Császármorzsa

Császármorzsa - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • 60 dkg gríz
  • 1 liter tej
  • 6 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg Ráma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 késhegynyi só
  • mazsola
  • lekvár az evéshez
Császármorzsa - Hozzávalók

Elkészítés:

Ez 2 adag, 2-3 embernek a fele is elég!

Mérd le a 60 dkg grízt, borítsd egy nagy tálba, és öntsd rá az 1 liter tejet. Keverd el.

Császármorzsa - Mérd le a grízt! Császármorzsa - Öntsd a grízre a tejet! Császármorzsa - Keverd el a grízt a tejjel!

Császármorzsa - Takard le félórára!Takard le, és pihentesd egy félórát, hogy megduzzadjon a gríz. Ha letelt az idő, hints a grízbe 2 késhegynyi sót. Aztán következik a 6 tojássárgája. Készíts oda egy kb. 1 literes kancsót vagy fazekat a tojásfehérjének, és egy kis tálkát, amibe mindig az éppen soron lévő tojás fehérjét csorgatod. Üsd fel a tojást a közepén, és a tálka fölött ide-oda öntögesd a tojássárgáját az egyik fél tojáshéjból a másikba, amíg az összes fehérje lecsorog a tálkába. A sárgáját aztán pottyintsd a grízbe. A fehérjét öntsd át a gyűjtőkancsóba, később majd fel kell verni.

Császármorzsa - Hints bele 2 késhegynyi sót! Császármorzsa - Válaszd szét a tojásfehérjét és -sárgáját, utóbbit add a grízhez! Császármorzsa - Összesen 6 tojássárgáját adj hozzá!

Császármorzsa - Reszeld bele 1 citrom héját! Császármorzsa - A reszelő fonákjáról is kapard le a citromhéjat! Meleg vízzel mosd meg a citromot, és a héját reszeld a grízbe. A végén a reszelő fonákjáról is kapard le a citromhéjat!
Császármorzsa - Mérd le a porcukrot! Császármorzsa - Borítsd a porcukor felét a grízhez! Mérj ki 20 deka porcukrot, és a felét borítsd a grízhez.

Gyújtsd be a sütőt, állítsd 170-180 fokra (ez meleg, de nem forró). Mérd le a 20 deka Rámát, darabold egy nagy tepsibe, és a tepsit tedd be a sütőbe, hogy megolvadjon a vaj.  (A tepsi pereme legalább 3-4 cm vastag legyen!)

Császármorzsa - Mérd le a 20 deka Rámát! Császármorzsa - A Rámát darabold egy nagy tepsibe! Császármorzsa - A vajat a tepsivel tedd be a sütőbe olvadni!

Amíg a vaj olvad, a robotgép habverőjével verd fel kemény habbá a tojásfehérjét. Akkor jó, ha az edényt óvatosan felfordítva nem esik ki belőle a hab. Tégy az asztalra egy edényalátétet, és vedd ki rá a sütőből a tepsit, amiben már felolvadt a vaj.

Császármorzsa - A robotgép habverőjével verd fel habbá a tojásfehérjét! Császármorzsa - A hab akkor jó, ha az edényt felfordítva nem esik ki belőle! Császármorzsa - Megolvadt a vaj.

A habot apránként dolgozd bele a grízbe. Hab bele, elkevered…hab bele, elkevered. Ha végeztél a hab beledolgozásával, akkor öntsd a masszát a tepsibe, az olvadt vajra. Ne keverd össze a masszát a vajjal!

Császármorzsa - A habot apránként dolgozd bele a grízbe! Császármorzsa - Készen van a császármorzsa masszája! Császármorzsa - A császármorzsa masszáját öntsd a tepsibe, az olvadt vajra!

Jól kapard ki a tálból a masszát…amíg tudod, addig fakanállal, aztán meg az ujjaddal. Tedd be a tepsit a sütőbe, 10 percig süsd, 180 fokon.

Császármorzsa - A császármorzsa masszája a tepsiben. Császármorzsa - Tedd oda sülni a császármorzsát a sütőbe! Császármorzsa - Először csak 10 percig süsd!

Császármorzsa - A császármorzsa 10 perc sülés után.Császármorzsa - Darabold fel a császármorzsát a 10 perc sülés után.

10 perc múlva vedd ki a tepsit, tedd az alátétre, és egy kanállal darabold fel a császármorzsát. A darabkákat fordítsd is fel, hogy a sült rész kerüljön felülre. Most hintsd rá egyenletesen a porcukor másik felét, és a mazsolát is most szórd rá. Tedd vissza még 10 percre sülni.

Császármorzsa - Szórd rá a maradék porcukrot! Császármorzsa - Szórd meg mazsolával! Császármorzsa - Tedd vissza sülni még 10 percre!

Császármorzsa - Kész, tepsiben. Ha 10 perc múlva nem vagy megelégedve az állagával (túl lágy), akkor megint forgasd meg, és süsd még 3-4 percig, de nem jó, ha túl száraz! Ha nem nyers, akkor már jó.
Császármorzsa - Lekvárral esszük!

Tálaláskor készíts oda baracklekvárt egy tálkában; de porcukorral is finom.

Jó étvágyat!

14 hozzászólás

  • Vera

    Megnyugodtam, nem csak én szeretem kissé megpirítva (odapirítva) a császármorzsát. Találtam ilyen PIRULTABB VEZIÓKat az interneten. Úgy látom, ezeket általában serpenyőben sütik, és ők is odapirítják egy pincurit.

    Ez is jó sok képpel illusztrált, de nem annyira részletes, nem teljesen kezdőknek való.
    A link:
    http://aprosef.hu/csaszarmorzsa

    Ez is pirítja egy picit, ez is serpenyőben:
    http://www.ritakonyhaja.hu/etlap/tesztaetelek/2440-csaszarmorzsa-smarni-recept.html

    Na még egy (serpenyőben) pirított:
    http://www.gasztromanko.hu/csaszarmorzsa/
    “Szerintem akkor a legfinomabb, ha picit meg is pörkölődik.” Ezt a honlap írója írja, nem én! 🙂
    Ebből kihagyták a vaníliás cukrot is meg a reszelt citromhéjat is, ezért ezt nem ajánlom senkinek, ezt a linket a pörkölődésre vonatkozó idézet miatt adtam meg.

    (Tojás feltörés, habbá verés, kevergetés, min. egy órára hűtőben pihentetés, akár 30 perces sütés, nem egy “gyorsan összedobunk valami finom édességet” recept. De nagyon finom. Lehet, hogy egyszer megpróbálom nem porból?)

    Üdv.
    Vera

  • Vera

    Kedves Mariann!

    Érdekes, kezdem azt hinni, hogy a mi családunk pirítás mániás.

    Nálunk nem csak az újkrumplit pirítjuk meg (jobban), hanem a császármorzsát is. Én annál is azt szeretem, ha egy kicsit odasül, kicsit megbarnul, megpirosodik. Nagymamám csinálta nekünk régen. Neki vmi spéci talán mázas bevonatú vasöntvény tálkája volt, abban készítette. Talán fölül a gázrózsán is melegítette, aztán a sütőben ugyanabban a tálban.

    Én igazit még nem csináltam, csak porból készültet serpenyőben, de ott is szeretem, ha kicsit odasül, egy része kicsit megpirul.

    Anyósom néha tréfásan gonoszkodik is, hogy nálunk mindent odaégetnek, én meg azt hiszem, hogy úgy a jó. De nem égetésről van szó! Én tényleg szeretem a megsült, megpirított dolgokat. Pl. a vajon párolt / dinsztelt sárgarépánál is szeretem, ha odasül egy kicsit, kicsit karamellizálódik a répa cukortartalma.

    Üdvözlettel:
    Vera, a pirítás mániás

  • Kismukk

    Kedves Anyuka!

    Most készítettem el a petrezselymes krumplit. Isteni lett. Jó nagy adagot be is vágtam belőle. Kiskoromban mindig ott sürögtem-forogtam Anyu körül a konyhában, de miután meghalt, sajnos nagyon gyorsan kiesnek az emlékek. Köszönöm, hogy segítettél visszahozni a régi ízeket!! Holnap megpróbálom kezdő háziasszonyként a császármorzsát is. 🙂

    • Kedves Kismukk!

      Én is örülök a sikerednek! 🙂
      A császármorzsa is elég egyszerű. Lassan öntsd a masszát a tepsibe, hogy ne fröccsenjen ki az olvasztott vaj!

      Sok sikert! 🙂
      Mariann

  • Kedves Heni!

    Köszönöm, hogy megírtad ezt a szép véleményt! 🙂
    Remélem, sikerül a császármorzsa!
    Jó étvágyat hozzá:
    Mariann

  • Markovits H.P.

    Kedves Mariann!
    A petrezselymes krumpli után ez lesz (holnap!) a következő amit megcsinálok!
    Imádok itt böngészni!Továbbra is minden érthetően van leirva a magam fajta ultra kezdő “konyhatündérnek”.
    Köszönöm,és további sok sikert kivánok!
    Ezer hála!!!!!!!!!!!!!!

    Heni

  • Bence!

    Jó étvágyat, aztán jó táncot! 🙂

    Puszi
    Anyuka

  • Anyuka!! Én már most csinálom másodszor!! 🙂 A múltkor olyan finom lett, hogy még a tiédet is túlszárnyalta volna, de igazából ugyanolyan finom lett. :-)) A mostani is jól alakul, épp most sül. 7 perc 10 mp múlva kell megforgatnom. Puszi!!! 🙂

  • Kali!

    Ez kellemes meglepetés volt! 🙂
    Nagyon örülök, hogy sikerült!

    Puszi
    Anyuka

  • Kali

    Finom lett! :))) Pedig most csinaltam eloszor, es nincs konyhai merlegem, ugyhogy csak talalomra tettem bele a dolgokat, es a tojasfeherjet botmixerrel vertem fel 🙂

  • Kedves Heni!

    Nagyon örülök, hogy sikerült jól elkészítened, és ízlett is! 🙂

    Üdv:
    Mariann

  • Henrietta

    Isteni finom! Elkészítettem és remek lett ebben a formában.:)
    Köszönöm!

    Üdv.:Heni

  • Hi,
    Ugh, I liked! So clear and positively.
    Thank you
    Nadine

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.