Fondüzés

A fondüzés akkor jó, ha vendégeket hívsz! Nálunk a gyerekek mindig nagyon élvezték. 🙂 Jókat lehet nevetgélni, ha valakinek leesik a sütnivalója a nyársról, és keresgéli az olajban. 🙂

Fondüzés - Virsli nyárson, kész. Fondüzés - Sült falatkák és saláták tányéron.

A fondü svájci eredetű étel, maga a szó azt jelenti, hogy olvasztott. Eredetileg sajtfondüt értettek alatta, de lehet húsokat is sütni az asztalon, spirituszégőre állított edényben; vagy van pl. csokofondü is. Itt sok, fondüvel kapcsolatos cikket találsz.
Nem fontos túlbonyolítani; elég, ha van virsli meg gomba, de salátából legalább kétféle legyen! (A majonézes kukoricát pl. nagyon egyszerű elkészíteni.) Ha csirkemellet is süttök, azt se fontos előtte pácolni – de úgy azért finomabb!

Fondüzés - Hozzávalók: eszközök.

Hozzávalók:

Eszközök:

 • Fondükészlet
  (edény + fejenként legalább 2 fondüvilla)
 • Denaturált szesz
 • vatta
 • (esetleg rekeszes lapostányérok)

Manapság már elektromos fondütartályt is lehet kapni, az olyanhoz természetesen nem kell denaturált szesz.

Fondüzés - Hozzávalók: amit sütünk. Amit sütünk:

 • 2 csirkemell (kb. 1 kg)
  (4 személyre 1 is elég)
 • 8 db virsli (fejenként 1 pár)
 • 0,5 kg gomba

Húspácoláshoz:

 • 1 zacskó Kotányi szárnyas pác (mesterpác)
 • 1 citrom
 • 3 dl olaj

Sütéshez:

 • 1 liter olaj
Lemaradt a képről 1 tasak Kotányi Sült csirke fűszersó, a csirke pácolás utáni sózásához.
Lemaradt továbbá 1 tasak Flekken fűszer, a gomba “sózásához”.
Fondüzés - Hozzávalók: krumplisalátához

Krumplisalátához:

 • 1 kg krumpli
 • 1 nagy fej hagyma
 • 3 főtt tojás
 • 7 csipet só
 • 3 evőkanál enyhe ecet
 • 3 evőkanál olaj
 • bors
Fondüzés - Hozzávalók: majonézes kukoricasalátához

Majonézes kukoricához:

 • 2 doboz kukoricakonzerv
 • 3 kis poharas natúr joghurt
 • 2 kiskanál cukor
 • 2 evőkanálnyi majonéz
 • morzsolt bazsalikom
 • bors
Fondüzés - Hozzávalók: répás salátához

Répás fejes salátához:

 • fél fej saláta
 • 2 répa
 • 2 cikk fokhagyma
 • 3 evőkanál ecet
 • 3 evőkanál cukor

Elkészítés:

Ha ráérsz felkészülni a fondüzésre, akkor már előző nap pácold be a csirkemellet. De az is elég, ha a vacsora előtt néhány órát tud pácolódni a hús. Mindenképpen a hús előkészítésével kezdd! Amíg a salátákkal foglalkozol, pácolódhat a csirkemell.

Fondüzés - Csirkemell kifilézve.Fondüzés - Kéne, mi?

Ha nem akarsz vacakolni a csirkemell filézésével, akkor egyből csirkemellfilét vegyél! Ha csontos csirkemellet vettél, akkor filézd ki! 2 csontos csirkemellből kb. 1,2 kg színhús lesz. Utána készítsd el a páclét.
A Kotányi szárnyas pác fűszerkeverékből a teljes tasak tartalma 1,5 – 2 kg húshoz elég. Útmutatójában az áll, hogy a pácfűszert keverjük ki 3 dl olajjal és 2 evőkanál citromlével. (Ha csak 1 csirkemellet szántál rá, akkor elég fél tasak fűszer, 1,5 dl olaj és 1 kanál citromlé.) Tehát borítsd ki a pácfűszert egy akkora tálba, amelyikbe belefér majd a hús és az olaj (kb. 2,5 – 3 literes legyen),  egy mércés kancsóba önts 3 dl olajat, és borítsd a pácfűszerre. Keverd össze.

Fondüzés - Borítsd a tasak pácfűszert egy kb. 2 literes tálba! Fondüzés - Mérd ki a 3 dl olajat! Fondüzés - Öntsd a 3 dl olajat a fűszerkeverékre!

Mosd meg a citromot. Mielőtt félbevágnád, reszeld le a héját, és gyűjtsd be egy kis tartóba; tedd a mélyhűtőbe – sütikhez jól jön az még!

Fondüzés - Reszeld le a citrom héját! Fondüzés - Gyűjtsd egy kis tartóba a citromhéjat! Fondüzés - Citromhéj begyűjtve!

Vágd ketté a citromot, és az egyik feléből csavard ki a lét egy citromfacsaróval. Két evőkanállal tégy belőle a pácléhez, és keverd el. (Bőven kitelik, még marad is meg citromlé.)

Fondüzés - A citrom feléből csavard ki a lét! Fondüzés - A fél citrom leve. Fondüzés - Adj a pácléhez 2 evőkanál citromlét!

Fondüzés - Mosogasd el a citromfacsarót és az olajos mérőedényt! Most pedig jó lenne, ha elmosogatnád a citromfacsarót, mert nagyon oda tud száradni bele a citromdarabka!

Jöhet a csirkemell! Egy vágódeszkán hosszában vágj 3 felé egy csirkemelldarabot, és mindegyik csíkot vágd 3-5 darabra.

Fondüzés - A csirkemelldarabot hosszában vágd 3 felé! Fondüzés - A csirkemellcsíkokat is vágd 3 darabra! Fondüzés - A csirkemelldarabokat tedd a páclébe!

Próbaképpen szúrj fel a fondüvillára egy darab húst, és ha nagynak találod, akkor többfelé vágd a csirkemellcsíkot.

Fondüzés - Próbaképpen szúrj fel a fondüvillára egy csirkemelldarabot! Fondüzés - A csirkemellcsíkokat 5 darabra vágd! Fondüzés - A csirkemelldarabok a páclében.

Jól forgasd bele a húsokat a pácba; óvatosan, hogy az olaj ne csapjon ki az edényből. Ha minden jól megy, akkor mindegyik hús pácban van, nem csak nyakig – teljesen! 🙂 Fedd le a tálat, és tedd a hűtőbe. Minél tovább pácolódik a hús, annál jobb! A pácporos tasak szerint 2-3 napig is érlelhetjük az ízeket.

Fondüzés - Jól forgasd bele a húsokat a pácba! Fondüzés - Az összes csirkemelldarab a páclében. Fondüzés - Fedd le a pácolós edényt, és tedd be a hűtőbe!

Na, akkor a csirkemellet most el lehet felejteni egy darabig! 🙂 (Én előtte való napon pácoltam be a húst.)
A vacsora előtt pár órával csináld meg a salátákat. A krumplisaláta elég időigényes, mert meg kell főzni a krumplit, aztán meg ki kell hűlni az egésznek; ezért ezzel kezdd.

Fondüzés - Csináld meg a krumplisalátát!Tehát készítsd el a krumplisalátát!
Röviden: Főzd meg héjában a krumplit (kuktában 12 perc), főzz keményre 3 tojást (forrástól 10 perc). Ha kihűlt a főtt krumpli, akkor pucold meg, karikázd fel egy tálba. Sózd meg, tégy bele egy fej aprított hagymát, vágd bele a főtt tojásokat. Tégy bele ecetet és olajat, borsozd meg. Fedd le, és tedd a hűtőbe.

Fondüzés - Csináld meg a majonézes kukoricasalátát!Készítsd el a majonézes kukoricát!
Röviden: Előbb a “levét”keverd ki. 3 natúr joghurt, 2 evőkanálnyi majonéz – ezt összekeverni, 2 kiskanál cukor bele,jó bőven szórd meg morzsolt bazsalikommal, és hints rá egy kevés borsot. Keverd el, és mehet bele a 2 konzerv kukorica – lé nélkül. Jól keverd össze, fedd le, és tedd a hűtőbe.

Fondüzés - Csináld meg a répás fejessalátát!Készítsd el a répás fejessalátát!
Röviden: Először csináld meg a salátalét! (Víz, ecet, cukor, fokhagyma.) Aztán moss meg egy fél fej salátát, és tépkedd bele a salátalébe. Aztán pucold meg a répát, közepes lyukú reszelőn reszeld le, és forgasd bele a salátába. Fedd le, tedd a hűtőbe.

Fondüzés - Mosd meg a gombát!Fondüzés - Öntsd ki a flekken fűszert egy kis tálkába!

Most már lassan jöhetnek is a vendégek, mert a gombát és a virslit hamar elő lehet készíteni! (Ja, bocs, még ne jöjjenek, mert a csirkemellet is be kell sózni!)
Mosd meg a gombát, közben törd le a szárát – arra most nincs szükség. Keress elő valami sütéshez való fűszert – grill vagy flekken -, és öntsd ki egy tálkába, hogy könnyebb legyen vele “sózni” a gombát.
A gombáknak mindkét oldalát szórd meg a fűszersóval, és oszd el őket 2 szép tálba, hogy az asztal mindkét felére jusson gomba.

Fondüzés - Hintsd meg fűszersóval a gombának a lemezes felét! Fondüzés - Hintsd meg fűszersóval a gombának a kalapos felét! Fondüzés - Rendezd a gombákat 2 tálalótálba!

Fondüzés - Kanalazd vissza a flekkenfűszert a tasakba! Kanalazd vissza a megmaradt flekkenfűszert a tálkából a tasakba.

Még a virslit is elő kell készítened. Mosd meg őket a csapnál, meleg vízzel. Fogj egyet, hegyes késsel nyúlj be a végénél a bőre alá, és belülről kifelé hasítsd fel a bőrét – akkor már meg tudod fogni és le tudod húzni a bőrt.

Fondüzés - Mosd meg a virslit! Fondüzés - Hasítsd fel a virsli bőrét! Fondüzés - Húzd le a virsli bőrét!

Fondüzés - Darabold fel a virsliket! Fondüzés - A 2 virslis és 2 gombás tál. Végy elő újabb 2 szép tálkát, és darabold beléjük a virsliket kb. 4 cm-es darabokban.

Na, most előveheted a régen pácolódó csirkemellet a hűtőből! Mivel a pácban nincsen só (mert az megkeményítené a húst), még meg kell sózni a húsdarabkákat.

Fondüzés - Vedd ki a hűtőből a pácban lévő csirkemellet! Fondüzés - Öntsd ki a Sült csirke fűszersót egy kis tálkába! Fondüzés - Villával emelj át egy csirkemelldarabot a tálkába, és szórd meg sült csirke fűszersóval!

A csirkemellet is két szép tálkába oszd el! Ne tedd ki az összes húst, úgyis meg fog maradni! Ha végeztél a fűszerezéssel, öntsd vissza a fűszersót a tasakjába.

Fondüzés - A másik tálkába is tegyél csirkemelldarabokatt, és azokat is szórd meg fűszersóval! Fondüzés - Csirkefűszerezési munkahely. Fondüzés - A maradék csirkefűszert öntsd vissza a tasakba!

Most készítsd az asztal közepére a fondü-edényt az állványával, és mindkét oldalára tégy egy-egy tál gombát, virslit, csirkemellet.

Fondüzés - Tedd az asztal közepére a fondüs edényt az állványával!Fondüzés - A fondüedény mindkét oldalára tégy minden sütnivalóból egy-egy tálkával!

Ha csak egy helyen lenne mondjuk csirke, akkor elég zavaró lenne percenként elkérni a csirkés tálat, hogy felnyársaljak és megsüssek egy darab csirkemellet. 🙂

Terítsd meg az asztalt! Fondüzéshez rekeszes tányért szoktak szervírozni, a sokféle saláta miatt. Nem férne el annyiféle külön kis salátástálka; a sima lapostányéron meg egybefolynak a salátalevek. De inkább folyjanak, mint hogy kihagyjátok a fondüzés nagyszerű társasági élményét, a rekeszes tányérok hiánya miatt! 🙂

Fondüzés - A fondüzéshez terített asztal.Fondüzés - Sárga jelű fondüvillák.

Mindenkinek legyen kés-villája (a sült falatkákhoz), és legalább 2, azonos jelű fondüvillája (a falatkák sütéséhez). A salátástálakat is rendezd el az asztalon. Legyen mindegyikben szedőkanál!

Fondüzés - Egy fazékban tégy oda melegedni 1 liter olajat! Ha már biztosan tudod, hogy negyedóra múlva ott lesznek a vendégeid, akkor egy fazékban tedd oda melegedni az 1 liter olajat.

Amíg az olaj melegszik, vedd ki a fondüállvány aljából a spiritusztartályt, és szedd szét. Három részből áll: a tartály, a lángszabályzó tető, a lezáró tető. (Ez itt elég viharvert, mert már vagy 25 éves!)

Fondüzés - Vedd ki a fondüállványból a spiritusztartályt! Fondüzés - A spiritusztartály kiszedve. Fondüzés - A spiritusztartály részei.

Tégy a tartályba egy nagy csipet széthúzkodott vattát, és önts rá spirituszt (denaturált szesz).

Fondüzés - Tégy vattát a spiritusztartályba! Fondüzés - Önts denaturált szeszt a vattára! Fondüzés - Így néz ki a denaturált szeszes üveg.

Tedd vissza a spiritusztartályt a fondüállvány aljába, és gyufával gyújtsd meg a szeszt. (Tarts a vatta fölé egy égő gyufát.) A lángszabályzó tető forgatásával szabályozhatod a láng nagyságát. (Elfeded a lyukat, vagy felfeded a lyukat. Ha ott van előtted, akkor érteni fogod.) Olyan helyen, ahol nem nagy kár, ha mellé megy egy kis olaj, öntsd át a fazékból a forró olajat a fondüedénybe. Tedd vissza a fondüedényt az állványára.

Fondüzés - Gyufával gyújtsd meg a denaturált szeszt! Fondüzés - A spirituszégő lángja; mindjárt nagyobb lesz! Fondüzés - Öntsd át a forró olajat a fondüedénybe!

Kezdődhet az evés!
Mindenki feltűz valami falatot a fondüvillájára, és belelógatja a forró olajba. Ott kell hagyni, és időnként megnézni, hogy megsült-e már.

Fondüzés - 1 gomba a fondüvillán: mehet az olajba!Fondüzés - Megsült egy gomba - lehet enni!

Amíg az első falat elkészültére vársz, szedj mindegyik salátából a tányérodra. Ahogy megpirult egy falat valami, le kell húzni a fondüvilláról, és mielőtt elkezdenéd enni, tűzz fel egy másik nyers falatot a felszabadult nyársra, és tedd oda sülni. Ne feledkezz meg a váltásról, mert elszomorító, amikor elfogy a falatod, és rájössz, hogy nem tettél oda másikat sülni. 🙁

Fondüzés - Egyszerre 1 csirke, 1 gomba a fondüvillán: mehet az olajba!Fondüzés - A csirke belül fehér, puha, porhanyós!

Egy fondüvillára két falatot is felnyársalhatsz, így szaporább! 🙂 A csirkemell – a pácolásnak köszönhetően – nagyon puha, porhanyós és nagyon ízletes! Hamar megsül!

Fondüzés - A megsült (dupla) virsli kiemelése a fondüedényből. Fondüzés - Most mindenféle van a tányéron! Van, aki a virslit süti kettesével. 🙂 (Ilyen egyébként ritka, hogy mindenből van a tányéron!)
Fondüzés - A végén a koppintóval oltsd el a lángot! Ha már mindenki jóllakott, és nem szeretnének többet sütni, akkor tedd rá a spiritusztartályra a fedelét, hogy aludjon ki a láng.
Fondüzés - Sült falatkák és saláták tányéron. Remélem, ki fogjátok próbálni ezt az érdekes, frissen sültes étkezési formát a vendégeitekkel!
(Karácsonyi ötletnek is jó a fondükészlet!)

Jó étvágyat!

2 hozzászólás

 • Szia Cc!

  Látom, te is szereted a cicákat! 🙂

  Köszönöm az elismerést! (Szerintem a fotók olyat is elmondanak, amit nem írok le.)

  Sok sikert a receptek alkalmazásában!
  Mariann

 • cc

  Cicaaaa 😀 Milyen aranyos 😀

  Egyébként imádom az oldalad, szuper receptjeid vannak, és külön jó, hogy képes illusztrációt használsz. köszi 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.