Császármorzsa
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Ez 2 adag, 2-3 embernek a fele is elég!
Mérd le a 60 dkg grízt, borítsd egy nagy tálba, és öntsd rá az 1 liter tejet. Keverd el.
Takard le, és pihentesd egy félórát, hogy megduzzadjon a gríz. Ha letelt az idő, hints a grízbe 2 késhegynyi sót. Aztán következik a 6 tojássárgája. Készíts oda egy kb. 1 literes kancsót vagy fazekat a tojásfehérjének, és egy kis tálkát, amibe mindig az éppen soron lévő tojás fehérjét csorgatod. Üsd fel a tojást a közepén, és a tálka fölött ide-oda öntögesd a tojássárgáját az egyik fél tojáshéjból a másikba, amíg az összes fehérje lecsorog a tálkába. A sárgáját aztán pottyintsd a grízbe. A fehérjét öntsd át a gyűjtőkancsóba, később majd fel kell verni.
Meleg vízzel mosd meg a citromot, és a héját reszeld a grízbe. A végén a reszelő fonákjáról is kapard le a citromhéjat! |
Mérj ki 20 deka porcukrot, és a felét borítsd a grízhez. |
Gyújtsd be a sütőt, állítsd 170-180 fokra (ez meleg, de nem forró). Mérd le a 20 deka Rámát, darabold egy nagy tepsibe, és a tepsit tedd be a sütőbe, hogy megolvadjon a vaj. (A tepsi pereme legalább 3-4 cm vastag legyen!)
Amíg a vaj olvad, a robotgép habverőjével verd fel kemény habbá a tojásfehérjét. Akkor jó, ha az edényt óvatosan felfordítva nem esik ki belőle a hab. Tégy az asztalra egy edényalátétet, és vedd ki rá a sütőből a tepsit, amiben már felolvadt a vaj.
A habot apránként dolgozd bele a grízbe. Hab bele, elkevered…hab bele, elkevered. Ha végeztél a hab beledolgozásával, akkor öntsd a masszát a tepsibe, az olvadt vajra. Ne keverd össze a masszát a vajjal!
Jól kapard ki a tálból a masszát…amíg tudod, addig fakanállal, aztán meg az ujjaddal. Tedd be a tepsit a sütőbe, 10 percig süsd, 180 fokon.
10 perc múlva vedd ki a tepsit, tedd az alátétre, és egy kanállal darabold fel a császármorzsát. A darabkákat fordítsd is fel, hogy a sült rész kerüljön felülre. Most hintsd rá egyenletesen a porcukor másik felét, és a mazsolát is most szórd rá. Tedd vissza még 10 percre sülni.
Ha 10 perc múlva nem vagy megelégedve az állagával (túl lágy), akkor megint forgasd meg, és süsd még 3-4 percig, de nem jó, ha túl száraz! Ha nem nyers, akkor már jó. |
Tálaláskor készíts oda baracklekvárt egy tálkában; de porcukorral is finom. Jó étvágyat! |