Hagymavágás

Mivel sok kajához kell hagymát aprítani, gondoltam, külön leírom, hogy ne kelljen minden ételnél részleteznem.

Hagymavágás - Először vágd le a szőrös végét! Hagymavágás - Utoljára a szára tövét vágd le!

Először vágd le a hagyma “szőrös” végét, utána a késsel csippentsd meg a héját, és húzd le. 5-6 darabban lejön az egész héja. Végül vágd le a szára tövénél.

Most a talpára merőlegesen vágd ketté, és a fél hagymákat fektesd a sík oldalukra. Az egyik felét középen vágd ketté, miközben két oldalról fogod, hogy szét ne menjen. Aztán középről indulva jobbra haladva szeleteld fel vékonyan a félhagymát, és mikor emeled ki a kést, a mutatóujjaddal nyomd le a hagymaszeletet, hogy a kés ne hozza ki magával. Utána a közepétől balra is szeleteld fel. Most a mutatóujjadat hajlítsd vissza, úgy nyomd le a szeleteket, hogy ki ne jöjjenek a késsel.

Hagymavágás - Középen vágd ketté a fél hagymát! Hagymavágás - Középről jobbra haladva szeleteld fel a félhagymát! Hagymavágás - Középről balra haladva is szeleteld fel a félhagymát!

Most a szeletekre merőlegesen szeleteld fel a hagymát, így apró darabokra esik szét. (A második fél szeletelését mutatom be, az elsőt már felvágtam.) A billentős módszerrel a végét is apróra tudod vágni. Ha kezd fogyni a hagyma, akkor billentsd le jobbra, úgy szélesebb és alacsonyabb tömeget kapsz, könnyebb lesz vágni.

Hagymavágás - Kezdd el a szeletelést az előző szeletekre merőlegesen! Hagymavágás - Kezd fogyni a hagyma. Hagymavágás - Ha kezd fogyni a hagyma, akkor billentsd le jobbra, úgy megint nagyobb lesz!

Hagymavágás - Megint kezd fogyni a hagyma. Hagymavágás - Ha megint kezd fogyni a hagyma, akkor billentsd vissza balra, úgy megint nagyobb lesz! Ha most megint kezd fogyni a hagyma, akkor billentsd vissza balra.

Hagymavágás - És újra kezd fogyni a hagyma.Hagymavágás - Ha megint kezd fogyni a hagyma, akkor ismét billentsd le jobbra, úgy megint nagyobb lesz!

Ha megint fogy a hagyma, akkor most ismét jobbra billentsd le. Ezt az ide-oda billentgetést ismételd egészen addig, amíg már csak ici-pici hagymadarabok maradnak.

15 hozzászólás

 • Eva

  Sziasztok, a modszer elvileg teljesen jo, csak 1 dolgot fuznek hozza, ami nagy mertekben megkonnyiti ezt a feladatot. Ha a “szoros” veget nem vagjatok teljesen le, es mindig az marad a vegen a kezben, sosem fog szetesni a hagyma. Nekem egy szakacs tanitotta, es azota nincs vele problemam. Mindig a tetejenel kezdem, es a gyoker resz osszefogja a hagymat. A tobbit viszont kb. ugyan igy csinalom, bar nem kozeprol kezdem es jobbra balra vagom, hanem az egyik szeletol a masikig.
  Udv.: Eva

  • Szia Éva!

   Ugye, ez a “Nem középről kezdem, … hanem az egyik szélétől a másikig” a fél hagymára vonatkozik?
   Szerintem Báró és Balázs is erre gondoltak, itt lejjebb a hozzászólók között. Bár Balázs azt írja, hogy ő a szárát hagyja meg, nem a szőrös végét. 🙂
   A végén még megtanulok tőletek profi módon hagymát vágni. 🙂
   Mire nem jó egy ilyen nyilvános receptkönyv! 🙂

   Köszönöm, hogy leírtad a módszeredet, Éva!
   Jó hagymavágást!
   Mariann

 • Tyrker

  A bemutatott módszer működik – köszönet a leírásért! (Persze máshogy is lehet) Sok-sok hagyma felaprítása után az a véleményem, hogy az a lényeg: a kés NAGYON éles és kellőképpen súlyos legyen. Igazából nem éri meg kiskéssel bajlódni; a nagyobb fejű hagymákhoz az nem is megfelelő. Egy nagy, éles séfkéssel remekül lehet hagymát aprítani.

  Léteznek kifejezetten hagymaaprításhoz ajánlott, teflonbevonatú kések is, amelyekhez kisebb valószínűséggel tapad a hagyma. Ezek a séfkéseknél kisebbek, a kiskéseknél nagyobbak, kellő súlyúak és nagyon élesek; de élezgetni nehéz őket, mert élezéskor megsérülhet a teflonbevonat,

  A könnyezés elkerülésére a legbiztosabb módszer, ha gyorsan dolgozunk 😉 – de itt is számít, hogy mennyire éles a kés, mert minél élesebb, annál kevésbé roncsolja a szöveteket fölöslegesen. Bevált még a búvárszemüveg is, amely a szem és az orr nyálkahártyáit is védi. De ha elég éles a késünk, és elég gyorsak vagyunk, nincs rá szükség.

  • Kedves Tyrker!

   Igen, fontos, hogy éles legyen a – kellő méretű – kés!
   Csak sajnos az meg veszélyesebb.
   Már gondoltam, hogy írok az ujjelvágás elkerüléséről. Röviden annyi, hogy egészen addig óvatosan vezessük a kést, amíg meg nem érezzük, hogy hozzásimult a hagymát lefogó ujjunk jobb oldalához. Akkortól már bátran vághatunk, nem vágunk bele az ujjunkba. Erre minden egyes vágásnál ügyelni kell.
   Persze, ha úgy vágunk, hogy nincs közel az ujjunk a késhez, akkor lehet olyan gyorsan kaszabolni a hagymát, mint a filmekben. 🙂

   Köszönöm, hogy írtál! 🙂
   Jó hagymavágást!
   Mariann

 • Bella

  Nagyon jó módszer 🙂 🙂 Én a meghámozott hagymát pár percig vízbe áztatom, és ha lehet, nyitott ablak mellett csinálom…így nem könnyezek 😀 😀

 • Báró

  Nekem nagyon tetszett ez a rész, bár már elég gyakorlott hagyma vágó vagyok. Annyiban csinálom másképpen a dolgot, hogy a leírtaktól eltérően a fél hagymát a másik irányban vágom és nem vágom el teljesen, hanem meghagyok egy kis részt a felém eső oldalon. Ez a rész egyben tartja, amíg rá merőlegesen fel nem aprítom. A többit ua. csinálom.

 • szellő

  Nem árt vízzel a kést és a deszkát is lemosni és nedvesen dolgozni, úgy nem olyan siralmas.

 • László

  ebből a rajz alapján nem derül ki , de sejtem.Viszont ha merőlegesen vágom és a tetejét nem metszem be oldalról akkor nem lesznek apró darabok szerintem.

 • Béci

  Nagyon jó! Csak a billentést nem értem a végén? Hogyan és egészen pontosan merre billentünk? Nekem a végén mindig szétcsúszik és az utolsó részt nem tudom kockákra vágni. El tudná ezt valaki részletesebben magyarázni?
  Köszi!

 • Balázs

  Nagyon jó módszer!
  Én nem szoktam levágni a hagyma szárát, így, az megmarad és lehet fogni amíg aprítjuk.

 • Bander!

  Nagyon örülök neki! 🙂

  Mariann

 • Bander

  bocs az előzőben persze a billentősre gondoltam.. (gondolod javitsd ki a kommentet..)

 • Bander

  Már tudok hagymát vágni !! a csúsztatós módszerrel… 🙂

  köszi Anyu!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.