Cseresznyebefőtt
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Mindig sajnálom, hogy pocsékba megy a fán a cseresznye. Az idén megfogadtam anyukám tanácsát, és alighogy elkezdett érni a cseresznye, szedtem 4 kg-t, és befőztem. Nagyon egyszerű! Még magozni se kell! 🙂
Itt az első képen a pirosabbját már le lehet szedni. A második képen már túlérett a cseresznye, csak enni jó. – Tudom, ennek majd csak 2009 után veszitek hasznát, de röpke egy év múlva megint érni fog a cseresznye! 🙂
Mosd ki a mosogatót, eressz vizet a bedugott tartályba, borítsd bele a cseresznyét, és mosás közben válogasd át őket. Tépd le a szárakat (a még nem teljesen érett cseresznye ilyenkor hangosat cuppan), és tedd az odakészített kis tálkába. A hibásakat is oda dobd. A jókat meg a nagy tálba.
Mielőtt folytatnád a cseresznyével, keríts üvegeket, és mosd meg őket, hogy legyen idejük kiszáradni. 4 kg cseresznyéhez 8-9 db 7 decis befőttesüvegre lesz szükséged. (Jobb, ha inkább csak 3,8 kg a gyümölcs.)
Most már lemérheted a cseresznyét. Az én mérlegem csak 3 kg-ig mér, ezért a kisebbik sárga tálban kilónként mértem, és minden kilót átborítottam a piros tálba. Összesen 3,9 kg lett.
Egy tasak Dr. Oetker befőtt-tartósító pont 4 kg gyümölcshöz elég, és 60 dkg cukrot kell hozzáadni. Mérj hát ki 60 dkg cukrot (persze a mérlegemben pont most merült ki az elem 🙁 ), és öntsd egy kb. 5 literes fazékba. Keverd el a befőtt-tartósítóval, és önts a fazékba 1,5 liter vizet. (Én sajnos előbb a vizet öntöttem a cukorra, de szerencsére utána is feloldódott a tartósító. Mindenesetre itt a jó sorrendben raktam fel a képeket, csak furcsa, hogy előbb van víz a fazékban, mint ahogy beleönteném. 🙂 )
Fedd le a fazekat, és nagy lángon forrald fel a cukros vizet. Kb. 8-10 perc alatt felforr. Közben egy fél tepsi vizet tégy oda melegedni a gázra, és állítsd bele a közben már megszáradt 8 befőttesüveget, hogy melegedjenek át. Gondold meg, hogy hol lesz alkalmas hely a befőtteknek, ahol nincsenek útban egy napig, míg a száraz dunsztban kihűlnek. Oda teríts le nekik egy konyharuhát.
Ha forr a víz, borítsd bele a cseresznye felét (csak úgy saccra). Várd meg, míg újra felforr a víz (ez is kb. 10 perc), akkor vedd takarékra a lángot – szükség lesz még forró vízre a másik adag cseresznyéhez -, és egy kis fejű merőkanállal szedd ki az üvegekbe a cseresznyét (levét ne!) úgy, hogy mindegyik üvegbe egyformán tegyél.
Utána megint erősítsd fel a lángot, forrald fel a vizet (10 perc), borítsd bele a cseresznye megmaradt felét, és újraforrásig (10 perc) hagyd benne. Akkor elolthatod a gázt. Merd ki a merőkanállal a csresznyéket az üvegekbe. Utána töltsd fel az üvegeket a befőttlével. Tedd rá az üvegekre a csavaros tetőt (ha celofánozni kell, akkor előbb vidd az asztalra), de még ne szorítsd rá erősen, mert fél kézzel nem lehet. Húzz egy edényfogó kesztyűt a bal kezedre (vagy fogj egy konyharuhát), és jobb kézzel tegyél rá egy üveget. Miközben a kesztyűvel erősen megszorítod az üveget, jobb kézzel jól csavard rá a tetőt. Vidd a befőttöt a kikészített konyharuhára.
Ha az összes üveget átvitted a dunsztolás helyére, akkor 5 percre fordítsd fel őket. De erre a kis időre is bugyoláld be! (Ez a száraz dunszt.) A meleg ruha alá tégy egy sor papírt. |
5 perc múlva ne felejtsd el újra talpra állítani az üvegeket! (Bugyola vissza) Nem fért bele minden cseresznye az üvegekbe, de a férjem nagyon örült neki! 🙂 Jó étvágyat! |
|