Marhapörkölt

Marhapörkölt - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

 • kb. 70 dkg marhahús (ez itt hátszín, de jobb a comb!)
 • 1 nagy fej hagyma
 • 1 fakanál pirospaprika
 • 1 fakanál só
 • 1 fakanál őrölt kömény
 • 1-2 db babérlevél
 • bors
 • 1 zöldpaprika
 • 1 paradicsom
 • (télen a paprika-paradicsom helyett 2 kanál lecsó)
 • kb. 0,5 dl olaj
 • 0,5 liter forró víz
Marhapörkölt - Hozzávalók

Elkészítés:

Röviden – kuktában főzve:

 • Kockázd fel a húst, vágd apróra a hagymát.
 • Kb. fél dl olajon párold meg a hagymát, szórd meg paprikával,
 • dobd bele a húst.
 • 10 percig kevergesd, hogy lesüljön zsírjára.
 • Sózd meg 1 fakanál sóval,
 • öntsd fel fél liter forró vízzel,
 • tedd bele a fűszereket: 2 babérlevél, 1 fakanák őrölt kömény, bors, 2 evőkanál lecsó.
 • Fedd le a kuktát, és sípolástól 55 percig főzd.

Többet sose veszek hátszínt – legalábbis pörköltnek nem -, mert olyan réteges, mint egy mézes-zserbó, és nehéz kioperálni a közbülső kövér rétegeket. Igaz ugyan, hogy ennek csak 1.500 Ft volt kilója, a combé meg 2.100 Ft körül van, de rengeteg idő elment a trancsírozással.

Marhapörkölt - Így nézett ki a hús a hentespultban.Marhapörkölt - Így nézett ki a hús, mikor megfordítottam.

A hentesek ravaszok: Úgy teszik oda a húst a kirakatba, hogy a szép, sovány fele van felül. De mikor itthon megfordítom, az a közmondás ugrik be, hogy olcsó húsnak kövér a másik fele…vagy nem így van?
Szóval tedd a húst egy tálba, és a csapnál alaposan mosd meg folyó meleg vízzel. Öntsd le a vizet a tálból, és a kövér inak mentén vágd fel 2-3 nagyobb darabra a húst. A kövéret úgy lehet leszedni róla – hegyes késsel dolgozva -, hogy előbb átszúrjuk a kövéret, aztán alulról felfelé átvágjuk.

Marhapörkölt - Mosd meg a húst meleg vízzel! Marhapörkölt - Éles késsel szúrd át a kövérjét! Marhapörkölt - Alulról felfelé vágd át a kövéjét!

Most le kell választani az inas részt a húsról. Ehhez fektesd az egyik darab húst az inas felére, és a jobb szélétől úgy két ujjnyival beljebb vágj bele a húsba, egészen az inas részig. Az ínt ne vágd át! A késsel fel-le nyiszitálva az inas felületen, told le a kis darab húst az ínról. Utána fordítsd meg a húst úgy, hogy balra kerüljön az a kis darab fehér ín, amiről az imént toltad le a húst. Ez lesz a kapaszkodó. Bal kézzel markold meg ezt a lecsupaszított índarabot, és most a nagy húst told le jobbra a kövér ínról.

Marhapörkölt - Fel-le nyiszálva told le a húst jobbra a kövérről! Marhapörkölt - Fel-le nyiszálva told le a húst a kövérről - 2. Marhapörkölt - Ilyen szépen le lehetett választani a húst a kövérről.

Marhapörkölt - Az íntól megtisztított húsdarabot vágd fel csíkokra!Marhapörkölt - A húscsíkokat vágd fel kockákra!

Az íntól megtisztított húsdarabot vágd fel kb. 3 cm-es csíkokra, aztán a csíkokat – szintén kb. 3 cm-es – kockákra. A húskockákat dobd vissza a tálba, a még fel nem vágott, nagy húsdarabok közé.
Megint válassz szét két réteget a húsból úgy, hogy beleszúrsz a  két húsréteg közötti kövérbe, és alulról felfelé átvágod. Tehát nem a húst kell vágni, hanem a kövér részt. Az egyik húsdarabot tedd félre, a másikat fektesd a deszkára. Csippentsd meg rajta a kövéret, szúrd át rajta a kést, és bal kézzel a kövéret fogva, a késsel jobbra haladva nyiszáld a kövéret.

Marhapörkölt - Szúrd át késsel a két húsréteg közötti kövéret! Marhapörkölt - Az egyik darab húst fektesd a deszkára. Marhapörkölt - Vágj le minél nagyobb kövéret a húsról!

Marhapörkölt - Ha a húsnak mindkét oldala kövér, akkor már a csíkozásnál is told le az ínról a húst! Most a hús mindkét oldala kövér, ezért amikor csíkokra vágod, akkor is úgy csináld, hogy letolod a csík húst az alsó, kövér rétegről.

Fektesd a húscsíkot a kövérebbik oldalára, középen vágd be a húst a kövér rétegig, és a késsel fel-le nyiszitálva kapard le jobbra a húst a kövérről.

Marhapörkölt - A húscsík kövérebbik oldala. Marhapörkölt - A húscsík közepén vágd ketté a húst a kövér rétegig! Marhapörkölt - A húscsík jobb feléről kapard le a húst jobbra, a kövéren vezetve a kést.

Most a deszka síkjában fordítsd el a húscsíkot úgy, hogy balra legyen a lecsupaszított ín. Ballal az ínt fogva, jobbal a kést mozgatva kapard le a maradék húst az ínról. Kis veszteséggel meg lehet így szabadulni a nemkívánatos kövértől.

Marhapörkölt - Fordítsd el a húscsíkot úgy, hogy balra legyen a lecsupaszított ín. Marhapörkölt - Ballal az índarabot fogva, jobbal a kést fogva told le a maradék húst az ínról. Marhapörkölt - Kis veszteséggel le lehet tolni a húst az ínról.

A legutóbb kettéválasztott hús másik fele olyan vékony réteg, hogy nem vacakoltam az ínról való lekaparással, hanem egyszerűen csíkokra vágtam, és felkockáztam.

Marhapörkölt - Ez egy nagyon vékony húsréteg. Marhapörkölt - Vágd csíkokra a húst! Marhapörkölt - Kockázd fel a húscsíkokat!

Jöhet az utolsó húsdarabon is a kövér átszúr-nyiszál-levág művelet.

Marhapörkölt - Kövérje késsel átszúr. Marhapörkölt - Kövérje késsel nyiszál. Marhapörkölt - Kövérje levágva.

Az utolsó húsdarab kövérről letolása. Balról fogod és húzod az ínt, hogy ellentarts a hús jobbra tolásának. A visszamaradó kövérjét is dobd a tálba, a húskockákhoz.

Marhapörkölt - Baloldalt az ínt húzva, a késsel nyiszálva told le jobbra az ínról a húst! Marhapörkölt - Nagy darab kövérről nagy darab hús letolva. Marhapörkölt - A kövéret is dobd a tálba, a húskockákhoz!

Még mindig húsdarabolás – először csíkozás, aztán kockázás. Végre elő van készítve a pörkölthús. 🙂

Marhapörkölt - Az utolsó darab hús, csíkokra vágva. Marhapörkölt - Egy húscsíkot elég háromfelé vágni! Marhapörkölt - A húskockák tálban.

Pucold meg a hagymát, vágd fel apróra. Kuktában érdemes főzni a marhapörköltöt, mert a marhahús lassan puhul. Még kuktában is 55 percig főztem. Önts kb. fél dl olajat a kuktába, melegítsd meg, és dobd bele a hagymát. Kevergetve párold üvegesre.

Marhapörkölt - Vágd fel apróra a hagymát! Marhapörkölt - Önts a kuktába kb. fél dl olajat! Marhapörkölt - Párold üvegesre a hagymát!

Szórd meg 1 fakanál pirospaprikával, gyorsan keverd el, és már mehet is bele a hús. Az egyben hagyott kövéreket is dobd a fazékba, az íze miatt!

Marhapörkölt - Szórj bele 1 fakanál pirospaprikát! Marhapörkölt - Keverd el a paprikát a hagymában! Marhapörkölt - Borítsd a húskockákat a kuktába!

Kevergetve pirítsd le zsírjára a húst. Közben egy kis lábosba tégy oda főni fél liter vizet, ezzel kell majd felönteni a húst. A hús kb. 10 perc alatt fövi el a levét.

Marhapörkölt - Kevergetve pirítsd le zsírjára a húst! Marhapörkölt - Forralj fél liter vizet! Marhapörkölt - Kb. 10 perc alatt sül le zsírjára a hús.

Marhapörkölt - Sózd meg a pörköltöt 1 fakanál sóval!Marhapörkölt - Öntsd fel a zsírjára sült húst a fél liter forró vízzel!

Sózd meg a zsírjára sült húst 1 fakanál sóval, és öntsd fel az időközben felforrósodott fél liter vízzel. Keverd el, és tedd hozzá a többi fűszert: 2 babérlevél, 1 fakanál őrölt köménymag, 2 csipetnyi bors…

Marhapörkölt - Dobj bele 2 babérlevelet! Marhapörkölt - Szórj bele 1 fakanál örölt köménymagot! Marhapörkölt - Hintsd meg 2 csipetnyi borssal!

…2 evőkanál lecsó (vagy, ha van, akkor 1 paprika, 1 paradicsom). Keverd el, és fedd le a kuktát.

Marhapörkölt - Tégy bele 2 evőkanál lecsót (vagy 1 paprikát, 1 paradicsomot)! Marhapörkölt - Keverd el a pörköltöt a fűszerekkel! Marhapörkölt - Fedd le a kuktát!

Marhapörkölt - 55 percig főzd a kuktában a pörköltöt!Sípolástól számítva 55 percig főzd a húst. Akkor csatold ki a kukta fedelét, és engedd ki a gőzt a kuktából. (Én egy fakanalat szoktam a kupak alá támasztani; ha kijön a nyomás, akkor beesik a fedő, és leesik a fakanál.) Azért kóstold meg, hogy tényleg puha-e a hús. Ha nem, akkor vissza az egész; főzd még 10 percig! A kész pörköltöt szedd át egy mélyebb tálba. Végy elő egy kis (szemetes)tálkát, és abba tedd a pörköltből kihalászott nagy kövér darabokat. Ezzel kész is van. 🙂

Marhapörkölt - Ha letelt az idő, engedd ki a gőzt, és vedd le a kukta fedelét! Marhapörkölt - Szedd át egy mély tálba a pörköltöt a kuktából! Marhapörkölt - Egy villával halászd ki a pörköltből a nagy kövér darabokat!!

Marhapörkölt - Kész, tányérban (2)

Legjobban a nokedli köret illik hozzá, de tarhonyával, rizzsel és egyszerű sós krumplival is finom. 🙂 Szaftot bőven szedjél a köretre!
Savanyúság mindenképpen legyen hozzá! Van, aki a kenyeret is igényli.

Jó étvágyat!

5 hozzászólás

 • Adrienn

  Kedves Mariann!

  Életem legelső pörköltjét a te recepted alapján készítettem Tibor kiegészítését is alkalmazva. Nagyon jól sikerült,csak kicsit elsóztam. Anyát csak felkellett hívjam, mert nem tudtam,hogy miután minden hozzávaló benne volt és felfort,utána tartalék lángon kellett-e főzni vagy sem. Kiderült tartalékon :).

  Mégegyszer köszönöm mindkettőtöknek!

  Üdvözlettel. Adrienn

 • Farkas Tibor

  Minden tiszteletem Kovács Jánosnénié. Nagyon sokat tanulok tőle, mert rákényszerültem a főzésre, és eddig csak “férfias” kajákat főztem. De most ennél a marhapörinél Úgy érzem kritikával kell éljek.
  Először is, a pörköltek meggyalázása, ha olajjal főzik zsír, vagy szalonna zsírjára sütése helyett.
  Másodszor a kukta. A pörköltnek meg kell adni a bográcsot, de legalább a fazekat, hogy a gőzök távozni tudjanak, az edény szélére “leégett” szaftot a hozzáadogatott víz és a rázás-keverés a pöribe mossa.
  Harmadszor, egy kevés faggyút (a marhának nincs zsírja) mindenképp hagyni kell benne, hogy az igazi marhaíz rendesen kijöjjön a kajába. A többi receptet hálásan köszönöm, és még egyszer bocsánat, de úgy éreztem, ezt meg kell írnom.

  Tisztelettel
  Farkas Tibor

  • Kedves Tibor!

   Olvasóim nevében is köszönöm a szakszerű kiegészítést! 🙂 A kritikát jó szívvel elfogadom, hiszen igazad van; de én már csak így főzöm a pörköltöt. A faggyút én is bennehagytam, az íze miatt. Úgy látom, ez nem elég egyértelmű a leírásomban, úgyhogy most pontosítom is a szöveget.

   Örülök, hogy ilyen jól tudsz főzni! 🙂
   További sikereket a konyhában!
   Mariann

 • Ungváriné Nagy Ágnes

  Kedves Mariann!
  Látom megküzdöttél a hússal, de a végeredmény a fontos, remek lett. Egyszer szívesen megkóstolnám, mondjuk kovászos uborkával és ropogós kenyér sarkával. Szép a tálalás és az adventi koszorú is.
  Boldog karácsonyt, a főzők is pihenjenek egy kicsit.
  Puszi
  Ági

  • Szia Ági!

   Köszönöm a tetszésnyilvánítást! 🙂
   Igen, megküzdöttem a hússal. 🙂

   Szerintem a karácsonyi ünnepi készülődéstől sok háziasszony elfárad…
   De olyan jó, mikor a nagy család eszi a főztünket, és ízlik nekik! 🙂

   Nektek is békés karácsonyt!
   Puszi
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.