Törtkrumpli

Törtkrumpli - Kész, tálban.

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg krumpli
  • kb. 3 dkg Ráma
  • kb. 1/2 dl forralt tej
Törtkrumpli - Hozzávalók

Elkészítés:

Mosd meg a krumplit, aztán pucold meg, és tedd egy vízzel teli tálba.

Törtkrumpli - Hibás rész Törtkrumpli - Vágd ketté a krumplit a hibás rész közepén!
Törtkrumpli - Vágd ki mindkét félkrumpliból a hibát!

Ha van ilyen bonyolult árok a krumpliban, ahonnan nehéz lenne kivágni a héjat, akkor az árok közepén vágd ketté a krumplit, és utána könnyen meg tudod itt is hámozni.

A megpucolt krumplikat jól mosd meg, aztán darabold egyből a lábosba, amiben főzöd. Nem kell apróra vágni, hogy ne legyen vízízű. Öntsd fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, de ne legyen teljesen tele a lábos, hogy nyugodtan tudjon zubogni a víz. Adj hozzá 2 fakanál sót.

Törtkrumpli - A meghámozott krumplik a vizestálban Törtkrumpli - Darabold a krumplit a lábosba! Törtkrumpli - Sózd meg 2 fakanál sóval!

Fedő alatt főzd! Ha felforr, vedd takarékra a lángot, és húzd félre egy kicsit a fedőt. Kb. 5 perc múlva kész, de azért kóstold meg, mielőtt eloltanád a gázt!

Törtkrumpli - Fedd le a lábost! Törtkrumpli - Ha forr a víz, vedd takarékra a lángot! Törtkrumpli - Kóstold meg, hogy elég puha-e!

A kész krumpliról szűrd le a levet. Edényfogóval fogd meg az edény két fülét, a két hüvelykujjaddal fogd a fedőt a láboshoz, de a magad felőli oldalon hagyj egy rést. A csapnál magad felé billentve a lábost, öntsd le a lét a krumpliról a mosogatóba. Egy keveset rajta is hagyhatsz a krumplin! Most tégy hozzá kb. 3 dkg Rámát, és egy krumplitörővel törd bele a krumpliba. Aztán önts hozzá egy kis tejet, és megint törd a krumplit.

Törtkrumpli - Tégy egy darab Rámát a krumplira! Törtkrumpli - Krumplitörővel dolgozd a vajat a krumpliba! Törtkrumpli - Önts a krumplihoz egy kis tejet!

Törtkrumpli - A krumplitörővel mindig fordítsd át a krumplit!

A krumplitörővel nem mindig csak lefele kell nyomni a krumplit, hanem 2-3 dögönyözés után a törőt a lábos alján vezesd el az edény faláig, és ott billentsd fel a krumplitörőt, hogy hozza fel alulról a még egész krumplikat. Ha felfordítottad, akkor üsd oda a törő nyelét a lábos tetejéhez, hogy leessen a felnyalábolt krumpli. Így az alsó krumplik kerülnek felülre, és most ezeket is össze tudod törni. Közben rugalmasan adhatsz még hozzá vajat is, tejet is. De nagyon fontos, hogy legyen elég sós! Az ujjaddal kóstold meg, és bátran sózd utána, ha nem elég ízletes! 4-5 csipetet még biztos kíván!

Törtkrumpli - Tányéron, salátával.

Ha kihűlne, mire jön enni, akit hívsz, akkor teflonban melegítsd meg, mert a sima lábosban leég.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.