Natúr joghurt szaporítás

Joghurt 1Gyakran reggelizek natúr joghurtot lekvárral elkeverve, bele egy fél alma apró darabkákban, és egy jó maréknyi Fitness & Fruits teljes őrlésű gabonapehely.

Mivel a Danone Activia natúr joghurt elég drága, megfogadtam egy kedves ismerősöm tanácsát, és házilag szaporítom. Így kell:

Végy egy pohár Danone Activia natúr joghurtot (mert az élőflórás), és kapard bele egy 7 dl-es befőttesüvegbe. (Az üvegre celluxszal ráragasztottam egy joghurt címkéjét, hogy ne tévesszem össze a kefírrel, amit szintén szaporítok.) Öntsd fel szobahőmérsékletű tejjel (ha most vetted ki a hűtőből a tejet, akkor egy kicsit langyosítsd meg valamiben), jól kavard össze egy fakanállal.

Joghurt 2

Joghurt 3

Utána teheted is a helyére érlelődni, egy tejfölöspohár tetejével lefedve. Szobahőmérsékleten hagyd.  (Itt a képen a kefírgombás kefír érlelődik mellette.) Másfél – két nap alatt kész. Finom joghurt íze van. Ha lekvárt teszel hozzá (persze csak abba az adagba, amit most meg is eszel), akkor kiváló gyümölcsös joghurtot kapsz. Most már a hűtőbe tedd, rendesen csavard rá az üveg tetejét. Hidegen még finomabb!

Jó étvágyat!

45 hozzászólás

  • Én a KEFÍRT szaporítom, felforralom (legjobb a 2,8%-os tej, bolti vagy kimért is jó), lehűtöm langyosra, és 1 literhez 1 doboz jobb minőségű kefirt keverek. Nekem a radiátoron megalvad reggelre, és NAGYON FINOM!
    Joghurt ugyanígy működik, de az sajnos nekem joghurt-készítő géppel is nyúlós lesz sokszor, nem mindegy a tej minősége!

  • Frühwirth Edit

    Sziasztok!

    Én is kipróbáltam a joghurt szaporítását, nekem is csak a Danone Aktivia natúr vált be, úgy néz ki, ez tartalmazza a legtöbb éléflórát. És tényleg tovább fel lehet használni, csak vigyázni kell vele, már volt olyan, hogy megromlott, már az állaga sem volt jó, nem tudom pontosan mi történhetett akkor, mindig úgyanúgy készítem el.
    A kefírrel is próbálkoztam, Bakony márkájút felöntöttem szobahömérsékletű kimért, tehát zsírosabb tejjel, és 1 éjszakát kint hagytam, nekem besűrűsödött ez is, bár megettük az összeset, nem tudtam tovább kísérletezni vele. Azóta meg nem csináltam, de szerintem az már nem egészen jó.
    Ilyenkor, amikor ennyi friss gyümi van, tényleg nagyon jó házi joghurttal leönteni és csemegézni belőle, főleg ebben a rekkenő hőségben igazi felfrissülést jelent, és nem nehéz kaja.

    • Szia Edit!

      Nekem is hasonló tapasztalataim vannak, de a kefír az csak kefírgombázással az igazi. Nem is olyan kényes; ha mondjuk 3 napig hagyom állni, akkor kettéválik: alul lesz egy savóréteg – ami igen savanyú, ezért a felét le szoktam önteni -, fölötte meg a tömör kefír, de ilyenkor is helyrejön 2-3 leszűrés után.
      A gyümölcsjoghurtot pedig én mindig turmixolom, ha csak italnak, nem pedig müzlis reggelinek szánom. Jó hideg joghurttal nagyon finom! 🙂

      Kösz, hogy megírtad az észrevételeidet! 🙂
      Mariann

  • Hársfalvi László

    Nagyon szépen köszönöm, Mariann! 😀

  • Hársfalvi László

    Szia Mariann!
    Egy olyan kérdésem lenne ha elkészült a joghurt, akkor után hagyjuk szoba hőmérsékleten míg el nem fogy vagy utána már be lehet tenni a hűtőbe!
    Válaszodat előre is köszönöm! 😀

  • Salamon János

    Sziasztok, jó az oldal! 🙂

    Jómagam is szoktam házilag joghurtot készíteni, épp azzal a módszerrel, amit ti is leírtatok.
    A probléma az, hogy gusztustalanul nyúlós a végeredmény.
    Nincs erre valami trükkötök?

    Köszönettel: János

  • Farkas Tibor

    Szia Mariann!
    Kecske tejből is lehet csinálni?
    Köszönettel Tibi

    • Szia Tibi!

      Nem próbáltam…
      Szerintem lehet.
      Tudom, elég drága ahhoz, hogy próbálkozzunk, de csak nem sül ki belőle rossz dolog…
      Sopk sikert!
      Mariann

  • hagrid

    Szia!!
    Felkeltetted az érdeklődésemet, hogy mi lehet a többi!!!!!!!! (pacal? körömpörkölt? tokaszalonna? 🙂
    Puszi: hagrid

  • hagrid

    Kedves Anyuci!!
    Hát nem biztos, hogy jó helyen kérdezek, de megpróbálom. Mint tudod, kis családom szorgos és imádja a házias ételeket, főleg, ha magunk állíthatjuk elő.
    Ismét felvetődött egy klassz ötlet, amivel jó hétvégi hangulatot csinálhatnánk, és persze hasznosan telne. Szeretnénk májas hurkát készíteni. Disznó az a láthatáron sincs, csak úgy elmennénk a boltba, megvennénk a hozzávalókat. Persze olyan tisztességes mennyiségre gondoltunk. Mehetne a fagyasztóba is, ha jól sikerülne. Kellékekből van minden. Daráló, üst, üstház. No de hiányzik egy jó recept, ami alapján nekiállhatnánk.. Rizs, zsemle, máj, füszerek stb.
    Most ebben kérném a segitségedet. Hátha tudsz valami fincsi receptet, persze szaktanács se ártana, mit, hogyan.
    Köszönöm előre is: Puszi Hagrid

    • Kedves Hagrid!

      Ennek a válaszomnak nem fogsz örülni. 🙁
      4 fő kaja van, amit nem szeretek, és ezek egyike a hurka. A férjem nagy bánatára.
      (A többi hármat nem is mondom meg, nehogy még jobban szörnyülködjél. 🙂 )
      Szóval szerintem a Google-ban nézz szét recept-ügyben, vagy biztos van valami hurkaimádó haverotok.
      Az ötlet jó, hétvégén együtt szorgoskodni! 🙂

      Sok sikert!
      Mariann

  • Erika

    Üdv.
    Anyukának üzenem, hogy ma reggel volt szerencsém élőflórás tejföllel találkozni. Jásztejes tejföl. Akkor ezek szerint azt is lehetne szaporítani? 😀

  • Kedves Suny!

    Kipróbáltam: működik a továbbszaporítás! 🙂
    Tehát 1 pohár Danon Activia natúrjoghurtot egy 7 dl-es befőttesüvegbe kapartam, felöntöttem tejjel.
    1 nap múlva besűrűsödött (jó meleg volt az idő).
    Átöntöttem belőle egy joghurtos pohárnyit egy másik befőttesüvegbe, azt megint felöntöttem tejjel, és szobahőmérsékleten állni hagytam 1 napig.
    Megint besűrűsödött, és finom joghurt lett belőle! 🙂

    Kösz az ötletet!
    (Ahogy átolvastam a kommenteket, láttam, hogy Ági már írta régebben, hogy továbbszaporította a joghurtot.)
    Szóval meg lehet úszni egyetlen Activia joghurttal! Persze, csak ha folyamatosan csináljuk.
    Ez azért jobb, mint a kefír, mert a joghurtot a hűtőből kivéve is tovább lehet szaporítani, a kefírt azt nem.
    Tehát nem kell naponta joghurtot gyártani, elég mondjuk 4 nap múlva kivenni a hűtőből egy pohárnyit, továbbszaporítás céljából.

    Jó joghurtozást!
    Mariann

  • Suny

    Hogyan szaporíthatom tovább? Ha egy pohárnyit félre teszek abból készülhet új joghurt?
    Előre is köszönöm a választ!

    • Kedves Suny!

      Nagyon jó kérdés!
      Kapásból azt akartam válaszolni, hogy NEM, de aztán belegondoltam, hogy nem próbáltam ki.
      Szóval nem tudom…
      Még ma kipróbálom, és akkor megírom a választ. 🙂
      Ez kb. 1 hét, mert másfél napig érik, megint másfél nap, míg az így készült joghurtból szaporítok tovább, a maradék 4 napban meg valamikor rászánom magam, hogy leírjam neked. 🙂

      Légy türelemmel…vagy próbáld ki te! 🙂
      Viszlát hamarosan!
      Mariann

  • hagrid

    Kedves Mariann!!!!
    A nagy olvasásban elfelejtettem egy kérdést: befőzéssel kapcsolatos recepteket lehet majd kérni? Elhatároztuk, hogy idén kertészkedésbe fogunk. Amit lehet megtermelünk, és befőzzük. Ehhez szeretnék segítséget kérni majd, ha lehet. 🙂
    üdv: hagrid

    • Szia Hagrid!

      Van befőzés az oldalon, csak nem tettem bele a tartalomba. A kategóriákban lehetett volna rákeresni. De mivel te se találtad meg, gondolom, többen vannak még, akik nem látják. Ezért most megint felfedtem a kategóriákat, mindet lehet látni. 🙂 Van lecsó, lekvár, befőtt, uborka. Uborkából Perezt vagy Mohikánt vessetek, ezek nem nőnek meg nagyra, eltenni és (ha egy kicsit nagyobb) kovászolni ideális.
      Ami a joghurtot illeti, jó lehet az a ketyere! Én is házi tejet veszek mindig. Már két boltban is befuccsolt a tejautomata; úgy látszik, itt, vidéken még nincs rá elég nagy igény. Viszont van egy tejesautó, amelyik adott időben megáll különböző helyeken – na, most onnan veszem. 160 Ft 1 liter.
      Lekvárral is nagyon finom a natúr joghurt! 🙂 Persze, a gyümölcs az jobb. Epret beleturmixolni…mmmmm!
      Ajánlok neked egy magyar termékek forgalmazásával foglalkozó weboldalt: http://www.csaladellato.hu

      Sok örömet a gazdálkodásban!
      Mariann

  • hagrid

    Kedves Mariann!
    Örömmel olvasgattam a házi joghurt elkészítésének fortélyait. Mivel nálunk a három csemete imádja és napi szinten falják, így a közelmúltban beszereztem egy joghurt készítő kis masinát. 6 pohárral gyárt egyszerre natur kivitelben, 1 éjszaka alatt. Hozzá házi tejet veszek a boltban felállitott tejciautomatából 🙂 Amikor elkészül a cucc, különböző befőttekkel tuningolom meg. Felaprítom a gyümiket, és hozzákeverem. A 6 pohárból csak 5db-ot használok fel, mert 1 az élőflóra a következőhöz. Csak tej kell, hogy mindig legyen.

  • Moncsinov

    Kedves Anyuka!

    Nagyon örülnék, ha egy “Anyuka tökéletes házi kenyere” receptet is olvashatnék. Egy ideje már próbálgatom a neten talált recepteket, kézi dagasztással, sima gázsütőben sütve, de van egy olyan érzésem, hogy még nem találtam meg az “igazit”. Arra gondoltam, Anyuka biztos tud segíteni. 🙂

    Moncsinov

  • N

    sziasztok! nagyon jó ötlet a házilag szaporítás, de azért csak óvatosan, mert miután felbontod, előfordulhat, hogy más baktérium is elszaporodik benne, nemcsak az, ami a joghurtban van. egy-két helyesbítés: a joghurtban nem gomba van, hanem baktérium, a hűtőben nem “döglik meg” (mégis hogy támadna fel, miután a boltban még hűtőben volt? 😀 ), csak lelassul az anyagcseréje és a szaporodása. ez a hűtőben tárolás egyik alapvető funkciója. szobahőmérsékleten, sőt, 30 fok körül aktiválod az anyagcserét, túl magas hőmérsékleten viszont inaktiválhatod a fehérjéit, azaz megölheted. na, de a lényeg csak annyi lett volna, hogy óvatosan, és nagyon(!!!) tiszta körülmények között végezzétek a tejbeoltást. 🙂

    • Kedves N!

      Köszönöm a szakszerű helyesbítést és a jó tanácsot! 🙂
      Én is sokat tanultam belőle!

      Jó böngészést a receptek között!
      Mariann

  • Eszter

    Kedves Anyuka!

    Nagyon szuper az oldal, márciusban kezdtem háziasszonykodni, és szerencsére eddig minden jól sikerült, amit innen főztem (az, hogy vannak képek, nekem nagy segítség!).
    Az lenne a kérdésem, hogy honnan tudhatom, hogy a joghurt kész?
    Tegnap este kevertem össze, mostanra már láttam, hogy nem folyik, ha egy kicsit
    megdöntöm az üveget.

    Köszönöm a választ előre is!

    Eszter

    • Kedves Eszter!

      Nyugodtan keverd fel egy fakanállal, és akkor a keverés közben érzed, hogy milyen az állaga. Legyen olyan, mint a bolti joghurt, akkor jó! (Kb. másfél nap.)
      De ha már nem folyik, ha megdöntöd, akkor szerintem jó. 🙂

      Köszönöm az elismerést!
      Jó étvágyat a joghurthoz!
      Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.