Franciasaláta

Jó, ha van a háznál valami olyasmi, ami hajnalban, ha megéhezel, elüti az éhségedet.

Én reggelire eszem, üres pirult zsemlével. De savanyúság gyanánt is jó, ha nincs más.

franciasaláta

Hozzávalók:

  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1/2 zeller
  • 15 dkg (vagy valamennyi) zöldborsó
  • 2 krumpli
  • 1 alma
  • 2 db csemegeuborka
  • 1 bögre natúr joghurt
  • 3 evőkanál tubusos majonéz
  • cukor, só, őrölt bors
  • a tetejére petrezselyem (én most nem hoztam be a kertből, mert rossz idő volt)

Elkészítés:

Tégy oda kb. 1 l vizet főni egy kb. 3 literes fazékban. Tegyél bele 1 fakanál sót. (Literenként 1 fakanál sót szoktam tenni a levesekbe, a kifőzővízbe lehet egy kicsit többet.) Amíg a víz felforr, pucold meg a zöldségeket. Az almát majd később.

Vágd fel kis kockákra a répát, gyökeret, zellert; és tedd oda főni. Utána darabold fel a krumplit is, és azt is tedd oda főni. A borsót is most add hozzá. Innentől még 5 percig főzd. Nem méricskéltem az időt, nem tudom pontosan a perceket, úgyhogy inkább néha kóstold meg, hogy jó-e.

Amíg főnek, foglalkozz az almával. Ha saját termés, vagy a szomszéd adta, akkor nem szoktam meghámozni, mert a héjában hasznos bioflavonoidok vannak. Ha bolti, akkor igen, mert ki tudja, milyen mérgekkel tartósították. Ezt is vágd kockákra (ill. lapocskákra). Az uborkát pedig hosszában felezd el, utána karikázd fel (egyszerre a két felet).

A megfőtt zöldséget öntsd tésztaszűrőbe egy fazék fölött, és a levet tedd el a hűtőbe, jó lesz az még egy leveshez víz helyett. Csak vigyázz, mert ez már sós lé! A szűrőből öntsd vissza a fazékba a zöldséget, és tedd hideg helyre, hogy hűljön ki.

Amíg hűl, készítsd el a levét. Egy szép tálba öntsd bele a bögrényi joghurtot, nyomjál hozzá majonézt, és tegyél bele cukrot. Jól keverd el. Közben kóstolgasd, és adj még hozzá majonézt vagy cukrot, ha kell. Egy kis borssal is keverd át.

Nem fontos, hogy teljesen lehűljenek a zöldségek, beleboríthatod a majonézes joghurtba. Jól keverd el.

A tetejére hints (előzőleg megmosott) vágott petrezselymet.

Kész!  Jó étvágyat! 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.