Savanyú krumplileves

Savanyú krumplileves - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • fejenként 2 szem krumpli (ez itt 60 dkg)
  • füstölt kolbász
  • 1 fej hagyma
  • 3 babérlevél
  • 2 fakanál liszt
  • 1 fakanál pirospaprika
  • 2 fakanál só
    (vagy 1 fakanál só + 1 fakanál Vegeta)
  • 0,5 dl tej
  • 1 evőkanál enyhe ecet (6 %-os)
  • 1 kis poharas tejföl
  • olaj
  • őrölt bors
Savanyú krumplileves - Hozzávalók

Elkészítés:

Savanyú krumplileves - Hámozd meg a krumplit! Savanyú krumplileves - Mosd meg a pucolt krumplit! Mosd meg a krumplit, hámozd meg, a pucoltat tedd egy vízzel félig telt tálba. A pucolt krumplit is mosd meg.

Savanyú krumplileves - Negyedeld fel a hámozott krumplit! Savanyú krumplileves - A negyed krumplit ferdén kockázd fel!

Savanyú krumplileves - A kockákra vágott krumpli. Vágd fel kockákra úgy, hogy hosszában negyedeld fel, és a negyed krumplikat ferdén, háromszögszerűen vagdosd darabokra. Aztán pucold meg a hagymát, mosd meg, és vágd fel apróra.

Savanyú krumplileves - Pucold meg a hagymát! Savanyú krumplileves - Aprítsd fel a hagymát!

Most még készítsd elő a kolbászt is. Mosd meg meleg vízzel, hasítsd végig a bőrét egy hegyes késsel (épp hogy csak a kolbász felszínét vágd be), és  a vágásnál elkezdve nyúzd meg a kolbászt, laposan húzva a bőrt. Vágd fel a kolbászt kb. 8 cm-es darabokra, és tedd félre.

Savanyú krumplileves - Mosd meg a kolbászt! Savanyú krumplileves - Hasítsd végig a kolbászbőrt! Savanyú krumplileves - Húzd le a bőrt a kolbászról!

Most már minden elő van készítve, kezdheted főzni a levest. Önts egy kevés olajat egy kb. 4 literes fazékba, és tedd a gázra, közepes lángra. Kapard a fazékba az apróra vágott hagymát, kevergetve párold üvegesre. Aztán hints rá egy fakanál pirospaprikát, és azzal is keverd el.

Savanyú krumplileves - Önts egy kevés olajat a fazékba! Savanyú krumplileves - A felaprított hagymát kapard a fazékba! Savanyú krumplileves - Szórj a hagymára egy fakanál pirospaprikát!

Markold ki a vízből a krumplikat, és tedd a fazékba. Keverd el, aztán öntsd fel 2 liter vízzel.

Savanyú krumplileves - Szedd a krumplikockákat a fazékba! Savanyú krumplileves - Keverd meg a paprikában a krumplikat! Savanyú krumplileves - Öntsd fel vízzel a krumplit!

Jöhet a fűszerezés: tégy bele 3 babérlevelet, 1 fakanál sót, 1 fakanál Vegetát.

Savanyú krumplileves - Tégy a levesbe babérlevelet! Savanyú krumplileves - Szórj bele 1 fakanál sót! Savanyú krumplileves - Szórj bele 1 fakanál Vegetát!

Tedd bele a fazékba a kolbászdarabokat, szórj a levesbe borsot, fedd le, és 10 percig hadd főjön!

Savanyú krumplileves - Tedd bele a kolbászt a levesbe! Savanyú krumplileves - Szórj borsot a levesbe! Savanyú krumplileves - 10 percig főzd a levest!

Közben készítsd el a habarást. Egy nagy bögrébe vagy kis kancsóba tégy 2 fakanál lisztet, önts rá kb. fél dl tejet, és botmixerrel turmixold össze.

Savanyú krumplileves - Egy nagy bögrébe tégy 2 fakanál lisztet! Savanyú krumplileves - Önts a liszthez fél dl tejet! Savanyú krumplileves - Botmixerrel turmixold össze a tejet a liszttel!

A botmixert mártsd a levesbe, hogy ne a csapnál kelljen lemosni róla a habarást. Öntsd a habarást lassan a leveshez, miközben a másik kezeddel fakanállal gyorsan elkevered a levesbe csorgó habarást. Ha újra felforr a leves, akkor még vagy 3 percig főzd, és kész.

Savanyú krumplileves - Mosd le a botmixert a levesben! Savanyú krumplileves - Öntsd a habarást a leveshez! Savanyú krumplileves - Újraforrástól számítva még 3 percig főzd a levest a habarással!

Egy tányérba tégy egy kis pohár tejfölt (kb. 3 evőkanálnyi), keverd el, és szedj rá egy merőkanál levest.

Savanyú krumplileves - Egy tányérba tégy 4 kanál tejfölt! Savanyú krumplileves - Keverd el a tányérban a tejfölt! Savanyú krumplileves - Keverd el a tejfölt egy merőkanál levessel!

Keverd simára a meleg levest a hideg tejföllel, aztán merj rá még egy merőkanál levest, és azzal is keverd el. Öntsd a levesesfazékba a tejfölös keveréket, és a merőkanállal oszlasd el egyenletesen a levesben.

Savanyú krumplileves - A levessel simára kevert tejföl. Savanyú krumplileves - Merj még egy merőkanál levest a tejfölre! Savanyú krumplileves - Öntsd a tejfölös keveréket a levesesfazékba!

Mérj ki egy evőkanál ecetet, és öntsd a leveshez! Jól keverd el a levesben az ecetet. Amennyi kolbász jut egy személynek, azt vágd fel karikákra, úgy tedd kinek-kinek a tányérjába mert levesébe.

Savanyú krumplileves - Mérj ki egy evőkanál ecetet! Savanyú krumplileves - Öntsd az 1 evőkanál ecetet a levesesfazékba! Savanyú krumplileves - Karikázd fel a főtt kolbászt!

Savanyú krumplileves - Kész, tányérban.

Jó étvágyat!

10 hozzászólás

  • Nagyon szépen köszönöm ezt a receptet én ismertem mert gyerek koromban mamám sokat főzőtt de meg halt mikor 10 éves lettem. Anyukám meg nem tudta hogy kell de most már én tudom .Olyan let mint amit a mama főzőtt jó volt ujr érezni az izét mint ha ujra gyerek letem volna. Bár már nem vagyok az anyuka vagyok van két gyerekem a harmadik novemberbe érkezik. Az egész családnak izlet még egyszer nagyon köszönöm !

  • Hajni

    Én is imádom ezt a levest (ahogy anyu és mamám készíti, olyan szabolcsiasan:)), de sehol nem találtam a megfelelő receptet. Hosszas keresgélés után a múltkor rábukkantam az oldaladra, és szinte ugyan olyan lett a recepted alapján, ahogy én is ismerem. Nagyon finom volt!
    És épp most van folyamatban a második próbálkozásom, remélem, ez is olyan jó lesz, mint elsőre!
    Köszi a receptet!

    • Kedves Hajni!

      Örülök, hogy neked is ízlik! 🙂
      (Készülök feltenni a főzelék változatot is, mert egy kedves ismerősöm kérte.)

      Sikeres főzést!
      Mariann

  • aliaskiller

    Tényleg fincsi… igaz csak virsli volt itthon és ecet helyett citromlevet használtam de szerintem így is tök jó lett 😉 ja meg a végén megszórtam petrezselyemmel 🙂
    Köszi a receptet!

  • Éva

    Köszönöm az ötletet és a segítséget 🙂

  • vertesy Erzsébet

    Köszönjük nagyon fincsi lett!

  • Kedves Zoltán!

    Úgy örültem a megjegyzésednek, mert én is nagyon szeretem ezt a levest! 🙂
    Kösz, hogy írtál!
    Mariann

  • Deák Zoltán

    Nagyon finomat főztem a recepted alapján. Köszi a segítséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.