Kínai zöldpaprikás karaj
Hozzávalók:
A páchoz
|
|
Elkészítés:
A kínai kaják nélkülözhetetlen alapanyaga a szójaszósz és a gyömbér. Majdnem minden ételükben van fokhagyma és/vagy újhagyma. Az étkezési keményítő is gyakori. Az olaj lehetőleg szezámolaj legyen, de persze akármilyen is jó.
Röviden:
- Készítsd el a pácot.
- Szeleteld fel vékony lapokra a karajt, és forgasd bele a pácba.
- Pucold meg, és vágd nagyon apró darabokra a gyömbért.
- Pucold meg a fokhagymát.
- Mosd meg a zöldpaprikát, szeleteld fel, és vágd darabokra.
- Forró olajon pirítsd a paprikát 5 percig, aztán szedd ki az olajból.
- Pirítsd 2 percig a gyömbért és a fokhagymát, aztán add hozzá a húst.
- Még egy kis szójaszósz, só, méz hozzá.
- Szükség szerint borral utánöntve (hogy le ne égjen) párold a húst 25 percig.
- Borítsd vissza a zöldpaprikát is, és még 10 percig süsd.
- A végén szórd rá a vékony csíkokra szeletelt zöldhagymát.
Egy akkora tálban, amibe belefér majd a szeletelt hús, készítsd el a páclét: három evőkanál szójaszósz, két evőkanál bor, egy evőkanál kukoricakeményítő. Jól keverd el. |
Mosd meg a húst, és egy deszkán egy nagy késsel vágd ketté keresztben. (Őszintén szólva azért vágtam ketté, mert a kövéret akartam letolni róla. Direkt a kövér részre fektettem a húst, és mikor leértem a kövér réteghez, megpróbáltam jobbra letolni róla a húst, de nem sikerült. 🙂 ) Mindkét darabról vágd le a kövér réteget. Először egy kicsit vágj bele, aztán csippentsd fel a kövér hártyát, és úgy vezesd tovább a kést, vízszintesen nyiszitálva, hogy csak a kövér váljon le. Lehet, hogy csak több darabban fogod tudni levágni. Nem baj, úgysincs rá szükség.
Fordítsd el az egyik darab húst, hogy a kis felülete essen jobb kézre, és szeleteld fel nagyon vékony lapokra (kb. 3 mm). De ezek a lapok még nagyok; kb. akkora legyen a húsdarab, mind a paprikadarab. Ezért mindegyik szeletet felezd el. Több szeletet is összefoghatsz, és egy egész kupac húst felezhetsz meg egyszerre.
Dobd a húsdarabokat a pácba, és jól forgasd bele!
A szeletelés vége felé már nehéz lenne a nyeklő-nyakló húsból vágni, ezért fordíts el, és úgy szeleteld tovább. Ekkor már egyből kicsik lesznek a lapok, nem kell őket megfelezni. Az összegyűlt húsdarabokat dobd a pácba, és keverd jól bele. A másik húsdarabot is hasonlóan szeleteld fel.
Ha úgy látod, hogy nincs eléggé pácban a hús ( 🙂 ), akkor adj még hozzá egy-egy kanál szójaszószt, bort és keményítőt is. Amíg előkészíted a zöldségeket, hadd érlelődjön a karaj. |
(A levágott kövérjét én feldaraboltam, és odatettem főni kb. másfél deci vízbe, egy csipet sóval – a macskának.) |
Következik a gyömbér előkészítése. Az elvékonyodásainál vágd fel kezelhető darabokra a gyömbért. Mindegyik darabot pucold meg: késsel kapard le a héját. Vigyázz, mert a gyömbér nagyon lédús, és kaparás közben szembe spriccelhet! (Én hunyorítva pucolom.) A kis göböket vágd le, és azokat is pucold meg. Ha nincs akkora a kidudorodás, hogy le kelljen vágni, akkor a hónaljszerű helyekről a kés hegyével kapard ki a héjat.
Ha mindegyiket megpucoltad, akkor fogj egy darabot, és vágd ketté. Az egyik felet fektesd a sík oldalára, és szeleteld fel vékony lapokra. Utána fogj össze néhány lapot, dűtsd le az oldalára a kupacot…
…és hosszában vágd ketté. Fordítsd el, és az ujjaiddal jól összeszorítva a két gyömbéroszlopot, szeleteld fel vékonyan, így egészen apró gyömbérdarabkákat kapsz. Lereszelni sokkal egyszerűbb lenne, de akkor olyan hosszú szálak maradnak egyben a végén. (De ha nincs türelmed a daraboláshoz, akkor nyugodtan reszeld le kis lyukú reszelőn.) Végy elő egy újabb tálkát, és kapard bele a felaprított gyömbért. Mindegyik gyömbérdarabot így vagdosd fel.
A gyömbér kész.
A többi már egyszerűbb. 🙂 Jöjjön a fokhagyma! Válassz le a fokhagymafejről hat gerezdet, és pucold meg őket. Először csapd le a tompa végüket, aztán szedd le a héjakat a gerezdről.
Tél végén már előfordul, hogy rohad a fokhagyma. Ha látod, hogy a közepén barna, akkor vágd ketté a cikket a hiba mentén. Jól látszik, hogy csak a szélén hibás, amit mindkét félből könnyen ki lehet vágni.
A fokhagyma is elő van készítve. Jöhet a paprika! Készíts a csaphoz egy tálcát a mosott paprikáknak, mosd meg a paprikákat, tedd a tálcára, és egy picit vágj le a csücskükből. (Mert onnan mindig kiáll egy kis fekete tüskeféleség.) |
Szeleteld fel a paprikákat. Készíts oda egy újabb tálkát, és darabold bele a paprikaszeleteket. (Kb. 3 cm-es darabokra.)
Most már minden elő van készítve, a hús is pácolódott vagy fél órát; kezdődhet a főzés. 🙂
Egy nagyobb serpenyőbe önts egy dl olajat, és két percig melegítsd. Akkor borítsd az edénybe a darabolt zöldpaprikát, és kevergetve pirítsd kb. 5 percig. Utána egy lyukas kiszedőkanállal lapátold ki a sült paprikát, vissza a tálkába. (Majd akkor tesszük vissza a serpenyőbe, ha már 25 percet sült a hús, és még tíz percig együtt pirítjuk őket.)
Most kapard a gyömbért a serpenyőbe, keverd el, és fokhagymanyomóval máris préseld hozzá a fokhagymagerezdeket. Kevergetve pirítsd két percig.
Most már mehet hozzá a hús, a páclével együtt. Keverd össze a többivel. Önts még hozzá egy kis szójaszószt, hogy jól lehessen rajta érezni.
Sózd meg egy fakanál sóval. Édesítsd egy kanál mézzel (vagy cukorral). Önts hozzá vagy fél deci bort, nehogy leragadjon.
Fedő alatt 25 percig párold a húst, de közben – kb. 8 percenként – keverd meg, és ha túl kevés rajta a lé, akkor locsold meg egy kis borral. (Hamar le tud égni, én már jártam úgy. Át kellett tennem az egészet egy másik lábosba; persze az égett részt nem kapartam fel.) (Muskotállyal kezdtem, de az elfogyott, kénytelen voltam elővenni a Sangriát.)
Amíg sül a hús, készítsd elő a zöldhagymát. Mosd meg, vágd le a fejének a végét; vágd le a szárvégekről a száraz, hibás részeket – nem biztos, hogy mindegyik szárat ugyanonnan kell levágni.
Ha valamelyik zöld szár nagyon csúnya, akkor fogd meg, és a fehér rész felé húzva fejts le egy réteget a zöldhagymáról. Mindkét hagymát vágd fel kb. 5 cm-es darabokra. Mindegyik darabot vágd ketté hosszában.
Fektesd a talpukra (a sík felületükre) a fél hagymákat, és mindegyiket szeleteld fel hosszában legalább három csíkra. Erre majd a végén lesz szükség.
Ha letelt a 25 perc főzési idő, akkor borítsd vissza a serpenyőbe a zöldpaprikát, keverd össze, fedd le, és süsd még 10 percig együtt a hússal.
Ha letelt a tíz perc, akkor készen van. Most szórd rá a hagymacsíkokat. |
Köretként rizs illik hozzá, savanyúságnak meg valamilyen zöld saláta. Jó étvágyat! |