Fánk

Fánk - Kész, tányéron

Hozzávalók:

 • 50 dkg liszt
 • 5 tojássárgája
 • 3 dkg élesztő
 • 3 – 3,5  dl tej
 • 6 dkg Ráma
 • 2 evőkanál (3 dkg) cukor
 • 1/2 kávéskanál só
 • 1 evőkanál rum
 • 1 l olaj a sütéshez

Fánk - Hozzávalók

Elkészítés:

Ebből az adagból 32-35 db fánk lesz.

Fánk - Tedd meleg helyre a hozzávalókat és az eszközöket! A szakácskönyv felhívja rá a figyelmet, hogy a sikeres fánksütés fontos feltétele, hogy minden eszköz és hozzávaló legyen meleg. Ezért mikor eldöntöd, hogy ma fánkot csinálsz, azzal kezdd, hogy tedd meleg helyre a gyúródeszkát, a tálat, a lisztet, tojást, Rámát.

Mérj ki 3 dkg élesztőt,  és egy kis, mércés kancsóban 2 dl tejet. Öntsd a tejet egy kis lábosba, langyosítsd meg, és tedd bele az élesztőt. (Ha mélyhűtött az élesztő, akkor egészben, ha friss, akkor morzsold bele.)

Fánk - Mérj ki 3 dkg élesztőt! Fánk - Mérj ki 2 dl tejet! Fánk - Langyosítsd meg a tejet, és tedd bele az élesztőt!

Kíváncsi voltam, mennyi az a 3 dkg cukor: 1 evőkanál cukor 1,5 dkg. Tehát 2 evőkanál cukrot tegyél az élesztőbe. A fagyos élesztőt egy késsel csúszkáltasd az edény falán, hogy feloldódjon. Ha nagyon lehűlne a tej, langyosítsd fel megint. (A friss élesztőt fakanállal keverd el a tejben.)

Fánk - 1 evőkanál cukor = 1,5 dkg Fánk - 3 dkg cukor az élesztős tejbe! Fánk - Egy kés hegyével csúszkáltasd az élesztőt az edény falán, hogy felolvadjon!

Fánk - Hints lisztet az élesztőre! Fánk - Takard le az élesztőt, és tedd meleg helyre, hogy felfusson! Hints 2 kanál lisztet az élesztőre, takard le, és tedd meleg helyre, hogy felfusson.
Fánk - Mérd ki az 50 dkg lisztet! Fánk - Szórj fél kiskanál sót a lisztbe! Mérd ki a fél kg lisztet, öntsd az előmelegített tálba. Szórj bele fél kiskanál sót, keverd el.
Fánk - Mérd ki a 6 dkg Rámát! Fánk - Keverd simára a vajat! Mérd ki a 6 dkg vajat, tedd egy akkora tálba, hogy még az 5 tojássárgája is beleférjen majd. Keverd simára a vajat.
Fánk - Felfutott az élesztő. Fánk - Borítsd az élesztőt a liszthez! Hű, közben felfutott az élesztő! Kotorj egy kis gödröt a liszt közepébe, és öntsd bele a felfutott élesztőt.

Készíts oda egy kis tálkát, és válaszd fölötte ketté egy tojás fehérjét és sárgáját. Öntögesd egyik fél tojáshéjból a másikba a sárgáját, hogy közben a fehérje lecsöpögjön a tálkába. Ha jó a tojás, akkor a sárgáját borítsd a vajhoz, a fehérjét pedig öntsd át egy nagyobb, fehérje-gyűjtő tálba.

Fánk - Válaszd ketté a tojássárgáját a fehérjétől! Fánk - Pottyintsd a sárgáját a vajba! Fánk - Öntsd a fehérjét a kis tálkából a nagyobb gyűjtőbe!

Fánk - Sárgája 2 a vajba. Fánk - Keverd el a vajat a tojássárgájával! Elvileg minden egyes sárgáját el kellene keverni a vajjal, de elég, ha 2 részletben kevered el: 3 tojássárgája után simára kevered, aztán a maradék 2 sárgája hozzáadása után megint.
Fánk Tojássárgája 4-5 a vajba. Fánk - Keverd el a tojássárgákat a vajjal!

Ez most egy kis kitérő. A fánk leírása e keret után folytatódik.
Csak azt szeretném megmutatni, hogy milyen szerkezetet találtam ki, ami lehetővé teszi, hogy a nagy tálat feltegyem a keskeny fűtőtestre. 🙂
Még az aerobicos időmből maradt egy gumi-övem, amire most kötöttem egy madzagot, és a gumipántot ráhúztam a tál oldalára. A madzaggal meg majd a falhoz kötöm. 🙂

Fánk - Ezzel a gumipánttal kötöm majd ki a tálat. Fánk - Ráhúzom a gumipántot a tál oldalára. Fánk - Ezzel a madzaggal kötöm majd a tálat a falhoz.

Fánk - Egy hullámpapírt derékszögben kettéhajtottam, és az egyik felébe lyukat fúrtam a madzagnak.Fánk - Készen van a szerkezet: a tál nem esik le a fűtőtestről.

Egy hullámpapírt kettéhajtottam, az egyik felébe lyukat fúrtam a madzagnak. A papír egyik felét a könyvespolc alá szorítottam, a másik feléhez odakötöttem a madzagot. Csak jól be kell játszani a madzag hosszát, hogy a tál pont vízszintes legyen a fűtőtesten. Kiváló kelesztőhely. 🙂

A tojássárgákkal elkevert vajat öntsd a liszthez. A lisztből tégy át egy keveset a vajas tálba, a fakanállal szórd a lisztet az edény falára, és jól tisztítsd ki vele a tálat. A vakarékot kapard a tésztához.

Fánk - Öntsd a tojásos vajat a liszthez! Fánk - A lisztben a tojássárgájás vaj Fánk - Liszttel mosd ki a vajas tálat!

Fánk - A lisztet apránként húzd bele a folyékony részbeFánk - A belehúzott lisztet mindig jól keverd el a folyékonyakkal!

Söpörj egy kevés lisztet az élesztős-tojásos tócsába, és jól keverd el. Apránként dolgozd bele a lisztet a folyékony részbe. Látni fogod, hogy elkelne még egy kis folyadék a tésztába. Mérj ki még 1,5 dl tejet, langyosítsd meg, és öntsd a felét a tésztához. Dolgozd bele a tejet a masszába.

Fánk - Mérj ki még kb. 1,5 dl tejet! Fánk - Langyosítsd meg a másfél dl tejet! Fánk - Önts egy kevés langyos tejet a tésztához!

A maradék tejet is öntsd a tésztához, és keverd simára. Most önts hozzá 1 evőkanál rumot, és keverd bele a tésztába.

Fánk - Öntsd a maradék tejet is a tésztához! Fánk - Jól keverd ki a tésztát! Fánk - Önts 1 kanál rumot a tésztához!

A szakácskönyv azt írja, hogy a tésztát kanállal, apró részletenként verjük, a kanalat nem emeljük ki a tésztából. Időnként erőteljes keveréssel átkeverjük a tésztát. Szerintem fakanállal jobb dögönyözni, mert elég kemény a tészta, aztán még úgy járnál, mint Uri Geller (megggörbülne a kanál nyele). 🙂 Legjobb, ha leülsz, ölbe veszed a tálat, és a tál túlsó vége felől magad felé közelítve püfölöd a tésztát. Addig csináld, míg szép sima nem lesz, esetleg, ha van türelmed, kivárhatod, míg apró hólyagok jelennek meg a felületén.  (Nekem nem volt hólyagos, de finom lett a fánk.) Ha úgy gondolod, hogy kész – vagy mert eleged van a dagasztásból, vagy mert már hólyagos a tészta –, akkor szórd le egy kis liszttel.

Fánk - Jól dolgozd ki a tésztát! Fánk - Ülj le, vedd ölbe a tálat, és úgy dögönyözd a tésztát a fakanállal! Fánk - Szórd le liszttel a kész tésztát!

Kapard le a fakanálról a tésztát. (Te középre igazítsd a tésztát; én azért húztam oldalra, hogy biztosabban álljon a fűtőtesten.) Tedd a tálat meleg helyre, hogy hamarabb megkeljen a tészta; és persze takard le.

Fánk - Kapard le a fakanálról a tésztát! Fánk - Tedd a tálat meleg helyre, hogy ott keljen a tészta! Fánk - Takard le a tésztát!

Kb. fél óráig keleszd, akkorra kb. kétszeresére dagad. Ha nem elég meleg a kelesztőhely, akkor lehet, hogy tovább tart; várd ki, míg kétszeresére nő a tészta.

Fánk - Fél óráig keleszd a fánktésztát! Fánk - Megkelt a tészta Fánk - A megkelt tészta

Tedd az asztalra az előmelegített gyúródeszkát, és lisztezd le. Borítsd ki rá a tálból a fánktésztát. Fakanállal segíts elválasztani a táltól a tapadó tészta-gyökereket.

Fánk - Lisztezd le a gyúródeszkát! Fánk - Borítsd a tésztát a gyúródeszkára! Fánk - A fánktészta a deszkán

Egy kis liszttel dörzsöld át az üres tálat, és az így képződő kis liszt-galacsinokat öntsd a tésztához. Gyúrd át egyszer a fánktésztát.

Fánk - Szórj egy kis lisztet az üres tálba! Fánk - Dörzsöld át a liszttel a tálat, szedd le a faláról a tésztamaradékokat! Fánk - Gyúrd át egyszer a fánktésztát!

Lisztezett kézzel ütögetve egyenletesen lapítsd el a tésztát hüvelykujjnyi vastagra (nekem ez 2,5 cm).

Fánk - Lisztes kézzel lapítsd ki a tésztát! Fánk - Hüvelykujjnyi = 2,5 cm vastag Fánk - A hüvelykujjnyi vastagra ellapított tészta

Lisztezd le a deszkát a tésztától balra, oda tedd majd a tésztából kiszúrt fánkokat. Végy elő egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatót, szép sorban (balról haladva, oszlopban lefelé) szúrd ki vele a fánkokat, és tedd a lisztezett helyre.

Fánk - 5 cm-es pogácsaszaggató Fánk - Egy fánk kiszaggatása Fánk - Tedd a kiszúrt fánkot a lisztezett deszkára!

A szaggatás után megmaradó leeső részeket a szaggatóval vágd le a tésztáról, és tedd őket egy kupacba, a deszka jobb felső sarkába. Ahogy fogy a tészta, egyre nagyobb  deszkafelület szabadul fel. Ezt lisztezd le, mert oda is fánkokat teszel majd.

Fánk - A szaggatóval vágd le a hulladékot a tésztáról! Fánk - Rakd a leeső részeket egy kupacba! Fánk - A szaggatás után felszabaduló deszkarészt lisztezd le!

Ha elfogy az összes tészta, akkor gyúrd egybe a maradékokat, lapogasd ki azt is hüvelykujjnyi vastagra, és szaggasd ki. Ebből is keletkezik maradék, azt is lapítsd és szaggasd, de a maradék maradékából már egyszerűen csak gyúrj egy golyót, lapítsd le, és ez lesz az utolsó fánk. Így összesen 35 db fánk lett.

Fánk - Elfogyott a nagy tészta Fánk - Lapítsd el az egybegyúrt maradék tésztát is! Fánk - Az összes tészta elfogyott

Most egy kicsit kelni kell hagyni a fánkokat; de hogy ki ne száradjanak, kend meg mindegyik tetejét olajjal. Most le kéne takarni egy ruhával, de akkor olajos lenne a ruha, ezért előbb nájlonzacskóval takarjuk le. Vágj fel 2 nájlonzacskót a hosszanti oldalai mentén, akkor kapsz 2 hosszú csíkot. Ezekkel fedd le a fánkokat. Erre jöhet a konyharuha.

Fánk - Kend meg a fánkokat olajjal! Fánk - Takard le nájlonnal az olajos fánkokat! Fánk - Takard le konyharuhával a nájlonnal befedett fánkokat!

Egy kb. 3 literes fazékba önts 1 liter olajat, és nagy lángon tedd oda melegedni. (Én el szoktam tenni a fánk-olajat, így most egy ilyen régit vettem elő.) Ne legyen forró! Akkor jó, ha a belemártott kenyérhéj körül gyöngyözik az olaj, de nem sistereg. Ekkor vedd takarékra a gázt!

Fánk - Ebben az olajban régen fánk sült. Fánk - Öntsd a fazékba az 1 liter olajat! Fánk - Az olajba mártott kenyérhéj körül gyöngyözik az olaj.

Fánk - Kenőtollal söpörd le a fánk aljáról a lisztet! Fánk - Tedd a meleg olajba az első fánkot! Vedd el az első fánkot, és egy kenőtollal söpörd le a lisztet az aljáról. Úgy tedd a fazékba, hogy az alja legyen felül. 4 fánkot tégy a fazékba (vagy amennyi fér), aztán fedd le, és takarékon süsd 2 percig.
Fánk - 3 fánk sül Fánk - Fedd le az edényt!

2 perc után vedd le a fedőt, és egyesével fordítsd meg a fánkokat. Ezt a másik oldalukat már fedő nélkül süsd. (Közben készíts oda egy nagy tálat, amibe kiszeded a fánkokat, és béleld ki konyhai törlőpapírral.) Újabb 2 perc után egy lyukas kiszedőkanállal emeld ki a fánkokat.

Fánk - 2 perc múlva fordítsd meg a fánkokat! Fánk - A másik oldalukat fedő nélkül süsd! Fánk - Szedd ki a kész fánkokat!

Fánk - Fánkok tálban A szakácskönyv azt írja, hogy 4-5 percig süssük fedő alatt; de akkor túl sötétek lesznek a fánkok. 2 perc elég! A másik dolog, amire rájöttem, hogy el kell lapítani a fánkot, mielőtt az olajba teszem, mert egyébként kerek lesz, mint a labda, és folyton elbillen, mikor meg akarom fordítani.

Fánk - Lapítsd el a fánkot, mielőtt az olajba teszed! Fánk - Ha csak 2 percig sül fedő alatt, akkor szép színe lesz! Fánk - Az utolsó darabok

Az ellapított fánkot könnyű megfordítani. Az utolsó fánk elég formátlan. 🙂 Mire végeztem a sütéssel, a nagy része már el is fogyott. 🙂

Fánk - Az ellapított fánkot könnyű megfordítani Fánk - Az utolsó darabok kiszedése Fánk - Szép, világos fánkok

Fánk - Kész, tányérban (2)

Frissen nagyon finom! Szedj a tányérra baracklekvárt, és mártogasd bele a kézzel tépett falatokat.

Jó étvágyat!

10 hozzászólás

 • Ungváriné Nagy Ágnes

  Kedves Mariann Anyuka!!
  Örömmel látom, hogy mások is kérik a krumplifőzeléket. Jogos!
  Ők még nem tudják, amit én már igen, hogy a Te krumlifőzeléked isteni!!! Még mindig emlegetem, hogy nyáron milyen finomat ettem Nálatok!
  Úgy hogy eggyel többen várják, hajrá hajrá!!
  Ági anyuka

  • Szia Ági!

   Remélem, még az idén sikerül lefotóznom! 🙂

   Köszönöm a tanúskodást! Én is szoktam emlegetni még a 30 évvel ezelőtti jó kajákat is! 🙂 (A férjem számára rejtély, hogy hogy tudok én ilyesmire visszaemlékezni. 🙂 )

   Mariann

 • Diana

  Kedves Anyuka,
  Szeretnem tudni, hogy mikor fogod megorvendeztetni olvasoidat a tokeletes krumplifozelek receptjevel! Nagyon koszonjuk elore is! Szuper a honlapod!!!
  Udv,
  Diana

 • Aniko

  Szia Anyuka!
  Közeleg a karácsony, esetleg ünnepi recepttel nem készülsz?
  Valamilyen jó ötlet is jól jönne, mert a kis családom nagyon válogat, nem igazán tudok mit főzni karácsonykor…(nem hal, káposzta, pulyka, gomba, zöldség, gyümölcs….rántott hús csak nem lehet Szenteste???!!!)
  köszi és üdv

  • Szia Anikó!

   A töltött káposztát tettem fel tavaly karácsonyi receptnek. Én azt szoktam csinálni. Így szoktam meg gyerekkoromtól. Őszintén szólva én csak a halról és a töltött káposztáról tudtam, hogy karácsonyi kaja. Na meg a beigli. De miért ne lehetne rántott hús?! Vagy a fokhagymás hús is elég ünnepi, azt is szoktam karácsonykor, fent van a receptje. Nincs több ötletem. 🙁 De szétnéztem neked az interneten; beírtam, hogy karácsonyi menü, és a receptvarázs honlapon ezt néztem ki neked: http://www.receptvarazs.hu/receptek/karacsony/sertesszelet_mezzel_citrommal_es_curryvel
   Igaz, a legtöbb a halas és a pulykás étel, meg a káposztás, de azért van csirke és disznóhús is.
   Én azt javaslom, hogy ünnep ide, ünnep oda, azt főzzél, aminek örül a családod. 🙂 Karácsonyi hangulatot kiegészítőkkel is lehet teremteni: abrosz, szalvéta, gyertya, fenyőág stb. Ha a teríték ünnepi, akkor érzi a család az ünnepet, szinte mindegy, hogy mit főzöl. Én ezt tapasztaltam. 🙂

   Békés ünnepeket!
   Mariann

 • Olivér

  Ha mást nem is tanulhatunk meg az amerikai filmekből, azt igen, hogy a rendőrök állandóan fánkot esznek 🙂

 • Olivér

  Lefogadom, a legtöbb látogató a police.hu-ról talál majd ide 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.