Karfiolleves

Karfiolleves - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

 • Egy kis fej karfiol (ennek a fele), kb. 50 dkg
 • 1 sárgarépa (nem fontos)
 • 1 hagyma
 • 4 cikk fokhagyma
 • kb. 2 evőkanál olaj
 • 1 fakanál darált paprika (nem fontos)
 • 1 fakanál só
 • 1 fakanál pirospaprika
 • őrölt bors
 • petrezselyemzöld
 • Kell még bele valamilyen levesbetét is. Ez lemaradt a képről.
Karfiolleves - Hozzávalók

Elkészítés:

Ha gyorsan kéne valami leves, akkor ez az egyik, amit csinálni szoktam. 🙂 (Van még a köménymagleves, ami gyors, meg a krumplileves.) Ahogy itt leírom, hosszúnak tűnik, de valójában ripsz-ropsz megvan, és csak 6 percig kell főzni.

Igaz, nekem most volt kifőtt kis csigatésztám. Ha neked nincs, akkor még valami levesbetétet is kell főznöd. Ezt bármikor megteheted a karfiolleves készítési folyamata közben. Öt perc alatt fő fel a víz, 10 percig fő a tészta. Azért ne a végére hagyd, mikor már ehetnétek a levest! 🙂

Tedd a karfiolt egy tálcára, fordítsd fejjel lefelé, és kúposan vágd ki a torzsáját. A tönkje átvágásával vágj ki 5 nagy karfiolrózsát.

Karfiolleves - Kúposan vágd ki a karfiol torzsáját! Karfiolleves - A kivágott torzsája. Karfiolleves - Vágj le néhány karfiolrózsát!

Karfiolleves - Vágd le a felületi hibákat!A felületi hibákat még a rózsákra szétszedés előtt levághatod, de utána is le lehet. A rohadt rózsácskákat egyszerűbb a nagyobb rózsákra szétszedés után kivágni, mert ezt nem elég a felületén levágni; egészen a tövéig ki kell kanyarintani. Ha szélen van a hibás kis rózsa, akkor egyszerű levágni, de ha középen van, akkor kúposan le kell fúrni a kés hegyével, és az egész romlott részt kiemelni. (Persze leszedheted körüle az ép rózsákat, és akkor szélre kerül a hibás. 🙂 )

Karfiolleves - Egy rohadt rózsácska a nagy rózsán belül. Karfiolleves - Vágd ki a rohadt rózsácskát! Karfiolleves - Vágd ki a rohadt rózsácskát! (Középről kúposan.)

Karfiolleves - Ez az öt nagy rózsa elég is, a többit tedd el.Karfiolleves - A kimaradt karfiolt tedd el a hűtőbe egy konyhai törlőben!

A megtisztított karfiolrózsát dobd egy vízzel félig telt tálba. Öt nagy rózsa fél kg, ennyi elég is két liter levesbe. A karfiolfej maradékát bugyoláld egy konyhai törlőbe, és tedd el későbbre (mert karfiolleveshez ne rántott karfiol legyen már)!
Mosd meg a karfiolokat a csapnál. A nagy karfiolrózsa tetején furakodj be az ujjaddal két kisebb rózsa találkozása közötti hézagba, és feszíts le egy kisebb rózsát a nagyról. Utána a kis rózsát is szedd szét még kisebbekre. A kis rózsákat dobd egy másik tálba, ebből megy majd a levesbe.

Karfiolleves - Mosd meg a csapnál a karfiolrózsákat! Karfiolleves - A nagy rózsát szedd szét néhány kisebbre! Karfiolleves - A kis rózsát szedd szét még kisebbekre!

Ha a nagy rózsáról lepattintott kis rózsának hosszú a szára, vágj le belőle fél cm-es darabokat, míg a rózsa tövéhez nem érsz. Ha leszedted a sok kis oldalrózsát a nagy karfiolrózsáról, akkor egy hosszú, pucér tönk marad vissza. Ezt hasítsd ketté (de csak a szárát), majd szeleteld fel lapokra, míg a rózsa tövéhez nem érsz.

Karfiolleves - A nagy rózsáról leválasztott kis rózsának hosszú a szára. Karfiolleves - Szeleteld lapokra a leválasztott kis rózsa hosszú szárát! Karfiolleves - Hasítsd ketté a kis rózsáitól megfosztott nagy rózsa hosszú tönkjét! Karfiolleves - Szeleteld fel lapokra a kettéhasított tönköt!

Pucold meg a hagymát, és vágd apróra. Egy 3-4 literes fazékba önts kb. 2 evőkanálnyi olajat; és ha felforrósodott, akkor kapard a fazékba a hagymát.

Karfiolleves - Vágd fel apróra a hagymát! Karfiolleves - Önts olajat a fazékba! Karfiolleves - Kapard a hagymát a fazékba!

Amíg a hagyma párolódik, kapargatással pucold meg a répát, és mosd meg a csapnál. (Közben keverd meg néha a hagymát!)

Karfiolleves - Csapd le a répa tetejét! Karfiolleves - Kapard végig a répa felületét! Karfiolleves - Mosd meg a répát!

A répát vágd fel hosszában négyfelé, fogd össze a négy réparudat, és vágd vékony lapokra.

Karfiolleves - Hosszában vágd ketté a répát! Karfiolleves - Hosszában megint vágd ketté a két fél répát! Karfiolleves - Szeleteld fel vékony lapokra a négy réparudat!

Kapard a répát a fazékba, és párold vagy 3 percig, mielőtt hozzáöntenéd a karfiolt. A karfiol ugyanis hamar puhul, a répa nehezebben. (Azért is kell ilyen apróra vágni.)

Karfiolleves - Kapard a fazékba a répát! Karfiolleves - Kevergetve párold három percig a répát! Karfiolleves - Zuttyintsd a fazékba a karfiolokat!

Sózd meg egy fakanál darált paprikával (ha nincs, e helyett is sót tegyél) plusz egy fakanál sóval. A darált paprika is ad neki egy kis színt, de tehetsz még bele egy fakanál pirospaprikát is.

Karfiolleves - Zutty egy fakanál darált paprika! Karfiolleves - Szórj bele egy fakanál sót! Karfiolleves - Szórj bele egy fakanál pirospaprikát!

Keverd el, és öntsd fel két liter vízzel.

Karfiolleves - Keverd el! Karfiolleves - Öntsd fel két liter vízzel! (Két kancsó) Karfiolleves - A vízzel felöntött leves.

Karfiolleves - Válaszd le a fokhagymagerezdet! Karfiolleves - A leválasztott fokhagymagerezdek.

Néha olyan nehéz megkezdeni egy fokhagymafejet! A körmöddel vájj bele egy hasítékba, és válaszd le a gerezdet. Ezek olyan véknyak voltak, azért van több.
A fokhagymagerezdnek vágd le a szélesebb végét, így meg tudod kezdeni a héjlehúzást. A pucolt gerezdeket keresztben vágd ketté – legalábbis a nagyobbakat -, hogy beférjenek a nyomóba.

Karfiolleves - Késsel vágd le a fokhagymagerezd szélesebb végét! Karfiolleves - A körmöddel csippentsd meg a fokhagymagerezd héját ott, ahol levágtad a cikk tetejét! Karfiolleves - A nagyobb gerezdeket vágd ketté, hogy beférjenek a nyomóba!

Tömd a gerezdeket a fokhagymanyomóba – amennyi csak belefér -, és préseld a cikkeket a levesbe. Ha minddel végeztél, a kés élével vágd le a fokhagymanyomó aljáról a foszlányokat, majd a nyomó belsejéből is kotord ki a kés hegyével az értékes darabkákat.

Karfiolleves - Fokhagymanyomóval préseld a levesbe a gerezdeket! Karfiolleves - Vágd le a fokhagymanyomóról a foszlányokat! Karfiolleves - Kotord ki a fokhagymanyomó belsejéből is a foszlányokat!

Karfiolleves - Fő a leves. Karfiolleves - Felforrástól 6 percig főzd a levest! Felforrástól 6 percig főzd a levest!
(Csak ilyen 7 perces óraképem volt. 🙂 )

Közben foglalkozz a petrezselyemmel: Rendezd csokorba a szálakat, mosd meg, vágd le a csokorról a szárakat.

A petrezselyemzöld-szálnak mindig három ága van. Lent jobbról-balról egy-egy, meg a középső főszál. A csokorba rendezésnél a két alsó szálat fogom össze először, ezeknek a levéltövét illesztem a már rendezett csokor levéltövéhez. Akkor leszakítom a főszálat a már csokorba szedett két oldalágról, és ennek a levéltövét is a csokorba illesztem. Ez az illesztés nem úgy megy, hogy pontosan levéltövet levéltőhöz passzintok, hanem a csokrot szorosan fogó két ujjam közé beteszem az illesztendő szálat úgy, hogy jóval a levéltő alatt fogom meg a szárát. Aztán addig húzom lefelé a petrezselyem szárát, míg a levelek meg nem akadnak a két ujjamban.

Karfiolleves - Szálanként rendezd csokorba a petrezselyemzöldeket! Karfiolleves - Mosd meg folyó víz alatt a petrezselyemzöld-csokrot! Karfiolleves - Vágd le a petrezselyemzöld-csomóról a szárakat!

Vágd fel apróra a petrezselyemzöldet, és ha a hat perc elteltével eloltod a gázt, kapard a zöldet a levesbe. Borsozd is meg – ezt közben is lehetett volna. (Azért mielőtt eloltanád a gázt, kóstolj meg egy darab karfiolt, hogy ehető-e már. Nem kell teljesen puhára főzni, mert úgy nem olyan finom.)

Karfiolleves - Vágd fel apróra a petrezselyemzöldet! Karfiolleves - Kapard a megfőtt levesbe a petrezselyemzöldet! Karfiolleves - Borsozd meg a levest!

Ha más is jön ebédre, akkor öntsd át egy szebb tálba a levest. Tedd az asztalra a kifőtt és leszűrt, hideg vízzel átmosott és lecsöpögtetett levestésztát is – egy szép tálkában.

Karfiolleves - Öntsd át a levest egy szép tálba! Karfiolleves - Kész, tálban. Karfiolleves - A levestészta.

Karfiolleves - Kész, tálban.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.