Csirkemelles töltelék

Csirkemelles-toltelek - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

 • 60-80 dkg csirkemellfilé (3-4 db)
 • 3 tojás
 • 3 evőkanál tejföl
 • 3 evőkanál liszt
 • 20 dkg reszelt sajt (10 a masszába, 10 a tetejére)
 • 20 dkg szeletelt bacon (hosszú szeletek)
 • 1 fakanál só
 • 1 fakanál Vegeta (a képről lemaradt)
 • petrezselyem
 • bors
 • esetleg majoranna
Csirkemelles-toltelek - Hozzávalók

Elkészítés:

Először a sógornőmnél ettem ilyet, mostanában. Nagyon ízlett! 🙂 Ő egy újságból vágta ki a receptet. Le akarta írni nekem, de mondtam, hogy ne fáradjon, már megjegyeztem, mégpedig így: 3-3-3-20. 🙂 (tojás-tejföl-liszt-sajt) A többi meg természetes. 🙂 Köszönöm, Márti!

Röviden az elkészítés: Egy őzgerincformát vagy  hasonló tepsit kibélelünk bacon-szeletekkel úgy, hogy keresztben, U-betűszerűen belelógatjuk a hosszú szalonnaszeleteket. Ebbe beleöntjük a töltelékmasszát, ami 3 tojás, 3 kanál liszt, 3 kanál tejföl és 10 dkg reszelt sajt keverékébe dobált csirkemellkockákból áll; 1 fakanál sóval, 1 fakanál Vegetával és borssal meg petrezselyemmel fűszerezve. Erre rászórjuk a maradék 10 dkg reszelt sajtot, és ráhajtjuk a baconcsíkokat. 55-60 percig sütjük, 200 fokon.

Részletesen: A tölteléket egy kb. 3 literes nagyságú tálban állítsd össze. Készíts oda egy kis tálkát, ebbe üss fel mindig 1 db tojást, és ha jó a szaga, akkor mehet a nagy tálba. Verd fel a tojásokat, keverd szép simára. Tégy hozzá 3 púpos evőkanál tejfölt, és jól keverd össze a tojással.

Csirkemelles töltelék - Egy köztes tálkát igénybe véve üsd fel a tojásokat! Csirkemelles töltelék - Tégy a tojáshoz 3 evőkanál tejfölt! Csirkemelles töltelék - Keverd el a tejfölt a tojással!

Kell még bele 3 púpos evőkanál liszt. Ezzel is jól keverd el a tejfölös tojást. Közben a fakanállal mindig kapard le a tál oldaláról a masszát.

Csirkemelles töltelék - Tégy hozzá 3 púpos evőkanál lisztet! Csirkemelles töltelék - Keverd el a lisztet a masszával! Csirkemelles töltelék - Vakard le a tölteléket a tál oldaláról!

Fűszerezd meg: 1 kis fakanál só, 1 kis fakanál Vegeta, 2-3 csipetnyi bors (esetleg majoranna).

Csirkemelles töltelék - Szórj bele 1 fakanál sót! Csirkemelles töltelék - Szórj bele 1 fakanál Vegetát! Csirkemelles töltelék - Hints bele borsot!

Csirkemelles töltelék - Szálanként rendezd csokorba a petrezselymet!Csirkemelles töltelék - Vágd le a petrezselyemszárakat!

Mosd meg a petrezselymet, szálanként rendezd csokorba úgy, hogy jobb kézzel beteszel egy szálat a bal hüvelyk- és mutatóujjad közé, és addig húzod lefelé a szárát, míg a levelek megakadnak a két ujjadon. Így mindegyik szálat pontosan a tövénél fogod. Tedd vágódeszkára a csokrot, és vágd le a levelek tövénél a szárakat. A levélkupacot tömörítsd össze, nyomd le, és vágd fel apróra. Utána – most már lenyomás nélkül – az előző vágásirányra merőlegesen is vagdosd össze a kupacot. A felaprított zöldet kapard a töltelékmasszába.

Csirkemelles töltelék - Vágd fel apróra a petrezselyemzöldet! Csirkemelles töltelék - Az előző vágásirányra merőlegesen is vagdosd össze a petrezselyemkupacot! Csirkemelles töltelék - Kapard a petrezselyemzöldet a töltelékbe!

Csirkemelles töltelék - Reszeld le a 20 dkg sajtot!Kell még bele reszelt sajt. Reszeld le a 20 dkg sajtot. A végén, ha már nem lehet megfogni a sajtot, akkor csak nyomd rá az ujjadat, és így 1 ujjal nyomva kend szét a sajtot a reszelőn. Nagy része lereszelődik, a maradványokat meg söpörd a töltelékhez, úgyis elolvad a sütőben.

Csirkemelles töltelék - A sajtvéget már csak az ujjaddal nyomva kend szét a reszelőn. Csirkemelles töltelék - A sajtreszelés maradványait söpörd a töltelékbe! Csirkemelles töltelék - Itt van a dobozban az összes reszelt sajt.

Csirkemelles töltelék - A reszelt sajt felét szórd a töltelékbe!Csirkemelles töltelék - Keverd el a sajtot a töltelékkel!

A reszelt sajt felét – nem kell lemérned – szórd a töltelékbe, és keverd el benne. A másik fele majd később kell.

Most jön a csirkemell. (És most már begyújthatod a sütőt – állítsd 200 fokra.) Fogj egy darabot, és a vastagabbik végénél kezdve lapjában vágd ketté, mert itt túl vastag. Nem baj, ha a vágás során a kés  a hús 2/3-ánál felszínre bukkan; onnantól kezdve  már nem vastag a hús.

Csirkemelles töltelék - Lapjában vágd ketté a csirkemellet! Csirkemelles töltelék - Vágd ketté lapjában a csirkemellet! Csirkemelles töltelék - Így vágd ketté a csirkemellet!

A csirkemell-szeletet csíkozd fel, aztán a csíkokat vágd apró – kb. 1-1,5 cm-es élű – kockákra. Ha gyanús részeket látsz (kövér, véres – a középső képen bekarikáztam), azokat vágd ki. A húskockákat dobd a masszába.

Csirkemelles töltelék - Csíkozd fel a csirkemellet! Csirkemelles töltelék - Kockázd fel a csirkemellcsíkot! Csirkemelles töltelék - A csirkemellkockákat dobd a masszába!

Csirkemelles töltelék - Az összes húskocka a töltelékben. Csirkemelles töltelék - Keverd bele a húskockákat a töltelékbe! Ha végeztél a kockázással, jól keverd el a húst a töltelékkel.

Csirkemelles töltelék - Őzgerincforma és egy másik tepsi a töltelék sütéséhez.Őzgerinc formában vagy ahhoz hasonló keskeny, magas tepsiben süsd a tölteléket. (Én a bevonatosban szoktam sütni.) Kapirgáld fel a szeletelt bacon csomagolását a jelzett sarkánál, és bontsd fel a csomagot. Magát a bacont is kapirgálni kell, mert nagyon sérülékeny; képes lemaradni a csík fele, amikor kiveszem. A felválasztott szalonnacsíkot U betűszerűen lógasd a tepsibe, és a két szélét hajtsd ki a tepsi oldalára, hogy megkapaszkodjon. Ha rövidebb a szelet, akkor inkább csak V betű legyen; a töltelék majd úgyis a tepsihez nyomja a szalonnát.

Csirkemelles töltelék - Bontsd fel a bacont! Csirkemelles töltelék - Óvatosan válaszd el a felső szeletet! Csirkemelles töltelék - U betűszerűen lógasd a baconszeletet keresztben a tepsbe!

Csirkemelles töltelék - 5 csíkkal már ki van bélelve a tepsi.Csirkemelles töltelék - A tepsi teljesen ki van bélelve.

Ritkásan rakd a baconcsíkokat, hogy elég legyen! 1-2 mm rés lehet 2 csík között, és semmiképpen se legyen átfedés. Ha neked is marad még legalább 2 csík (1 kell majd még a tetejére), akkor egyet vágj 4-felé, és a tepsi 2 végét is fedd be 2-2 darabbal.

Csirkemelles töltelék - Maradt még 3 csík bacon. Csirkemelles töltelék - Vágj 4-felé egy csíkot - a tepsi végének befedésére! Csirkemelles töltelék - A tepsi vége is ki van bélelve.

Csirkemelles töltelék - Borítsd a tölteléket a szalonnával kibélelt tepsibe!Csirkemelles töltelék - Jól kapard ki a tálból a tölteléket!

Mehet a töltelék a szalonnával kibélelt tepsibe! Jól kapard ki a tál minden részéről az értékes masszát. Fakanállal nem lehet rendesen, ezért utána még az ujjaddal is szedd össze a maradékot, és húzd le a tepsi peremén. Fakanállal egyengesd el a tölteléket.

Csirkemelles töltelék - A végén még az ujjaddal is gyűjtsd össze a maradékot! Csirkemelles töltelék - Az ujjadról a tepsi belső oldalán húzd le a tölteléket! Csirkemelles töltelék - Ilyen jól ki lehet kaparni a tálat!

Szórd rá a megmaradt reszelt sajtot, és a kezeddel terítsd szét egyenletesen. Utána hajtsd rá a baconszeleteket a sajttal megszórt töltelékre. (A rövidebbik falon lévő 2 szelettel kezdd, ha kilóg egyáltalán belőle valami.)

Csirkemelles töltelék - Szórd a töltelékre a megmaradt reszelt sajtot! Csirkemelles töltelék - A kezeddel terítsd szét egyenletesen a reszelt sajtot! Csirkemelles töltelék - Hajtsd rá a kilógó baconszeleteket a reszelt sajtos töltelékre!

Csirkemelles töltelék - A baconok ráhajtva. Csirkemelles töltelék - A közepére még fektess egy csík bacont! Mivel nem érnek össze középen a baconszeletek, fedd be a kilátszó részt egy hosszú baconcsíkkal. Most már sütésre kész a remekmű. 🙂
Csirkemelles töltelék - Sütésre kész a töltelék.

Mivel sokáig kell sütni a tölteléket, hogy a belseje is átsüljön, félő, hogy közben megég a teteje. Ezért fedd be alufóliával. A másik észrevételem meg az volt, hogy ez a fajta hajtogatott tepsi ereszt. Kicsöpög belőle a zsír. Ezért ajánlatos egy másik tepsibe is beletenni, hogy az fogja fel a kiszivárgó nedvet.

Az őzgerincforma lehet, hogy nem ereszt. Vizsgáld meg, mielőtt beletennéd a kaját. Talán vizet kéne tenni bele, és úgy beleállítani egy másik tepsibe, amíg elkészíted a tölteléket. Ha 10 percig egy csepp se szivárgott ki belőle, akkor nem ereszt.

Tedd a dupla tepsit a 200 fokos sütőbe.

Csirkemelles töltelék - Fedd be a tepsit alufóliával! Csirkemelles töltelék - Ha süteményekre tervezett hajtogatott tepsibe pakoltad a tölteléket, akkor tedd bele az egészet egy másik tepsibe! Csirkemelles töltelék - Tedd a dupla tepsit a sütőbe!

55-60 percig süsd a tölteléket. 45 percnél vedd ki a töltelékes tepsit – edényfogó kesztyűvel – egy alátétre, és vedd le róla az alufóliát. Tedd vissza a sütőbe, süljön még 10 percig, hogy szépen megpiruljon a teteje.

Csirkemelles töltelék - 55 percig süsd a tölteléket! Csirkemelles töltelék - 45 perc után vedd ki a tepsit, és vedd le róla az alufóliát! Csirkemelles töltelék - Fólia nélkül tedd vissza sülni még 10 percre!

Csirkemelles töltelék - Kész, tepsiben. Csirkemelles töltelék - Ennyi zsír folyt ki a tepsiből. Megsült a töltelék. Jól néz ki, ugye? 🙂 Ez itt mellette meg a zsírfolt, ami a kis tepsiből szivárgott ki a póttepsibe.
Csirkemelles töltelék - Készíts oda egy sültestálat! Csirkemelles töltelék - Egy nem karcoló lapáttal válaszd el a tölteléket a tepsi falától! Készíts oda egy sültestálat (nekem nem volt, csak ez a jénai tepsi), amibe majd átborítod a tölteléket. Előtte egy nem karcoló műanyag- vagy falapáttal körben válaszd el a tölteléket a tepsi falától. Szépen kijön a töltelék – hála a szalonnának. 🙂
Csirkemelles töltelék - Borítsd ki a tölteléket a tepsiből a sültestálra! Csirkemelles töltelék - Tálalva van a töltelék!
Csirkemelles töltelék - A sültestálon a töltelék alja kerül felülre. Csirkemelles töltelék - Így néz ki a megkezdett töltelék. A sültestálon a töltelék alja kerül felülre – szép csíkos. 🙂 A belseje pedig csirkemell-pöttyös. 🙂
Csirkemelles töltelék - Kést, tányérban (nagyítva).

Olyan finom! 🙂
Köretnek krumpli vagy rizs megy hozzá. Savanyúság is legyen mellé!

Jó étvágyat!

10 hozzászólás

 • Kata

  Kedves Mariann !

  Nem vagyok kezdő háziasszony, pár évtizede már sütök-főzök, amit nagyon szeretek, egyszerűen fantasztikusak a receptjeid ! Sok olyan új dolgot látok köztük, amit soha nem csináltam.
  Szeretek új kajákat elkésziteni , köszönöm a rengeteg ötletet, a szép fotókat.

  Nagyon jó ez az oldal 🙂

  üdv. Kata

  • Kedves Kata!

   Örülök, hogy gyakorlott háziasszony létedre is találtál itt ötleteket! 🙂 Bár én főleg kezdők számára álmodtam meg ezt az oldalt; magamról tudom, hogy a fotók a haladóknak is jól jönnek.

   Köszönöm a dicséretet! 🙂
   További jó sütést-főzést!
   Mariann

 • Beus

  Szia! nagyon tetszik a recept, holnap el is fogom készíteni!A kérdésem az lenne, hogy ugye a tölteléket nem sütjük meg előbb, hanem majd a baconnel együtt? Köszi! 🙂

  • Szia Beus!

   Nem kell előbb megsütni. Ez csak egy nyers massza, amit ráöntesz a bacon-bélésre, a tetejére meg ráhajtod a túllógó baconöket. Együtt sülnek meg. A tetejéből lesz az alja. Mielőtt kiborítanád, késsel vagy palacsintaforgató lapáttal válaszd el a kaját az edény falától!

   Sok sikert holnap! 🙂
   Mariann

 • Csilla

  Hú , elkészítettem szuper lett!! Hagymás rizst adtam köretként, céklasalátával.
  Rizs témában, egy kis segítség: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:MAQDLuzc6I8J:receptizek.blog.hu/2010/08/01/pergos_rizs_hazilag_nem_zacskobol+rizs+f%C5%91z%C3%A9se&cd=3&hl=hu&ct=clnk

  Azóta mindig pergősre sikerül! 🙂

 • Zsófi

  Köszönöm, valóban fent van, csak valamiért elkerülte a figyelmemet! Hasonlóképpen próbálkoztam már a rizs elkészítésével, de nem jártam sikerrel. Mindegy, azért még egy próbát azt hiszem, megér a a történet, a Te leírásodat követve is megcsinálom, hátha jó lesz! 🙂
  Neked és a családodnak is szép karácsonyt és mellé finom falatokat! 🙂

  Zsófi

 • Zsófi

  Ú, ez nagyon jól néz ki! Ha lesz egy kis időm, mindenképpen elkészítem!
  És még egy javaslatom/ kérésem lenne, ami most jutott eszembe: egyszer, ha lesz időd, csinálhatnál egy bejegyzést, ami csak a rizsről szól. Szerintem ez sok embernek okoz gondot. Én személy szerint sokféleképpen kipróbáltam már, főzve, párolva, sütőben, tűzhelyen, de egyik verzió sem volt az igazi; vagy nagyon mászkos lett, vagy kemény maradt. Így érdekelne, hogy te hogyan csinálod (akár a képen látható verziót is 🙂
  Üdv: Zsófi

  • Szia Zsófi!

   Örülök, hogy neked is tetszik ez a töltelék! 🙂 Azt még hozzátenném a kajához, hogy olyankor hasznos lehet, mikor nem érünk rá aznap, viszont előző nap elkészítjük, sütésre készen ott van a tepsiben, letakarjuk alufóliával, és betesszük a hűtőbe. Másnap csak be kell tenni a sütőbe 1 órára. Vagy – ahogy a sógornőm csinálta, mikor nem volt otthon – felhívjuk az otthon lévő gyereket, hogy tegye már be a sütőbe. 🙂
   Ami a rizset illeti (a barátnőm mindig rám szól, hogy nem rizset, hanem rizst), fent van itt az oldalon a köretek között a “Rizs”. (Sajnos, ha kisbetűvel írod: rizs, akkor nem csak a rizs köretet találja meg a rendszer.) Én úgy csinálom, ahogy ott leírom. Ma – a kedvedért – pontosítottam a leírást, mert felfedeztem, hogy nem hangsúlyoztam néhány dolgot; pl. hogy üvegesedésig pirítsuk a rizset, vagy hogy forró legyen a felöntővíz. És azt is most tettem bele, hogy a barna rizs helyett is nyugodtan lehet normál rizs. 🙂 Még azt is oda kellene írnom, hogy 15 perc után oltsuk ugyan el a gázt, de még vagy 5 percig hagyjuk a meleg lapon az edényt, hadd puhuljon a rizs.

   Remélem, összejön majd neked az ideális rizs! 🙂
   Békés karácsonyt!
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.