Darált paprika
Ez az üveg itt jobb szélen olyan, mintha fel akarna dűlni, pedig rendesen állt… Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Annyira egyszerű! Nem is tudom, miért nem csináltam eddig….Persze azért kényelmesebb volt anyukámtól meg anyósomtól hozni. 🙂
Augusztus végén, szeptember elején érdemes eltenni, mert ilyenkor a legkedvezőbb az ára a kápia paprikának. Ennek 150 Ft volt kilója (persze volt 300-ért is).
A csapnál egyesével jól mosd meg a paprikákat, és a mosottakat tedd egy odakészített másik tálba. Ha végeztél a mosással, akkor öntsd le a mosott paprikákról a lecsöpögött vizet. Rendezd el az asztalon a tálakat: előtted legyen egy szemetes tálca, mögötte az egyik oldalon az egész paprikák, a másik oldalon a megtisztított, hosszában negyedelt paprikák.
Fogj egy paprikát, és vágd le a talpát. A tönkről pattintsd le a paprika-karimát – kb. 3 pattintással lejön az összes. Vágd le a fehér részt a lepattintott darabokról, és vágd ki az esetleges hibás részeket. Aztán mehet a másik tálba.
Nyúlj be a késsel a paprika belsejébe, és vágd körbe a csutkát tartó ereket. Utána kapard ki a paprikacsutkát, és kotorj ki annyi magot, amennyit csak tudsz. Vágd ketté hosszában a paprikát.
Felezd meg hosszában a paprikát. De előbb nézd körbe, hogy van-e rajta hibás rész, és ha igen, akkor úgy felezz, hogy vágj bele a hiba közepébe, mert akkor utána könnyebb kivágni a hibás részt.
A fél paprikából söpörd ki a magokat. A magok az ereken ülnek; vagy vágd ki, vagy kézzel tépd ki az eret, és a még ottmaradt magokat kotord ki késsel vagy az ujjaddal. Ha egy-két mag benne marad, az nem vészes, de azért minél alaposabban pucold ki a paprikát. A magoktól megtisztított fél paprikát megint felezd el hosszában, és tedd a tisztított paprikák táljába.
Ha megtisztítottad az összes paprikát, akkor kis lyukú húsdarálón daráld le.
Ha ledaráltad az összes paprikát, szedd szét a darálót, és minden darabjából kotord ki a darált paprikát. A hengerből, a spirálról, a lyukas korongból, a késről és végül a zárógyűrű vájatából. |
Amelyik részből kikapargattad a paprikát, azt azonnal mosd is el, mert most még könnyen megy. |
Most le kell mérni a darált paprikát, hogy tudjuk, mennyi sót kell beletenni.
Egy kis okoskodás: Ha az elején lemértem volna az üres sárga tálat, akkor most lemérhettem volna a darált paprikával teli sárga tálat, és az összsúlyból levonva az üres sárga tál súlyát, megkaptam volna a darált paprika súlyát.
Mivel te még a dolog előtt állsz, mérd le üresen azt a tálat, amelyikbe az elején a megmosott paprikákat teszed. Mert ugyebár nekem itt a fehérben van a mosatlan paprika, a sárgába kerül a mosott. A fehérbe kerül a tisztított paprika, a fehérből a darálóba, onnan meg a sárgába jön ki a darált paprika. Tudod követni? 🙂
Tedd az üres tálat a mérlegre, és így nullázd ki a mérleget. Öntsd át a darált paprikát a mérlegen lévő tába, és olvasd le a súlyát.
Számítsd ki, hogy mennyi só kell ehhez a mennyiséghez, nekem itt most 76 dkg lett. Ha 100 dkg-hoz kell 15 dkg só, akkor 1 dkg-hoz a század része, vagyis 0,15 dkg. 76 dkg-hoz 76 * 0,15 = 11,4; mondjuk 12 dkg só kell. Tehát ahány deka a darált paprikád, azt szorozd meg 0,15 tel, úgy kapod meg a hozzáöntendő só mennyiségét. Nekem egy kicsit túlszaladt – szóval csak óvatosan! -, 12 helyett 14 dkg sót borítottam bele. Kiszámoltam, hogy akkor ez annyi, mintha 1 kg-hoz 18 dkg-t adtam volna. Nem vészes. 🙂
Keverd el a sót a paprikában! Mielőtt üvegekbe raknád, hagyd állni legalább 3 órát, de 1 napig is úgy hagyhatod – közben keverd meg néha, ha arra jársz.
Ha mellé csöppent a paprika, akkor egyből töröld fel a foltot, mert nagyon be tudja magát enni a viaszosvászonba.
Tégy egy újságpapírt az asztalra, arra tedd a tálat, mikor átszeded a paprikát az üvegekbe. Kis üvegeket használj – tormás, mustáros, paradicsomos, lekváros stb -, és előtte mosd ki, szárítsd ki belül is. A tál fölött szedd a darált paprikát az üvegbe egy kiskanállal. A végén jól kapard össze a paprikát a tálban, és óvatosan kapard át az üvegbe.
Csavard rá az üvegekre a tetőket. Nem kell dunsztolni, egyből mehet rá a címke, és teheted a polcra. |
Én főképpen a rizshez használom, de levesekbe is gyakran teszek belőle. Jó étvágyat ahhoz, amibe teszed! |