Paradicsomlé

Paradicsomlé - Kész, címkézve.

Hozzávalók:

  • Friss paradicsom
  • Nátrium-benzoát (ez akár el is maradhat az első hozzászóló szerint)
Paradicsomlé - Hozzávalók

Szabadkozás: Augusztus végén dolgoztam fel ezt a sok paradicsomot; részletekben haladtam a leírással, de csak mostanra sikerült közzétennem. Ilyenkor azzal mentegetem magamat, hogy jövőre majd időben megtalálják a receptet az érdeklődők. 🙂

Elkészítés:

A paradicsom annyi, amennyi. Én leszedtem a paradicsomot a kertben, és nem gondoltam volna, de ez itt 16 kg!

Az eltevésnek 3 fázisa van:

  1. Megmosni, feldarabolni, főzni.
  2. Kissé kihűlve passzírozni.
  3. Felfőzni, üvegekbe merni (a tetejére kis késhegynyi tartósító), száraz dunsztba tenni (azaz bebugyolálni).

A lemérésre nincs is szükség, de én kíváncsi voltam, hogy mégis, mennyi paradicsomot szedtem. Mindenesetre azt neked is ajánlom, hogy válogasd ki a takaros kis szemeket, és azt ne főzd be, hanem tedd félre megenni. A mérési eredményeket mindig felírtam – az utolsó adag már csak 1 kg volt -, a végén összeadtam: 16 kg lett! 🙂 A kicsik ott vannak az első vödröcskében, azokat nem főzöm be.

Paradicsomlé - Mérd le a paradicsomot! Paradicsomlé - Az utolsó adag paradicsom Paradicsomlé - A mérési eredmények a cetlin. Paradicsomlé - Mind lemérve, a kicsik különválogatva.

Paradicsomlé - Mosd ki a fazekat!Paradicsomlé - Rendezd be a paradicsomvagdosó munkahelyet!

Mosd ki a nagy fazekat, amiben majd főzöd a paradicsomot. Rendezd be a paradicsomvagdosó munkahelyet: Terítsd le papírral az asztalt, arra tedd a szemetestálcát. Előtted legyen a mosott paradicsom, jobbról meg a nagy fazék.

Paradicsomlé - Mosd meg a paradicsomot!Paradicsomlé - Pattintsd ki a kocsányát!

A csapnál mosd meg a paradicsomokat. 3 edény kell hozzá: a jobb oldaliban van a mosatlan paradicsom, a középsőbe folyjon a mosóvíz, a bal oldaliba dobod a mosottat.

Mosás közben pattintsd ki a zöld csészeleveleket tartó rövid kocsányt – már amelyiken még ott van.

Ebben a nagy szárazságban érdemes az összegyűlt mosóvizet a növényekre löttyinteni (ha nincs udvarod, akkor előbb a locsolókannába, onnan a szobanövényekre), ahelyett hogy csak úgy a lefolyóba engednéd.

Mindig csak 1 adag paradicsomot moss meg, aztán azt vagdosd össze, és csak utána mosd a következő adagot.

Paradicsomlé - A fél paradicsomból ék alakban vágd ki a szártövet! Paradicsomlé - A kivágott szártő. A paradicsomot vágd félbe, aztán mindkét félből ék alakban vágd ki a szártövet.

Ha van hibás rész a paradicsomon, akkor célszerű ott kettévágni, mert így könnyebb kikanyarintani a hibát a fél paradicsomból. A hibátlan részt vagdosd fel kis darabokra (olyan fél hüvelykujjnyira) – bele a fazékba.

Paradicsomlé - A hibás rész közepén vágd ketté a paradicsomot! Paradicsomlé - Mindkét fél paradicsomból vágd ki a hibát! Paradicsomlé - A hibátlan fél paradicsomot vagdosd a fazékba!

Ha a hiba pl. egy hosszú heg, akkor is a heg mentén vágd ketté a paradicsomot, és mindkét félből vágd ki a most már szélen lévő heget. (Utána jön a darabolás.)

Paradicsomlé - Ha a hiba egy hosszú heg. Paradicsomlé - A heg mentén vágd ketté a paradicsomot! Paradicsomlé - Vágd ki a heget!

Paradicsomlé - Hibás is, éretlen is a paradicsom egy része. Paradicsomlé - A hibával együtt az éretlen részt is vágd ki! Itt a hibán kívül még éretlen is a paradicsom, ezért az éretlen, sárga részt is vágd ki.

Paradicsomlé - Ha a paradicsom egy része rohadt...Paradicsomlé - Jó nagy ráhagyással vágd ki a rohadt részt!

Ha a paradicsom egy része rohadt, akkor jó nagy ráhagyással vágd ki a rohadt részt, és utána még szagold is meg az elvileg már hibátlan maradékot, mert lehet ugyan, hogy a látvány már rendben van, de a szaga nem oké. Ilyenkor inkább dobd ki az egészet!

Paradicsomlé - Ha a paradicsomon van egy puha rész...Paradicsomlé - Skalpold le a puha részt!

Ha a paradicsomon van egy puha rész, azt is jó nagy ráhagyással vágd ki belőle – és szaglással is ellenőrizd a maradék jóságát.

Persze, más hibák is előfordulhatnak; ezek kivágása után mindig szaglással döntsd el, hogy megtartod-e a maradék részt.

A darabolás során az egészen kicsi paradicsomot is vágd legalább ketté – a kissé nagyobbat már negyedelheted is -, mert könnyebben szétfő, ha darabolva van. (Ez itt már az utolsó vödör feldolgozandó.)

Paradicsomlé - A kicsi paradicsomot is felezd el! Paradicsomlé - A kis paradicsom negyedelése. Paradicsomlé - Majdnem kész a vagdosás!

Paradicsomlé - Darabolás kész. Tele lett a 20 literes fazék! Azért elég sok hibás részt ki kellett vágni… Tedd oda főni a fazék paradicsomot, néha kevergesd meg, és felforrástól fél óráig főzd. Ennyi idő alatt jól elválik a héjától, könnyű lesz passzírozni.

Paradicsomlé - Tedd oda főni a felvagdosott paradicsomokat! Paradicsomlé - Főzés közben gyakran kavargasd! Paradicsomlé - Felforrástól fél óráig főzd!

Paradicsomlé - Keresd elő az üvegeket!Paradicsomlé - Amilyen sorrendben vannak az üvegek a kosárban, olyan sorrendben tedd a kupakokat a konyharuhára!

A paradicsom főzése közben kerítsd elő az üvegeket. Egy kosárnyi üveget rakj a csapba, és ahogy egyenként elmosod az üvegeket, rakd vissza a kosárba fejjel lefelé, hogy ki tudjon csöpögni belőle a víz. A kupakját pedig rakd a kosár mellé készített konyharuhára. Az újabb üveg kupakját úgy tedd a konyharuhára, hogy a pozíciója megegyezzen az üvegnek a kosárbeli helyével. A kosárban úgy jönnek az üvegek – felülről lefelé -, hogy 2-3-3-2, és a hozzájuk tartozó kupakok sorrendje is 2-3-3-2. Így nem kell majd keresgélni, hogy melyik üvegre melyik kupak való. 🙂

Persze más módszerrel is hozzárendelheted a kupakokat az üvegekhez. Talán jobb is lenne a szárítóban az üveg mellé tenni a kupakját, mert itt a kosárban az elején össze-vissza dülöngéltek az üvegek. 🙁

Ha letelt a fövés fél órája, akkor oltsd el a gázt, és hagyd hűlni a paradicsomot.

Paradicsomlé - Készítsd elő a passzírozási munkahelyet!Készítsd elő a passzírozási munkahelyet. Középen, de inkább kissé jobbra rögzítsd a passzírozót – egy szárnyascsavarral, ahogy a hagyományos húsdarálót – az asztalhoz. Tégy alá egy tálat, amelyikbe a paradicsomlé csorog majd. Balról legyen a nagy fazék a főtt paradicsommal, jobbra az a fazék, amibe a kipasszírozott paradicsomlét öntöd. Kell még egy tál a passzírozás után visszamaradó szemétnek, meg egy merőkanál, amivel a főtt paradicsomot a daráló tölcsérébe szeded.

Paradicsomlé - Túl nagy a tál, belelóg a daráló szemét-kivezető csöve.Paradicsomlé - Nem jó a kerek tál, mert lecsöpög mellette a lé.

Ez a kerek tál, amit először alá tettem, nem vált be, mert

– egyrészt túl nagy volt az átmérője, ezért a passzírozó csőrének vége, ahol kijön a “szemét”, belelógott a tálba;

– másrészt a köralakja miatt csak egy ponton ért a daráló tövéhez, ezért sok lé a földre csorgott a darálóból.

Paradicsomlé - A szögletes tál jobban illeszkedik a passzírozóhoz. Úgyhogy aránylag hamar lecseréltem egy szögletes tálra, amelyiken már túlnyúlt a daráló csőre, és jó helyre potyogott a szemét; valamint nagy felületen érintkezett a daráló tövével, ezért nem csöpögött a földre a lé.

Töltsd meg a passzírozó tölcsérét paradicsommal, aztán daráld le. (Én először egy kancsóba szedtem a paradicsomot, abból öntöttem a darálóba.) Ahogy hajtod a kart, a daráló lyukacsos csövén kicsorog a lé, bele az alá tett tálba, a mag és a héj pedig elöl kipréselődik a henger és a benne forgó darálóspirál között, bele az odatett szemetestálba. (De azért időnként egy kanállal kapard ki, hogy biztosan a szemétbe menjen, és ne a paradicsomlébe.)

Paradicsomlé - Merj tele egy kancsót paradicsommal! Paradicsomlé - Töltsd meg a kancsóból a daráló tölcsérét! Paradicsomlé - A hajtókar tekerésével passzírozd át a paradicsomot a darálón!

Paradicsomlé - Kapard le a hengerről a kipréselődött paradicsomhúst!Paradicsomlé - Öntsd át a légyűjtő fazékba a kipasszírozott paradicsomlét!

Nemcsak lé préselődik ki a passzírozóból, hanem pépes paradicsomhús is, amit egy kanállal kaparj le a hengerről. Ha eléggé tele van a tál, akkor öntsd át a paradicsomlét a légyűjtő fazékba.

Paradicsomlé - Kb. 3 kilónként szedd szét a passzírozót, és tisztítsd meg!Paradicsomlé - A passzírozóhenger belsejét is tisztítsd ki!

Mikor már alig csöpög a lé a passzírozó lyukas hengertestéből – kb. 3 kg paradicsom ledarálása után -, akkor nincs mese, szét kell szedni a darálót, és egy konyhai nyeles kefével alaposan megtisztítani, kívül-belül.

Paradicsomlé - Vége a passzírozásnak! Paradicsomlé - A paradicsomlé és a paradicsomhéj. Végre elfogyott a paradicsom! Van mit takarítani utána! 🙁
Paradicsomlé - Mosd el a darálót! Paradicsomlé - Mosd el a kiürült fazekat! Mosd el a paradicsompasszírozót. Mosd el a kiürült fazekat is, mert ebben főzöd majd a paradicsomlét.

Öntsd vissza a paradicsomlét az elmosott fazékba, és tedd oda főni. Ha felforr, főzd még 3 percig, aztán el is olthatod a gázt. Amíg melegszik a paradicsomlé, tégy oda egy tepsi vizet melegedni, egyből állítsd bele az üvegeket, olyan sorrendben, ahogy a kupakjaik vannak.: 2-3-3-2  — elölről nézve. Ha felmelegedett a tepsiben a víz, oltsd el alatta a gázt.

Paradicsomlé - Ennyi lé lett 16 kg paradicsomból (kb. 13 kg). Paradicsomlé - Öntsd vissza a paradicsomlét az elmosott fazékba! Paradicsomlé - Tedd oda főni a paradicsomlét!

3 percnyi forralás után mehet üvegekbe. Merőkanállal szedj tele egy kis kancsót, abból öntögesd – tölcséren keresztül – az üvegekbe. Tölts egy kicsit, rakd odébb a tölcsért, stb. Mielőtt színültig töltenéd az üvegeket – az utolsó tölcsérezés előtt – jön a tartósítás…

Paradicsomlé - Merőkanállal tölts meg egy kis kancsót forró paradicsomlével! Paradicsomlé - A kancsóból tölcséren keresztül tölts egy keveset az üvegbe! Paradicsomlé - Mielőtt színültig töltenéd az üvegeket, szórj mindegyikbe egy késhegynyi nátrium-benzoátot!

Paradicsomlé - Vedd elő a nátrium-benzoátot!Paradicsomlé - Mindegyik üvegbe tégy egy késhegynyi nátrium-benzoátot a tölcséren keresztül!

Egy késhegynyi nátrium-benzoátot szórj a tölcsérbe, és azonnal mosd bele az üvegbe annyi paradicsomlével, hogy megteljen az üveg. Utána ismételd a tölcséráthelyezés-tartósítás-öblítés hármas műveletet.

Paradicsomlé - Tedd rá a kupakokat a megfelelő helyzetű üvegekre!Paradicsomlé - A jobb hátsó kupakot tedd a jobb hátsó üvegre!

Most tedd rá a kupakokat a megfelelő helyű üvegekre. A jobb hátsó kupakot a jobb hátsó üvegre, és így tovább. (Bár itt a képen úgy látszik, hogy a hátsó középső üvegre teszem a kupakot, de valójában a hátsó sorban 2 üveg van, az előtte lévő sorban pedig 3 — pont ahogy a kupakok.)

Paradicsomlé - Edényfogó kesztyűvel vidd az üveget az asztalra! Paradicsomlé - Gyűlnek az asztalon a tele üvegek. Ha az összes kupakot feltetted, akkor egyesével vidd az üvegeket – edényfogó kesztyűvel – ideiglenesen az asztalra.

Paradicsomlé - Az asztalon az összes tele üveg.Paradicsomlé - Vidd az üvegeket a szárazdunsztba!

Ha az összes paradicsomlét üvegekbe öntötted, tedd az üvegeket száraz dunsztba: bugyoláld be plédbe, vagy tedd papírdobozba, és utána teríts rá plédet vagy egyéb meleg ruhát. Egy-két napig álljon ott; tehát olyan helyre tedd, hogy ne legyen útban.  (A pléd és az üvegek közé alul is és felül is tegyél újságpapírt, hogy ne legyen paradicsomos a pléd.)

Paradicsomlé - Kész, felcímkézve. Ha kivetted a dunsztból, címkézd fel őket, mielőtt a kamrapolcra tennéd.

Hipp-hopp megvan egy üvegből egy paradicsomleves vagy -mártás!

Jó étvágyat!

12 hozzászólás

  • Judith

    Kedves Mariann,
    Csak egy otlet a paradicsom befozeshez:
    Kozepes nagysagu (nem tul Nagy) paradicsomot jol megmosva, szaritva, xtravirgin olajban megforgatni, sutolapra rakni, fokhagymagerezdek (hejastul), negybevagott pucolt hagyma, so, bors, olasz fuszerkeverek, vagy csak oregano, basil, Eros kozepes langon megsutni puhara, a heja kicsit barnuljon meg!
    Ezutan lehet turmixolni, vagy a presen atnyomni, jol felfozi izesiteni es dunsztolni.
    Ebbol en eleget nem tudok csinalni! Isteni lasagnahoz, egyeb tesztakhoz! Persze ez nem as ivole, azt nem sutom, de kulonbozo izesitesu valtozatokat keszitek abbol is. Azt is dunsztolm. Egyikben sincs tartositoszer!
    Jó szerencset!
    Judith
    Ps: en soha semmit nem mericskelek

    • Kedves Judith!

      Nagyon tetszett a paradicsomszósz recepted! A paradicsom sütése hasonlít a paradicsomos csicseriborsó-leves előkészületeiben leírt eljáráshoz. Ott a fokhagymát sütés után ki kell nyomni a héjából, a héjat nem turmixoljuk. Ugye, te se hagyod a turmixban a fokhagymahéjat?
      Csak lenne elég paradicsomom! Valahogy az alsó felük lerohad, fekete. Lehet, hogy a sok eső? A szárazságban locsoltam, az nem lehet a baj. De lehet, hogy az a furcsa ugrómoly, ami tavaly kiölte a puszpángjainkat. Az idén fehér tetvek leptek el mindent (vetemény, virágok, fák), de aztán növekedtek, és világosszürke molyok lettek ezekből is. Lehet, hogy ezek miatt rohad a paradicsom….
      Kinyomtatom ezt a leírásodat, és elteszem az eltevés idejére. 🙂

      Kösz, hogy megosztottad velünk ezt a jó kis receptet!
      Élvezd San Juan Islandet! 🙂
      Mariann

  • zsuzsi

    Szia !
    Nagyon hasznosnak/alaposnak és érthetőnek/ találtam a receptet.
    Köszönet érte!

  • Kiskacsa

    Kedves Mariann!

    Most olvastam a paradicsom – eltevős receptet.
    Muszáj megírnom, hogy nagyon szuper! 🙂 Úgy van leírva és lefotózva, hogy aki életében nem látott paradicsomot (ha volna ilyen), az is könnyen el tudná készíteni. Ugyanígy pacsmagoltam vele én is, ahogyan leírtad (a darálót közben is elmosva). Talán fura, de én nagyon szerettem bíbelődni vele, csak most már anyósomék csinálják, enyém a savanyúság eltevés.
    Mi sem mertük még tartósító nélkül kipróbálni, de biztosan elállna, több ismerősöm se tesz bele semmit.
    Egy valami azonban nem egyértelmű: ugye azt az édi kutyust nem mostad ki a paradicsomokkal? 🙂 🙂 🙂

    Üdv.: Kiskacsa

    Az uborkának akkora sikere van, hogy már többen elkérték a honlapod elérhetőségét!

    • Kedves Kiskacsa!

      Jók ezek a visszajelzések, hogy nem vagyok egyedül a pacsmagolás keserveivel. 🙂 Tényleg furcsállom, hogy szerettél bíbelődni a paradicsommal. 🙂 Persze, mikor már csak le kell venni a polcról az üveget, az nagyon jó érzés. 🙂
      Lara kutyus mindig jön utánam. 🙂
      Örülök, hogy terjed az uborka-recept! 🙂

      Kellemes őszi kiskertes munkálatokat kívánok a szorgalmas Kiskacsának! 🙂
      Mariann

  • Ungváriné Nagy Ágnes

    Kedves Mariann!
    Nosztalgiával olvastam a “lé” recepted. Jó sok aprólékos munkával jár, de a végeredmény megéri.
    Mi is évekig a saját termést tettük el, azzal a különbséggel, hogy nyersen daráltuk le a paradicsomot, de utána mindent ugyanúgy, ahogy leírtad. Még a darálónk is ugyanígy “viselkedett”, nem kis bosszúságot okozva.
    Téli estéken sokszor csak italként fogyasztottuk, milyen jó is volt 🙂 🙂 🙂
    Látom már, hogy jövő héten családi kóstoló is lesz 🙂 🙂 🙂
    Puszi
    Ági

  • Jucus

    Én jövő héten szeretnék felnyitni egy üveget!! Borssal megszórva :))))
    Puszi, Jucus

    • Szia Jucus!

      Tehetünk bele bazsalikomot is. 🙂
      Jövőre ízesített ivólét is szeretnék csinálni. (Tartósítószer nélkül, oké, Róbert?)
      Van ám ketchupom is! 🙂 Ha ízlik, annak a receptjét is felteszem.

      Puszi
      Mariann

  • Róbert

    Teljesen felesleges a tartósítószer. A meleg fertőtleníti a paradicsomlevet.
    Én épp azért teszek el sok mindent házilag, hogy ne kelljen azt a sok tartósítót megennem, ami a boltban kapható termékekben van.

    • Kedves Róbert!

      De jó! 🙂 Én is viszolygok a tartósítóktól, de még nem próbáltam ki egy kisebb adagon, hogy tényleg eláll-e anélkül is. Olyat pedig nem szoktam ajánlani, amit még jómagam nem próbáltam ki.
      Mindenesetre a többiek nevében is köszönöm a tanácsodat; remélem, lesznek, akik kipróbálják, és bejön nekik. 🙂

      Jó hallani, hogy sok mindent teszel el házilag! 🙂
      Csak így tovább!
      Jó munkát!
      Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.