Hagymavágás
Mivel sok kajához kell hagymát aprítani, gondoltam, külön leírom, hogy ne kelljen minden ételnél részleteznem.
Először vágd le a hagyma “szőrös” végét, utána a késsel csippentsd meg a héját, és húzd le. 5-6 darabban lejön az egész héja. Végül vágd le a szára tövénél. |
Most a talpára merőlegesen vágd ketté, és a fél hagymákat fektesd a sík oldalukra. Az egyik felét középen vágd ketté, miközben két oldalról fogod, hogy szét ne menjen. Aztán középről indulva jobbra haladva szeleteld fel vékonyan a félhagymát, és mikor emeled ki a kést, a mutatóujjaddal nyomd le a hagymaszeletet, hogy a kés ne hozza ki magával. Utána a közepétől balra is szeleteld fel. Most a mutatóujjadat hajlítsd vissza, úgy nyomd le a szeleteket, hogy ki ne jöjjenek a késsel.
Most a szeletekre merőlegesen szeleteld fel a hagymát, így apró darabokra esik szét. (A második fél szeletelését mutatom be, az elsőt már felvágtam.) A billentős módszerrel a végét is apróra tudod vágni. Ha kezd fogyni a hagyma, akkor billentsd le jobbra, úgy szélesebb és alacsonyabb tömeget kapsz, könnyebb lesz vágni.
Ha most megint kezd fogyni a hagyma, akkor billentsd vissza balra. |
Ha megint fogy a hagyma, akkor most ismét jobbra billentsd le. Ezt az ide-oda billentgetést ismételd egészen addig, amíg már csak ici-pici hagymadarabok maradnak.