

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Metszd be a paradicsom tetejét! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Dobd a paradicsomot a forró vízbe! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Vedd ki a paradicsomot a forró vízből, és húzd le a héját!

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Vedd ki a deszkára a paradicsomokat, és vágd félbe őket!Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Kapard a bazsalikomot a kiürült tálkába!

Mivel most már a paradicsomok szeleteléséhez kell a vágódeszka; el kell róla tüntetni a bazsalikomot. Hogy ne fogjak be egy újabb tálkát, én kiszedtem az összes paradicsomot a tálkából, és az így felszabadult tálba kapartam a bazsalikomot. De hogy ne guruljanak le a paradicsomok a deszkáról, félbevágtam őket.

A paradicsomot vágd apró kockákra. Ehhez először vágd kb. fél cm-es csíkokra, utána forgass egyet a szelet-kupacon, és vágd fel a szeleteket kockákra. Az összevágott paradicsomokat kapard a bazsalikomos tálkába.

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Egy felszeletelt paradicsom. Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Kockázd fel a paradicsomszeleteket! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - A feldarabolt paradicsomokat kapard a bazsalikomhoz, a tálba.

Önts rá 1 evőkanál olajat, keverd össze, szórj rá 2 csipet sót, borsozd meg, és jól keverd össze. Kész is van. 🙂 (Ha nem bajlódunk a paradicsom hámozásával, akkor nagyon hamar megvan.)

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Önts hozzá 1 evőkanál olajat! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Szórj bele 2 csipet sót! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Borsozd meg!

Eredetileg ezt fokhagymás pirítósra kéne kenni; de a fiamék úgy eszik, hogy pirítatlan kenyérre halmozzák a fűszeres paradicsomot, és így teszik be a mini grillbe. Én mindkettőt kipróbáltam. 🙂 Az egyik kenyeret üresen, a másikat megkenve tedd oda pirulni a mini grillsütőbe!

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Vágj 2 szelet kenyeret! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Az egyik szeletre kenj paradicsomos masszát! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Egy üres és egy megkent kenyeret tégy oda pirulni a mini grillsütőbe!

A megpirult üres kenyeret dörzsöld be fokhagymával, és kanállal szedj rá paradicsomos keveréket; a kanál hátával egyenletesen oszlasd el a kenyeren.

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Dörzsöld be fokhagymával a pirítós kenyeret! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Kanállal szedj paradicsomos keveréket a pirítósra! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Az egyik kenyér kész.

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - 2 kenyér kész.

Nekem jobban ízlett a pirítós kenyeres változat…

Teát jó kortyolni hozzá. 🙂

Jó étvágyat!

10 hozzászólás

  • Hajni

    Kedves Anyuka!! Ma megcsináltam ezt a receptet, hát nekünk a párommal nem jött be. Tulajdonképpen ez nem más, mint sós paradicsom pirítóssal. Remélem, legközelebb több szerencsénk lesz. Azért köszönök mindent.

    • Kedves Hajni!

      Én is szoktam úgy lenni, hogy nagy lelkesen megcsinálok egy kaját, aztán nem ízlik.
      Azért nyáron még tégy egy próbát friss bazsalikommal is!
      Egyébként igazad van, ez tulajdonképpen paradicsomsaláta (az olaj miatt) pirítóssal.

      Kösz, hogy megírtad a tapasztalatodat! 🙂
      Minden jót!
      Mariann

  • Hajni

    Kedves Anyuka!
    Nekem sincs fűszerkertem, mert panelban lakok sajnos. Ma vettem boltban ilyen szárított bazsalikomot. Azt szeretném kérdezni, hogy azzal is lehet készíteni? Nagyon fantasztikus az oldal. Gratulálok hozzá. További sok sikert kívánok!

    • Kedves Hajni!

      Szárított bazsalikommal is lehet csinálni, de frissel azért finomabb.
      Érdemes tavasszal bazsalikom magot vetni egy virágládába! A föld tetejére csak úgy össze-vissza rászórni a magokat, rászórni még egy vékony – fél centis – földréteget, és lelapogatni. Szépen kikel, nem olyan kényes.
      A nagyobb áruházakban mindig lehet kapni cserepes bazsalikomot, csak ahhoz elég drága, hogy két alkalommal el is használjam az összest.
      Szóval, nyugodtan próbáld ki szárított bazsalikommal! 🙂

      Örülök, hogy tetszik az oldal! 🙂
      Kösz a jókívánságot!
      Jó bruschettázást!
      Mariann

  • Zsuuu

    Hú, megyek is és megcsinálom most, pont valami efféle receptet kerestem!

  • Endre

    Nagyon szuper recept!
    endre

  • Ungváriné Nagy Ágnes

    Kedves Mariann!
    Csodás az új recept, szemet gyönyörködtetőek a fotók. Igazán nagyon ügyes vagy. Én is ki fogom próbálni, bár nekem – sajnos – nincs fűszer kertecském, de majd jövőre lesz. Szívesen olvasgatom a receptjeid leírásait is, szinte “odavisz” a konyhádba.
    Gratulálok ehhez az igazán szép munkához! Nagyon ízléses és szép a tálalás, a teásbögre is remek!
    Az ínyencek nevében köszöntelek
    Puszi
    Ági

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.