Ahelyett, hogy folyton anyukát hívnád…

Fügelekvár

Manapság a családi házakban divatos dísznövény a fügebokor. Nekünk is van egy. Amíg kicsi volt, télire bebugyoláltuk, hogy ne fagyjon ki. A termésével néhány évig nem kezdtünk semmit. Aztán próbáltuk aszalni, hogy olyan legyen, mint a bolti füge, de valahogy nem jött össze. :) Tavaly pedig már fügelekvárt csináltam belőle, mert rengeteg beérett. Úgyhogy most leírom, hogy kell.

Fügelekvár - Kész, üvegekben.

Hozzávalók:

 • füge
 • cukor
 • Dzsemfix Extra (2:1)
Fügelekvár - Hozzávalók

Elkészítés:

Fügelekvár - Szedd le az érett fügéket!Szerencsére a fügék nem egyszerre érnek be. Onnantól kezdve, hogy meglátod az első érett fügét, kb. 3 naponként le kell szedni az éretteket.Tartsd a hűtőben, egy tálban. Ha összegyűlik 1-2 kg, akkor nekiállhatsz lekvárt főzni belőle. Ha puha a füge, akkor leszedheted. Ne várd meg, hogy barna legyen, mert a szél lefújja, vagy a madár megcsípkedi, vagy magától kireped.

Tehát összegyűlt egy tál fügéd. Mosd meg mindet, aztán egyesével vágd le a végüket, vágd ketté, és ahol fekete a magja, ott vágd ki. A felszínéről is vágd le a madárcsípte vagy egyéb hibás részeket.

Fügelekvár - Egy tál füge Fügelekvár - Vágd le a végét! Fügelekvár - Vágd ketté!

Októberben már barnára érnek a fügék, és belül is pirosabbak. Puhább a húsuk, nem kell olyan apróra vágni. Viszont kettévágás után mindegyikből vágd ki az alja közepéről a sötétebb, kemény részt.

Fügelekvár - Októberi termés Fügelekvár - Októberi érett füge kettévágva. Fügelekvár - Októberi érett füge kettévágva, alja közepe kivágva.

Fügelekvár - Októberi penészes. Sajnos, 3 napig állni hagytam a hűtőben, és ettől sok tönkrement. Elkezdett penészedni. Ebből itt még ki lehetett vágni a csúnya részt….
Fügelekvár - Októberi menthetetlenül penészes. …de ezt itt már ki kellett dobni.

Fügelekvár - Októberi repedt.Fügelekvár - Októberi repedt kettévágva.

A repedtet a repedésben vágd ketté, és utána a fél fügék éléről könnyen levághatod a hibás részt.

Nyáron a fél fügéket is felezd el, és vagdosd apró darabokra. Minél keményebb a füge, annál kisebb darabokra kell vágni, hogy főzéskor szétmenjen. A darabolt fügét mérd le (egy másik tálban, kilónként), és borítsd egy akkora fazékba, hogy még a cukor is beleférjen. Ez a darabolt füge itt 2,8 kg lett. A Dzsemfix Extra utasítása szerint 1 kg gyümölcshöz 0,5 kg cukrot kell adni, és egy tasak Dzsemfix zselésítő port. Ezt nem kell hajszálpontosan betartani, én a 2,8 kg gyümölcshöz 3 tasak Dzsemfixet tettem (és 1,4 kg cukrot). Jól keverd össze a fügét a cukorral és a dzsemfixszel, aztán nagy lángon tedd oda főni.

Fügelekvár - A negyedelt füge. Fügelekvár - Darabold apróra a fügéket! Fügelekvár - Tedd fazékbaa fügedarabokat, és cukorral, dzsemfixszel főzd fel!

Az elején még nem kell kavarni a lekvárt, odakészítheted az üvegeket. Mosd ki őket, szájával lefelé tedd egy tiszta konyharuhára, hogy minden víz kicsöpögjön belőlük. Aztán állítsd őket egy edénybe (én egy magas oldalú tepsibe szoktam), önts az edénybe 3-4 cm vizet, és lassú tűzön melegítsd fel. (Erre azért van szükség, hogy az üveg is meleg legyen, mikor majd a forró lekvárt beleöntöd. Akkor nem csattan el az üveg.) Most már kevergetve főzd a lekvárt, míg fel nem forr. (Közben, ha átmelegedtek az üvegek, akkor elolthatod alattuk a gázt.) Ha nem voltak elég puhák a fügék, akkor 10 percig is főzheted, de ha jó puhák voltak, akkor elég csak 2 percig.

Fügelekvár - Melegítsd fel az üvegeket! Fügelekvár - Várd meg, míg felforr a lekvár! Fügelekvár - Felforrástól számítva 2 percig főzd a lekvárt!

Oltsd el a gázt a lekvár alatt, és egy nagy merőkanállal tölts meg egy kiöntőkancsót lekvárral. Ebből fogod majd az üvegekbe tölteni.

Fügelekvár - Merőkanállal szedd át a lekvárt egy kiöntőkancsóba! Fügelekvár - Ebből a kancsóból öntöd majd a lekvárt az üvegekbe. Fügelekvár - Mindegyik üvegbe önts egy kevés lekvárt!

Ez úgy megy, hogy sorban mindegyik üvegbe öntesz egy kevés lekvárt, aztán kezded elölről. Közben a kiürült kancsót mindig merd tele lekvárral!

Fügelekvár - Önts egy kevés lekvárt az üvegekbe! Fügelekvár - Mindegyik üvegben van egy kevés lekvár. Fügelekvár - Mindegyik üvegbe önts egy kevés lekvárt! - második öntés

Fügelekvár - Már majdnem tele vannak az üvegek! Fügelekvár - Most már teleöntheted az üvegeket! Fügelekvár - Az üvegek színültig megteltek!

Most tedd rá az üvegekre a kupakokat, de még nem kell teljes erővel rácsavarni. Edényfogóval vagy konyharuhával vidd át az üvegeket egyesével az asztalra vagy arra a helyre, ahol bebugyolálva hagyhatod egy napra. Amikor szállítod az üveget, jól szorítsd rá a tetejét!

Fügelekvár - Az elmosott és leszárított üvegkupakok. Fügelekvár - Tedd rá az üvegekre a ráillő kupakot! Fügelekvár - Az üvegeket egyesével tedd át az asztalra!

Egy konyharzhára tedd az üvegeket. Ha mind ott van, fordítsd őket fejjel lefelé. Ettől egyrészt a felső részéből is kiirtódik a baktérium,  másrészt meglátod, hogy jól rácsavartad-e a tetőt. A középső képen láthatod, hogy az egyik üveget nem mertem felfordítani. Úgy éreztem, hogy nem lehet jól rázárni a tetejét, és nem akartam, hogy a kutya elcsapja a hasát a konyharuháról felvakart fügelekvártól. :) Kb. 5 perc múlva vissza lehet fordítani az üvegeket. Tégy a tetejükre papírt, hogy ne ragadjon rá a ruha,  amivel betakarod őket.

Fügelekvár - Kész, üvegekben - kicsi. Fügelekvár - Fordítsd fel az üvegeket! Fügelekvár - Fordítsd vissza az üvegeket!

Fügelekvár - Bugyoláld be valami meleg ruhába a lekvárokat! Addig is, amíg elintézed a maradék lekvárt, takard be ruhával a meleg üvegeket!

A maradék lekvárt kapard át a kiöntőkancsóba. Melegíts megint üvegeket, és csorgasd beléjük a lekvárt. (Rájöttem, hogy jól kimosott táplálékkiegészítős üvegekbe is tehetek el lekvárt, ezek jók lesznek ajándékba.)

Fügelekvár - A maradék lekvárt kapard át a kiöntőkancsóba! Fügelekvár - Csorgasd üvegekbe a lekvárt! Fügelekvár - Tele vannak az üvegek. Fügelekvár - Csavard rá a kupakokat az üvegekre!

Fügelekvár - Takard ki a lekvárokat, és tedd hozzá az újabb üvegeket! Takard ki a lekvárokat, és tedd hozzá az újabb üvegeket. Utána takard vissza, és hagyd úgy egy napig, hogy ott hűljön ki. (Ez a száraz dunszt.) Fügelekvár - Bugyoláld be valami meleg ruhába a lekvárokat!
Fügelekvár - Kapard ki a lekvárt a kancsóból!

A fazékból is és a kiöntőkancsóból is alaposan kapard ki a lekvárt egy kis tálkába. Elég lesz egy vajas kenyérre!

Jó étvágyat!

Tipp: A fügével nagyjából egyszerre érik a szeder is.

Fügelekvár - Egy tálka szeder Fügelekvár - Szeder-turmixolás Ha teszel egy kevés összeturmixolt szedret is a fügéhez, akkor savanykásabb íze lesz. Én egyszer 1:6 arányban tettem szedret a fügéhez, egyszer pedig 1:9 arányban. (A szeder volt az 1 rész.) Itt a képen az utóbbit láthatod, még így is piros lett tőle a lekvár!
Fügelekvár - Piros fügelekvár

44 hozzászólás — “Fügelekvár”

 1. Anyuka!
  ha az üres üvegbe beleteszel egy evőkanalat, és úgy mered rá a forró lekvárt, akkor nem reped el a hideg üveg és nem kell a vzes fürdővel se bajlódni.
  GM

 2. Szia Móni!

  Kösz a tanácsot, legközelebb kipróbálom! :)

  Anyuka

 3. Köszönöm a receptet, rengeteg fügénk van, kipróbálom.

 4. Nálunk is sok a füge, a lekvárt is szeretjük ezért én is kipróbálom. Köszi

 5. Kedves Anyuka!

  Mar a 3. nyar telik el ugy, hogy “rank rohad” a sok fuge, de iden ugy dontottem, en is okosabb leszek es mivel az aszalas nekunk sem sikerult, inkabb kiprobalom a fugereceptedet, amit egy kedves Baratnom kuldott at a blogom uzifalara…
  Nem is tudtam sokaig, hogy otthon (Magyarorszagon) is megerik a fuge! :o )

  Remelem sikerul az en lekvaram is, majd beszamolok rola!

  Udv,
  Moni

 6. Kedves Móni!

  Hogy sikerült a fügelekvár? És a többieknek? Nekem se fügém, se lekváram…. :) De majd ha lesz kertes házam, lesz fügém és málnám és…. és sok fincsi házi lekváram a’la Anyuka.
  Szép napot!
  Sz.

 7. Hát…ha ennyit öntögeted, már rég lement a Nap…
  Nem kell ezt így túllihegni, pláne nem ilyen szájbarágósan…
  Kicsit lehettél volna “komolyabb” is.

 8. Hello!

  Nagyon koszonom a lekvi receptjet, eletmento!!! Itt rohad rank a fuge, palinkat nem tudunk fozni belole, de majd lekvart ezek utan igen! KOSZONOM! :) Renata

 9. Anyuka!

  Nekem pont így felelt meg a részletes leírás és az eredmény mennyei lett!

  Köszönet érte!

  Gabi

 10. Kedves recept beküldő!

  Köszönöm a részletes leírást,nagyon alapos,egyáltalán nem szájbarágós,mint ahogyan az egyik “kedves” hozzászóló megjegyezte.Mindenki nem lehet profi háziasszony,s a kezdőknek sem árt egy minden részletre kiterjedő leírás.

  Üdvözlettel Marcsi

 11. rendben

 12. Kedves Fügézők!

  Örülök, hogy hasznát veszitek a leírásomnak! :)

  Sok örömöt a fügelekvárban!
  Mariann

 13. Örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt, biztosan többször is belépek ide.
  Én is kipróbálom a fügelekvárt szederrel.

  Ágostonné

 14. Három fügefával vettem meg a házamat. Nem tudtam, mit kezdjek a fügével. Eddig azt hittem, csak a boltban lehet ilyet kapni. Rájöttem, hogy nem… Most főztem lekvárt, kiváncsi vagyok, elállnak.-e. Köszi a receptet!
  Ildikó

 15. Kevés fahéjjal és pici szegfűszeggel még jobb.

 16. Szia Balázs!

  Kösz az ötletet! :)
  A szegfűszeget hogy teszed bele?

  Mariann

 17. Drága Anyuka!

  Ne is törődj a zsörtölődőkkel, neki csak savanyú a füge : .)!
  Én kiskorom óta tanultam-csináltam a befőzést Nagymamánál, Anyukánál, de ez a precíz leírás nekem is tanulságos, hisz minden apró trükkért hálás az (alázatos) ember – és nem kell sopánkodni, ha bepunnyad és kidobásra kerül az egész cucc, miután annyit pancsoltál és szaunáztál vele.
  Én rebarbara dzsemhez teszek szegfűszeget és fahéjat, mindig őrölve! Nem érdemes egészben, főzővízhez adni, mert nagyon hamar megfő és nincs ideje az íznek kioldódni…
  A nyári limonádékba pedig úgy facsarom a citromot, hogy előbb lesikálom, megtörölgetem a citromokat, majd lereszelem a héját egy dobozkába, amiben kristálycukor van. A mélyhűtőben tárolom, míg télen bevetésre kerül a finom sütikbe.

 18. Kedves Amilet!

  Hálás vagyok a hozzászólásodért! :)

  Köszönöm az ötleteket!
  Mariann

 19. Köszönöm a receptet. Viszont valóban kicsit körülményes a leírásod és sok a felesleges munka. Ha 2 in1 vagy 3 in 1-el teszel el a lekvárt, nem kell letakarni az üvegeket. Elég, ha rögtön lezárás után fejére állítod az üvegeket, 5 percig így hagyod, és máris mehet a spájzba. Így teszem el a sárgabaracklekvárt évek óta. Fügét még nem tettem el. Kíváncsi vagyok az eredményre, talán teszek hozzá még egy kis citromsavat. :-)

 20. Kedves Julika!

  Én is úgy vettem észre, hogy bármilyen savanykás dolog jót tesz a fügelekvárnak. :)

  Köszönöm az észrevételedet!
  Mariann

 21. Szia Mariann!

  Én is most állok neki először a fügelekvárnak, várom a végeredményt. Nagyon hálás vagyok én is az oldalért, nekem kell ez a “szájbarágás”, mert nincs semmi lekvárfőző tapasztalatom. Mellesleg kajareceptek kezdőknek…akkor miért ne lehetne szájbarágós???? Hmm.. mindegy, továbbra is ilyen lelkes honlapszerkesztgetést kívánok, szuper minden!

  Pápá

  Juti

 22. Halihóóó!

  Megihletett a fügevagdosás, mert van egy pici fiam, aki szereti a verseket, így költöttem gyorsan egyet, aki együtt főz a gyerkőceivel, annak esetleg hasznos lehet:

  Füge, füge, finom füge,
  De szép színes a belseje.
  Finom, édes, mint a méz,
  Lekvár készül, ide nézz!

  Keverd, kavard, körbe-körbe,
  Baba, apa örömére.
  Hozz egy szelet kenyeret,
  Máris, máris eheted!

  :)

  Juti

 23. Kedves Juti!

  Örülök, hogy hasznát veszed a szájbarágós leírásnak! :)

  A versikével megmosolyogtattál…ami a mai, aggódós világban igazán jól jön! :)

  További jó kavargatást!
  Mariann

 24. Szívesen Mariann! Kaptam egy jó kis receptet cserébe! :)

 25. Szia!

  Én is szedtem párom szüleinél 1,5 kiló fügét, most érett rajta először ennyi. Én frissen is nagyon szeretem, de most úgy döntöttem, megfőzöm. Ide lukadtam ki és itt néztem meg a receptet. Annyiban tértem el tőle, hogy nincs benne dzsemfix, mert azt már nem tudtam beszerezni, igazából így semmi tartósító nincs benne, nem tudom, meddig fog így elállni.
  De a lényeg, hogy én facsartam bele egy lime levét, és a végeredmény mennyei lett.

  1 db 2,5 dl es üvegnyi lett a 1,5 kiló fügéből :) de az nagyon-nagyon finom!

  Joepapa

 26. Joepapa!

  Egyszer nekem se volt itthon dzsemfixem, és akkor én citromsavat tettem a fügelekvárba tartósítónak. Én is tapasztaltam, hogy jót tett neki a savanykás íz. De arról nincs tapasztalatom, hogy a lime elég-e neki tartósítónak. Mindenesetre 1 üveg lekvár biztos elfogy, még mielőtt meg tudna romolni. :)

  Örülök, hogy segíthettem, és a találékonyságodnak köszönhetően finom lett a lekvár! :)

  Megnéztem a honlapodat, nagyon jól néz ki, gratulálok hozzá!
  Jó látni, hogy vannak még, akik szeretnek főzni és jókat enni! :)

  Mariann

 27. Köszönöm Mariann a véleményezést a weboldalammal kapcsolatosan, nagyon kedves vagy!

  Ha van kedved és vannak ilyen jó receptjeid, akkor ezeket hozzám is fel tudod tenni, aminek nagyon örülnék, hiszen ezt az oldalt pont olyan embereknek hoztam létre amilyen Te is vagy!

  Pár dolgot még elmondanék, hogy hogyan készítettem el a lekvárt, ez legutóbb kimaradt.
  Amiben még változtattam a recepten, és nem azért, mert nem tetszett a leírásod, (egyébként nekem nagyon szimpatikus, hogy ennyire részletesen van kidolgozva, így nem lehet elrontani), hanem azért, mert a páromról tudom, hogy nem szereti nagyon a fügét, és így próbáltam kicsit az Ő ízléséhez igazítani.
  Tehát, én leszedtem a zöld héját is, és főzés közben az egészet egy szűrőn átszűrtem, hogy minél több magot kiszedjek belőle, így csak a gyümölcs velő krém maradt, a többit leírtam.
  Amúgy nagyon finom íze volt amikor megkóstoltam.
  Szerintem a család oda lesz érte!
  És ígérem, hogy megemlítem nekik, hogy honnan van a recept, hátha rákapnak az ízére, és Ők is főzőcskéznek legközelebb egy adagot, már ha lesz annyi a fán.

  Joepapa

 28. Joepapa!

  Jó volt olvasni, hogy a párod kedvéért mi mindenre képes vagy! :)
  Az olvasók nevében köszönöm a tanácsokat!
  (Jómagam nem fogok vacakolni a mag kiszűrésével, mert szerencsére a férjem így is szívesen keni vajas kenyérre, vagy teszi fagylaltra. Sajnos, a csipkelekvárnál nem tudom kihagyni ezt a fárasztó műveletet.)

  Köszönöm a lehetőséget a honlapoddal kapcsolatban! :)

  Mariann

 29. A fuge csak a fan/bokron aszalodik meg, de ahhoz nagy szarazsag kell hogy legyen a levegoben, ugy mint az Iraki sivatagban. Juliustol nem szabad hogy eso erje, elrothad a fan, biztos elofordult mar nalatok is.

 30. Kedves Iris!

  Kösz az infót! :)
  Nálunk még nem rothadt meg a fán, de akkor értem, hogy miért nem aszalódik meg.
  Nekünk az idén félig elfagyott a fügefa, 3 vastag ág nem hajtott ki.
  Máskor a levelek előtt kinőttek a fügék (ez az első eresztés), de most csak a levelek után kezdtek nőni a kis fügék (második eresztés).

  Minden jót!
  Mariann

 31. Én mindíg citromkarikákkal csinálom (a zöld citrom még jobb) – nagyon finom!
  Laci

 32. Szia Laci!

  Kösz az ötletet! :)

  Mariann

 33. Anyuka!
  A z érett fügét ne a hűtőben gyűjtögesd, hanem a napi adagot kevés cukorral kicsit főzd meg, a következő nap jöhet hozzá a többi, amíg akkora adag össze nem jön, hogy érdemes készre főzni és üvegekbe rakni. Így nem penészedik meg és nem kell kidobni nagy részét. Én nem szívesen használok dzsemfixet, elég a cukor és a citrom vagy citromsav.
  Kandírozni is lehet a fügét, ezt a receptet egy régi szakácskönyvben találtam. Kicsit macerás, de a végeredmény pompás! Ha van kedved próbáld ki. Cukorszirupot kell készíteni 1 kg cukorból és 1 liter vízből, jól kiforralni. Kell egy porcelán fedeles levesestál (étkészletekhez általában van, 6 személyes) . Ebbe a tálba rakom a háromnegyedig érett fügét
  ( tapasztalatom szerint ha nagyon érett nem lesz olyan szép, se jó a végeredmény), a mennyiséget nem mérem kilóra, amennyi belefér, nem túl szorosan rakva. A forró cukorszirupot ráöntöm, beborítom és másnapig állni hagyom. Másnap leöntöm a szirupot, újra fölforralom és azon forrón a fügére öntöm. Ezt a műveletet addig kell folytatni naponta, míg cukorszirupból szinte sűrű karamell lesz. Ha sikerült jól elkapni a füge érettségét, ekkorra szép üveges lesz. A sziruptól jól lecsöpögtetjük és néhány napig szárítjuk. Ezután nagy befőttesüvegbe rakjuk és egy szép vászonnal lekötjük. Az üvegben tovább szárad és ha addig el nem fogy, karácsony körül szép fehér cukorpor ül ki rá. Nagyon finom így is (nem fogyókúrás!), de gyümölcskenyérbe vagy más süteménybe is felhasználható.
  Judit

 34. Üdvözletem!

  Csak most találtam erre az igen-igen hasznos oldalra, olvasva a fügelekvárról eszembe jutott, én kivit, ananászt és mandarint készítettem, durván fél éven belül. A Dzsemfix / Quittin nálam is “alap”, de én ledarálom a gyümölcsöt. Pontosabban hámozás/magozás után lefagyasztom (mert lusta vagyok egy nap mindent megcsinálni), majd a fagyott gyümölcsöt egy öreg húsdarálón ledarálom. Nem csöpög, tiszta munka, csak kicsit lassabban forr fel, de nem lesz darabos (azt én nem szeretem).

  Tisztelettel:
  Gyenes Viktor

 35. Kedves Viktor!

  Kösz az ötletet (fagyasztva darálás)!
  Most már válogathatnak is a kedves olvasók, hogy darabos vagy sima lekvárt szeretnének készíteni. :) A férjem pl. kimondottan szereti a lekvárban a gyümölcsdarabokat.

  Örülök, hogy hasznosnak találod az oldalt! :)
  Gyümölcsöző évadot kívánok!
  Mariann

 36. Sziasztok. Eloszor is koszonet mindenkinek, aki faradozik azzal, hogy leirja, lefenykepezi a munkajat. Nekem az lenne a kerdesem, hogy bolti aszalt fugebol is lehet csinalni? Gondololom akkor kevesebb cukor kell, meg tobb fozes? Elolre is koszonom a valaszt.

  Szep napot

 37. Szia Rozi!

  Kösz a köszönetet! :)
  Szerintem nem jó ötlet szárított fügéből lekvárt főzni. Lehet kapni a piacon nyers fügét – mikor idénye van -, inkább abból csináld!
  De hátha van, aki mást ír majd. :)

  Jó nyarat!
  Mariann

 38. Hellóka, én ma almával főztem össze a fügét, azzal is nagyon finom. Dzsemfix-et nem használok, van egy bevált módszerem (még baracknál kísérletezgettem vele, és ott bevált, de ma a füge+almánál is): már a daraboláskor kevés vizet öntök a lábos aljára (víz: a gyümölcsben lévő pektin hatásának elősegítése, növelése) és egy kis citromsavat is teszek bele a barnulás csökkentésére). Darabolás közben néha megkevergetem. Azután teszem fel főni. Valószínűleg a a gyümölcsből felszabaduló pektin hatására egész sűrű lekvár lesz belőle, olyannyira, hogy az elején még újabb adag vizet kellett hozzáadnom, amit persze a főzés során el is főtt. Pár nappal ezelőtt az őszibaracknál elfelejtettem már daraboláskor vizet aláönteni, csak a főzés kezdetén tettem egy kicsit hozzá, de úgy már nem adja azt a sűrűséget. A füge alapból magas pektintartalmú, így felesleges a dzsemfix. Fügéről itt: http://okoriegeszseg.shp.hu/hpc/web.php?a=okoriegeszseg&o=fuge_Yb4Q

 39. Bocsi, eddig azt hittem, a víz elpárolog, de alaposabban elolvasva az előbb általam belinkelt cikket, a pektin megköti a vizet :-) ) Hát én is még sokat tanulok e témában :-) )

 40. Köszönöm ezt a mindenre kiterjedő alapos receptet. Van egy kérdésem.
  gyönyörű a szedrem. Elkezdett érni akkorák, hogy az 1 éves unokám alig tudta bekapni. Most viszont nem érik ott van az a sok óriási gyümölcs és nem feketedik.

 41. Kedves Mucimama!

  Nem tudok mit mondani a szederrel kapcsolatban. Úgy tudom, szeptember végéig érik. Ha kap vizet és napot, akkor még lehet, hogy beérnek azok a nagy szemek. De nem valószínű. A füge is ilyen; fokozatosan érik. Amelyek most csak hüvelykujjnyiak, azok már nem fognak beérni. Szeder is, füge is megmarad a madaraknak.
  De milyen jó, hogy az unoka sokat csemegézhetett a szederből! :)
  Megnéztem Bálint Gazda honlapját ( http://www.balintgazda.hu ), hátha ír a szeder beéréséről, de nem találtam semmit. Van ugyan 106 oldalnyi kérdés, de nem lehet rákeresni, hogy ezekből melyik foglalkozik a szederrel.
  Egy másik honlapon: http://www.tuja.hu/szeder.htm ezt találtam a tüskétlen szederről:

  Jó fügeeltevést! :)
  Mariann

 42. Kedves befőzők !!!
  Most készülök fügét befőzni, előszőr, mert eddig bort próbáltam csinálni belőle– egyszer sikerült és eszméletlen finom lett!

  Általánosságban mondok radikalizáló- gyorsító fogást–én is a nagyanyámtól láttam–: a töltendő üveget fém tálcára teszem, és sorban aogy kell 1-1-kanál, 1-1 kanál sorban töltöm. A fém ugyanis elvezeti a hőt. Arról nem beszélve, hogy praktikus is, mert ami lecseppen a csap alatt mosom le, nem szivaccsal kinlódok.
  Ha a betöltendő anyag lágy, akkor én fém tölcsérrel szoktam belevarázsolni. Pá nektek Szoszi

 43. Nagyon köszönöm a szájbarágósdit… kezdő vagyok, sok fügével… ha nem tetszik valakinek, akkor tudok egy egyszerű megoldást… el lehet hagynia a netet… irány a főzés. ha már egyszer annyira tudja!

 44. Kedves Éva!

  Köszönöm, hogy köszönöd! :)
  A magam részéről pedig: szívesen!

  Sikeres fügézést!
  Mariann

Mi a véleményed?