Marhapörkölt
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Röviden – kuktában főzve:
- Kockázd fel a húst, vágd apróra a hagymát.
- Kb. fél dl olajon párold meg a hagymát, szórd meg paprikával,
- dobd bele a húst.
- 10 percig kevergesd, hogy lesüljön zsírjára.
- Sózd meg 1 fakanál sóval,
- öntsd fel fél liter forró vízzel,
- tedd bele a fűszereket: 2 babérlevél, 1 fakanák őrölt kömény, bors, 2 evőkanál lecsó.
- Fedd le a kuktát, és sípolástól 55 percig főzd.
Többet sose veszek hátszínt – legalábbis pörköltnek nem -, mert olyan réteges, mint egy mézes-zserbó, és nehéz kioperálni a közbülső kövér rétegeket. Igaz ugyan, hogy ennek csak 1.500 Ft volt kilója, a combé meg 2.100 Ft körül van, de rengeteg idő elment a trancsírozással.
A hentesek ravaszok: Úgy teszik oda a húst a kirakatba, hogy a szép, sovány fele van felül. De mikor itthon megfordítom, az a közmondás ugrik be, hogy olcsó húsnak kövér a másik fele…vagy nem így van?
Szóval tedd a húst egy tálba, és a csapnál alaposan mosd meg folyó meleg vízzel. Öntsd le a vizet a tálból, és a kövér inak mentén vágd fel 2-3 nagyobb darabra a húst. A kövéret úgy lehet leszedni róla – hegyes késsel dolgozva -, hogy előbb átszúrjuk a kövéret, aztán alulról felfelé átvágjuk.
Most le kell választani az inas részt a húsról. Ehhez fektesd az egyik darab húst az inas felére, és a jobb szélétől úgy két ujjnyival beljebb vágj bele a húsba, egészen az inas részig. Az ínt ne vágd át! A késsel fel-le nyiszitálva az inas felületen, told le a kis darab húst az ínról. Utána fordítsd meg a húst úgy, hogy balra kerüljön az a kis darab fehér ín, amiről az imént toltad le a húst. Ez lesz a kapaszkodó. Bal kézzel markold meg ezt a lecsupaszított índarabot, és most a nagy húst told le jobbra a kövér ínról.
Az íntól megtisztított húsdarabot vágd fel kb. 3 cm-es csíkokra, aztán a csíkokat – szintén kb. 3 cm-es – kockákra. A húskockákat dobd vissza a tálba, a még fel nem vágott, nagy húsdarabok közé.
Megint válassz szét két réteget a húsból úgy, hogy beleszúrsz a két húsréteg közötti kövérbe, és alulról felfelé átvágod. Tehát nem a húst kell vágni, hanem a kövér részt. Az egyik húsdarabot tedd félre, a másikat fektesd a deszkára. Csippentsd meg rajta a kövéret, szúrd át rajta a kést, és bal kézzel a kövéret fogva, a késsel jobbra haladva nyiszáld a kövéret.
Most a hús mindkét oldala kövér, ezért amikor csíkokra vágod, akkor is úgy csináld, hogy letolod a csík húst az alsó, kövér rétegről. |
Fektesd a húscsíkot a kövérebbik oldalára, középen vágd be a húst a kövér rétegig, és a késsel fel-le nyiszitálva kapard le jobbra a húst a kövérről.
Most a deszka síkjában fordítsd el a húscsíkot úgy, hogy balra legyen a lecsupaszított ín. Ballal az ínt fogva, jobbal a kést mozgatva kapard le a maradék húst az ínról. Kis veszteséggel meg lehet így szabadulni a nemkívánatos kövértől.
A legutóbb kettéválasztott hús másik fele olyan vékony réteg, hogy nem vacakoltam az ínról való lekaparással, hanem egyszerűen csíkokra vágtam, és felkockáztam.
Jöhet az utolsó húsdarabon is a kövér átszúr-nyiszál-levág művelet.
Az utolsó húsdarab kövérről letolása. Balról fogod és húzod az ínt, hogy ellentarts a hús jobbra tolásának. A visszamaradó kövérjét is dobd a tálba, a húskockákhoz.
Még mindig húsdarabolás – először csíkozás, aztán kockázás. Végre elő van készítve a pörkölthús. 🙂
Pucold meg a hagymát, vágd fel apróra. Kuktában érdemes főzni a marhapörköltöt, mert a marhahús lassan puhul. Még kuktában is 55 percig főztem. Önts kb. fél dl olajat a kuktába, melegítsd meg, és dobd bele a hagymát. Kevergetve párold üvegesre.
Szórd meg 1 fakanál pirospaprikával, gyorsan keverd el, és már mehet is bele a hús. Az egyben hagyott kövéreket is dobd a fazékba, az íze miatt!
Kevergetve pirítsd le zsírjára a húst. Közben egy kis lábosba tégy oda főni fél liter vizet, ezzel kell majd felönteni a húst. A hús kb. 10 perc alatt fövi el a levét.
Sózd meg a zsírjára sült húst 1 fakanál sóval, és öntsd fel az időközben felforrósodott fél liter vízzel. Keverd el, és tedd hozzá a többi fűszert: 2 babérlevél, 1 fakanál őrölt köménymag, 2 csipetnyi bors…
…2 evőkanál lecsó (vagy, ha van, akkor 1 paprika, 1 paradicsom). Keverd el, és fedd le a kuktát.
Sípolástól számítva 55 percig főzd a húst. Akkor csatold ki a kukta fedelét, és engedd ki a gőzt a kuktából. (Én egy fakanalat szoktam a kupak alá támasztani; ha kijön a nyomás, akkor beesik a fedő, és leesik a fakanál.) Azért kóstold meg, hogy tényleg puha-e a hús. Ha nem, akkor vissza az egész; főzd még 10 percig! A kész pörköltöt szedd át egy mélyebb tálba. Végy elő egy kis (szemetes)tálkát, és abba tedd a pörköltből kihalászott nagy kövér darabokat. Ezzel kész is van. 🙂
Legjobban a nokedli köret illik hozzá, de tarhonyával, rizzsel és egyszerű sós krumplival is finom. 🙂 Szaftot bőven szedjél a köretre! Jó étvágyat! |