Csirkemell filézés
Jobban megéri csontos csirkemellet venni, mert olcsóbb, és a csontból finom levest lehet főzni.
A csapnál alaposan mosd meg a csirkemellet meleg vízzel. Az ilyen piros rondaságokat mosd le róla. Válaszd fel a bőrét, amennyire tudod, és alatta is mosd meg a húst. Utána tedd egy vágódeszkára, és vágd le a bőrt. (A deszkát egy tálcára tedd, mert a vizes húsról le fog csorogni a lé – ne az asztalra menjen!)
Egy jó éles késsel a csirkemell gerince környékén – fent, középen – vágj bele a húsba, és a késsel keresd meg, hol van a csont. Amellett vágd a húst, mintegy letolva a csontról, amennyit csak lehet. Nem baj, ha maradnak húsdarabok a csonton, az is a tiétek lesz majd, a levesben! 🙂
Most fordítsd meg a húst, hogy megint jobb kézre essen a levágandó rész. Most már látod, hogy hol a csont; könnyebb lesz levágni a húst. Ha ínra akadsz a késsel, alulról vágd át, hogy a csonton maradjon az ín, ne a filézett részhez kerüljön. A V-alakú szerencsecsontot nem kell eltörnöd, valahogy ügyesen ki lehet kerülni. 🙂
Lehet, hogy nem egy darabban marad a filézett hús; mert leválik róla egy kisebb rész – nem baj. Ilyen a szerkezete.
A szép, kicsontozott csirkemell darabokat tedd egy tálba, a csontot pedig egy nájlonba, és mehet a mélyhűtőbe. (Persze, ha 2 csirkemellet filézel, akkor majd csak a második csont begyűjtése után.)
Egy csirkemellből 50-60 dkg tiszta hús lesz (két nagyból 127 dkg lett).
(A képek a fondüzés előkészületéhez tartoznak, nem kifejezetten csirkemell filézési fotók – azért tűnhetnek furcsának.)