Krupapeto

Lánykoromban gyakran sütöttem magamnak krupapetot, mikor valami meleget szerettem volna enni, mégpedig gyorsan.

A nevét az összetevőiből kapta: krumpli, paradicsom, petrezselyem, tojás. Most már a gyerekek is szoktak maguknak sütni.

krupapetoEzen a képen a lányom (zöldben) és a gimis osztálytársa – barátnője örülnek éppen neki.

Hozzávalók:

  • 1 krumpli
  • 1 tojás
  • 1 paradicsom
  • 3 szál petrezselyemzöld
  • só, olaj

Elkészítés:

Hámozd meg a krumplit. Mosd meg, hosszában negyedeld, vágd vékony lapocskákra, hogy hamar megsüljön.

Egy teflonba önts olajat, olyan 1 evőkanálnyit. Kicsit melegítsd (nagy lángon), aztán tedd bele a krumplit. Sózd meg, és oszlasd el az edényben, hogy minél több szeletke érintkezzen a tepsi aljával.

2 percre fedd le, hogy puhuljon. (Nem muszáj lefedni.) Utána vedd le a fedőt, hogy piruljon. Innentől takarékon süsd.

Amíg sül, mosd meg meleg vízzel a paradicsomot, és húzd le a héját. Ha ezzel sokáig vacakolnál, akkor közben néha keverd meg a krumplit, nehogy leégjen.

A tojást üsd fel egy kis tálkába, és ha minden OK vele, akkor borítsd a krumplira. (Én azóta ütöm fel egyenként egy kis tálba, mióta egyszer ráfáztam vele. Az egyik tojás romlott volt, dobhattam ki miatta az egész masszát.) Ne keverd össze, csak nyomkodd szét egy kicsit a sárgáját! Sózd meg egyenletesen ( 1 tojás – 1 csipet só, más esetekben is), és megint vedd fel a lángot.

Ahogy átsült egy kicsit, vágd rá a paradicsomot, egyenletesen eloszlatva, hogy mindenüve jusson egy darabka. Egy picit ezt is sózd meg. (Én alá szoktam nyúlni egy falapáttal, és megfordítom, hogy a tojás ne maradjon lágy sehol sem.)

Krupapeto - Kész, teflonban. Amíg ezzel is sül egy kicsit, mosd meg és vágd fel a petrezselymet, aztán szórd (egyenletesen elosztva) a krupapeto tetejére. Ezzel már nem kell sütni, kész is van.
Krupapeto - Kész, már eszik is!

Ezen a 2 képen egy másik sütést örökítettem meg, itt az 1 krumplin 2 tojás van.

(Nincs összekeverve!)

Jó étvágyat!

6 hozzászólás

  • Zsófi

    Kedves Mariann!

    Csak azért írok, hogy megköszönjem neked az oldalt!
    Igaz, én nem teljesen kezdőként tévedtem ide, de azért mesterszakács sem vagyok, így hasznosnak találom az oldalt.
    Főként azoknak nyújthat nagy segítséget a honlap, akik teljesen “konyhaszűzek”. Tetszik, hogy minden lépést képpel illusztrálsz, mindent pontosan kimérsz, és hogy olyan “szájbarágósak” a leírásaid. Sajnos kevés az ilyen, ahol a kezdők számára elmagyarázzák azokat a dolgokat, ami a gyakorlat során úgyis egyértelművé válik.
    Egy negyed órája csináltam meg a krupapetot, igaz, petrezselyem nélkül. Nagyon ízlett!
    Szóval remélem, még sok időd lesz az oldal bővítésére! 🙂

  • Kedves Gyögyi!
    Örülök, hogy neked is ízlik! 🙂
    Marian

  • Gyöngyi

    Kipróbáltam,mmmmmmm fincsi,nem időigényes és olcsó.Na meg laktat is.

  • márti

    Egykis száraz kolbász bele.Vagy sonka csikok?

  • Sanya

    hát lehetne kicsivel jobb is de amúgy tök jó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.