Gombaleves

Gombaleves - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

 • 50 dkg gomba
 • 1 fej hagyma
 • 3 cikk fokhagyma
 • olaj
 • 1 fakanál Vegeta
 • 1 fakanál só
 • 1 fakanál pirospaprika
 • 3 fakanál liszt
 • petrezselyemzöld
 • bors
 • 10-15 dkg levestészta
Gombaleves - Hozzávalók

Elkészítés:

Gombaleves - Mosd meg a gombát! Gombaleves - Pattintsd ki a gombák szárát!

Egyesével mosd meg a gombákat, pattintsd ki a szárukat. Vágd fel a gombafejeket; előbb harmadold, aztán fordítsd el a gombafejet egy negyed fordulattal, és most szeleteld fel fél centi vastag lapokra. A darabolt gombát tedd egy másik tálba; úgy a legegyszerűbb, ha kézzel áthúzod.

Gombaleves - Vágd háromba a gombafejet! Gombaleves - Vágd fel lapokra a harmadolt gombafejet! Gombaleves - Tedd külön edénybe a feldarabolt gombákat!

Gombaleves - Gombadarabolás kész! Gombaleves - Vagdosd fel a gombaszárakat! Az a tapasztalatom, hogy ha a gombaszárakat nem dolgozom fel azonnal, akkor egy hét múlva a kukában kötnek ki. (Majd-majd-majd …megromlott. ) Ezért most gyorsan vagdosd fel apróra,
Gombaleves - Tedd oda pirulni a feldarabolt gombaszárakat! Gombaleves - Sül a gombaszár!
Gombaleves - Megsült a gombaszár! és amit összevágtál, azt tedd egy kis teflonedénybe. Ha kész, önts olajat a szárdarabokra, és tedd oda pirulni. Ha megpirult, akkor már nem romlik meg egyhamar. Természetesen gombakrém lesz majd belőle 🙂 .

A gombaleveshez most a hagymát készítsd elő. Pucold meg, vágd fel apróra. Egy 3-4 literes lábosba önts egy kevés olajat, tedd oda melegedni, és kapard bele a hagymát.

Gombaleves - Vágd fel apróra a hagymát! Gombaleves - Önts egy kevés olajat a lábosba! Gombaleves - Kapard a lábosba a hagymát!

Párold üvegesre a hagymát, aztán borítsd hozzá a gombát, és keverd el a hagymával.

Gombaleves - Párold üvegesre a hagymát! Gombaleves - Borítsd a lábosba a gombát! Gombaleves - Keverd el a gombát a hagymával!

Párold vagy 5 percig a gombát! (Jó sok levet ereszt.)  Akkor szórj bele 1 fakanál pirospaprikát, és jól keverd el. (A paprikázás előtt kéne berántani, de mivel ennyi levet ereszt a gomba, egy nagy csiriz lenne az egész. Ezért majd külön csináld meg a rántást, és úgy tedd a leveshez.)

Gombaleves - Párolás közben a gomba jó sok levet ereszt! Gombaleves - Adj hozzá 1 fakanál pirospaprikát! Gombaleves - Keverd el a pirospaprikát a gombával!

Öntsd fel egy liter vízzel, tégy hozzá 1 fakanál Vegetát és 1 fakanál sót.

Gombaleves - Öntsd fel egy liter vízzel! Gombaleves - Adj hozzá 1 fakanál Vegetát! Gombaleves - Adj hozzá 1 fakanál sót!

Gombaleves - Fedd le a levest, úgy főzd!Gombaleves - Tégy oda vizet főni a levestésztának!

Fedd le a levest, úgy főzd vagy 20 percig. Egy kis fazékba tégy oda főni kb. 1,5 liter vizet a levestésztának. Szórj bele 1 fakanál sót (meg esetleg pár csepp olajat, hogy ne ragadjanak össze a tészták). Ha lefeded, hamarabb felforr a víz.
Most jöhet a rántás. Egy taflonserpenyőbe önts egy kevés olajat, tedd oda melegedni. Hints bele 3 fakanál lisztet, és kevergetve pirítsd zsemleszínűre.

Gombaleves - Egy teflonserpenyőbe önts egy kevés olajat a rántásnak! Gombaleves - Szórj a serpenyőbe 3 fakanál lisztet! Gombaleves - Kevergetve pirítsd a lisztet zsemleszínűre!

Ha közben a fakanálra ragad a liszt, akkor az edény oldalán húzd le róla. Ha már van egy kis színe a lisztnek, akkor önts a forró lisztre kb. 2-3 dl hideg vizet, és közben kevergesd a rántást. Akkor jó, ha sistereg a felöntéskor. Ha nincs nagy hőmérsékletkülönbség a liszt és a víz között, akkor nehéz simára keverni.

Gombaleves - A fakanálra ragadt rántást húzd le róla az edény élén! Gombaleves - Zsemleszínűre pirult a rántás. Gombaleves - Öntsd fel a rántást 3 dl vízzel!

Biztos, ami biztos, öntsd át a rántást egy kancsófélébe, és botmixerrel keverd simára.

Gombaleves - Az elkevert rántás. Gombaleves - Öntsd át a rántást egy kancsófélébe! Gombaleves - Botmixerrel keverd simára a rántást!

Ütögesd le a botmixerről a rántást (és javaslom, hogy mosd is el a mixer-rudat, mielőtt rászáradna az anyag). Állandó keverés közben öntsd a leveshez a rántást. Végül önts még 1 liter vizet a leveshez.

Gombaleves - Ütögesd le a botmixerről a rántást! Gombaleves - Öntsd a leveshez a rántást! Gombaleves - Önts még egy liter vizet a leveshez!

Gombaleves - Borítsd a levestésztát a forró vízbe!Közben biztos felforrt már a tésztavíz, borítsd bele a 10-15 dkg levestésztát (kiskocka, csiga, eperlevél…ennek itt csipet a neve). Keverd el, és ha megint felforr a víz, vedd kisebbre a lángot, és kb. 10 percig főzd.
Pucold meg a fokhagymát (a lapos végénél kezdve), és fokhagymanyomóval préseld a levesbe.

Gombaleves - Pucold meg a fokhagymát! Gombaleves - A megpucolt fokhagymák. Gombaleves - Fokhagymanyomóval préseld a leveshez a fokhagymákat!

Gombaleves - A fokhagymanyomó aljáról is kapard le a préselményt!Gombaleves - Vigyázz, ki ne fusson a leves!

A végén egy kis késsel kapard le a nyomó aljáról a le nem pottyant préselményt, a nyomó belsejéből pedig az odaragadt hártyát, és azt is tedd a levesbe. Figyelj oda a levesre, ki ne fusson (mint nekem… majdnem)! A petrezselymet általában mindig a felforrás után teszem a levesbe, hogy ha véletlenül kifut a leves, ne vigye magával a drága zöldet.
Tehát most jön a petrezselyem. Mosd meg, rendezd el a szálakat, hogy egy helyen kezdődjön a leveles rész, aztán a levelek tövében vágd le a szárakat.

Gombaleves - Mosd meg a petrezselymet! Gombaleves - Rendezd el a petrezselyemszálakat! Gombaleves - Vágd le a petrezselyemszárakat!

Vágd fel apróra a petrezselyemzöldet, és a késsel kapard a levesbe. Hints bele egy kevés borsot is.

Gombaleves - Vágd fel apróra a petrezselyemzöldet! Gombaleves - Egy késsel kapard a deszkáról a levesbe a petrezselyemzöldet! Gombaleves - Szórj borsot a levesbe!

Már biztos fő 10 perce a tészta…Azért kóstold meg, hogy puha-e! Ha igen, akkor a csapnál szűrd le egy nagy, sűrű lyukú szűrőbe. Biztos maradnak a fazékban odaragadt tésztaszemek, ezért öblítsd ki vízzel a fazekat, és a szűrőn át öntsd ki belőle a vizet, meg azt az 1-2 szem tésztát. Jól öblítsd át hideg vízzel a szűrőben lévő tésztát, és tedd vissza a szűrőt a fazékra, hogy oda csorogjon le belőle a víz.

Gombaleves - Kóstold meg, hogy jó-e a tészta! Gombaleves - Szűrd le a megfőtt levestésztát! Gombaleves - Jól mosd át hideg vízzel a levestésztát!

Gombaleves - Kész, lábosban.

A tésztát szedd át egy szép tálkába, úgy tedd az asztalra!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.