Őszibarackos krémtúró
Ha vendéged jön, és nincs semmi, amivel megkínáld, akkor gyorsan elkészítheted ezt a látványos finomságot. Persze, ehhez az kell, hogy legyen otthon túró, tejföl, citrom, piskóta és valami befőtt. Nekem könnyű, mert nálam ezek mindig vannak.
Fontos, hogy szép kinézetű ibrikben tálald, mert a látvány is fokozza a vendég örömét. Legyen különleges formájú vagy szép díszítésű üvegpohár, hogy látsszon az oldalán az összetevők rétegződése. Ha nincs ilyen, akkor legközelebb vegyél (vagy kérj ajándékba), most pedig tedd a túrót egy kis kerámia vagy fém tálkába.
A képen a szakácskönyv bal oldalán látszik a minta, aminek alapján dolgoztam.
Hozzávalók:
(Két nagy pohár desszerthez)
- 1 cs. (1/4 kg) túró
- 1 kis pohár tejföl
- cukor (jó a kristálycukor is)
- vaníliacukor
- 1 citrom
- mazsola
- 6 db babapiskóta
- 1 őszibarack (vagy más) befőtt (lehet konzerv is)
- mazsola
E lkészítés:
Először a krémtúrót kavard ki. Egy nagyobb tálba (ha kicsi a tál, akkor nem lehet kényelmesen összekavarni benne a dolgokat) tedd bele a túrót. Cukrozd meg, keverd el, kóstold meg, és addig add hozzá apránként a cukrot, amíg elég édesnek nem érzed.
A tejföllel is keverd el, reszeld bele egy citrom héját, majd csavard ki a citrom felét, és a citromlét öntsd a masszához. Ha darabos a túró, akkor most botmixerrel turmixold össze az egészet. Ezután jöhet bele egy csomag vaníliacukor, és vagy 5 dkg mazsola. Ezzel a krémtúró kész.
Most egy kis tálkába önts egy kis befőttlét, és a falatokra tördelt piskótadarabokat (egyet 3-4 fele törj) mártsd bele, aztán tedd a pohár aljára.
Tégy rá egy réteg túrót, aztán megint egy újabb, darabokra tördelt és befőttlébe mártott piskóta következik, mindkét pohárba egy-egy egész piskóta.
Erre megint túró, most már majdnem mindet oszd el a 2 pohárba, csak egy keveset hagyj a tetejére, dísznek.
Most darabold rá a fél őszibarackokat. Jó sokat. Vagy amennyi fér.
Végül oszd el a maradék túrót a két pohár tetejére.
Kész!
Oldalról így néz ki. Jó étvágyat hozzá!