Savanyú krumplileves
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Mosd meg a krumplit, hámozd meg, a pucoltat tedd egy vízzel félig telt tálba. A pucolt krumplit is mosd meg. |
Vágd fel kockákra úgy, hogy hosszában negyedeld fel, és a negyed krumplikat ferdén, háromszögszerűen vagdosd darabokra. Aztán pucold meg a hagymát, mosd meg, és vágd fel apróra. |
Most még készítsd elő a kolbászt is. Mosd meg meleg vízzel, hasítsd végig a bőrét egy hegyes késsel (épp hogy csak a kolbász felszínét vágd be), és a vágásnál elkezdve nyúzd meg a kolbászt, laposan húzva a bőrt. Vágd fel a kolbászt kb. 8 cm-es darabokra, és tedd félre.
Most már minden elő van készítve, kezdheted főzni a levest. Önts egy kevés olajat egy kb. 4 literes fazékba, és tedd a gázra, közepes lángra. Kapard a fazékba az apróra vágott hagymát, kevergetve párold üvegesre. Aztán hints rá egy fakanál pirospaprikát, és azzal is keverd el.
Markold ki a vízből a krumplikat, és tedd a fazékba. Keverd el, aztán öntsd fel 2 liter vízzel.
Jöhet a fűszerezés: tégy bele 3 babérlevelet, 1 fakanál sót, 1 fakanál Vegetát.
Tedd bele a fazékba a kolbászdarabokat, szórj a levesbe borsot, fedd le, és 10 percig hadd főjön!
Közben készítsd el a habarást. Egy nagy bögrébe vagy kis kancsóba tégy 2 fakanál lisztet, önts rá kb. fél dl tejet, és botmixerrel turmixold össze.
A botmixert mártsd a levesbe, hogy ne a csapnál kelljen lemosni róla a habarást. Öntsd a habarást lassan a leveshez, miközben a másik kezeddel fakanállal gyorsan elkevered a levesbe csorgó habarást. Ha újra felforr a leves, akkor még vagy 3 percig főzd, és kész.
Egy tányérba tégy egy kis pohár tejfölt (kb. 3 evőkanálnyi), keverd el, és szedj rá egy merőkanál levest.
Keverd simára a meleg levest a hideg tejföllel, aztán merj rá még egy merőkanál levest, és azzal is keverd el. Öntsd a levesesfazékba a tejfölös keveréket, és a merőkanállal oszlasd el egyenletesen a levesben.
Mérj ki egy evőkanál ecetet, és öntsd a leveshez! Jól keverd el a levesben az ecetet. Amennyi kolbász jut egy személynek, azt vágd fel karikákra, úgy tedd kinek-kinek a tányérjába mert levesébe.
Jó étvágyat! |