Lábatlan tyúk

Lábatlan tyúk - Kész, tányéron cikkek

Hozzávalók:

 • 5 tojás
 • 1 bögre tej (kb. 3 dl)
 • 2 bögre liszt (kb. 35 dkg)
 • zöldhagymaszár
 • petrezselyem
 • borsikafű
 • 1 fakanál Vegeta
 • 1 csapott fakanál só
 • 1 késhegynyi szódabikarbóna
 • kevés olaj
Lábatlan tyúk - Hozzávalók

Honnan az elnevezés?

Borsodban általában úgy csinálják a tyúkhúslevest, hogy az egész tyúkot megtöltik, és úgy főzik meg a levesben. Ilyenkor a második fogás a főtt tyúkhús, a szeletekre vágott töltelékkel, és mondjuk céklasalátával. A töltelék annyira a tyúkhoz kötött fogalom arrafelé, hogy ha csak úgy tyúk nélkül sütnek tölteléket, akkor annak lábatlan tyúk a neve. 🙂

Elkészítés:

Mosd meg a hagymaszárakat. A vastagabbakat előbb hosszában vágd ketté, mielőtt apróra vágnád.

Lábatlan tyúk - Mosd meg a hagymaszárat! Lábatlan tyúk - A vastagabb hagymaszárakat hosszában vágd ketté! Lábatlan tyúk - A hagymaszárakat vágd apróra!

A felaprított hagymaszárakat tedd egy tálba, amiben majd a tölteléket készíted. Önts rá egy bögre (3 dl) tejet. Egyesével üsd fel a tojásokat egy kis tálkába, és ha jó, akkor mehet a tálba.

Lábatlan tyúk - A vágott hagymaszárakat tedd egy tálba! Lábatlan tyúk - Önts hozzá 1 bögre tejet! Lábatlan tyúk - Üsd bele az 5 tojást!

Add hozzá a fűszereket: 5 csipet borsikafű, 1 fakanál Vegeta, 1 csapott fakanál só, 1 késhegynyi szódabikarbóna. Keverd el!

Lábatlan tyúk - Adj hozzá 1 fakanál Vegetát! Lábatlan tyúk - Adj hozzá 1 késhegynyi szódabikarbónát! Lábatlan tyúk - Keverd el!

Mosd meg a petrezselymet, rendezd össze a szálakat, hogy mindegyiknek ugyanott kezdődjön a levele. Vágd le a szárakat, és vágd apróra a petrezselyemzöldet. Tedd a töltelékhez, a tálba, és keverd el. Végül adj hozzá 2 bögre lisztet (elromlott a mérlegem, nem tudom, hogy ez hány deka volt), és jól keverd el.

Lábatlan tyúk - Vágd le a petrezselymek szárát! Lábatlan tyúk - Egy bögre liszt Lábatlan tyúk - Adj hozzá 2 bögre lisztet!

Lábatlan tyúk - Készen van a töltelék masszája! Ez már a végleges massza.

Most készülj elő a sütéshez. Tégy egy vaslapot a gázra, hogy egyenletesen süljön a lábatlan tyúk. Egy kb. 22 cm átmérőjű teflonedényben süsd! (Nekem csak kisebb és nagyobb van, mindig ebben a 28 cm-esben sütöm. 22 cm-esben magasabb lenne.) Önts egy kevés olajat a lábosba, és oszlasd el az edény alján és oldalán. Itt a középső képen az van, ahogy oldalára fordítom a lábost, és körbefuttatom az oldalán az olajat. Fontos, hogy az edény oldalához se ragadjon a massza, mert meg kell majd fordítani a tölteléket!

Várd ki, amíg jól felforrósodik az olaj, és akkor öntsd az edénybe a masszát.

Lábatlan tyúk - Tégy egy vaslapot a gázra! Lábatlan tyúk - Olajozd ki a teflonedényt! Lábatlan tyúk - Öntsd a masszát a forró olajba!

Amennyire lehet, kapard ki egy fakanállal a tálból a masszát, a maradékot pedig az ujjaddal mártsd ki, és húzd le az edény oldalán. Vedd a lángot féltakarékra, és 10 percig fedő alatt süsd a lábatlan tyúkot.

Lábatlan tyúk - Az ujjaddal mártsd ki a tálat, és húzd le az ujjadról az edény oldalán! Lábatlan tyúk - Fedd le a lábost! Lábatlan tyúk - 10 vpercig fedő alatt süsd!

Lábatlan tyúk - Egy falapáttal forgasd meg a tölteléket! 5 perc múlva egy falapáttal ellenőrizd, hogy forgatható-e a töltelék a lábosban. Remélhetőleg igen. 10 perc sülés után megint nézd meg, hogy elég szilárd-e már ahhoz, hogy megfordítsd. Ha nem, akkor vedd egészen takarékra a lángot, és süsd még 3-4 percig. Mielőtt megfordítod, kapard le az edény oldaláról a tölteléket. (Ha jó a lábosod, akkor szépen elválik a falától ez a vékony töltelék-réteg.) Most jön a neheze: az egyik falapáttal nyúlj a töltelék alá, a másikat tedd a tetejére, és a két falapátot összeszorítva fordítsd meg a tölteléket. A felső lapáton marad egy kis nyers tészta, azt kapard a töltelék szélére, majd megsül.

Lábatlan tyúk - Megfordítás előtt kapard le az edény oldaláról a tölteléket! Lábatlan tyúk - Két falapát között fordítsd át a tölteléket! Lábatlan tyúk - Meg van fordítva!

Szurkáld meg egy villával, és most már fedő nélkül süsd, amíg át nem sül. Akkor jó, ha a beleszúrt villán kihúzás után nincs nyers tészta. Ekkor készíts oda egy lapos tányért (itt most a 28 cm-es méret miatt pizzás tányérra volt szükség), és vedd ki rá a lábatlan tyúkot. Az a fele legyen felül, amelyik szebb.

Lábatlan tyúk - Szurkáld meg villával! Lábatlan tyúk - Készítsd oda a tányért, amire kiszeded! Lábatlan tyúk - Borítsd a tányérra a kész tölteléket!

Lábatlan tyúk - Kóstolj meg egy cikket, hogy meg van-e sülve! Lábatlan tyúk - Ha sületlen, tedd vissza sülni!

Vágj ki egy cikket, és kóstold meg, hogy át van-e sülve. Ha nem egészen, akkor tedd vissza még egy kicsit sülni (természetesen a sületlenebb fele legyen alul). Most már könnyű megfogni, nem esik szét. Pár perc múlva megint vedd ki.

Lábatlan tyúk - Újra tányérra szedve!

Cikkeket vágunk belőle, úgy esszük. Valamilyen saláta illik hozzá.

Jó étvágyat!

4 hozzászólás

 • Zólyomi Ildikó

  Kedves Mariann!
  Én is miskolci vagyok, és csak hirtelen ötlettől vezérelve kerestem rá a “lábatlan tyúk” receptjére, nagyon meglepett, hogy létezik.
  Az én receptem egy kicsit más:
  – szárított kenyérbél, hideg vízben megáztatva, kinyomkodva,
  – annyi db. tojás ahány kb. ökölnyi kinyomkodott kenyér,
  – egy fej finomra aprított hagyma zsiradékon megdinsztelve, őrölt paprikával megszórva,
  – só, őrölt bors, őrölt kömény, majoránna, jó adag finomra vágott petrezselyem zöld,
  – mindezek pépszerűre összedolgozva,
  -egy olajjal megkent edényben a sütőben, vagy fasírt pogácsa alakban olajban megsütve.
  Kiváló fölhasználása a szikkadt kenyérnek, remek főzelék feltét, vagy reggeli-vacsora, szendvics feltét csemege uborkával, stb.

  • Kedves Ildikó!

   Úgy örülök, hogy rákerestél a lábatlan tyúkra! 🙂
   A te változatod is jól hangzik; és biztosan sokan örülnek neki, hogy közzétetted! 🙂
   Én is ki fogom próbálni.

   Köszönöm, hogy írtál!
   Jó sütés-főzést!
   Mariann

 • Farkas Emese

  Kedves Mariann!

  Áldja meg az Isten azokat a kezeket, amelyek ezt a lábatlan tyúkot elkészítették és felrakták a receptjét! 🙂 Édesanyám Miskolcról származott el Hajdúba (ott ezt nem ismerik), nagyon sokszor készítette ezt levesbetétnek, imádta az egész család. Sajnos meghalt, mielőtt megtanulhattam volna tőle főzni. Ezer éve kerestem már ezt az igazi receptet. Köszönet érte, el sem tudja képzelni, hogy mekkora örömet szerzett nekem ezzel.

  • Kedves Emese!

   De örülök neki, hogy rátaláltál! 🙂
   Én is debreceni voltam, a férjem borsodi, anyósomtól tanultam a lábatlan tyúkot.
   Ha levesbetétnek csinálod, akkor nézd meg a “Töltelékes zöldségleves” receptjét, mert ott van leírva az a változat. Akkor csuporba állítjuk a nájlonzacskót, és abba csorgatjuk bele a tölteléket. (Ilyenkor nem kell bele tej.) Zacskóstul tesszük a levesbe, később levágjuk róla a zacskót.

   Jó lábatlan tyúk- és töltelékfőzést!
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.